Životnost duháka po vysazení do MP

Jak dlouho podle vás přežije duhák (35-45cm) v 10 ha revíru - stoják, kde jsou nasazeny štiky 45 cm a zatím jen malí candáti. Může některý z duháků vydržet v revíru třeba až do podzimu nebo je to tak hloupá ryba, že se do léta vychytá?
Autor diskuse: Salmon - Profil , 4.5.2009 všeobecné - ostatní

kranex - Profil | Po 4.5.2009 11:37:38

u nas ich nasadzaju okolo dunajskej gabcikovskej zdrze do okolitych priesakovych kanalov, niekedy s dobou hajenia[cca 2 tyzne]nekedy bez, to potom ked sa nahodou potom prevali echo tak to ide nakladak s nasadou a za nim kolona aut s rybarmi, des a tragikomedia naraz, clovek nevi ci sa ma smiat abo zaplakat, masakre najvatse, rovno by som im tie ryby vykotil na travu nech si ich rozoberu.Ale napriek vsetkej snahe nejaky dvaja ci traja vzdy preziju[stuky tam neziju], kamos, specialista, na nich potom chodieva, za zahmlenych oktobrovych a novembrovych[10,11]svitani sa tam plazi v tribaloch a ponuka cervicky rybicky a mikrovoblery na tenkych vlascoch....a zopar ich dostal[nadherne ryby]ale vzdy tam je este nejaky mohykan, najvatsi a najopatrnejsi co uz uz otvara tlamu ale nesklapne celuste a odplava nazad do hlbky....

Pitris - Profil | Po 4.5.2009 11:22:47

pfly >> To je samozřejmě jasné, souhlas, nicméně vhodné podminky jak v podobě obsahu kyslíku, teploty vody tak i níže zmíněného stálého kvalitního přítoku tam jsou, proto tam byl také vysazen.

samotm - Profil | Po 4.5.2009 10:17:38

Pitris >> Mám podobnou zkušenost. U nás na rybníce je vysadili taky, ale po výlovu nic moc. Ale štiky byli krásný :-) A to si majitel myslel, že tam žádný není. Musím se smát tomu, jak stál tenkrát na čapu a říkal: "Koukni tamhle na toho amura, ten je." Tak jsem šel k přítoku, koukl na něj, zašel k němu zpátky a povídám: "Jo, ten je, má tak 90, ale je to štika":-)

rommi - Profil | Po 4.5.2009 10:16:29

pfly >> povedal by som, ze ku kvalite vody je brojler pomerne tolerantny...staci pozriet, kde vsade je vysadzovany a preziva...

pfly - Profil | Po 4.5.2009 10:13:25

pitris - Hodně lidí si myslí,že hodit duháka do kaprového rybníka bude v pohodě,ale je to lososovitá ryba,která má určité požadavky na čistotu vody.Chce si to hodně rozmyslet jestli dotyčná voda je pro duháka opravdu vhodná po celý rok,jinak to jsou vyhozené peníze.
salmon - pokud bude mít vhodné podmínky,tak v takhle velkém stojáku určitě vydrží i s tou štikou.A hodně záleží na nasazení,pokud to je ryba ze sádek,tak má tendenci se dlouho držet u břehu než se rozplave.Bohužel se taky pak díky rybářům ani nemusí stihnout rozplavat :)))

Pitris - Profil | Po 4.5.2009 9:49:39

Pokusně jsme nasadili na jaře 2008 do chovného rybníka (0,94ha) 100ks dukáka (15-30cm) ke stávající obsádce (K2, amur, 4ks štiky, candát cca 20ks velikosti do 35cm, spousta perlínků a všudypřítomná střevlička východní) Po slovení na podzim 2008 mírné rozčarování, nebyl tam ani jeden duhák, přičemž při vypouštění neunikla ani rybička (pletivo před požerákem i u výpusti stoky, přičemž byly zachyceny i rybky 6-8 cm). Přítok je zajištěn trubkou nad úrovní hladiny -1,5 m a srz bezpečnostní požerák taky neprojdou. Vysvětlení vydím 2. 1. štiky, které byly extra nařachané a jejichž velikost překročila všechna očekávání, čekal jsem velikost cca 45-50, byla však o dost vyšší. 2. volavky kterých je v okolí dost. Takže pokus se nepovedl, nebudeme opakovat. Nenašli jsme ani jednoho padlého pstroužka, takže tím to asi taky nebude,s pytláky problém není. Suma sumárum, myslím, že duhák štice velmi chutná a dávat je dohromady bych už nezkoušel.

rommi - Profil | Po 4.5.2009 9:34:08

Salmon >> nieco zostane, ale to percento bude pomerne nizke...staci ak sa tam lovi kapor a duhak bude brat vsetko, co rybari do vody nahadzu.
vacsinou je zazrany, tak aj to vratenie spat nie je vseliekom.

Lauri - Profil | Po 4.5.2009 9:26:34

Salmon >> myslím,že i duhák se ponaučí pokud byl párkrát na háčku

tomashr - Profil | Po 4.5.2009 9:07:13

Fakt je, že se jeví jako dost pitomá ryba. O víkendu jsem na Sázavě chytil dva - oba na feeder na sestavu laděnou vyloženě na cejny s nástrahou kukuřice plus červ - prostě se chytli bez nejmenší snahy je cíleně lovit (ani jsem netušil, že tam jsou nějací vysazení). Záběry jak kráva, bojovnost nic moc. Jednoho jsem pustil, druhý šel na gril.
Možná se ten, kterého jsem pustil poučí, třeba jich pár pustí i další rybáři, ale buďme realisté - dlouhodobě šanci moc nemá, vůči rybě s dobrým masem, u které je zároveň každému jasné, že tam je uměle nasazena a nejde tedy o nějakou místní vzácnost, nikdo moc zábran mít nebude...

Salmon - Profil | Po 4.5.2009 8:51:24

Lauri >> O těch štikách a candátech jsem psal proto, aby bylo jasné, že velcí dravci tam zatím nejsou. Většinou platí, že se chytají tak 1-2 týdny po vysazení a co nevychytají rybáři, tak posbírají dravci. Zajímalo by mě právě, jestli je schopný ponaučit se jako třeba kapr a být opatrnější.

Bachy - Profil | Po 4.5.2009 8:04:12

Podle mě v těch vysazených budou určitě kusy, co se párkrát setřepou a otrkají se, pak si myslím že vzhledem k té rozloze by do podzimku nějaký odolávat určitě mohl. :o)

Lauri - Profil | Po 4.5.2009 7:28:46

Problém bude spíš než ve štikách a candátech v rybářích samotných, duhák dlouho neostane nikde, protože jak všichni víme je to ryba nenažraná a skočí po všem. Samožřejmě pokud je na řece a udrží se i týden po zahájení,tak tam už je trochu opatrnější a bývá těžší ho potom ošálit.
A k tvojí otázce jak dlouho přežije duhák na stojáku? Myslím,že to je hlavně závislé na tom kolik se jich tam vysadí, metoda chyť a pust na daném revíru by pobyt duháků jistě také o něco prodloužila.