Muskareni v norsku

chci se zeptat skouseli jste chytat v norsku na mori s muskou jake jste meli ulovky jake je na to dobre vybaveni dik
Autor diskuse: maras - Profil , 22.4.2009 muškaření - revíry, cestování

co jste chytly

A) tresky22%

B) mniky11%

C) halibuty11%

D) ďase11%

E) jine mensi nebo vetsi druhy ryb44%

Od 22.4.2009 hlasovalo 9 čtenářů.

vraník - Profil | Čt 23.4.2009 22:24:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vřele doporučuji chytat v Norsku mouchu. Mám mírné zkušenosti hlavně z vysokého severu od Lofot výš. Nejlepší úspěchy jsem měl vždy přímo v přístavech, kde se vždy motá velká spousta ryb poměrně slušné velikosti kolem půl metru. Větší nejsou úplnou vyjímkou. Navíc se z mola dá házet a chytat o mnoho lépe než ze skal či lodě, a to nejen kvůli větru. Díky čistě vodě je ale zážitek pozorovat útok ryby na nástrahu. Chytám na šestku, protože jiný prut nemám. Naprosto skvělé strýmry mi na mé přání cca. před 4 lety umotal Miloš Kotrba. Jsou to odrybňovače, i když dnes tvrdí, že je o generaci dál a váže mnohem lepší :-) Jako nejlepší barva se jednoznačně jevila žlutooranžová kombinace. Cílová ryba je keller, občas obecňačka či jiné druhy tresek. Vyhlášená mořská muškařská destinace v Norsku je kraj kolem Namsos, myslím že tam jezdí Eda. Zážitek je zdolávání makrel, ale neznám nikoho, kdo by měl významnější úspěchy či zkušenosti (dokonce ani všudepřítomní dojčlandi to neměli zmáknuté) - musí se hledat a je to na loď. Jsou tam krásné řeky a jezera, jezera většinou volné a bez povolenky - hladová voda - hubené ryby

petr611 - Profil | Čt 23.4.2009 18:57:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

před dvěma lety jsem projížděl stopem jih Norska a byl jsem několik dní u moře v Kristianstadu. Tam bych s mušákem vyrazil hned,každej večer tam lovili kousek od břehu mořský pstruzi a makrely. Měl jsem jen malej teleskop a pár gum,tak jsem zachytal jen nějaký makrely.Na lov ze břehu,na mořáky,makrely a malý ryby se chystám při další návštěvě.
S mušákem na tresky bych vyrazil,ale bral bych to jako doplněk k přívlači,spíš jen tak pro zajímavost.Lov nebude příliš efektivní,jako největší problém vidím dostat do dostatečný hloubky (10-30 m) nástrahu. Pak nutnost nakoupit výbavu ,která bude použitelná jen na moři, nebo na giga štiky.
tady jeden odkaz
http://www.worldseafishing.com/features/norway_arc​tic_adventure.html

maras - Profil | Čt 23.4.2009 9:28:41

thym >> thymallus >> urcite dam vedet jak dopadnu tedy jestli pojedu fakt diki krasne napsane

thymallus - Profil | Čt 23.4.2009 0:09:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj, v Norsku jsme byli minulé léto. Byli jsme na měsíční výpravě po celé Skandinávii. Zastavili jsme se na rybarení v Bodø nedaleko největšího mořského proudu na Světě - Saltstraumen. Chytat se dá na mouchu uplně krásně i ze břehu, ale spíš za přílivu. Při odlivu jsou ryby daleko a je náhoda, pokud něco malého chytíš. Jako místo si vyber skálu, kde přechází voda hned do hloubky aspoň 10-20m a kde zároveň budeš mít přístup k hladině a HLAVNĚ z vody ven, v případě nehody!!! Je opravdu potřeba si dávat pozor, skály jsou ostrý, voda mokrá a proudy pří přílivu a odlivu dost rychlý. Není to vůbec sranda. Jednou jsem zakopl a měl jsem kurňa co dělat...
Ideální jsou na chytání různé výběžky do moře - pří přílivu kolem nich proudí voda a v proudech můžes narazit na fakt pěkný ryby.
Obecně platí, že čím pokročilejší večerní hodina a čím vyšší příliv, tím jsou větší šance. Většinou tyhle hlášky z knížek, který všichni od sebe vzájemně opisujou neberu moc vážně, ale sám jsem byl překvapen, jak strašně velký rozdíl v aktivitě ryb to způsobuje. Chytal jsem na 7 AFTMA prut s plovoucí sňůrou a je to málo. Na menší ryby v pohodě. Povedlo se mi ale zapřáhnout tresku tmavou - asi 10 metrů od břehu. Šla hned do hloubky a já jen téměř bezmocně koukal, jak se v 8 metrech převaluje. Nakonec jsem ji dosta nahoru, měla kolem 70cm a celej vyklepanej jsem ji pouštěl zpátky. Vzala malej lesklej streamřík (5cm) těsně pod hladinou. Chytal jsem opravdu jen kousek od skály, v proudu za přílivu a šlo to téměř na nához většinou ryby kolem 30-40cm.
Takže moje rada - hloubka, příliv, stmívání, AFTMA > 8, lesklé streamery, dávat bacha,

PS. na twistry šly tresky obecný - pevně věřím, že s potápivou šňůrou by šlo se dostat i na ně, popř. vetší tresky tmavý. Ikdyž metrovky, který se chytaj ze břehu právě v SaltStraumen bych na mušáku ani nechtěl. Makrelu jsem chytil jednu.

Hodně zdaru a dej pak vědět, jak jsi dopadl, pokud vyrazíš.

Uxa - Profil | St 22.4.2009 22:35:12

já radči lítam do mexika na kohoutí ryby to je větší zážitek..

mildas - /Y - Profil | St 22.4.2009 22:25:42

ZN: JAF nemá rád poláky !

JAF - Profil | St 22.4.2009 21:43:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jo, zkousel jsem to. V lodi nebyva moc mista, da se chytat ze brehu. Idealni je ranni priliv. Vetsina ulovku jsou pollaci a mali keleri.

prof. MUDr. Hnátek Herbert, dr.h.c. - Profil | St 22.4.2009 19:47:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

makrely se chytat daj, na ostatni je lepší vláčka, sic budeš trápit akorát malý tresky, což tě přestane onědlho bavit ... když Norway, tak radši rivery a lachse či jinou tukoploutvičkoidní fiš

Šomát - Profil | St 22.4.2009 19:44:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zkoušeli jsme muškařit z lodi, trošku náročnější na prostor, ale jde to. Kolega chytil malé kelery (prut #9, rychlá potápivka). Nechával dlouho, opravdu dlouho vyklesávat.
Objevili jsme i hejna makrel, který jezdily pod hladinou, bohužel bylo to v době, kdy byly hrozně náladový, takže jsme se nechytali a šňůra položená na vodu je rozplašila.
Já chytal na #7 prut s interrmídou, což je použitelný do menších hloubek.
Takže v podstatě žádnej úspěch hodnej vychvalování, ale můžu říct, že jsme to vyzkoušeli :-)