Ostroretka - náčiní

Zdravím,
podělte se, prosím, o zkušenosti s nářadím na retky. Konkrétně o pruty - vhodná délka, zátěž a značka (Shimano (Catana), Sarfix, Milo, Mikado, Byron, Sema, Browning, Trabucco...).
Děkuji
Autor diskuse: zimzum - Profil , 6.3.2009 plavaná - náčiní, doplňky

Martin - Profil | Út 10.3.2009 14:35:01

Hmotnost je relativní, s navijákem přiměřené velikosti (3000) bude Catana padat na špici. Nepovedenou akcí myslím přílišnou měkkost blanku. U lovu s anglickým splávkem to není pro začátečníka až tak na škodu: záběry jsou pomalejší, chytá se na dlouhou vzdálenost často s tenkými vlasci a zasekává se dost specificky dlouhým pohybem - pak průběžná (tzv.měkčí) akce prutu pomáhá neutrhnout jemný návazec. Pro chytání na proudné vodě je potřeba špičkové, rychlé akce prutu. Dá se to orientačně vyzkoušet tak, že mírně švihnete prutem a sledujete, kolik "kmitů" udělá, než se zastaví.
Obecně lze říct, že matchový prut bude pro takové chytání vždy kompromis. Ideální by byl bič nebo boloňka, ale pokud jste limitován prostorem, asi Vám nic jiného než match prut nezbude.
Ikdyž, řešení existuje: klasický anglický způsob, tzv. trotting, staví se na to speciální pruty, vzhledově podobné matchovým s navijáky typu centrepin. Nádherná, ale dost drahá záležitost.
Nižší řady, měl jsem v ruce Hyperloop a Alivio, řeknu to na rovinu, je to jen můj osobní názor, ale jako matchový prut jsou tak maximálně pro dítě, nebo pro naprostého začátečníka, který si chce plavanou jen zkusit. Tož tak.

zimzum - Profil | Út 10.3.2009 12:47:00

Děkuji, myslím, že hmotnost kolem 230 g (3.9 m) není drama, jsou i těžší (i u firem Vámi níže uvedených..., ale pravda, i lehčí - 178 g...); vyváženost - relativní vlastnost, dost bude záležet na navijáku (SH. Exage, 3000 M, 6.2:1). Nepovedená akce vypadá v praxi jak? Nechci, aby se kroutil jako had jen při držení v ruce, natož při náhozu, záseku, a s rybou na konci bude do pravého úhlu. Jak byste tedy hodnotil ještě nižší řady Nexave, Hyperloop, Alivio ;-)... Sorry, ale z baziše nikdy.

Martin - Profil | Út 10.3.2009 11:01:00

zimzum: proč katastrofa? těžký, špatně vyvážený,nepovedená akce..nebrat. Pokud nechceš investovat do nové mačky, sleduj bazar, občas se tam solidní proutek objeví. Konečné rozhodnutí je pochopitelně na Tobě, ale mohu -li poradit, levným řadám Shimana se vyhni.

zimzum - Profil | Po 9.3.2009 16:30:26

Děkuji za názor. Ano, chystám se chytat na pomalu tekoucí vodě, avšak nikterak širé. S 5m boloňkou bych byl za polovinou řeky, která je navíc v podstatné délce obrostlá stromovím a keři. Proč katastrofa? V katalogu je přitom uváděn jako kaprový...Předtím jsem chytal na upravený bič; dnes bych do toho, pro přílišnou měkkost (vyráběla ho Druchema v licenci Wonderodu) už nešel.

Martin - Profil | Po 9.3.2009 12:15:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

A proč ne bolo? Předpokládám, že chcete chytat na tekoucí vodě, na tento typ vody je bolonézka stavěna. Match pruty jsou vyvíjeny na úplně jiný styl lovu - na chytání s angličákem.
Stran prutů Sh. Catana - několik jsem vyhrál na závodech - katastrofa. Chcete-li si opravdu pořídit matchový prut, podívejte se po výrobcích firem, které se specializují na plavanou (Colmic, Trabucco, Triana,Milo.., u Shimana jsou solidní jen nejvyšší řady - Speed Master)
Abych také odpověděl na Vaši otázku, ostré většinou chytám na děličku Colmic Yang13m a na boloňku Trabucco HBX Tournament 6m. Základem lovu je důkladné zakrmení na začátek a pravidelné přikrmování, včetne živé návnady. S pozdravem M

zimzum - Profil | Po 9.3.2009 8:09:56

Pánové, děkuji. Vracím se k ostroretkám po 13 letech; od té doby je technika v obchodech úplně jiná. Chtěl bych konkrétní zkušenosti s match pruty (bolo néééééé) uvedených značek (nevíte jaký je podstatný rozdíl mez Sh. Catanou AX, BX a CX?).

MrKos - Profil | So 7.3.2009 14:59:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

chytám je na sedmu bolo nebo devítku bič přičemž často používám větší háčky než 20 abych na ně mohl nasoukat velké sousto protože větší ostré je potřeba vyselektovat... mám jich pár i lehce 50+
u nás na Moravě jsou v podstatě v každé řece a občas se chytí i na stojáku jako Dalas apod. takže jsou vlastně asi všude

smrtelnik - Profil | So 7.3.2009 14:50:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ostroretky su uzasne ryby. U nas na Hrone su pomerne dobre zastupene. Minuly rok som ich chytil niekolko, pricom najvacsia bola 42cm.
A k naciniu??? Ja som ich vacsinu chytil na staru teleskopicku Sonu v dlzke 2,7 m s navijakom MK100. Tak asi tak. :) :) :)

plavan - Profil | Pá 6.3.2009 21:43:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vkarel >> a teď jsi na to kápl, protože ostroretka je nedostatkové zboží. Na Moravě jsou zastoupeny hojně, v Jihlávce na Vysočině taktéž ( celoroční hájení se vyplatilo ). Ale v Čechách je to s nimi slabší, jsou prý na Ohři, a já jsem viděl na vlastní oči, jak kámoš Turbo lapil ostrou přímo v Praze na Vltavě v obrovském proudu na Štvanici.

Vkarel - Profil | Pá 6.3.2009 20:16:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

První předpoklad úspěšného lovu ostroretek je fakt, jestli tam ty ostroretky vůbec jsou :-))...

Holatko2 - Profil | Pá 6.3.2009 18:39:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kdysi když jsem chodíval na ostroretky,tak mi stačil obyčejný tele sona 4m a naviak MK100.Hodně záleželo na jeho seřízení a taky na vlasci,tam jsem používal0,10 a dobře vyvážený splávek,haček 20 a jednoho kostáka na něm.Duležité je pořadne zakrmeni,nosíval jsem 10l.kýbl.nejlepši a osvědčené byl kuk.šrot,kraličí granule(spařené) a strouhanku,jo a par kostnáku,udělal jsem koule tak asi10cm v pruměru a ze strtu jsem hodil4kule a pak jen přihazoval dle potřeby.Pěknějši rybárku jsem nezažil,tam kde ted chytam jich moc neni,tak jen vzpominka na řeku olši.

splavek - Profil | Pá 6.3.2009 17:23:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Myslím,že ostroretkám je srdečně jedno,jestli máš takovou,nebo onakou značku nářadí.Osobně je chytám na feedr kde je větší proud,nebo na matchku,v klidnější vodě u břehu.Taky na děličku a letos hodlám využít bolo.Jak psali kolegové,hlavně jemně.Důležité je i krmení,když ti najede velký hejno,tak aby ho byl dostatek.Jinak velikost zátěži,gramáž splávků záleží na proudu vody.Prý je dobré krmení na ostroetky docela dost osolit,ale abych pravdu řekl,tak jsem k tomu nenalezl ještě dost odvahy.Snad letos to prubnu.

Netipa - Profil | Pá 6.3.2009 17:23:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mno tak tedy co jsem vypozoroval, tak značka prutu se na frekvenci ulovených ostroretek příliš neprojevuje. I když se tak zamyslím, tak jsem měl nejvíc ostroretek na Mikado medium. Jenom bych chtěl přihodit jeden postřeh, že při lovu ostroretek možná nemá význam zbytečně poddimenzovat náčiní, jelikož se mi často stává, že zabere parma a to potom je jiný tóčo

Šlapeto - Profil | Pá 6.3.2009 17:17:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Značka prutu hraje velkou roli jak tam nedáš shimano tak si ani neškrtneš....K ostrejm,jsou to hodně náladový ryby,takže na ně platí dost odlišné věci...

niki79 - Profil | Pá 6.3.2009 15:35:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ja pouzivam bic 7m,silon 0,8-0,10mm,hacik 20-22 dlhe ramienko,plavak podla hlbky dolezite je delit olovo od hacika 5cm tenka olovena pruzinka,10cm od hacika hlavna zataz slzicka.Navnada mala kocka slaninky alebo male kostiaky 1ks.nezabudni zmerat hlbku vody,navnada musi kopirovat dno.Staci 1cm nad,alebo pod a mebudes mat zaber.A NAJHLAVNEJSIE JE ABY SI TAM BOL POTICHU

TGH - Profil | Pá 6.3.2009 9:53:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Záleží od typu vody a podmienok. Ja používam bolo na rieke, postačí 5m. Používam Esox do 20 gramov. Alebo je fajn zážitok chytať ich aj na bič. Nad 0.14mm kmeň nejdem, a návazec väčšinou o hrubke 0.10mm. Háčiky veľkosti od 14 hore, nakoľko má malú papuľku. A hlavne ostré háčiky.