Jizera 411027-bude z tohoto úseku mrtvá řeka?

Tu otázku si spíše kladu sám po tom co jsem o víkendu viděl na Jizeře, ale přesto ji sem dám.Když jsem si v únoru polamentoval na MO při kupování povolenky, že máme na našem úseku málo ryb nevěděl jsem, že pláču na cizím hrobě.O velikonočním víkendu jsem byl doslova zděšen co všechno si "masaři " berou domů.Když už se nám do řeky pomalu vrací Líni tak i půl centimetru nad míru je dobrý důvod udělat z něj večeři.Hubenoučký kapr 43 cm je také vítané spestření jídelníčku.A tak bych mohl pokračovat Prostě tragedie.Co s tím?Kdo zastaví huntování našich řek? Nevím!Netvrdím že si 5-6 kapříků za sezonu domů nevezmu, ale tohle je snad až příliš.Zkuste někdo poradit
Autor diskuse: Colin - Profil , 15.4.2009 všeobecné - RŘ, MO, svazy

czdc1 - Profil | Čt 28.5.2009 20:45:13

Zdravým všechny rybáře jsem členem zrovna rybářského svazu MO který tak kritizujete, a zároveň jsem dle vašich slov ten špatný rybář MASAŘ!!! Sem člověk kterej rád rybaří k vodě se dostanu asi tak 1-2x do týdne , ryby nejsou zrovna mou pochoutkou jelikož nejsem zrovna jedlík ryb.Ale když se mi sem tam povede chytit kapříka který má míru třeba poctivých 40cm tak si ho rád odnesu domů a daruji přítelkyni která je ráda má nebo s vím rodičům který si na něm taky rádi pochutnají,,, Ceny povolenek sou přijatelné ale když to tak vezmu proč někomu z blízkých neudělat radost a darovat jim rybu…Samozřejmě každou rybu zapisuji poctivě do povolenky!!! Ročně chytím a přivlastním si přibližně 12 kaprů, 2 štiky, 5línů………..Ať je každý jaký chce a pokud se někomu nelíbí jak se druhý chová tak ať de chytat třeba jinam. Buďte tolerantní k ostatním!!!! Pavel

pira - Profil | Ne 24.5.2009 11:21:54

Tak koukam, ze je moznost lov sumce 24hod a chtel bych se zeptat, jestli by se nekde dalo najit, kolik sumcu se vysadilo, kdyby nekdo z vedeni mohl odpovede, diky moc..

Colin - Profil | Po 20.4.2009 18:33:10

Jo jo kontrola proběhla!!:-)Slušne, v pohodě a tak to má být! S MP mě to bylo taky vysvětleno.Díky

Vítek - Profil | Ne 19.4.2009 22:47:17

Na tyhle lamenty s/*ru,.když jdu k vodě, má sebouz starej cghleba nebo opytlik ovsa, nasypu to tam, mě je už všecko jedno

MP-E65mm - Profil | Ne 19.4.2009 22:36:29

Colin >> Dnes jsem mluvil s RS ( mimochodem taky tě dnes na Podlázkách kontroloval) a prohodili jsme pár slov a došlo i na řeč ohledně přivolání MP a bylo mi řečeno že stačí pouze zavolat a o nic se dál nestaráš, abych to upřesnil zavolaš a dáš hlašku, že se se tady nebo támhle něco dějě a vzhledem k tomu že je prý několik MP rybářu tak počítej s brzkým přijezdem.

Colin - Profil | So 18.4.2009 20:55:08

Ahoj Všem!
Každopádně moc díky i členům MO za příspěvky do diskuze a moc si toho cením.Ač mě tady za to možná někteří odsoudí jsem rád, že se mi mou otázkou podařilo rozvířit alespoň diskuzi.Ve své otázce jsem nechtěl ani tak kritizovat organizaci jako takovu spíš jsem chtěl apelovat na "masaře" a na kolegy rybáře.Vím že ty dva příklady,které jsem zminoval v otázce jsou ryby mírové a že si je tedy rybář může vzít.Tedy vše v souladu s řády.Mě se to však úplně v pořádku nezdá.Myslím si že zvyšením míry u některých druhů ryb by se třeba nečemu pomohlo...Otázka je jestli by si potom masaři nepřestali kupovat povolenky:-) :-) A co se týče pytláků...Že jich je okolo Podlázek hodně a že to jsou většinou cizí státní příslušníci víme asi všichni.Proto jen pro zajímavost ještě jedna otázka.Když zavolám MP a upozorním na pytláky budu pak předváděn jako svědek,podepisovat protokoly atd?Díky

MP-E65mm - Profil | Pá 17.4.2009 23:17:23

miras S. >> Samozřejmě uhlídat to na 100% nejde co si budem namlouvat ale jde to aspon eliminovat, pokud budeš mít v podvědomí, že jsem chodí poměrně dost často RS tak se změní chování. Jsem o tom přesvědčen !!!

miras S. - Profil | Pá 17.4.2009 13:13:38

MP-E65mm >> Ale já nemám nic proti kontrolám, vadí mi když tě kontroluje jeden a ten samý člověk každý den, evidentně si tě pamatuje a přesto chce pokaždé vidět i rybářský lístek a tohle se ti s obměnou RS opakuje denně i třikrát. S domácími se jenom pozdraví a kontroluje jen cizí. To už nejde o pytláky, ale o to otrávit ostatní tak, aby tam nelezli. Ovšem musím uznat, že metoda je to účinná, já už tam nejezdím.
Na Jizeře by kontrol mohlo být víc, to je pravda. Ale oproti minulým rokům jich přibývá, já jich měl vloni 8 a jednu z nich dokonce pod Krnskem, kde jsem předtím RS nikdy neviděl.

MP-E65mm - Profil | Pá 17.4.2009 12:14:56

miras S. >> Co se týká Slonu resp. RS na tomto revíru tak pokud máš vše v pořádku a máš pocit že Tě buzeruje tak může mít dvacet odznaků a věř , že s takovým člověkem si poradím jedna báseň ( ve vší slušnosti) ale jde úplně o něco jiného...........snad není nikdo kolem mě kdo by nevěděl jak to tam chodí s kontrolami a mužu ti říct když jsem letos dělal na MO testy tak sám člověk který mě zkoušel tak mě na to upozornoval a když se na tím pozastavíš a položíš si otázku jestli to je dobře nebo špatně tak by mě opravdu zajímala tvoje odpověď. Přeci je jasné když je revír profláknutý tím , že tam je každý den RS na kontrole a to několikrát za den že se tam pytlák nepožene. Je to tak trošku psychologická válka ( a to ber z rezervou ) když budu vědět , že na Jizeře projde každý den aspon jedna kontrola tak se ti lidi taky budou snažit nedělat bordel a dodržovat RŘ ( tím nechci házet vše do jednoho pytle) ale stačí se projit podel břehu.

pira - Profil | Pá 17.4.2009 9:38:28

Zahrádka Radek >> Ano, presne tak jsem to myslel. Dekuji.

Zahrádka Radek - Profil | Pá 17.4.2009 9:35:51

pira >> asi moc nerozumím otázce, vy chcete kontrolovat rybáře zda mají ryb. lístek a povolenku? Pokud ano tak to není možné, kontrolu může provádět RS a Policie, v případě podezdření z pytláctví tak volat je...

pira - Profil | Pá 17.4.2009 8:42:47

standa.ch >> Dobre, jsem rad, ze se k problemu vyjadril i nekdo z vedeni a clenu RS. Muzu se teda zeptat, jestli ja, jakozto neclen RS se muzu oficialne dotazovat na rybarsky listek a povolenku k lovu, popripadne k jinym zalezitostem tykajicim se napr. privlastnovanim ryb?

TomK78 - Profil | Pá 17.4.2009 8:26:09

Colin >> Co je tragického na tom, že si někdo odnese rybu, kterou podle řádu může odnést???? Jak je to příliš, když takovej kapr má tak 1,2 kg a odnést dle zákona si můžu 7 kg??? To mi hlava fakt nebere...

miras S. - Profil | Pá 17.4.2009 7:56:33

Colin >> Musím říct,že mě docela překvapuje názor, že boleslavská Jizera bude mrtvá voda. Ukazuje to na naprostou neznalost Jizery i mimo MB. Vždyť tohle je úsek, kde je se dá nachytat spousta krásných ryb. Jdi si to zkusit na vody Bakova nebo Mnichova Hradiště. Všichni jejich členové chytají buď u nás v MB nebo na vlastních RMV (Veselá, Podzemanova tůň a pod.). Jestli je nějaký úsek Jizery solidně zarybněn, tak je to přesně ten, který kritizuješ. Že je tím pádem i pod daleko větším rybářským tlakem je fakt, se kterým nic nenaděláš, zrovna tak jako že si někdo vezme kapra nebo lína. Pokud má míru, dělá jen to, co mu umožňuje zákon.
Nejvíc mě ale překvapuje, že v několika příspěvcích se dává jako vzor Bělá. Organizace s jednou louží mezi baráky, upravenými BP, platícími pouze pro nečleny místní MO ( domácí chytají dál i s kaprem ve vezírku) a kontrolami na hranici buzerace, nebo spíš snaha o otrávení nečlenů. Jediný rybník široko daleko, kde se nesmí do 1.5. chytat. Koukni se do ML jak si jejich členové pochvalují lov v Sukoradech. A když už se tam chytat smí, místní borci si ráno zmasí 1 povoleného kapříka doma a přesunou se na Jizeru, kde si doplní do plnéh stavu.
Abych se zas moc nerozvášnil, shrnu to jednou větou. Pokud hrozí Jizeře, že bude mrtvou vodou, tak zcela jistě ne v úseku, o kterém píšeš.

Zahrádka Radek - Profil | Pá 17.4.2009 7:26:34

MP-E65mm >> Možná by bylo dobré se zůčastnít výroční schůze a navrnout nějaké řešení, ale už to tady jednou bylo a členská základna nesouhlasila.. Vyšší míru ryb na našich vodách máme u kapra a štiky a myslím, že je dostačujíci..

MP-E65mm - Profil | Čt 16.4.2009 23:51:06

standa.ch >> S tím časem s Vámi souhlasím, toho není nikdy dost ale výsledky mluví za vše. Pokud jsem chytal dvakrát na revíru 411164 který má celkově 25ha a pokaždé jsem byl kontrolován a nasledně mám 10 zapisů na Jizeře 4 a o RS jsem nazakopl tak to o něčem svědčí a nemluvím o tom, že kolega níže zminoval , že za lonský rok měl 65 vycházek a kontrola žádná. Berte to jako objektivní kritiku.

MP-E65mm - Profil | Čt 16.4.2009 23:30:56

Zahrádka Radek >> na vykladu typu, cituji "Denní úlovek na revíru se omezuje na 1ks vyjmenované ryby denně, jejím ponecháním končí denní lov na revíru. Týdenní ulovek na 3 ks měsíční ulovek na 9ks atd." nevidím nic obtížného k pochopení. Jde o to že rybář který si zaplatí povolenku a jak píšete chce si odnést rybu tu možnost má a zaroveň tím omezujete když to řeknu od plic plundrování revíru. Ale jak tak čtu tak je to vše naopak, vy potřebujete nasadit rybu a hned ji odchytit rybářem aby ji zapsal a dotace na nasledujíci rok jsou doma. Abych byl upřímný je to zajímavá politika a ani se nedivím , že ty ryby tu nejsou resp. jsou ale na krátky čas. Takže tím krátkodobě uspokojíme rybáře ( který v rybě vidí maso) a na ostatní se nebere zřetel. Co takhle udělat nějaký kompromis, revír kde ryby budou ale s přísněnými podmínkami ( vyšší míra, horní míra, množství osvojených ryb popř. celoroční hájení) a revír kde by probíhalo to co zde píšete.

Zahrádka Radek - Profil | Čt 16.4.2009 23:08:03

pira >> Já jsem sportovní rybář a chytám ryby závodně. Ryby si domů neberu, ale když si ryby chce někdo domů odnést, tak je nutné, aby napsal vše, co si vezme. Myslím, že to je záležitost a svědomí každého rybáře, jsou určitě masaři, které odsuzuji.... Bolena nenasazujeme, protože ho nenáme v zarybňovacím plánu MeZČR a byl by plně hrazen z rozpočtu MO.

Zahrádka Radek - Profil | Čt 16.4.2009 22:55:49

MP-E65mm >> Nejsem zastáncem velkých vyjímek, protože každý musí nastudovat rybářský zákon a prováděcí vyhlášku k tomuto zákonu a ještě studovat bližší podmínky každého revíru mi připadá až dost ( myslím tedy i na mládež, která tam chodí a výklad právníků je také odlišný, že se nadřazujeme nad platný zákon). Jinak si nemyslím, že by do revíru měl jít kapr menší než je jeho míra na daném revíru. Hospodařím z penězi všech členů MO a samozdřejmě si chtějí také rybu odnést domů, když platí za povolenku. Také je dále důležitá výtěžnost revírů, na té záleží dotace SÚS Praha a derestribuce ryb na jednotlivé MO. Pokud nejsou úlovky, tak nemají dotaci, což u naší MO dělá přes 11 metráků ...Proto je nutné psaní každé odnešené ryby od vody, toto se moc neděje u bíle ryby, což je škoda a zkresluje to hospodářské výsledky.

standa.ch - Profil | Čt 16.4.2009 20:43:59

Hezký večer,všechny vás zdravím.Reaguji na kritické připomínky o RS MO MB. RS v loňském roce provedla 715 kontrol na revírech MO MB. Nejsme profesionální RS,provádíme kontroly po práci a ve svém volném čase,na úkor svého volného času a našich rodin. Místo,aby jsme si sedli k vodě,jako to dělají ostatní rybáři (mimochodem,kteří nás tolik kritizují),chodíme kolem vody a snažíme se zabránit pytláctví a jiným přestupkům proti ryb.řádu. Na 69ha vody je nás "pouze" 22 členů. Každý rok probíhají od dubna do září společné kontroly každý týden,kterých se účastní 5 - 10 členů RS. Dále chodí členové RS na samostatné kontroly. Přes všechnu snahu nemůžeme být všude. Ostatně,ti co nejvíc křičí se mohou sami snažit zabránit tomu řečenému "huntování" řeky. Stačí zvednout telefon a zavolat městskou policii. Nic vás to nestojí a co by jeden neudělal pro dobrý pocit:-)
Petrův zdar a krásné chvíle u vody Vám přeje Standa Chytal (vedoucí RS MO MB)

pira - Profil | Čt 16.4.2009 16:11:09

Zahrádka Radek >> Děkuji za Vaše vyjádření se k problému.
Chtěl bych se zeptat, jaký názor máte na počet odnesených ryb od vody a jejich míru a proč se zde nevysazuje bolen.Děkuji.

MP-E65mm - Profil | Čt 16.4.2009 13:18:03

Zahrádka Radek >> Dobrý den,

Jsem členem MO Mladá Boleslav a z Vaším dovolením bych reagoval na Váš zápis zde. To, že splníte zarybnovací plán ba naopak ho navýšíte o cca polovinu neznamená že ty ryby tak jsou. Samozřejmě je to chválihodné a pokud to tak je (o čem nepochybuji) tak je to jedna z cest jak uspokojit sportovního rybáře , ale co mě především zajímá a věřím , že nejen mě a tím myslím Váš osobní názor na horní míru, množství ponechaných ryb za sezonu v podstatě něco podobného jako je zavedený MO Bělé pod Bezdězem na revíru Slon. V mých očích je tam jasný signál , že jako členové výboru s tím chtějí něco dělat a tím nemyslím neustálé nasazování ryb , ale především udržení ryb v daném revíru. Samozžejmě při tak velkém tlaku rybařů bez nasazování ryb by revíry byly mrtvé jak píše zadavatel otázky, toho jsme si vědomi snad všichni. Tady ten signál prostě nevidím, naopak nasadit mírového kapra do Sukorad to snad ani nemusíte nasazovat a můžete ho rovnou dávat jako bonus k povolence.

Děkuji za odpověď a Váš čas

S Pozdravem Jaromír Dvořák

Zahrádka Radek - Profil | Čt 16.4.2009 11:54:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Všechny Vás tady zdravím,
nechodím pravidelně na tento server, protože mám dost práce, ale byl mi zaslán odkaz na tento článek. Tak se jenom tady vyjádřím za MO k zarybnění revírů místní organizace a kontrole revírů, nechci tady rozpoutat zbytečnou debatu, která MO je lepší nebo horší a kdo co dělá a nedělá:

1, naše organizace má za povinnost zarybňovat revíry na základě zarybňovacího plánu, který je schválen MeZČR a je vydán pro místní organizaci. Náklady dle zarybňovacího plánu jsou cca 570.000,-Kč/rok, ale již několik let je tento rozpočet přes 1.000.000,-Kč, v minulem roce to bylo 1.125.000,-Kč. Vše co je nad rámec zarybňovacího plánu je plně hrazeno z rozpočtu MO.

Např. dle druhu ryb

Rok 2008 na všech revírech MO

K2
plán 11000 ks nasazeno 14854 ks
L2
plán 2500 ks nasazeno 7200 ks
Cv
plán 7600 ks nasazeno 9000 ks
Š1
plán 4800 ks nasazeno 9500 ks
Br
plán 10500 ks nasazeno 25350 ks
Po1
plán 1000 ks nasazeno 2360 ks
Pd1
plán 800 ks nasazeno 1000 ks
Li1
plán 800 ks nasazeno 1000 ks
Monteé
plán 0 ks nasazeno 3000 ks
Pa1
plán 1300 ks nasazeno 3000 ks
Tl1
plán 2100 ks nasazeno 3250 ks
Amur
plán 100 ks nasazeno 100 ks
Jesen
plán 6000 ks nasazeno 6000 ks
Okoun
plán 0 ks nasazeno 1950 ks

2, kontrola revírů

Každý rok na členské schůzi MO Vám nabízím možnost pracovat v RS, nebo pro MO a udělat si zkoušky rybářské stráže. V letošním roce už také proběhlo školení na SÚS Praha za účasti MeZ a Krajského úřadu ( naše MO má nové 3 členy i z řad městské policie ). V roce 2006 došlo ke přezkoušení všech členů RS a hlavně k výměně za nové a mladší členy..Kontroly revíru se dělají dost často, ale máme 71 ha vody o délce toku 40km a RS máme jenom 22. Máme cca 1400 členů a brigádní povinnost plní cca 80 členů tak co chcete dělat, když lidi nemají zájem něco dělat a každý si raději brigády zaplatí a jde na ryby a pak jenom kritizuje…Já osobně budu rád, když někdo pomůže a bude chtít něco dělat na úkor svého volného času a rodiny.. Klidně může nahradit i členy výboru MO a dělat to třeba lépe. Bylo by dobré, aby chodilo více členů na výroční schůze a ne že ze 1400 členů tam je pouze 300. Každý může říct svůj názor a také proto něco udělat.

Informace o nasazení a dění MO je na našich stránkách http://rybari.mb-net.cz/

Přeji hezký den na rybách

Radek Zahrádka - hospodář MO Mladá Boleslav





Miras - Profil | Čt 16.4.2009 10:41:32

Colin: masa si žádá ryby, masa je dostane. Pominu-li neochotu k jakýmkoliv změnám, tak v MB stejně není jiné místo, kam by se ryby mohly sypat, aby došlo k uspokojení mrazákových potřeb místních členů. Nedělám si však iluze o tom, že by to někde bylo jiné. 411027 a 411037 bývaly krásnými revíry do doby, než došlo k "citlivým úpravám" pobřezní vegetace, která beztak jen zbytečně bránila přístupu k vodě a pohodlnému lovu rybychtivého davu.