Co s plotama vedoucí až do vody na řekách?

V poslední době se např. u Sázavy rozmohl zvyk oplocovat pozemky až do vody - máte někdo zkušenosti s řešením tohoto vlastně nezákonného jednání - jestli to půjde takto dál, tak se k té vodě ani nedostanem.
Autor diskuse: fravo - , 9.6.2004 všeobecné - ostatní

xycht | Ne 13.6.2004 20:41:06

mirmen: No asi máš pravdu..akorát se domnívám,že jestliže jsem vlastník co tenhle zákon porušuju a mam tam plot nebo jiný překážky, tak když přijde povodeň a prokáže se že jsem to tam měl, tak nesu odpovědnost já jako vlastník ne? :-) Ale je fakt,že jestli ty ploty brání výkonu ryb.práva tak je asi fakt jediný řešení Policie ČR.

mirmen - Profil | Ne 13.6.2004 17:46:43

xycht: nestačilo !!!!!
Povodí o tom ví, ale sere na to.
Na místě je ohlášení na policii ČR, byť anonymně, pro podezření z trestého činu obecného ohrožení.
Mám na mysli tekoucí vody, na nichž může dojít k tomu, že se o stavby a ploty v záplavovém území zachytí materiál unášený vodou při povodni( větve,kmeny, předměty volně uložené různými subjekty v záplavovém území ....)

xycht | Ne 13.6.2004 12:13:32

Myslím si,že by stačilo upozornit Povodí

Pavel | Ne 13.6.2004 10:44:13

Je to problém, který souvisí s dodržováním práva všeobecně. Čím více zákonů a předpisů, tím více víjimek a chaosu. Ploty až k vodě být nemohou, ale pokud ČRS se plácá v řešení základních problémů a směřování svazu jako takového, tak tyto problémy jsou pro ČRS, který by je měl řešit za své členy, až na jednom z posledních míst.
Pavel

steve - Profil | Čt 10.6.2004 10:04:37

Jo, jo - byl jsem v podledni dobe na Kamenici nebo Svitave a na hodne zajimavy mista jsem se nedostal kvuli tomu, ze si nejaky prasata nazenou plot az k vode. Mel jsem sto chuti jim ho rozkopat. Grrrrr.....

hraji - Profil | Čt 10.6.2004 8:12:36

Jediné řešení je skutečně aktivně zasahovat, pořídit fotodokumentaci, zavolat Policii ČR a sepsat oznámení o podezření ze spáchání přestupku proti zákonu o vodách a trvat na tom, že chcete být účastníkem řízení a aby byla přizvána i příslušná MO svazu. To je mimochodem nyní povinností RS zákon 99/2004Sb., §17 písmeno e)

xycht | St 9.6.2004 12:13:40

mirmen: přesně tak, podle Vodního zákona je v aktivních záplavových zónách zakázano umisťovat i oplocení, teda aspon to jsem se dočetl v zákoně

mirmen - Profil | St 9.6.2004 12:09:31

Domnívám se, že zejména u tekoucích vod by mohla velice razantně zasáhnout nějaká povodňová komise, sestavovaná např. hejtmanem regionu. Vše, co zasahuje do břehu a zvyšuje riziko , že se o to zachytí kmeny, naplaveniny při povodni, tak zvyšuje riziko vzniku bariér. Tam, kde se jednání na stavebních úřadech obcí mohou vléct i několik let, by mohla komise zasáhnout velice rázně. Možná by stálo za úvahu dávat písemné podněty , adresované hejtmanovi
- s rozdělovníkem i pro:
a) Povodí .... a.s.
b) obec ( v jejímž katastrálním území byla černá stavba realizována)

Honza b - Profil | St 9.6.2004 11:57:03

doporučuju si koupit broďáky a pak tě takovéhle věci nebudou trápit ted Sázavu tak nechutně zregulovali že tam je stejně hloubka tak 30 cm takže zabrodíš všude :-)

Véna S. - Profil | St 9.6.2004 11:24:36

Fravo:To se stává dobrým zvykem i jinde. Např. Chebáci a Sokolováci by mohli vyprávět o Jesenické přehradě. Jedině vyvolat jednání na stavebním úřadu, jestli pozemek zaplocený až do vody je opravdu celý ve vlastnictví toho dotyčného. Divil bych se, kdyby to tak bylo. Mělo by se o to spíš starat Povodí, podel toku by měl být manipulační pás, volně přístupný, ale ti na to dlabou. I když tyto ploty tvoří při velké vodě překážky přirozenému odtoku vody.

rybomil | St 9.6.2004 10:16:42

Fravo: Zkušenosti z Sázavy v tom ohladu bohaté.Jednou na mě přišel vrátný jedné nejmenové smradlavé fabriky a chtěl vytáhnout pistoli. Tak jsem ji vytáh taky a za chvíli ho to přešlo.