Legislativa rybolovu - Baltské moře

Měl bych dotaz - máte někdo přehled, jak je to s předpisy pro rybolov na pobřeží Baltu a Severního moře - primárně v Dánsku, pro info i Německo a Polsko? Jako kluk jsem trávil nějaký čas v Dánsku a s místními (u kterých jsem bydlel) jsme tam v přístavech atd. normálně chytali a nejsem si vědom, že by měli nějaké zvláštní povolení, ale když jsem se to snažil teď na netu ověřit, tak jsem jasné odpovědi najít nedokázal (dánsky přirozeně nemluvím a německy blbě).
Pokud je třeba nějaká povolenka, dá se to nějak legálně zařídit od nás? Zajímá mě vyloženě jen rekreační chytání z břehu jako zpestření dovolené, žádná "těžba ryb" ze specializované lodi...

roballo - Profil | Pá 17.9.2021 11:53:13

podotykam,pisi jen o rybolovu na mori

roballo - Profil | Pá 17.9.2021 11:50:25

dnes uz potrebujete licenci po cele evrope,snad jen norsko je vyjimka

roballo - Profil | Pá 17.9.2021 11:48:46

Rybaření bez licence ve Šlesvicku -Holštýnsku - je povoleno?
Katalog pokut za dobré životní podmínky zvířat Rybolov bez licence k rybolovu ve Šlesvicku-Holštýnsku
Rybaření bez licence ve Šlesvicku -Holštýnsku - je povoleno?
Z bussgeldkatalog.org, poslední aktualizace: 3. září 2021

Twitter Facebook Pinterest Komentáře


Na co si dát pozor při rybaření ve Šlesvicku-Holštýnsku?
Poznámka: Ve Šlesvicku-Holštýnsku není dovoleno lovit bez rybářského lístku nebo prázdninového rybářského lístku.
Ve Šlesvicku-Holštýnsku je ve většině případů nutná rybářská licence. Existují však výjimky.
Ve Šlesvicku-Holštýnsku je ve většině případů nutná rybářská licence. Existují však výjimky.
Šlesvicko-Holštýnsko má četné kanály, řeky a pobřeží, stejně jako jezera a další vodní plochy, které jsou rybáři velmi oceňovány. Do státu se každoročně sjíždí mnoho rekreačních rybářů a rybářských turistů, aby se vydali na ryby do Baltského nebo Severního moře nebo do vnitrozemských vod. Aby se zachovaly populace ryb a jejich biologická rozmanitost, musí být při rybolovu mimo jiné dodržovány platné zákony a předpisy.

Rybaření ve Šlesvicku-Holštýnsku je povoleno pouze s platnou licencí k rybolovu (hovorová licence k rybolovu). Rybaření bez rybářské licence je zakázáno. Kromě tohoto rybářského lístku musí rybáři pro vnitrozemské vody, ale také pro některé části pobřežních vod, získat povolení od držitele rybářského lístku.

Než vyrazíte na ryby, měli byste se seznámit s platnými zákony a předpisy. Protože pokud nedodržíte pravidla, můžete se dopustit správního deliktu a hrozí vám pokuta. To zahrnuje rybolov bez rybářské licence ve Šlesvicku-Holštýnsku nebo bez požadovaného povolení. Je předepsán v § 46 zákona o státním rybářství Schleswig-Holstein (LFischG Sch.-H.).

V případě takového správního deliktu podle tohoto ustanovení

„Předměty, kterých se týká přestupek, a předměty, které byly použity nebo byly určeny k jejich kontrole nebo přípravě, jsou zabaveny.“

Trestný čin pokuty
Úmyslný nebo nedbalostní rybolov s použitím neautorizovaného rybářského náčiní spotřeboval až 25 000 EUR
Úmyslný nebo nedbalostní rybolov bez povolení k rybolovu až do výše 25 000 EUR
Úmyslně nebo z nedbalosti lovíte bez platného rybářského lístku nebo jej předáváte ke kontrole až do výše 25 000 eur
Úmyslný nebo nedbalostní rybolov se zakázanými prostředky použil až 25 000 EUR
Úmyslný nebo nedbalostní rybolov na rybářských trasách nebo nad nebo pod trasami zakázanými pro rybolov do 25 000 EUR
Úmyslně nebo z nedbalosti ve vodních plochách nebo na nich měl rybářské vybavení připraveno ulovit až 25 000 eur
Úmyslné nebo nedbalé kultury mušlí lovily v zakázaných oblastech až 25 000 eur
Úmyslný nebo nedbalostní rybolov bez nutnosti mít u sebe doklad o rybářské dani nebo jej předávat ke kontrole až do výše 25 000 EUR

Lukas J - Profil | Ne 13.5.2012 20:02:18

míry a hájení v moři ( platí pro příbřežní rybolov, ne pro lov z kutru za hranicí pobřežních vod)


Ponieważ od paru dni prowadzę wywiad wśród wędkarzy łowiących w morzu na temat okresu ochronnego "flądry" postanowiłem zamieścić temat na forum. Zaczęło się od tego że w sklepie wędkarskim kiedy kupowałem w weekend akcesoria do zmontowania zestawu na płastugi, sprzedawca powiedział mi na dowiedzenia "ale wiesz że jest okres ochronny na flądrę".
Wydawało mi się że chyba gada jakieś głupoty bo dzień wcześniej na hali rybnej widziałem i stornie i turboty ale nie daje mi to spokoju i zacząłem ostro szukać w necie. Co to jest "flądra"? Dla niektórych wędkarzy flądra, to inaczej stornia, dla innych flądra to grupa ryb z rodziny płastug.
W Okręgowym Inspektoracie Rybołówstwa Morskiego w Gdyni uzyskałem ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI w sprawie szczegółowego sposobu i warunków prowadzenia połowów w celach sportowo-rekreacyjnych oraz wzorów sportowych zezwoleń połowowych. Nie ma tam nic o okresach i wymiarach ochronnych. Chyba że są zapisane w jakichś wcześniejszych pismach, których nie znalazłem. Jest natomiast wzmianka o łowieniu PŁASTUG 2 przyponami, z których każdy jest wyposażony w haczyk o jednym ostrzu, którego rozwarcie nie przekracza 10 mm.
Facet, który wypisywał mi pozwolenie powiedział że wymiary obowiązują takie jak rybaków a o okresach ochronnych nic. Żadnych informacji.
W związku z tym zacząłem grzebać i sporządziłem taki spis:

Wymiary i okresy ochronne w morzu:

1) certa —30 cm, 1.09- 30.11

2) dorsz (treska obecná) — 38 cm, 1.06- 31.08

3) gładzica— 25 cm, 15.02-15.05

4) leszcz (cejn velký) — 40 cm, ---------------

5) łosoś— 60 cm, 15.09- 15.11

6) okoń— 17 cm ---------------

7) płoć— 20 cm, ---------------

8) pstrąg tęcz (duhák).— 40 cm, ---------------

9) sandacz— 45 cm, ????????????????????

10) sieja— 40 cm, 1.10- 31.12

11) skarp— 30 cm, 1.06- 31.07

12) nagład— 30 cm, 1.06- 31.07

13) stornia— 25 cm, 15.02- 15.05

14) szczupak— 45 cm, 01.01- 30.04

15) śledź— 16 cm, ----------------

16) troć (pstruh mořský)— 50 cm, 15.09- 15.11

17) węgorz (úhoř)— 40 cm, 15.06- 15.07

18) zimnica—25 cm. ----------------

Z sandaczem to trochę zawiłe więc nie wpisałem żadnego okresu.

Proszę kolegów o wypowiedź na ten temat i ew. poprawki w moim spisie.

http://forum.wedkuje.pl/f,wymiary-i-oksy-ochronne-r​yby-morskie,185326,0.html - kdo si to chce přeložit tak google translator to zmákne.

Lukas J - Profil | Ne 13.5.2012 19:51:27

Nedávno jsem k tomu taky hledal info, takže mám celkem čerstvé info.
1) Povolenka : Pro lov ze břehu a 1 námořní míli od břehu potřebuješ povolení k lovu mořských ryb (tuším zezwolenie do polowu ryb morskich), není to žádná pálka, je to 16 PLN na měsíc nebo 49 PLN ročně a můžeš s tím chytat po celém pobřeží Polska a v ústí řek po nějakou hranici asi označenou cedulí. Povolení se dá koupit po-pá v kapitanátu snad každého přístavu. Pro lov na otevřeném moři z kutru povolení nepotřebuješ, protože ty většinou jezdí dál než 12 NM od břehu, takže už nechytáš v Polských vodách ale v Schengenu (občanku nebo pas proto sebou).
2) Lov ze břehu :V baltu z polské strany je zasolení hodně nízké – jen 7%, tak v přístavech chytneš vedle platýse, sledě a úhoře klidně i okouna, plotici nebo candáta. V zimních měsících je z mořské strany vlnolamu nebo v zátokách šance na lososa nebo mořského pstruha. Loví se většinou z vlnolamu, můžeš házet do přístavu, kde ale hážou všichni, tak je větší ryba spíše o náhodě, navíc dávej pozor na projíždějící kutry. Nářadí to chce spíše bytelné a vlasec od 0,28mm výše, protože rybu budeš v přístavu zvedat 2 až 4metry vysoko. Můžeš taky házet na hlubší vodu do otevřeného moře, což ale chce šokový návazec s padesátky vlasce, olovo nejlépe přes 100g s vousy, aby se v písku na dně zachytilo. Další možnost je lovit z pláže, tam se to valí surfcastingem (minimum prý 80m za první hranu, raději přes 120m za druhou terénní hranu a na těžko chytá cejn a úhoř. Mořská dieta dělá svoje, tak mají cejni od 50cm nahoru a 4kg ryba není výjimkou. Nástraha masňáci, rousnice, písečný červ na cejna a platýse, kus ryby na platýse a úhoře. Treska se dá z pláže chytat jen v říjnu a listopadu a to spíš na kus sledě nebo mrtvého smáčka ze dna.
V květnu připlouvají ke břehu jehlice a dají se lovit buď na stahované kulové plovátko s kouskem ryby nebo na přívlač.
V Pucku (pod poloostovem Hel) narazíš i na kapra a karase. Co jsem četl, tak na jaře se v přístavu v Lebě masově chytají plotice a okouni kolem 40cm, ale jezdit k moři na sladkovodní ryby mi příjde jako plýtvání časem. V gdaňské zátoce se masivně vysazuje duhák a štika.

Dobrá diskuse a informace jsou na www.haczyk.pl/ forum v sekci morze.
Mořský rybolov má pod palcem mořský úřad - http://www.umgdy.gov.pl, který zároveň prodává ty povolenky.

Halen - Profil | So 3.12.2011 11:35:38

Oživuji otázku, poslední dobou je to mým koníčkem :) Má někdo zkušenosti s pobřežním lovem na Baltu v Polsku, jaké ryby se dají chytit a jak je to s cenami povolenek?

tomashr - Profil | Út 10.3.2009 20:01:47

Doplním sám: dánský rybářský lístek lze koupit online (platba kartou) na https://www.fisketegn.dk/fisketegn/common/frontPageShow.jsp , takže případná cesta do Dánska by byla po právní stránce chytání na pobřeží vyřešená :-)

zbynekm - Profil | Čt 5.3.2009 21:48:56

Rybářská licence obdoba našeho ryb. lístku v Dánsku 100,-DK na rok pokud budeš chtít rybařit na řekách cena je určena podle atraktivity revíru,samozřejmě jsou i klubové úseky kam nemáš šanci se dostat.

LudvaBrno - Profil | Čt 5.3.2009 15:16:05

tomashr >> To jo, Dáni jsou dobří borci. Švédi celkem taky, ale běda, jak čuchnou ke špuntu.:-)

sven - Profil | Čt 5.3.2009 13:58:06

tomashr >> u nás by se ztratila i prázdná krabice se stolečkem :-(

tomashr - Profil | Čt 5.3.2009 13:52:43

Pelda >> Děkuji, o Polsku opravdu nevím nic, informaci uvítám.

Jinak k tomu Dánsku jsem to možná posléze našel - člověk musí mít něco jako je u nás státní rybářský lístek, ale není žádná povolenka (pro pobřeží). Toto ale neplatí pro lidi do 18ti a nad 65 let, z toho plyne, že jsme tehdy chytali legálně, mě i kamarádovi se kterým jsem tam chytal ještě v té době 18 nebylo... Je to zde: http://www.visitdenmark.com/uk/en-gb/menu/turist/oplevelser/aktiviteter/fiskevande/fishinglicense.htm

Pelda - Profil | Čt 5.3.2009 13:47:56

Oprava samozřejmě pro tomashr...

Pelda - Profil | Čt 5.3.2009 13:45:43

LudvaBrno >> Dnes budu mluvit s kamošem, který jezdí do Polska na moře, zeptám se co a jak a dám vědět SZ.

tomashr - Profil | Čt 5.3.2009 13:36:06

LudvaBrno >> No v tom Dánsku jsme taky platili, když jsme chytali pstruhy na nějakém jezeře ve vnitrozemí, moře ale bylo bráno nějak veřejně, jen bych to rád někde našel písemně... No uvidíme, třeba se někdo ozve.
Mimochodem offtopic - to chytání pstruhů byl kulturní šok - u jezera žádná "obsluha", jen stoleček a na něm krabice (ani ne kasička), do které se strčilo 50DKK - fak by mě zajímalo, jak dloho by vydržela v ČR, když jsme tam byli, tak v ní mohlo být minimálně 1000DKK. Jen tak na stolečku...

LudvaBrno - Profil | Čt 5.3.2009 13:31:00

Hele, Dánsko konkrétně nevím, ale měli jsme u nás na firmě Švédy a ti říkali, že bez povolenky je celý švédský pobřeží a jezera Vänern a Vätern (nebo jak se to píše:-). Jinak s povolenkou.