Dát či nedát na web???

Jaký je váš názor zda v předstihu uveřejnit na webu MO termíny vysazení násad pstruha duhového a kapra na MP revír. Prosím o vyjádření v anketě.
Autor diskuse: kakr - Profil , 7.5.2009 všeobecné - RŘ, MO, svazy

uveřejnit na webu MO termín vysazování kapra a duháka??

A) ano13%

B) ne84%

C) nevím4%

Od 7.5.2009 hlasovalo 85 čtenářů.

Petrson - Profil | Pá 8.5.2009 19:35:32

kakr >> jo to věřím. Jinak může reagovat pár desítek nebo max. stovek lidí na výročce při sumarizaci loňských odlovků, jinak tisíce možných návštěvníků na webu, kteří se dozví, že xy/xy se nasazuje tam a onde.
I když budou rozdíly v osobním přístupu, k podobným informacím se občas každý dostane, ale že bych podle nich připravoval nebo měnil plány na ryby, to se stalo asi jednou. Vono je pak zaručený, že se informace dostanou i ostatním, a podle toho to u vody vypadá. I když se většinou nachytá, nemůžu jednoznačně říct, že by to po nasazení bralo výrazně líp, než jindy. Což je dáno možná i tím, že v MRS se většinou násada aspoň na 10 - 14 dní zahájí. To se u nás bohužel praktikuje pouze výjimečně.
Když se na rybu sotva vypuštěnou vrhnou davy, není žádná záruka, že všichni naloví. Někdy začnou brát až za 2 - 3 dny, než se rozplavou a zvyknou na nové prostředí.
Což je pak celkem sranda: hlava na hlavě, ryby jsou v jarní čisté vodě vidět proplouvat do 5 m podél břehů a nikdo ani záběr. Až se ryby přestanou rybářům koukat "přes rameno" a najdou si úkryty na hloubkách, teprve pak někde začnou brát.

Učiňte samozřejmě, jak se dohodnete. Jen názor, že na web bych to teda nedával.

kakr - Profil | Čt 7.5.2009 18:49:53

Martin M. >>
Problém s informacemi o nasazování má ještě jeden háček. Termíny. Kolikrát jsme s dodavatelem domluvení na konkrétní termín a stane se, že nenaloví. Při lovu na plné vodě se to stává, ryba prostě na krmení nenajede. Tak to zkusí zítra, nebo pozítří. Dovedeš si představit co taková puštěná "dezinformace" vyvolá ??

Petrson:

Podobné informace dostanou členové každý rok. Pochopitelně anonymní, nikdy nezveřejňujeme, že pan XY ulovil 50 kaprů o váze 150kg. Myslíš si, že je to zajímá? Nezajímá.
Zajímá je, kdy se znovu povolí v MRS na docházku ponechat 2ks kapra, neb benzin je drahý.
Na MRK chodí dost našich členů, mohou to potvrdit.

ex007 - Profil | Čt 7.5.2009 18:21:26

kakr >> jenže u nás jsou již před příjezdem

Petrson - Profil | Čt 7.5.2009 15:56:01

kakr >> umím si představit takové info poskytnout třeba členům MO na schůzi. On by to vlastně mohl být motiv, jak taky lidi přitahnout aspoˇn na výročky. Jistě by se to trochu rozkecalo dál, ale určitě by se to nedozvěděla třeba polovina republiky. Myslím, že zveřejˇnovat na netu termíny vysazování můž způsobit nájezdnická hnutí s kalamitními důsledky, zvlášt´ na menších vodách. Ono stačí, když nějaký doveda proflákne menší revír nebo GPS určitého fleku. Rázem je problém najít tam vůbec místo. Znám to z vlastní zkušenosti, kdy jsme nic zlého nepředpokládaje v dobré víře rozjeli debatu o slibném revíru v otázce. Zpětně si nedovedu představit, kdybych nedej bože zveřejnil i termín vysazení.

Takže, možné to je. Případným následkům a kritice by se ale vedení MO pak nemělo divit.

Nakonec, souvisí to přece i s etikou: Nepatří z jejího hlediska ke schopnostem rybáře rybu taky umět v přírodě najít? Nikoli na základě přesných informací, ale nabitých zkušeností. Takto ulovená ryba přece každého potěší víc - myslel jsem si vždycky, ale dnes vidím, že to je dost naivní představa. Lidem už nestačí k vodě chodit proto, aby si potvrdili, co se naučili. Měřítko se změnilo: jde jen o kvanta ryb nachytaných ryb, prestiž z plných vezírů - a to víceméně u všech kategorií. Bez ohledu na styl a přístup (ChaP), jakým kdo chytá - až s průzračnou výmluvností se tento trend v poslední době projevuje třeba u závodníků: nic neumím, ale nevadí - naučím se na MRKu, zbytek odkoukám na lize, hlavně zainvestuju do žrádla (protože to je hlavně o penězíc) a do měsíce stát na bedně :))

Skoro všichni rybáři asi berou Pavlova Proška jako legendárního "krále" rybářů, ale dnes by se s jeho uměním jen tak někdo nespokojil. V moderní době je totiž třeba ještě mít echolot, pokud možno GPS souřadnice, taky hlavně datum nasazení. Bejt tam dřív než ostatní a nachytat víc než oni. To je dnes hlavní motivace.
Za jednu z hlavních motivací u rybařiny ale považuju moment překvapení. To, že příjdu k vodě, do níž nevidím, jen tuším, jaké jsou tam ryby. Dno jsem nikdy neviděl, přesto ryby berou a do poslední chvíle nevím, jakou vytáhnu. Bez toho by pro mě rybařina nebyla to pravé, takže podobné info bych jako zástupce MO rozhodně nezveřejnˇoval na netu. I když je jisté, že by si to asi někteří členové přáli, a to nejlíp sdělit formou osobní: jen jim a nikomu dalšímu. :)))

PepaČadek - Profil | Čt 7.5.2009 15:55:00

kakr >> ani blafák do backhandu? :-))

Martin M. - Profil | Čt 7.5.2009 15:23:00

Na web bych to nedaval, ale take bych nic nezatajoval. Kdyz se nekdo zepta, mel by dostat presnou odpoved.

Milan J. - Profil | Čt 7.5.2009 15:17:02

Názor vyhraněný nemám. Znám klady i zápory obou řešení.
Pro ty kteří chtějí rozdávat kapry (ryb se to většinou netýká) na břehu do igelitek. Takto to opravdu nejde. Nikdy nejsou všechny ryby stejné a vždy by ten druhý dostal většího, vyššího, masitějšího, s menší hlavou..... Když si je bude chytat sám, tak než si z nich jednoho vybere, tak keserem utluče všechny kapry v kádi. Tudy opravdu cesta nevede.
Vypadá to jako vtip a prča ......, ale je to docela smutné!!

Rytíř - Profil | Čt 7.5.2009 13:34:08

kakr >> ja si myslim, že pokud de o nějake oddaleni vychytani ryby z vody, tak je to celkem jedno jestli jo nebo ne.U nas když se nasazuje tak to kolikrat nevime ani co jsme u RS a lidi je hned na reviru mraky.V dnešni době mobilů stači když na te vodě bude sedět jeden rybař a ten zavola tomu, druhy zase tomu a během chvile to vi vic lidi než z netu, většinou strarši generace na net nechodi a vi to už dopředu.

kakr - Profil | Čt 7.5.2009 13:01:45

pepa-č >> PepaČadek >>
Rybáře neoblafneš, to nejsou nějací čutálisté, kteří zbodnou kdejakou kličku.

PepaČadek - Profil | Čt 7.5.2009 12:57:53

kakr >> A co dát na web matoucí info? Třeba říct, že se nasazovalo jinde. Dav uteče tam a ryby pár dní vydrží než se dav zorientuje :-)))

Tomazzz - Profil | Čt 7.5.2009 12:57:21

NE !!!!

Turňa - Profil | Čt 7.5.2009 12:55:32

Nedoporučuji, masařky jsou masařky.

kakr - Profil | Čt 7.5.2009 12:54:40

ex007 >>
Koncentrace rybolovců po nasazení stoupá mnohonásobně, zvláště po nasazení duháka. Do dvou hodin je na revíru půl Brna , do čtyřech celé. Ba i z okruhu 40km přijedou, benzinu nelitujíce.

Carabus - Profil | Čt 7.5.2009 12:53:38

A co konečně dojít k tomu, že se po vysazení bude revír týden hájit aby ryby měly klid na rozplutí. Potom nebude docházet k tomu, že 25-30 candáti zvyklí na granule, se na kolínka vychytaj a s vytrhanejma vnitřnostma plavou v rákosí. Chápu, že kapr a PD jsou ryby dnes už opravdu určené ke konzumaci, ale bez toho hájení je rovnou můžete u vody rozdávat.

ex007 - Profil | Čt 7.5.2009 12:36:44

kakr >> pak to tedy nechápu ,ty rybáři jsou tam pouze když se vysazuje

kakr - Profil | Čt 7.5.2009 12:31:32

ex007 >>
V MRS je to poněkud jinak, ryby nám nenasazuje žádný ústřední výbor, ale distribuci a vysazení si zajišťuje MO, potažmo její hospodář. Pochopitelně je informována RS a stejně se někdy k vodě musíme probíjet....

ex007 - Profil | Čt 7.5.2009 12:05:19

sorry ,ale zbytečná otázka ,kamarádi to budou vědět vždy ,u nás na Ohři 8a a 8b je v den vysazování PD - 60 rybářů na jednom místě ,kupodivu je většina z Ústí n/Labem a z Prahy ,naši se to většinou nedozví . Byl bych proto ,aby se nenasazovalo - ať si za ty prachy koupí nová služební auta - ty vydržej déle než ty ryby .

Looser - Profil | Čt 7.5.2009 11:33:12

kakr >> Ach jo.Zase když jsem v práci...Alespoň se pobavím cestou do a ze zaměstnání.Pokud se tedy bude dát projet.

Lubo - Profil | Čt 7.5.2009 11:24:25

Dát nebo nedát, to je třeba u nás skoro jedno. Stejně se termín rozkecá často ještě dříve, než se tam ty ryby nasypou. A jinde to beztak je podobné.

Dickcz - Profil | Čt 7.5.2009 10:39:44

kakr >> Lze důvodně předpokládat, že tou dobou budu o 100 km dál, kde je parma a ostrá celoročně hájená, což je mi milejší. Rád se vrátím, až se hladoví nasytí a přeji jim, ať se jim daří. Čím spíše ukojí svůj hlad, tím dřív zase bude u vody krásně.

kakr - Profil | Čt 7.5.2009 10:34:58

Dickcz >>
Příští týden 16 (sobota) je Lov kapra o ceny. Lze důvodně předpokládat, že se naklouže pár kousků.

standas - Profil | Čt 7.5.2009 10:28:43

kakr: jsem přesvědčen že ne! a domnívámse že by to nemněli vědět ani ti co je nasazují (LOBOTOMIE) jinak je to asi neřešitelné.

Dickcz - Profil | Čt 7.5.2009 10:28:03

kakr >> A kdy že to nemám chodit k vodě? Ty následující 4 dny už si připočtu :)

Puntík - Profil | Čt 7.5.2009 10:22:35

kakr >> Jak je to u nás dobře víš... Celej rok je u vody klid a v den vysazení je od devíti hodin sem tam rybář.. stále na stejných místech, stále stejní lidé. V jedenáct to vyklopěj, odpoledne, nejpozději druhý den je břeh v obležení, do týdne se to uklidní, 10. den po vysazení je u vody sem tam někdo, 14. den je už zas na půl roku klid.

Tedy jednoznačně dát na web, do tisku, do rádia, televize, zatlouct cedule k vodě.. Budu mít u vody o 5 dní v roce více klidu.

Na druhou stranu nebudu moct prudit dědky a jiné rybáře, čekající na toho jednoho (dnes už častěji dva) svýho a koukající mi na pracky, když půšťám svýho desátýho a každýho dalšího. Občas je to fakt sranda. :)

rommi - Profil | Čt 7.5.2009 10:20:21

kakr >> tak to uz je vas sposob komunikacie s clenskou zakladnou. osobne s nim suhlasim...
problem mame s nasadzovanim brojlerov do zvazoviek, ked sa nam uz na druhy den zlietaju kormorany zo susednych mo. bez toho, aby to niekde citali. co uz...

kakr - Profil | Čt 7.5.2009 10:15:55

rommi >>
Po nasazení dáváme většinou do druhého dne info na náš web.

rommi - Profil | Čt 7.5.2009 10:12:45

kakr >> na otazku, ci zverejnit na webe je odpoved nie je to potrebne.
u nas mame ten problem vyrieseny, pretoze po nasadeni mame 14 dnove hajenie, co je dost dlha doba na to, aby to vedel kazdy kto to vediet chce.
vychadzajuc z toho volame k zarybneniu co najviac ludi, najma preto, aby sme predisli zbytocnym reciam o odoberani ryb a pod./ktorym sa aj tak nevyhneme :-)/
informaciu o zarybneni davam do miestnej tlace a na vyvesku mo.

kakr - Profil | Čt 7.5.2009 10:05:35

pepa-č >> PepaČadek >>
Má odpověď olafovi:

hospodář 2009-05-07 08:00:12

olaf:
Je to myšleno naprosto vážně,na netu se žádné termíny vysazování uvádět nebudou.
Určitě máte právo se na vysazování podívat,to vám nikdo nebere.
Stačí chodit okolo vody.

PepaČadek - Profil | Čt 7.5.2009 10:04:23

hraji >> já to vím, já to vidím u vody.