domácí lití olova

Četl jsem tady spoutu článků o domácí výrobě forem na lití olůvek. Píšete i o škodlivosti výparů při tavení olova. Nevíte někdo, jak jsou chráněni třeba zaměstnanci ve firmách, kde se olůvka vyrábějí ve velkém? Vím, že pro jednou se asi nic nestane, ale za pár let se to nasbírá... Díky, Pělucha
Autor diskuse: Pělucha - Profil , 23.3.2009 všeobecné - domací dílna

Šámik - Profil | Čt 4.4.2013 20:34:02

chce to bombu,olovo do kastrolu,hořakem roztavit,nějake šikovne nalejvatko,naohybat dratky,svěrák nebo sikovky,rukavice a slivovici a tolerantni ženu

mipa - Profil | Čt 4.4.2013 20:23:38

lada78 >> těžko se po netu radí a začátky jsou vždy těžké ... jen chci zdůraznit, že záleží na mnoha faktorech, třeba na materiálu formy a síle jejich stěn, vlhkosti ... teplotě olova ... rychlosti lití vzhledem k licímu a výfukovému kanálku a jejich velikosti ... atd. ... a zároveň podotýkám, že se žádná forma ve slévárenství při běžném lití nepředehřívá a já sám to při lití olova do formy na rybářská olova taky nedělám a vše je OK .....
ale pokud jsou tvoje odlitky s předehříváním kvalitnější a nevadí ti to, tak bych to neřešil, předehříval a bouchal jedno olovo za druhým - sezona je za dveřmi ... :-D))) ... asi tak ...

marmyš - Profil | Čt 4.4.2013 19:37:13

lada78 >> Tak těch prvních 5 je asi zahřívací kolo:-)

lada78 - Profil | Čt 4.4.2013 19:35:58

marmyš >> A joo-vysvětlení-MIPA píše,že teplota formy nemá vliv na kvalitu. No a já píšu,že se mi dělají ze začátku zmetky a zhruba po pátém kousku už je to o.k.

marmyš - Profil | Čt 4.4.2013 19:24:49

lada78 >> V 18.57 píšeš a já to nějak nepochopil,ale nebudem to pitvat. Já si do krmítek připravím různě široké pásky z olověné trubky,tl. 2 mm a ty jen zahnu. Jsem spokojen.

lada78 - Profil | Čt 4.4.2013 19:18:37

marmyš >> nevím,co je to za pletivo-ale taky není pravidelné-dá se to ale v pohodě upravit do formy kleštičkama-zpravidla nesedí jeden,dva drátky.

lada78 - Profil | Čt 4.4.2013 19:16:47

marmyš >> nemyslel jsem to,že u toho chlastám-myslel jsem počet odlitých olov :-)

marmyš - Profil | Čt 4.4.2013 19:08:04

lada78 >> máš kvalitní pletivo,to mé čínské má nepravidelné oka.

marmyš - Profil | Čt 4.4.2013 19:05:33

lada78 >> v kolik hodin je ten zápis,že po pátém kousku je fše oki?

lada78 - Profil | Čt 4.4.2013 19:01:11

zde důkaz,že liju :-) A zde posílám jednoduchý tip. Vlastnoručně vymyšlená a vyrobená forma na krmítka

lada78 - Profil | Čt 4.4.2013 18:57:37

mipa >> předehřátá forma nemá skoro, nebo spíš žádný vliv na kvalitu, nebo lépe "plnost" odlitku -proč tedy první kousky jsou zmetky,jak dotyčný popisuje a asi po pátém kusu je všechno o.k.?

F.T.M. - Profil | Čt 4.4.2013 18:43:09

Olova odlévám venku pod přístřeškem kde je průvan, tak nějak ty výpary neřeším. Větší nebezpečí je když do tavného hrnce přidávám syrové olovo (kusy vodovodních trubek) , tak se stává, že to zaprská. Řešil jsem to tím, že jsem ty kusy před vložením do tavného hrnce předehřál a tím jsem na 75% prskání olova odstranil :-))))) Sám vedu jako větší nebezpečí prskání olova jak samotné výpary v otevřeném prostoru. Letos už mám hotovo 60g,80g,120g a 160g vše GRIPPA :-)))))

mipa - Profil | Čt 4.4.2013 18:33:26

marmyš >> opravdu to je po drátu, ale nalévací otvor je dostatečný s jamkou a kolem drátu není taky zrovna "těsno" ... takže plyn může dostatečně odcházet - a to je to hlavní u lití :-)))
na fotce jsou vidět ještě pozůstatky-otřepy po lití, které se velmi jednoduše odstraní ...

lupacomp - Profil | Čt 4.4.2013 18:29:42

marmyš >> to je potreba,aspon nejsou zmetky :-)

marmyš - Profil | Čt 4.4.2013 18:24:25

lupacomp >> však taky máš tu díru jak do pr...:-)

lupacomp - Profil | Čt 4.4.2013 18:19:02

Pokud je dostatecne velkej vtok neni potreba.Ja mam formu uzavrenou pac zalivam rovnou aj obrtlik.

tuzemak - Profil | Čt 4.4.2013 18:17:37

mipa >> přesně tak,plyn musí někudyma odejíd.

marmyš - Profil | Čt 4.4.2013 18:13:57

mipa >> vlastně nemáš,to je po drátu.

marmyš - Profil | Čt 4.4.2013 18:13:00

mipa >> to je hned poznat,máš tam odfuk.

marmyš - Profil | Čt 4.4.2013 18:12:09

lupacomp >> slévárník od slova--slít se :-)

mipa - Profil | Čt 4.4.2013 18:05:00

marmyš >> kolik nás bude nevím, ale před 20 léty jsem dělal nějaký ten rok formíře :-)))

mipa - Profil | Čt 4.4.2013 18:00:25

sidonius >> předehřátá forma nemá skoro, nebo spíš žádný vliv na kvalitu, nebo lépe "plnost" odlitku ... :-)
každá forma musí mít dva otvory ... a to "odlévací", který je širší a s "miskou" a potom "výfuk", většinou užší, pro odvod plynů, který musí být v určitém poměru k velikosti odlitku a k rychlosti lití olova, aby plyny stačily odcházet - jinak se forma zavzdušní a vznikají tzv. "nedolitky" ... další, co to může způsobit je i to, že olovo při chladnutí zmenšuje objem a "scvrkává se" - tedy se stahuje v obou otvorech směrem k odlitku a pokud jsou úzké, tak si odlitek nemá odkud brát a vzniká též zmetek ... :-)
podle toho, v jakém místě máš problém, tak se forma musí upravit nebo změnit postup lití a vše bude v pohodě ... jen se toho nebát :-D)))
vše, o čem jsem psal, je vidět na formě, jejíž fotku zasílám ... jen je stará a olova z ní odlitá již dávno nepoužívám - ale princip konstrukce formy je u každého lití vždy stejný :-)

lupacomp - Profil | Čt 4.4.2013 17:57:00

Toz,semej slevarnik tady :-)

marmyš - Profil | Čt 4.4.2013 17:54:10

lupacomp >> Já ve slévarně nepracoval,jen jsem se vyučil dřevomodelářem ve VŽKG. Kolik se nás tu ještě sejde?

Šámik - Profil | Čt 4.4.2013 17:52:06

Delwin >> za 70 kč je moc drahý.seženeš ho kolem 30kč ve sběrně kovu.ale ty formy mi přijdou v cajku

marmyš - Profil | Čt 4.4.2013 17:50:42

sidonius >> Máš malý nalévací otvor,vzduch nemá kama utéct.

Maxi Sob - Profil | Čt 4.4.2013 17:47:42

Tak jsem přes zimu taky něco odlil 40g,60g,80g,100g,120g,150g a 200g.

lupacomp - Profil | Čt 4.4.2013 17:45:34

Pítr >> ja taky delam ve slevarne.teda jako drevomodelar.ten pisek se pouziva na sipani forem :-)

lupacomp - Profil | Čt 4.4.2013 17:44:44

sidonius >> ja mam delanou svou formicku ze dreva a vylitou tvrzenym epoxidem.nic nenahrivam.forma je pomerne studena.hlavne ted pres zimu.jen to naliju a hned to ztuhne.