DVD o rybařině zdarma pro členy klubu.

Využili by jste možnost za symbolickou cenu stáhnout jakýkoliv film ohledně rybařiny?
Upřesnění:
Existuje něco jako klub, který má nějaký počet členů, kteří vloží nějakou částku, za kterou se nakoupí filmy o rybařině na DVD.
Členi tohoto klubu se podíleli na spolufinancování DVD, na které se vztahují autorská práva a tudíž mohou tyto filmy kdykoliv shlídnout a nebo stáhnout, neboť jsou jakoby spolumajiteli těch DVD.
To znamená, že třeba „MRK“ nakoupí filmy o rybařině, které budou k dispozici né všem uživatelům Mrku, ale pouze těm, kteří vloží nějakou finanční částku do banku, za kterou se budou filmy nakupovat. Poté daný člen klubu dostane přístupové heslo a může vesele stahovat filmy. Čím více bude členů, tím více filmů bude k dispozici.¨
Návrh:
100Kč na člena. 100 členů = 10000Kč na koupi, což znamená cca 25 filmů.
za 100Kč budete mít tedy možnost shlédnout, či stáhnout 25filmů. Myslím si osobně, že tuto možnost využije daleko více lidí. Každým novým členem se bude rozrůstat videotéka o nové tituly. Navíc i členové by třeba díky hlasování a nebo anketě mohli zvolit nový titul, který se do videotéky přidá. Autorský zákon toto umožňuje, tak proč to nezrealizovat? Stejně u nás funguje i DVD půjčovna hudebních DVD titulů, kde je to obdobné.
Vím, že plno filmů se dá stáhnout na netu, ale né všechny, a né každý má tu možnost. Navíc jakékoli stahování filmů z netu je nelegální.
Vím že je na Mrku sekce video, ale jedná se především o sestřihy a né celé filmy.
Otázka:
Uvítali by jste tuto možnost?
Kolik si myslíte, že by tuto možnost využilo členů?
Kolik by jste byli ochotni investovat do videotéky za člena?
Máte někdo s takovým klubem zkušenosti?
Autor diskuse: Kosmak - Profil , 10.2.2009 všeobecné - ostatní

skarda - Profil | Pá 20.3.2009 5:50:49

Určitě bych tuto omžnost co nejjdříve uvítal a 100.-Kč bych byl ochoten zaplatit.

Martin M. - Profil | Út 24.2.2009 0:42:31

Kosmak >> myslim, ze online pujcovna (teda henten klub vlastniku) je jeste tak 100x nepruchodnejsi, nez fyzicka pujcovna. A bez online verze to nema moc smysl.

rybářfanatik - Profil | Čt 12.2.2009 18:10:29

Ja to chcu TAKYYY !!!!

Lee-Haney - Profil | Čt 12.2.2009 18:02:57

Kosmak >> No podívej já tvůj nápad nekritizuji že by to byla blbost.Tohle jsem nenapsal.Pokud opravdu tahle klička funguje i když otázkou je jak dlouho bude, tak proč ne.Já si prostě jenom myslím že ze seslkého rozumu je to podvod který nebude mít dlouhého trvání a autoři zasáhnou.Taky nevím jestli si tohle bude chtít majitel Mrku vzít na triko když pár těch autorů zde má svoje placené reklamy (teda aspoň myslím), ale k tomu se musí vyjádřit Martin M.......

Pokud však je tohle reálné tak je to určitě dobrý nápad a držím palce.....

[uzivatel odstranen] - Profil | Čt 12.2.2009 7:59:24

Mr.Stick >> sám děláš práva, zkus zkonfrontovat s autorským zákonem... Možná si ho vykládám příliš striktně, ale i prof. Telec (jeden z autorů) má na tuto problematiku stejný názor (včerejší ústní konzultace).
To, že nikdo proti tomu nebrojí, je jen otázkou času...

Kosmak - Profil | Čt 12.2.2009 7:52:02

Lee-Haney >> Víš tahle diskuze se neprobírá jenom tady na Mrku, ale řadu let už na českém internetu. Za celou tu dobu to bohužel takhle funguje a zákony pokud se nezmění, tak to bude fungovat stále. Kluby vlastníků vznikají skoro v každém městě a je jich spousta. Důležité je to slovo "vlastníků" a to mluví za vše. Zákon to umožňuje, což je na tom to podstatné. Tyto kluby vznikají hlavně kvůli hudebním nosičům, které nejdou půjčovat jako běžné filmy, a právě tato klička ve formě "klubu vlastníků" to umožňuje. Mít klub vlastníků na mrku by bylo trochu tak novinkou, protože kopie z originálu by byly uloženy na serveru a ktěm by měli členové přístup, ikdyž věřím, že to určitě funguje na více místech.

Předmětem této otázky není dohadovat se jestli to jde a nebo nejde, ale najít řešení, jak by to mohlo jít. Dle přízpěvků vidím, že je o to zájem. Kluby vlastníků fungují bez jakékoliv úhony, tak proč to nezrealizovat? Myslím, že důležité je to nejdříve zjistit po právní stránce, aby bylo ten klub možné přizpůsobit i na filmy o rybařině.

Mr.Stick - Profil | St 11.2.2009 16:52:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dalimil >> Od každého nosiče jsou 3 kusy, právě kvůli faktickému odnesení jedním z členů. Rovněž kopie, kterou si můžeš, ovšem ale taky nemusíš, pořídit doma, je vedená jako záložní pro klub a je zapsaná do databáze klubu. Před novelou to byla kopie pro sobní potřebu. Funguje to již hodně let a protože mají pobočky po celém HK, určitě problém s kýmkoliv nemají. Těžko by někdo na příslušných místech přehlédl podnikatelský záměr, ve kterém jede okolo 8 000 lidí z okolí.

fery9 - Profil | St 11.2.2009 16:21:31

Já bych do toho taky šel.

Lee-Haney - Profil | St 11.2.2009 16:17:13

Kosmak >> K tvojemu dalšímu příspěvku,ty filmy se točí dál jen díky tomu že hlavní výdělek se udělá v kině.Přeci jenom film v kině má určitou atmosféru a pak už jen paběrkují dvd pujčovny kde chodí lidé kteří si chcou film vychutnat na domácím kině.Tam těžko dojde k ohrožení natáčení díky pirátským kopiím.Když vemu filmy s rybářskou tématikou je to asi takhle.Přeci jenom je to specifický druh filmu který má svůj uzský kruh zájemců a tam se prostě spoléhá na to že se pirátské kopie objeví jen zřídka.Taky vzhledem k tomu že je jich tak málo tak odkazů na určitý film s rybářskou tématikou je někdy problém najít jak třeba známější filmy co jsou pro všechny.Taky další věc je ta že spousta rybářských filmů jsou zároveň reklamním tahem,takže i když autor strácí na pirátských kopíí,zároveň však i tyto kopie dělají reklamu,což se u klasického filmu říct nedá.

Lee-Haney - Profil | St 11.2.2009 16:01:26

Hamon >> Víš myslel jsem to trochu obrazně.Ty jsis koupil software, dobře beru na vědomí, taky chápu že mnoho lidí má koupeno sestavy kde je operační systém atd zadarmo jako bonus k sestavě(i když i to si nechají zaplatit ve skryté cenně) .Já se bavím o tom že z běžných uživatelů má minimum lidí origoš, což je pravda....

Kosmák- jak jsem napsal, neznám zákon , abych ti tady tvrdil že to nejde, ale selský rozum mi říká že to co bys chtěl ty je podle mě těžko legální, protože to by prostě mohl vzniknout klub kde by přispíváním členů byly prakticky všechny filmy kde by dejme tomu 1000 členů zaplatilo za jeden film to co jeden zákazník v obchodě.Opradu si nedokážu představit že by tohle autorům nevadilo....To že existují kluby nepochybuju, jen si prostě myslím že tyhle kluby mají určité vazby na autory a to v tom smyslu že mají smlouvu o šíření filmu v klubu, ale za předpokladu že originál dvd bude mít určitě jinou hodnotu jak pro jednotlivce, popřípadě bude muset provozovatel klubu vždy odevzdat určité procento z příspěvku dannému autorovi.Nechce se mi prostě věřit že by tam existovala tak jednoduchá právní klička kterou by zneužilo tolik lidí že by ten zákon ztrácel naprosto na smyslu.Vždyť je tam napsané že jakékoliv šíření či kopírování je zakázané, pokud není povoleno po domluvě s autorem.Takže ten tvůj klub by musel být domluven se všemi autory oněch dvd.A opravdu bych chtěl vidět kyselé tváře našich autorů že si jejich dvd můžou kopírovat všichni v klubu, jenom proto že jsou v klubu.

Uplně si dokážu představit že borec co šíří na netu černé kopie by se u soudu hájil tím že lidé co si od něj filmy stahovali jsou členové klubu, do kterého se stačilo jen zaregistrovat po netu,takže by se vlastně zlegalizovalo pirátství pod záminkou klubu.....Ať přemýšlím jak přemýšlím,velice pochybuju že to funguje tímhle stylem.....

Dussy - Profil | St 11.2.2009 11:31:49

Martin M. >> psal jsem o potencionálních kupcích, né prodaných nosičích. Myslel jsem to tak, že si to z nich část koupí, pokuď by byl klub tak by ta část ubyla a výrobcům by se to nevyplatilo.

Martin M. - Profil | St 11.2.2009 11:21:03

Dussy >> 50 tisic prodanych nosicu je zcela mimo realitu. Uber nulu, nebo radeji dve.

Dussy - Profil | St 11.2.2009 9:29:21

Kosmak >> podle mě se naše DVD prodávají u nás a na Slovensku, dál ne.

Kosmak - Profil | St 11.2.2009 9:27:01

Dyssy>> Já vím jak to myslíš. je to už ale složitější než ten klub vlastníků. Musíš mít smlouvy, licence a nevím co všechno a pak sledovat online je k ničemu, neboť já se taky na jeden film podívám i pětkrát a nevím proč bych ho měl pětkrát platit. Jako spoluvlastník si ho můžu stáhnout. Osobně mám doma cca 200filmů o rybařině a z toho 2 originály a ruku na srdce kolik máte originálů vy? Nejvíce to lidé stahujou z různých serverů, a i tak výrobci natáčí nové a nové filmy. Vždyť ty dvd se neprodávají jenom u nás, ale po celém světě.

[uzivatel odstranen] - Profil | St 11.2.2009 9:21:54

Kosmak >> tak toto je už docela příliš... :-) až na to (a možná i díky Tobě) klekne PČR, nějaký chytlavý práci nemající advokát nebo jen i nějaký šťoura, tak se "klub vlastníků" bude divit...:-)))

Kosmak - Profil | St 11.2.2009 9:21:00

Dalimi>> jsem rád za tvé rady......vím, že to tak funguje na více místech, proto by bylo dobré to dostat na mrk a mít tak možnost dostat se ke všem filmům o rybařině. Věřím, že pak by se registrovali i lidé ze zahraničí a i pro mrk by to byla dobrá zásobárna. Jde o to, že mi v ČR máme jiné zákony než třeba v zahraničí.

Dussy - Profil | St 11.2.2009 9:17:51

Kosmak >> v případě hudby a filmů určitě, ale ale rybářské DVD? Pochop že je v ČR řekl bych cca. např. 50000 potencionálních kupců rybářských DVD.Z toho 15000 (většinou ti co se o rybaření zajímaní nejvíc - největší procento z nich by si DVD koupilo v obchodě) bude v klubu, takže si nekoupí nic a ten zbytek si koupí půlku DVD než autor DVD počítal, takže se na to příště raději vys.... protože se mu to nevyplatí. Chápeš? Podle mě když už něco, tak né formou klubu, ale on-line dívání za poplatek. Bylo by to fér vůči autorům DVD a šetrnější na peněženku než koupě.

Kosmak - Profil | St 11.2.2009 9:17:07

Tohle je stažený z jednoho klubu vlastníků na netu:

Každý z Vás má zákonné právo si vyrobit záložní kopii v souladu s ustanoveními §30 odst.3 a §66 odst.1a,b Autorského zákona. Jste však povinni vlastnit originální exemplář dvd.

Co získáte u nás? Zaregistrováním se v klubu vlastníků CD a DVD se stáváte spolumajitelem více jak 4000 originálních DVD. Máte tedy zákonné právo si zálohovat všechny filmy, které spoluvlastníte s ostatními členy.

Vzhledem ktomu, že veškeré filmy na DVD jsou zakódované a chráněné proti zhotovení jakékoliv kopie, šli distributoři a filmová studia na hranici zákona ČR, kdy Vám znemožnili využít možnosti zhotovení legální kopie.

Za těchto podmínek, kdy vytvoření kopie vyžaduje nákladný SW a HW a obsáhlé technické znalosti Vám nabízíme možnost objednání legální kopie DVD u nás.

[uzivatel odstranen] - Profil | St 11.2.2009 9:14:30

Kosmak >> Chtěl jsem Ti jen poradit... Zkus tedy nějakého advokáta pro seriozní právní rozbor dané problematiky, ten odkaz, cos poslal, to neřeší. Doporučil bych přímo JUDr. Soukupa, je vidět, že k tomu má blízko.
Jiná cesta - smlouva s vydavatelem, který (povětšinou) výhradně zastupuje autora, za dotaz nic nedáš...

Kosmak - Profil | St 11.2.2009 9:10:46

Osa je mimo, protože to není veřejná produkce, i v případě, že by autory zastupovala. Je to vlastnictví těch lidí toho klubu.

Kosmak - Profil | St 11.2.2009 9:09:15

Dussy>> jenže se to realizuje po celém světě a stále se točí nové a nové.

[uzivatel odstranen] - Profil | St 11.2.2009 9:08:00

Kosmak >> no, nechci Tě zrazovat, protože v autorském právu jsem prozatím elév, nicméně bych si dovoli tvrdit, že napadnutelné to je poměrně snadno. Je tu ovšem cesta smluvní, tedy licenční smlouva, která by daný "problém" vyřešila. Ale pochybuju, že to bude za cenu DVD za 300,- Kč... Viděl bych to řádově, spíše dvouřádově výš. Zkus se pozeptat na svůj nápad na OSA. www.osa.cz

Kosmak - Profil | St 11.2.2009 9:05:20

Audio CD může spoluvlastnit více vlastníků a všichni mají stejná práva

V tom se shodli všichni dotázaní odborníci. JUDr. Soukup však svou odpověď doplnil vysvětlením: "Pokud však Vaše otázky míří k existenci a činnosti tzv. klubů vlastníků CD, pak nelze podle našeho názoru dát takto jednoznačnou odpověď. Je otázkou, zda se jedná o skutečný, nikoli domnělý spoluvlastnický vztah. Je otázkou, jakou možnost má jeden každý a všichni spoluvlastníci po spolu k uplatňování svých práv. Je otázkou, zda se nejedná o obcházení zákona a zda onen klub spoluvlastníků není vlastně půjčovnou CD."

Dussy - Profil | St 11.2.2009 9:00:43

Kosmak >> myslíš, že by někdo natočil další DVD když by se toto celé realizovalo? asi těžko, že?

Kosmak - Profil | St 11.2.2009 8:55:41

Dussy>> jenže jim nic jiného nezbyde. Protože mrk klub s několika uživateli si pro svojí potřebu koupil originál DVD s autorskými právy pro vlastní potřebu toho klubu, a né pro potřebu dalším stranám. Pak je to nenapadnutelné. To je výhoda toho klubu. Bez toho klubu by to prostě nešlo.

Hamon - Profil | St 11.2.2009 8:52:52

Lee-Haney >> Narazam na tvoj prispevok, kde si hovoril, kolko ludi ma legalny softver. Ja som student a mam legalny softver, ako vistu, tak aj ofice a samozrejme antivirak,za tie som si zaplatil, zvysok sa da vsetko najst ako vo free verzii ale okliestenej, tak aj v demo verziach, takze ja v tom problem nevidim, skor je to lenivostou ludi, ze si chcu najst nieco, co je free.
Kosmak: Takyto napad by som privital. A co sa tzka tych novych dvd. Myslim si, ze by sa kludne "uzivilo" aj otitulkovanie starsich verzii. To by tiez bolo fajn na pozeranie podla mna.

Maxwell - Profil | St 11.2.2009 8:49:11

To je zase klasická čechovská vochcávka, kopírovat se normálně nedá,ale je zde jakási dírka v legislativě a čehoun si ji vždycky najde :-))
Kluby kde se půjčují filmy i hudba v ČR normálně fungují a je jich několik... třeba http://www.kousek.cz/musicworld/index.php
Jinak, DVD půjčovny normálně fungují taky,ale majitel platí za jedno půjčovací DVD ůplně jiné prachy než ,když si DVD někdo koupí.Bývá to tak řádově od 1000,-Kč více.....