K70 - vliv na ostatní ryby?

Jaký vliv může mít zavedení K70 na ostatní ryby na revíru?
Kapr je dlouhověká ryba, 70 cm dosáhne relativně mladý. Co se stane s revírem, kde bude přibývat velkých a starých kaprů?
Jaký vliv to bude mít na bílou rybu, reofilní druhy, ostatní nedravé ryby a v konečném důsledku na dravce?
Jak se projeví na ostatních živočiších a rostlinách početná obsádka velkých kaprů?
Jakou dynamiku vývoje takové vody po ekologické stránce můžeme očekávat?
Jak velká část fytoplanktonu zbude pro ostatní život v takové vodě?
Existují na toto téma nějaké studie nebo výzkumy?
Není K70 cestou do pekel?

Existují i jiné druhy ryb než kapr.
Omluva všem, kteří to vědí.
Autor diskuse: PepaČadek - Profil , 3.1.2009 všeobecné - ostatní

Anketa nebude. Oznámení: Nejdebilnější odpovědi dostanou poděkování (systém dle slivera)

Od 3.1.2009 hlasovalo 0 čtenářů.

Ivo - Profil | Po 12.1.2009 10:58:47

Silver : připojuji se . Čeká tě (vás) dlouhá cesta. Takže rovněž - hodně velkou kliku.

Lee-Haney - Profil | Ne 11.1.2009 22:40:42

No dík (snad to nebylo myšleno tak že já chci ty vody mít plné násaďáků...)Jinak jak jsem napsal,kdyby se u nas někdy něco takového objevilo nebo nějaký takový projekt vyskytl,velmi rád zdvihnu pro něj ruku.Takže držím palce.

sliver - Profil | Ne 11.1.2009 22:28:17

Salmo1 >> já si tu otloukám prsty a ty takhle jednoduše a jednou větou řekneš vše potřebné.

Lee-Haney - já se nehádal, už jsem to tu psal. Ale už jsme poplkali dost, máš pravdu. Řekl bych, že to je první debata tady, kdy ke mně v jednom kuse promlouvá konfrontačněji někdo jiný (to jako ty) než to dělám obvykle já . To je součást přípravy na ty schůze, víš ? Tak se měj a ať ti berou násaďáci.

Lee-Haney - Profil | Ne 11.1.2009 22:07:56

Fery - Já vím mám s tímhle problémy nedokážu něco napsat ve dvou větách,bude asi tím že mě na střední bavili slohovky

Fery - Profil | Ne 11.1.2009 21:53:32

Lee-Haney >> ty woe to neni příspěvek,ale čl¨ánek..kdo by to čet:-)

Salmo1 - Profil | Ne 11.1.2009 20:05:04

sliver - samolibý vůl >> sliver >> Já bych to asi shrnul.
Pokud je mezi třemi a více lidmi pouze jeden inteligent tak nesmí dojít k hlasování:-)

Lee-Haney - Profil | Ne 11.1.2009 19:10:37

sliver K prvnímu odstavci nemám co dodat, snad jediné , dal jsem trochu morbidní příklady i když u velryb s tebou zásadně nesouhlasím, ale budiž.myslíš si že velryby jsou mín unikátnější jak nějaké ostroretky,či jné původní druhy?Taky se loví na kšeft,stejně jako sadit kapry a lovit kapry je kšeft který vynáši svazu prachy.Bavil jsi se o etiketě,takže jen proto že lov velryb živý rodiny tak se tam ta etiketa nemusí dodržovat?Na jednu stranu chceš vyvážený ekosystém a na druhou stranu se zastáváš lovu velryb který živý rodiny......Ale nakonec v debatě kde Mrknato dává ještě morbidnější srovnání se to ztratí....Ještě jedna poznámečka, když na schůzích to řešit nejde a myslíš že tady tou diskuzí jo?

K druhému odstavci, konečně jsi to pochopil, rozhodně není řešení tvoje idea v podobě , aby rybařina byla snobárna pro bohaté kde by se změnilo naprosté hovno, jen by u vody bylo míň lidí.Ale takových lidí co mají stejný názor jak ty že by rybařina měla být jen pro vyvolené takových je tu víc a proto vám navrhuji abyste odkoupili nebo vyjednali pronájem časti řeky a nebo celého rybníka, či jezera a tam si tu svoji snobárnu provozovali kde by plavali jen původní druhy.Nikdo vám nebrání to provést.Pak napiš jak jste dopadli.
Další věc pokud se chceš zbavit lidí co parazitují na povolence tak stačí nastavit řád a limity kde ale mus být vidět kontrola.Vážně si myslíš že lidé co berou rybařinu na kšeft odradí zdražení když jim to vynáší mnohonásobně víc?Proč by se měla zdražovat povolenka , aby byla jen pro ty movitější , když jdou nastavit limity kde si můžou zachytat i ti nemovitější , ale s tím rozdílem že ti tzv rybáři by se museli přeorientovat opravdu jen na požitek , protože limity by jim zakazovali si z rybařiny dělat kšeft?

Další věc chtěl bys aby se o vody starali odborníci tak apeluj , aby z vedení táhli dědci a seděli tam lidé co mají rybářské školy a ti snad by odborníci měli být.
Ještě jednu věc bych si dovolil napsat.Mrknato a ty si myslíš že se může hospodařit efektivněji, mám pocit že se každé tři roky hlasuje o vedení a změněn vedení.Co vám brání se přihlásit, seznámit rybáře s problematikou že současný stav je neefektivní a že to dokážete udělat lépe.Neuděláte to, protože nápadů má každý plnou prdel, každý ví co by se dalo udělat líp, ale nikdo není schopen ani ochoten to udělat.....

Z tvého posledního odstavce jsem zmaten.Napíšu to takhle, je to nedávno co jsem byl velmi aktivní na forum a hlásal jsem že by se měli značně omezit odnesené ryby.Díky tomu co mi na to napsal Mrknato jsem začal vycházet z jeho slov že díky těmhle lidem co chcou aby se sadil kapr a pak hned odnášel jsou penize na fungování svazu.Taky jsem to první nechápal, ale ono tomu opravdu tak je.Každopádně pořád věřím že omezením odnášení ryb by odešli jen paraziti bez kterých se svaz mine , navíc by se zbavil pijavic.Rovnice však říká že čím mín lidí co berou ve velkém tím je potřeba méně sadit.Možná ideální stav by byl kdyby se udělala obsádka která je schopna se sama množit se zastoupením původních ryb a chytali by zde jen lidé CaR.Bylo by to pěkné, jenže by to někdo nazval jako omezování když je kapr tradiční ryba na stůl.Takže zase začarováný kruh a to stále dokola.Je však možné v dnešní době něco nazvat ideálním stavem?

Ano do soukromáků se sadí mín to je snad logické, když většina rybářů si z tama ryby neodnáší, ale jde se tam jen pobavit za vidinou větší šance úlovku a lepších podmínek lovu.Ale ano hospodaření soukromáků funguje dobře, protože rybáři si prakticky odnesou jen to co si zaplatí.Proto většina řve aby šli vody do soukromého vlastnictví, jenže podiv se co za typ soukromáků funguje.Je to kaprodrom vedle kaprodromu s vyvážeností na bodě mrazu, kde plavou tři druhy hlavních ryb kapr, jeseter, duháč.Proč je takový zájem o kapra, proč asi?....

Vysazování kapra ve velkém a jeho odlov ve velkém je momentální trend s kterým se dá horko těžko něco udělat.Tohle změní až mentalita rybářů která se musí změnit.
Mě současný stav taky nevyhovuje, stejna jako tobě, ale pořád si musíš uvědomit že tady na tom světě nejsi sám a taky že zrvona náše umysly nemusí být vždy ty správné....

Dodal bych že tahle diskuze je naprosto o hovně kde si navzájem spílame a představujeme si svoje ideální vody, ale snad je zbytečné si namlouvat že tímhle něco změnime....Já chápu co chceš, ale prostě k tomu není přizbusobena mentalita lidí.Snad v budoucnou....

Mrknato Nechápu proč mě spojuješ s mojí Mo a píšeš tu nějaké bludy.Já neříkám že moje Mo funguje skvěle, funguje na prd, ale abych je mohl kritizovat stejně jako ty a většina musel bych za
prvé vědět že to umím líp a za druhé to hlavně dokázat.Ty máš spousty průpovídek jak by se všechno dalo dělat líp a třeba maš i pravdu, ale dokaž to, běž a dokaž že to nejsou jen kecy, protože ty zatím u těch keců jen zůstávaš!!

Btw, ale s tím kapřiskem jsi mě pobavil, to ti jde dobře:D

Chci se jen tak zeptat nevyserem se na tyhle hádky když stejně hovno změním tímhle stylem?Není to o tom že by došli argumenty, ale tenhle typ diskuze nikam nevede a smír by byl lepší.

syny - Profil | Ne 11.1.2009 18:50:56

sliver - samolibý vůl >> sliver >> http://brno3.momrs.cz/dokumenty.php , asi to bude tohle,zprávy z VČS

Ivo - Profil | Ne 11.1.2009 17:33:23

Mrknato : to, co popisuješ by se dalo nazvat - ideální stav. Jenže mám obavy ,že je to v současné době nerealizovatelné.Jak technicky, finančně tak možná i fylozoficky...:-)

sliver - Profil | Ne 11.1.2009 16:34:55

Mrknato >> aha, myslel jsem , že je něco nového. Na Zlín kašlu.

Mrknato - Profil | Ne 11.1.2009 16:28:55

sliver - samolibý vůl >> sliver >> Na MO Zlín, nebo na "důtky" ? Hrajiho smysluplný projev z VČS jsem četl na stránkách jeho velmi funkční MO, ale už dříve, ale mám ho stále v paměti...... od té doby jsem tam nebyl a asi už tam nepůjdu. Obdobný šok jsem měl, když můj syn přišel ze školy v 1. třídě a sdělil mě, že se učili, že V.I. Lenin měl rád děti.....

sliver - Profil | Ne 11.1.2009 16:19:01

Mrknato >> dej odkaz.

Mrknato - Profil | Ne 11.1.2009 16:11:57

sliver - samolibý vůl >> sliver >> Lee-Haney je z jiného, pokrokového svazu, kde zítra znamená včera a kde jakýkoliv lůzr může efektivně nabořit hospodaření.... Proto mají jen 1 kapřisko, nelovia v noci a hraji má na schózi v ruce důtky a knechta po boku. Těm konformním pak rozdává řízky..... Kdo nevěří, ať tam běží, nebo si přečte hrajiho monolog z VČS..... to je síla.

Mrknato - Profil | Ne 11.1.2009 16:02:12

Ivo >> a proč to přeháníš? Nic takového z mých slov nemůžeš vyvozovat. Pokud by úspěšný lovec na svazové vodě ulovil kapra 20kg a chtěl si ho z nějakého důvodu ponechat, tak zaplatí. Rozdíl mezi cenou kterou by mu zaplatil soukromý revír a cenou kterou by případně zaplatil ÚS-uživateli, nebude asi tak velký, aby se mu to vyplatilo. Proto jsem uváděl platit za ryby, ne za novou povolenku, jelikož kg velkého kapra a kg malého není to samé. Stejně není to samé jako kg kapra a kg lipana. Vtip který udělám ty určitě poznáš. Nebo se mýlím?

sliver - Profil | Ne 11.1.2009 15:59:47

Lee-Haney >> a já už jsem ti několikrát napsal, abys nepsal nic o vystupování na schůzích. Tam to řešit nejde a nikdy nepůjde. To je stejné, jak kdyby se vyhlásilo referendum o tom, jestli omezíme rychlost v obci na padesát nebo na osmdesát. Uhlí je strategická surovina, bez které se neumíme zatím obejít a lov velryb je průmyslové odvětví, na kterém je závislých spousta lidí a nikdo jim nedá jinou práci . Na přecpaných kalužích kaprama je závislých akorát pár lidí , pro které je nejjednodušší a nejvýnosnější je prodat Svazu a pár svazových potentátů , s kterýma zatím nehnem. A v tom vidím dost podstatný rozdíl. A ten stav se jim daří stále udržovat , dokonce bych řek, že lobbujou za to, aby se poměry v části našeho přírodního bohatství tj. v tekoucích i stojatých řekách nikdy nedostaly do popředí veřejného zájmu. Kdyby se to dostalo na přetřes před voliče, těžko by to ustáli. Tak přestaň manipulovat se schůzema, kde ruka ruku myje.

Já nemluvím o vyvolených i když by to byl můj ideál, dnes bohužel těžko proveditelný. Ale mluvím o nastavení úplně jiných pravidel, které by současně s důrazem na pokus o přiblížení se k přirozenému vodnímu společenství, nedaly prostor současným takylovcům, anebo by je úplně odradily od současného pojetí lovu ryb, ve kterém si tak spokojeně chrochtá většina základny.
Určitě cítíš i ty, že to co se děje na březích našich vod, nemá s rybařinou moc společného.
Hory, lesy, kulturní památky jsou součástí národního bohatství a stará se o ně armáda odborníků. K péči o řeky , přehrady a jezera jsme pustili bandu samozvaných zabedněných blbců a nikdo si toho ještě nevšiml.
A k tvému poslednímu odstavci .
Jaké vody bys chtěl uživit ? A proč ? Aby se tam mohli vydovádět a ,,užitečně " trávit čas ,,aktivním" odpočinkem vyznavači lovu kapříků ? Vždyť do našich svazových vod se sadí více ryb, než jinde do soukromáků. Proč tomu tak je ? A je to správné ?

Ivo - Profil | Ne 11.1.2009 13:18:02

Lee haney . ... a 100 lovců sumců s vábničkou ...:-) To byl samozřejmě vtip - promiň :-)

Lee-Haney - Profil | Ne 11.1.2009 12:41:27

N sliver - ® Ne 11.1.2009 11:27:18
No ale pořád nechápu proč to říkáš mě?Máš pocit že za to můžu já,nebo K70,nebo ti co chytají na boiles?Napsal jsi to samé co já,akorát jiným způsobem.....Už jsem ti to jednou napsal zkus dojít na schuzi a říct to co tady,že nemáme hledět jen na to svoje ,ale zachovávat určitou etiku v přírodě.Jsem zvědav kolik lidí ti zatleská a to je to o čem tu pořád tlacháme.Chcem oba to stejné,ale nedivám se na věc jen z svého pohledu ,ale pohledu co vidím u vody.Koho zajímá že JÁ bych chtěl to a to.Chcou to i jiní?Mě se taky nelíbí komerční lov velryb které nejdou vysazovat,taky se mi nelíbí těžba uhlí kde se pak nestarají o rekultivaci měsíční krajiny.Na téhle planetě se na nějakou rovnováhu v přírodě sere.Řeší se to až když to způsobí následky a začne hořet koudel u prdele..

Věříš že dojde doba kdy budou lidé chtít čistou vodu s vyváženou obsádkou,tak věř dál třeba se dočkáme...
Chtěl bys aby ryby lovili jen ti vyvolení a povolenku neměl kdejaký vandrák,tak věř dál,jsem zvědav jestli je v Čr tolik vyvolených aby ty vody uživili.Nějak jsi zapoměl že ne vžy to je o tom kdo jak vládne financemi..Zde jsi potrvdil že jsi stejný sobec jako ti co chcou mít plné vody kaprů..A nebo ještě líp,postav združení kde bude 100 plavačkářů,100 muškařů,100vláčkařů,100 krmítkářů a bude to fungovat skvěle.Myslíš si že je to možné?

Ivo - Profil | Ne 11.1.2009 12:14:38

Mrknato : když to opravdu hodně přeženu, tak by ti bylo nejspíš jedno, kdyby se ryby, původně určené pro vysazení do svazové vody , rovnou odvezly do nějakého soukromáku. Doufám, že to, co jsi napsal, byl pokus o vtip. Sice již zde mnohokrát opakovaný, ale vtip.

PepaČadek - Profil | Ne 11.1.2009 12:14:33

Mrknato >> chápu tvojí frustraci, ale ne všichni to tak vnímají. Lepší se to. Pomalu a lepší.

Mrknato - Profil | Ne 11.1.2009 12:04:34

Ivo >> na úkor "věci ničí" - nulisů, věci, která je úplně zadarmo. Jó madračky, bolelíz, ropody, kapráky, sumčáky, lodě, pípáky, bedny, lízátka, děličky, ty každý rozvažuje, kdy si je ponechá v ruce natrvalo při návštěvě obchodu , když pohlédne do své šrajtofle, ale ryby? Ty jsou přeci zadarmo.....

Ivo - Profil | Ne 11.1.2009 11:51:45

Silver : jasně , tomu rozumím.
Mrknato : všechnomá svůj čas. Nyní se díváme, jak se soukromé vody plní velkými rybami ze svazových vod. Ano, v soukromácích jich za čas bude opravdu dost. Ovšem na úkor koho, ptám se ?

sliver - Profil | Ne 11.1.2009 11:47:42

Ivo >> to z mé strany není hádání. Ta poznámka se týká násaďáků, které všichni chcou a furt je jich málo. Vím, že dřív se sadili kapříci malých velikostí. Bylo to logické - levnější násada, která využila potravu revíru ke svému růstu a stala se ostražitější. Dneska se valí mírové ryby, protože kdo by čekal než vyrostou ? Tím pádem se můžou sadit i tam, kde by nikdy neporostli, čili všude tam, kde nepatří. Systém na hlavu.
Já se fakt nehádám, jen ventiluju svoje stesky, třeba se na něčem domluvíme a něco z toho vykvete. A i když ne, pomůže to trochu pochopit někoho jiného.

Mrknato - Profil | Ne 11.1.2009 11:39:58

Lee-Haney >> Já pamatuji "jatka", když před r.89 přivezli do obchodu banány, toaletní papír, barevné televize, kroužky na záclony..... a dnes žádná "jatka" všeho je dost..... Jen pro vyjasnění, privatizaci v rybařině vidím jen v chovu ryb, jelikož je to byznyz, nikoliv v lovu a privatizaci revírů. To je zábava a naše tradice. Není důvod, aby z toho někdo profitoval, když bude všech ryb relativní dostatek....

Ivo - Profil | Ne 11.1.2009 11:39:25

Mrknato : dobrá teorie.

Ivo - Profil | Ne 11.1.2009 11:36:07

Silver : netvrdím, že v mnohém nemáš pravdu. I když - kapr - nejblbější ryba - nevím ,nevím IQ změřeno nebylo..:-)) . Na druhou stranu - proč se tu zbytečně dohadovat. každý máme tu svou rybu, ten svůj styl lovu a jsem přesvědčen o tom, že kompromisy existují. Není lepší spolupracovat byť na odlišných projektech, než-li se hádat ?

Mrknato - Profil | Ne 11.1.2009 11:32:52

Lee-Haney >> To ti věřím. Rozmanitost lze zajistit tak, že

1) Necháme ryby se rozmnožovat přirozeně, pokud toho jsou ještě v danné situaci schopné, tedy nebudeme regulovat toky, vysazovat neopodstatněná množství jakéhokoliv druhu a budeme pomáhat umělým výtěrem, tam kde to lehce pokulhává.
2) Pokud bod 1) nelze realizovat a tady je souběh více faktorů, pak musí dojít k tomu, že budeme vysazovat všechny ryby, ale hlaně ve stavu dospělých jedinců, jelikož z násad, tak jak je známe dnes, není cesta, aby dorostly do lovných velikostí, či k velikosti pro samorozmnožování. Pak bude nutné ulovené ryby zpoplatnit, což zajistí jejich udržitelné množství pro rybolov i případné samovýtěry.

Současné zaryb. plány ze 70tých let minulého století řešily dosazování jen kaprem, štikou, candátem, úhořem a sumcem, tedy rybami hlavními, ušlechtilými, jak byly nazývány. Ostatní druhy ryb se rozmnožovaly přirozeně v dostatečném množství. Dnes tyto ryby v revírech, tak jak je ÚS převzal od státu, chybí a zákon jasně říká jak se má postupovat..... zájem o určité ryby nesmí hrát hlavní roli v plánovitém opomíjení jiných. (Vycházím z ustanovení zákona i stanov).

ČRS funguje jinak, než např. MRS. To znamená, že na schůzi se řeší a je to hlavní bod, hospodaření MO, které s územním rybolovem nemá nic společného a je to na revírech sakra znát ( stejně je jedno, když si chceš koupit auto, jaká země , firma a s jakým rozpočtem ho vyrobila, zadarmo ti ho nedá nikdo. U nás je zájem o stará auta, která škodí a tak stát zakročil, můžeš aplikovat i na ryby). Dále VČS může řešit trestání členů, rozsah brigád, samostatný výkon ryb. práva na louce, kde se vykope rybník, nebo na nějakém RMV a kterak se budou přisypávat penízky a ryby do rozpočtu MO. Opakuji, to jestli bude MO hospodařit dobře, nebo úplně blbě revíry nepocítí, snad jen tam, kde svaz spoléhá na násady nedostatkových druhů ryb, protože není připraven je objednávat a zajišťovat jinde..... Proto se na VČS nemůže jednat o zarybňování, neboť toto je zadáno uživatelem, tedy ÚS. Jistě MO může dát uživateli podnět, který MO na schůzi odsouhlasí, ale to je tak asi vše. Obecně platí, že rozhotuje ten, kdo platí a to MO nejsou......

Ivo - Profil | Ne 11.1.2009 11:31:56

LeeHaney: přesně tak. Vzpomíná si na dobu, kdy byla na Labi zrušena míra úhoře. Obchodníci nestačili prodávat žížaly a "tkaničky " létaly z vody jedna za druhou. Tuto početnou skupinu "regulátorů" rybí osádky opravdunetřeba brát na lehkou váhu :-)

sliver - Profil | Ne 11.1.2009 11:27:18

Lee-Haney >> ty už tady příliš dlouho a čím dál víc manipuluješ s faktem, že kapr je nejžádanější. No a co ? Znamená to, že ve jménu poptávky po kaprovi zdevastujeme spoustu revírů ? Je snad třeba dodržovat aspoň základní poměry a vztahy vodního prostředí, ne ? Přece bychom se k tomu neměli stavět jako ke zvýšené poptávce například plazmových televizí. Zákony trhu jsou nám pod hladinou na prd. Pod vodou panují jiné zákony, které když nebudeme respektovat, tak se nám vymstí a už je to dlouho dobře vidět.
Ta většina o které tu mluvíš, už dávno neprovozuje lov, ale nějaký druh těžby. Tahle ( v menších velikostech ) bezkonkurenčně nejblbější ryba, vyžaduje nejmenší úsilí při těžbě na dva pruty při nejmenších investicích jak finančních, tak všech ostatních a ještě se tomu říká sportovní rybolov.
Pevně věřím, že jednou nastane poptávka po čistých revírech s vyváženou obsádkou a na povolenku opravdu nedosáhne kdejaký vandrák (copyright ZN). To a spousta dalších věcí ale řešení na VČS nenajde a proto už argumenty o vystupování na schůzích nepoužívej, protože jsou mimo.

Lee-Haney - Profil | Ne 11.1.2009 11:24:29

Ivo a hlavně u téhle metody ochrany je jednoduchá jedna věc,když to bude mít negativní dopad,dá se to lehce napravit zrušením K70 na dotyčném revíru a o zbytek se rybáři postarají tak jako všude....

Ivo - Profil | Ne 11.1.2009 11:05:00

Mrknato : můžeme o této problematice diskutovat , jak dlouho nás to bude bavit. Můžeme se na tento problém dívat z nekonečného množství úhlů , můžeme spekulovat o různých vlivech či následných důsledcích. Ostatně - můžu třeba namítnout - problém amur a jeho srovnání z hlediska eventuelní škodlivosti v revíru s kaprem. Za další - početní stav sumců v revíru a jejich vliv na početní stav ostatních druhů ryb z predačního hlediska. Negativní vliv kormoránů na rybí osádku atd. To je široké diskusní spektrum, které není možné na jednom webu ani obsáhnout. Proto se nezlob, ale my jako kapraři se i nadále budeme snažit o záchranu velkých kaprů a pokud má někdo obdobné ambice např. na postu dravců, může nás následovat. Rádi pomůžeme, pokud to bude v našich možnostech a silách. Samozřejmě si uvědomujeme fakt, že zavádění horní míry je ponecháno na úvaze členských základen (následně výborů)MO a schvalovací řízení na příslušných ÚS. Připouštím, že horní míra kapra může být někde zavedena irelevantně. Ovšem podotýkám "NĚKDE". Ve vetšině případů své opodstatnění má a věřím, že mít bude.

Ivo - Profil | Ne 11.1.2009 10:51:21

Lee -Haney: kolego - velmi výstižné. Souhlas.
Mrknato : pochop prosím, že metody jako takové nejsou na vině. Na vině je ten kdo tyto metody zneužívá. Čili my jsme se snžili postavit hráz ne proti metodám, ale proti těm, kteří moderní metody zneužívají. Je to dostatečně logické ?

Lee-Haney - Profil | Ne 11.1.2009 10:49:35

Mrknato Nevím kolik stojí násada ryb,ale kdybys chtěl sadit "tržní" podoustve, okouny, štiky, candáty nevím jestli by ti stačila ta reorganizace.Navíc i kdyby to šlo,uplně vidím ty jatka po vysazení,možná by to byl horší pohled jak po vysazení kaprů....

Lee-Haney - Profil | Ne 11.1.2009 10:41:00

Mrknato Z tvého posledního příspěvku jsem zmaten.Pochopil jsem že ti ani tak nezáleží na rozmanitosti vysazování,ale vadí ti to jak se to děje.Jenže to se pořád bavíme na trochu jiné téma.K tomu co jsi napsal že na schuzi se neprobírá co se bude sadit.No je to asi tak,proč by se to probíralo když to vlastně ani nikoho nezajímá.Když budou rybáři spokojeni,neřeknou nic,když ne ozvou se a tak to prostě funguje.Napsal jsi také že plán co někdo stanovil je špatný a neodpovídá realitě.Co si pod tím mám představit?Je špatný z hlediska chybějících ryb co v revírech kdysi byly v jiném množství,a nebo to že se například sadí moc kapra a přitom o něj není takový zájem?Pokud budu brát první možnost,souhlas,pokud budu však brát druhou možnost,tak ten plán realitě odpovídá.Kapr je momentálně nejžádanější ryba a s tím se moc dělat nedá.Když je něco nejžádanější a taky je to dovoleno odnášet ve velkém množství,je potřeba to dosazovat.O tom kam by se mělo a kam ne o tom se bavit nechci,protože nevím podle čeho jsou danné měřítka kam se kapři sypou a kam ne.Možná při výsadbě svaz vychází z doměnky že ať ho nasype kamkoliv tak chybu neudělá a zavděčí se,nebo taky spoléhá na to že vysadit ho kamkoliv bude stačit na výmluvu že se tam ryba dala,o tom že to měl být jiný druh to už se neřeší,protože nynější postavení kapra to zahladí.....Možná taky vychází z toho že lidem kterým kapr v určitých vodách vadí neexistují,protože nejsou schopni se na schůzích ozvat a pak se tady na Mrku diví......

Mrknato - Profil | Ne 11.1.2009 10:40:30

Ivo >> ještě malý, ale podstatný detail. Velké Kapry nezachrání K70, zachránit je může pouze zákaz jejich lovu metodami, které tento úbytek zavinily. A to nemá nic společného zdali velké kapry mám, nebo nemám rád, myslím že je to jen fakt.

Mrknato - Profil | Ne 11.1.2009 10:28:47

Ivo >> Drtivá většina rybářů si kupuje povolenku proto, aby lovila, ne aby chápala rovnice, někteří i to sčítání... počtů prutů a ponechaných ryb.... Tyto rybáře musíš nutně brát v potaz i kyž se nikde, tedy ani na schůzích, či zde neprojevují. Mně v zásadě nevadí ani K70, ale hlavně to, že staví na zakonzervovaném stavu nedoržování legislativy a stanov. Stanovy lze změnit, legislativu o dost obtížněji. Pokud změníme zásadně pohled na rybařinu, tedy budeme vysazovat nejen tržní kapry, siveny a duháky, ale i "tržní" podoustve, okouny, štiky, candáty, plotice, a.j. .... pak se "škodlivost" kapra posouvá od dopadů pro rybáře jinam, (k ekologům a flóře). K tomu je ale potřeba buď změna struktury svazu, nebo nové, bohatší zaryb. plány. To vidím jako smysluplnější. Ano, stálo by to víc peněz, ale jestli jsi si všiml, říkám také kde je vzít, aniž by se zásadně zvedala cena rybařiny......

Ivo - Profil | Ne 11.1.2009 10:05:59

Mrknato : nejde o presentaci TVÝCH aktivit či aktivit kohokoli jiného - bylo to myšleno všeobecně. Šlo spíš o tvůj názor o nutnosti či nepotřebě pochopení jádra problému. Pokud nepochopím sčítání, odčítání, násobení a dělení, těžko se mohu vrhnout na rovnici o dvou neznámých.... A ty tady pořád hledáš protiargumenty horní míře kapra často i za každou cenu. Někdy mám pocit, že máš lék na všechno v podobě nástěnky s vysazovacími dektery. Jejich korekce minoritu zbylých velkých kaprů nezachrání. Škoda, že nejsi kaprař. Jako lobystu bychom tě rozhodně brali..:-) (nic ve zlém)

Mrknato - Profil | Ne 11.1.2009 9:50:59

Ivo >> právě toto jsem nyní sdělil kamikadzemu... , ale opravdu rád bych od tebe slyšel, co tě vede k doměnce, kterou jsi zveřejnil, tedy presentaci nějakých mých aktivit. Nespletl jsi si to ?

Mrknato - Profil | Ne 11.1.2009 9:47:33

kam!kaze >> Jedná se o mé názory, stejně jako názory ostatních, jsou jejich názory a z toho se skládá diskuse. Jak k názoru jedinec dospěje, je věcí každého a v diskusi je zajímavé to i sledovat. Bohužel jsi nepostřehl rozdíl mezi diskusí a prosazováním. V této diskusi se m.j. hovoří, že ne každá činnost, tedy i prosazování-rozjíždění, může být prospěšná, tedy neškodit dalším hodnotám. Mým názorem je i to, že by se mělo "prosazovat" . pokud použiji tento výraz hlavně to, co obsahují přijaté dokumenty uživatele (nikolivěk dalších satelitů a parazitů rybolovu) a zákonné podmínky lovu, které jak se mě zdá, až tak neplatí a nedodržují se. K tomu není potřeba nic rozjíždět.
Pokud se týká tvého dotazu, tak se pro ozdravění rybařiny snažím cosi dělat, co mě mé síly a možnosti dovolí, rozhodně za to nepovažuji tyto diskuse..... jisté výsledky se dostavili, ale určitě nejsou pouze výsledkem mým a ani těchto diskusí.... Jako hlavní rozdíl vidím i to, že v realizaci změn potřebných i těch méně, je rozhodujícím parametrem to, jak tyto změny, nebo uvedení věcí do souladu s legislativou, by mohlo negativně ohrozit to, co většina bere za samozřejmé a to je územní rybolov.