MRK.cz - stále na rybách - ryby a rybaření

MRK - Stále na rybách
Otázky a diskuse Seznam Diskuse

Maso tolstolobika .

Jaký máte názor na maso tolstolobika,zatím sem na tuhle rybu slyšel jenom nadávky jako:,,Je to sviňa která se nedá chytit a nedá se žrat...,,mě se,ale tahle ryba docela líbí a chytil sem jenom jednoho,udil sem ho a řekl bych že to byla jedna z chuťově nejlepších ryb co sem jedl,jenže sem ho chytl v lednu a na 82 cm měl jenom 7 kg a moc tuku neměl,jaky máte zkušenosti s jeho masem třeba v létě ?

Autor diskuse: Ales sumec ®
Zařazeno do: všeobecné - ostatní, 23.4.2009

Nemůžete zapisovat do této diskuse, protože nejste zaregistrován nebo přihlášen.

[ Nejnovější | << Novější | strana 1 ze 2 | Vybrat stránku | Starší >> | Konec ]

N jepice - ® Út 28.4.2009 21:27:29
73cm kousek jsem zmasil loni v květnu a byl dobrej. Stačilo naporcovat, potřít rozmačkaným česnekem, dát základní koření jako sůl, pepř a tuším grilovací koření a byl dost dobrej. Ale na uzenýho potřenýho česnekem nemá.
N maras - ® Ne 26.4.2009 9:30:26
meli jsme ho na vanoce a rekl bych ze chutna liiiiiiiip nez kapr a amur ale je to muj nazor
EDIT : mel 62 cm a byl koupeny a zivi kdybych ho chytnul tak bych ho pustil
N brach - ® Ne 26.4.2009 9:26:39
Hadrák >>
Hele, brachu, zaznamenal jsem v tvém příspěvku jakýsi osten. Na vysvětlenou: tolstolobec pestrý (tak se totiž nazýval v té době) byl chycen před x lety, kdy moje myšlení bylo poplatné době.
Doba se změnila a já také.....
N kranex - ® Ne 26.4.2009 2:24:06
brach >> jj,madari co ich podsekavaju na dunaji si ich vychvaluju do neba ,,nagyom joo hal"a kdo sa dostane k rybe z vylovu z rybnika tak vatsinou prvy a posledny raz...
N Zlejšek - ® Ne 26.4.2009 2:01:01
Já baštil tolstoje nedávno, pečenýho s trochou chilli a spopustou česneku a bylo to príma žraso. Akorát jsem ho neulovil, ale koupil za pade kilo v tesku. Ještě mám kus doma, tak z něj udělám stejky na barevným pepři.
N Hadrák - ® Ne 26.4.2009 1:58:19
*ryba neni žrádlo, ryba je kámoš*, když si od vody vemu rybu tak buď kapra nebo štiku, jinak vše pouštim. Chytnout takovou rybu viz. níže, platilo by to zvlášť. Když bych chtěl ochutnat tolstolobika zajedu radši na sádky...
N brach - ® So 25.4.2009 23:54:55
Je důležité vědět, čím se tolobik cpal delší dobu před ulovením. Já ho dostal na Radaru, kde vysával sajrajt z hladiny. Přes veškeré možné úpravy byl hnusnej a jíst se nedal. Jeho maso mělo chuť žluklého rybího tuku.
N sven - ® So 25.4.2009 23:51:02
http://manek.bloguje.cz/749935-smazeny-tolstolobik​.php
N sven - ® So 25.4.2009 23:48:55
http://manek.bloguje.cz/609593-perkelt-z-tolstolob​ika.php
N sven - ® So 25.4.2009 23:47:57
http://manek.bloguje.cz/684969-marinovane-rezy-z-t​olstolobika-se-zeleninovym-tartarem.php
N kranex - ® So 25.4.2009 23:15:47
ja som si kupil tolstolobika udeneho,normalne v tesku 2x,prvy raz bol normalny ale druhy raz som si vybral akurat ten bordel co sa ma vyhazovat tulavym mackam....tento 16 a pol kilovy fesak mal stastie, nikomu zo znamych sa nechcelo rozkurovat v prostred leta udiaren a ked zacali vymyslat ze znamy ich kolegu z roboty by mozno....drbol som ho nazad,zasluzil si to,bojoval jak demon...
N splavek - ® So 25.4.2009 22:58:26
Osobně jsem tolstolobika nikdy nechytl,ale každej rok na výlovu rybníka si je kupuji.Mají tak 4-5kg a když se dobře uparví v kuchyni,nebo v udírně(na to je specalista jeden můj kamarád),tak to je pošušňáníčko.Na druhou,stranu,tchán,jedné mé kolegině z práce,chytil,něco přes 20kg tolstolobika,prohnali ho udírnou a slabší žaludky měly žlučníkové pozdvižení.
N mirmen - ® So 25.4.2009 11:01:23
Salmon >> něco jsem kdysi dával do kuchařky MRKu .. jinak doporučuju Vaňhovu Rybí kuchyni .. sice záležitost z počátku minulého století ( redice v nakladatelství Paseka, www.paseka.cz ), nicméně .. mnohé recepty , byť takřka zapomenuté , lze s menší či větší invencí uplatnit i v dnešní době
N Salmon - ® So 25.4.2009 10:44:38
mirmen >> pěkně...:-)
Nemáš další recept na jiné ryby do sbírky? Už teď se mi sbíhají sliny.
N mirmen - ® So 25.4.2009 9:44:15
Zdenall >> připravoval jsem cca 3-5 kg tosltolobiky z podzimních sádek ... jak maso větších ryb a v jiném ročním období .. to nevím
N Zdenall - ® So 25.4.2009 8:56:13
mirmen >> tak tomu říkám správně rozepsaný recept :o) Pokud někdy tolstoje chytím,tak to určitě vyzkouším.
N mirmen - ® So 25.4.2009 8:30:21
- uzený = vynikající : nakládal jsem do slaného nálevu na 3-4 dny ( cca 4 dkg soli na 1 l vody, drcený stroužek česneku, lžička červené papriky - 1/2 sladká + 1/2 pálivá ). Podkovy lehce zatížené v lahvi od okurek ( aby maso nevyplavalo k hladině ), sklenice umístěná ve spodní části ledničky. Uzení ve studeném kouři na cca 3-4 hodiny ( 1/2 hodiny cca 80-90°C v udírně, pak snížit na cca 40-50°C )
- se zeleninou : porce cca 5-6 hodin naložené v marinádě s ostrým kořením , částečné opečení na teflonce ... bez tuku ( max. 1 lžíce ), pak do pekáče , podložit plátkem slaniny , dopékat cca 20-30 minut -- prostě v- dokud nebude dopečeno , 10 minut před koncem přidat lehce spařená oloupaná rajčata na čtvrtky, pórek, trochu česneku, lze přidat i trochu najemno nastrouhaného celeru .. případně další zeleniny ... lze i zjemnit několika lžicemi nastrouhaného jablka
Pokud by byl tolstoj tučnější, tak ještě před přidáním zeleniny chvíli vydusit tuk po podlití trochou zeleninového nebo kuřecího vývaru ( z kostky ) a tuk sebrat ... a pak teprve obložit zeleninou k dopečení .. lze dochucovat i bylinkami
N pavel68 - ® Pá 24.4.2009 17:07:51
vyudit,sežrat a basta
N masař007 - ® Pá 24.4.2009 17:03:58
Jednou jsem ho koupil na sádkách 14 dní před vánoci a vyudil. Mněřil 72 cm a vážil 5,35 kg. Mně vůbec nechutnal (amur je lepší), ale tchýně mněla boule za ušima. Chytit se mi ho ještě nepovedlo.
N Freefish - ® Pá 24.4.2009 16:54:30
Ales sumec- Nevím jak chutná ale bojoval urputně :-))
N Salmon - ® Pá 24.4.2009 16:43:37
Fullnek >> dík, určitě vyzkouším, ale spíš s kaprem. Tolstolobika jsem ještě nechytil, jedině ho koupit:-)
N Fullnek - ® Pá 24.4.2009 16:40:12
Salmon >> jednoduchý a všestraný použití,,,Plech vymažu máslem a na kolečka nakrájím cibulu,aby zakryla celé dno.Potom tam nasázím dopředu nasolenou rybu,kterou jen posypu kmínem a potom celí zastrouhám pertželí,mrkví a cerelem a naposledy prijdou nakolečka nakrájený rajčata
N karel.datel - ® Pá 24.4.2009 16:36:52
Nakrájet na podkovy, osolit, co nejtěsněji, ale aby se nedotýkaly vyrovnat na pekáč, podlít trochou vody. Do vyhřáté trouby na cca 200 stupňů, občas podlít a nechat důkladně vypéct. Tuk musí vytéct.
N Salmon - ® Pá 24.4.2009 16:28:43
Fullnek >> Přihoď tady i podrobnější recept. Vypadá do zajímavě a určitě by to šlo použít i u kapra.
N Fullnek - ® Pá 24.4.2009 14:44:16
Tolstolobik na zelenině, jedna z nejchutnějších pokrmu z ryb co znám, ovšem musí se dobře dochutit a vědět na to jakým stylem rybu připravit(odstranit tučná místa a vyřezat červené maso, to opravdu smrdí) potom má čisté bílé maso vítečné chuti
N Ales sumec - ® Pá 24.4.2009 13:44:05
Stanley 87 >> Tak to už je pořádná rybka..kolik tak mohl mít kilo ?
N Stanley 87 - ® Pá 24.4.2009 11:02:40
Tenhle tolstoj by nakrmil půl vesnice
N Sa(l)micka - ® Pá 24.4.2009 11:01:47
Je....to je nádhernej pohled:) Hned bych si dala..ale dneska to vidim možná na pstruha na másle
N Lauri - ® Pá 24.4.2009 10:54:54
Ales sumec >> tolstolobik má tuk v břišní partii, dá se krásně odříznout pokud ho tam někdo nechce. Když je tolstolobik kolem tří kil tak to je ideální. Jedl jsem filet s prořezanými kůstkami v marinádě a nemá to chybu. Jinak má tolstolobik dost kostí, ale jsou velké takže to je v pohodě.
Jinak je to po makrele druhá nejčastější uzená ryba tady v čechách.
N Ladadar - ® Pá 24.4.2009 9:11:58
Naprostý souhlas s Mirosem. Je třeba si s ním při čištění trošku pohrát, a potom je to mňamka.I když trochu tuku zůstane, na grilu nebo uzením se pěkně vypeče.Potom to nemá chybu.
N miros - ® Pá 24.4.2009 8:32:32
Maso tolstolobika ja fakt dobré. I v létě je možné ho upravit jinak než uzením a bude výborný. Je potřeba jen si s přípravou trošku víc pohrát. Především stahovat kůži, ne čistit. Pak vyříznout ploutve (hřbetní, řitní) - tím se odstraní velká část tuku, která se drží právě kolem kořenů ploutví. Nakonec odříznout cca 5-7 cm "masa" z břicha a spodní části žeber. Tady je tuku nejvíc. Zůstane čisté maso a je mňam. Zkoušeli jsme jak smažené řízky, tak i pečení na rajčatech, paprice a špeku. V obou případech mu kapr naprosto nemůže konkurovat.
N strecek - ® Pá 24.4.2009 8:25:43
Já chytil tolstolobika někdy v srpnu nebo možná začátkem září. Měřil těsně pod 70 cm. Udělal jsem z něj podkovičky a hodil ho v pekáči do trouby. Podle mě má lepší maso než kapr, mě osobně jeho maso chutnalo. Proužky tuku byly pouze u ploutví a na hřbetě, ty jsem odstranil na talíři, v mase nic nebylo.

[ Nejnovější | << Novější | strana 1 ze 2 | Vybrat stránku | Starší >> | Konec ]

[ otázky | všeobecné | ostatní ]

Co je nového - všeobecné
Oznámení - obecné
Vložit oznámení

Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.

Kalendář akcí - obecné
Seznam závodů
Výsledky závodů
Všechny výsledky
Akční nabídky
Všechny slevy a akce
akce, rybareniNovinka 2017! Podběrák Rubber mesh!

Novinkou je použití kovového spoje rukojeti a rámu tohoto podběráku. Jeho samotná rukojeť a rám jsou vyrobeny ze zesíleného duralu a díky tomu je celý podběrák tak mimořádně lehký a přesto velice odolný.


akce, rybareniNovinka Gumy Prorex!!! Skladem!!

Za 20 Kč s DPH.
Nový DF Classic Shad absolutně přesvědčil náš tým testerů okamžitě v průběhu první testovací fáze – obzvláště proto, že jsme chytli spoustu štik a candátů hned od začátku testování a to jen díky této nástraze.


Doporučujeme prodejnu
Adresář prodejen
ML SPORT ML SPORT

Brno, Bohunická 67