C&R - argumentace PRO × PROTI

Otázek na téma C&R aka chyť a pusť je tady mraky. Většina otázek se většinou nakonec strhne v extrémní a vyhrocené názory té či oné strany. Tato otázka by měla být o něčem jiném.
Prosím pokud můžete, tak stručně vyjádřete argument na otázku: Proč zavádět C&R úseky/revíry nebo naopak proč je nezavádět?
Tato diskuse by se pak mohla stát i studnicí názorů českého rybáře pro r. 2009 ;-)
Autor diskuse: CarpMaster - Profil , 2.1.2009 všeobecné - ostatní

Lee-Haney - Profil | Ne 4.1.2009 1:06:04

Aďo Ale já nenapadám lidi co si odnesou sem tam rybu,popřípadě pro vlastní potřebu,mě se nelibí lidé co si z toho udělali kšeft,taky se mi nelíbí zarybňovací plány kde vládne kapr ,ale bohužel ty jsou dány jak bylo řečeno dekrety.Nemužu taky chtít aby se něco změnilo ve státě kde je kapr jako kozumní ryba jakousi tradici.Je mi taky jasné že kdyby sme měli moře a možnosti kvalitnějších ryb vzhledem k masu tak tu můžem zavést model co je v Anglii.

Abych pravdu řekl postupem času jsem se dopracoval k závěru kdy bych obětoval nějaké K70,CaR a věřil bych že dnešní systém by mohl fungovat a byli by všichni spokojení,ale to by museli rybáři dodržovat řád do posledního písmenka,což jak víš se neděje a dít nebude,protože mentalita v téhle republice je prostě ber dokud je co a to nejen v rybářství..
Podiv se na naše vody,tohle není Anglie kde se o vody starají,uvedl si příklad jak jsou tam pro kapraře revíry upravené ,ale musí si zaplatit a dovezou jim i jídlo až pod rypec.Jenže já nepotřebuju jídlo až pod rypec,ja nepotřebuju aby byly upravené břehy na rozměr biwaku,taky nepotřebuju aby voda byla plná trofejáků stylem že dojdu a chytnu za den 6 kaprů nad 10Kg,ne to opravdu nechci.Ale chci aby nějaká ryba v te vodě byla a nebylo to jen stylem nasaďme vychytejme,nasaďme a zase vychytejme,tohle není rybařina ,ale chození do masny...Jelikož si u nás,ale rybáři nedokážou vážit vod kde je drancují a dělají kolem nich jen bordel a berou to prostě vyloženě dojít k vodě nachytat a táhnout do hajzlu a po mě potopa tak chci nějaký řád,nejsme schopni se chovat podle morálních pravidel?Ok tak je na čase bič do ruky a naučit lidi že demokracie neznamená dělat si co chceš....Nejsem taky žádný andílek a taky mám svoje chyby z kterých jsem se ale dokázal poučit a snažím se je minimalizovat ,ale když se projdu kolem našich vod a vidím co se kolem nich děje tak se stydím za to že jsem Čech....

Dulf víš proč jsem tam napsal vyšší ceny?Protože kdyby zůstal dnešní systém kontrol,tři do roka tak si tu povolenku CaR veznou všeci a budou využívat možností co jim nabízí ,ale s tím rozdílem že to zneužijí v podobě legálního lovu s výhodami kde ryby ale budou odnášeny.To navýšení jsem chtěl na zlepšení podmínek pro RS která si bude sakra hlídat ,aby ten rozdíl povolenek měl smysl...Navíc to navýšení nemyslím stylem že se cena ztrojnásobí to ne.


alpina7 - Profil | Ne 4.1.2009 0:30:15

Nejsem absolutním zastáncem C&R i přesto, že jsem v pátek odevzdal sumář, kde byla velká 0. To, že jsem si neponechal žádnou rybu, bylo mé rozhodnutí a za loňský rok jsem jich chytl hodně, ba dokonce jsem si vytvořil i nový osobák. A jakou jsem měl radost, když jsem po vyfocení všechny ty ryby mohl pustit zpátky a podotýkám, nebyl to jen kapr. Ale proč píšu, osobně si myslím, že by každá ryba měla mít jak dolní míru, tak i horní míru. Otázka zní - proč ? Důvodu je několik. Určitě všichni máme dětí ( nebo je budeme mít ) a chceme, aby i naše děti za 10 a více let chodily nejen chytat ryby, ale se i pokochat z hezkého úlovku - nebo chceme, aby se za 10 let chodily děti koukat na sladkovodní ryby do ZOO ? Nebo snad do muzea ? A říkali o nás, jací jsme byli barbaři ? Vím, některým "důchodcům" a nejen jim, je to šum a fuk, ale je potřeba jen řádná osvěta, - a tvrzení, že se dají nasadit nové ryby ? Ano, dají, ale takové, jaké jsou v sumáři ze Sázavy 19..:-)) Žádný kapr nad 70 cm a to je dobře. Pokud se ta ryba " dožila" určitého věku a dorostla "stanovené" délky" , prošla všemi nástrahami těžkého života v přírodě - má právo žít dále. Smůla je, že o tomto rozhoduje ten" nejchytřejší" z přírody - člověk myslící, ale při lovu ryb to u většiny neplatí. Proto souhlasím, klidně si přisvojme rybu, máme na to právo, vždyť se do vody sype x tun ročně nových odchovaných ryb, ale jen" od - do", co je nad stanovenou míru, vraťme zpět. Tak člověk činí i u ostatních zvířat ( chov králíků, prasat, skotu atd. ), vždy si ty nejlepší kousky nechá pro další chov, a i my "rybáři" bychom mohli v tomto přírodě - teda vodě, tak trošku pomoct, a to jen tím, že stanovíme hormí míru. Toť můj názor.

sliver - Profil | So 3.1.2009 23:44:45

Aďo >> po upozornění Mrknata jsem se vrátil k tvému stěžejnímu příspěvku a jako bych svůj poslední ,adresovaný tobě , nenapsal. Jsem to domotal.

kam!kaze - Profil | So 3.1.2009 23:42:16

Pro:
Bude víc trofejních ryb.(nejen kaprů)
Proti:
Pokud někdo rybu vyválí v trávě,hlíně,neošetří poprípadě s ní nešetně manipuluje,tak stejně uhyne.

sliver - Profil | So 3.1.2009 23:36:24

Mrknato >> aha, tak to jsem popletl. Já už jsem z těch kaprů magor. Du si to přečíst znova.

Mrknato - Profil | So 3.1.2009 23:34:17

sliver - samolibý vůl >> sliver >> ale Aďo to nesrovnává, naopak to velmi zřetelně odlišil.... a nechápe, proč někteří by u nás v tomto byznysu chtěli kapra ještě systematicky pouštět?

sliver - Profil | So 3.1.2009 23:24:05

Aďo >> tak mi vysvětli, proč bychom se vlastně v případě našich takzvaných sportovních revírů měli bavit vůbec někdy o Ch a P ? Vžyť jsou to vody v naprosté většině silně poznamenané absolutní převahou kapra v obsádce ( pekelný vliv na kvalitu vody, čistotu, množství potravy pro ostatní ryby, nemožnost vývinu rostlin atd. atd. ), stojí na spotřebě kapra jedno celé zemědělské odvětví , naše zarybňovací plány by pokryly 100 x celou Anglii a ty chceš něco srovnávat. To mi trochu nehraje.

Aďo - Profil | So 3.1.2009 23:06:09

sliver - samolibý vůl >> sliver >> tak ako pises. Planovane sa nim nezarybnuje. Je to skor prilezitostne. Ked som sa spytal, kedy bolo zarybnovane kaprom naposledy, povedali mi ze asi pred 10mi rokmi. To som bol informovany o zarybnovani na kanali. Na rieke sa to asi nerobi vobec. Tam uprednostnuju zarybnenie bielou rybou a aj to iba plodikom 5-7cm.

čahounek - Profil | So 3.1.2009 23:05:52

Pánovi od Sázavy nezávidím, ale krutě čučám na počet těch kontrol, docházek mám okolo stovky, ale kontrolu na svazovce ani jednu, tak jako minulej rok....

K otázce:
dokud nevymře tato generace hospodářů,nic se nezmění,vše.

sliver - Profil | So 3.1.2009 22:57:22

Aďo >> no ale v jezerech nebo přehradách ho asi nenajdeš. A když už náhodou, tak se určitě plánovitě nesadí, co ?

Dulf - Profil | So 3.1.2009 22:34:10

Lee-Haney- Co se týče ceny povolenky, máš pravdu v tom ,že by si člověk rád připlatil,ale nevidím proto důvod.Uvědom si ,co by si ušetříl svazu pěněz za odnesené ryby.Náklady na tiskopisy v tom množství nejsou nijak vysoké.Zvýhodnění funguje i na některých soukromých revírech a ty si to snad umí spočítat, ale to je věcí názoru.Každopádně si myslím , že by natom profitovali všichní, pokud by člověk měl na výběr.Každopádně by jsme si měli vzít minimálně vzor u svých slovenských kolegů, kteří jsou o kus cesty před námi a zcela určitě řešili podobné problemy.Samozřejmě změna legislativy nutností.

Aďo - Profil | So 3.1.2009 22:11:06

sliver - samolibý vůl >> sliver >> Kapor je tu najbeznejsi v izolovanych rybnikoch. celkom bezny je aj na kanaloch, ale v mensich velkostiach(okolo 5-6Kg) a je mozne ho chytit aj na riekach, kde dorasta do peknych velkosti 12-15Kg. Na rieke je to uz vsak sviatok chytit takehoto krasavca. Beznu osadku na rieke tvori stuka, ostriez, pleskac, jalec, plotica, hruz, belicka.

Aďo - Profil | So 3.1.2009 22:06:18

Lee-Haney >> Mozno si ma zle pochopil. To co som vlastne chcel povedat je, ze kazdy musi zacac zmenou najprv sam u seba a az potom sa znazit zmenit nieco u inych. Kazda radikalnejsia zmena si vsak ziada aj svoje obete. Bolo to tak aj predtym a je to tak aj teraz. Tou obetou sa dnes citis Ty, pretoze prispievas na zarybnovanie nasadou, ktoru si zoberu ini. Ok. Dnes je to tak, ale cim viac ludi okolo seba ovplyvnis svojim presvedcenim o spravnosti C&R tym vecsiu clensku zakladnu budes mat atym skor sa Ti bude dat presadit tvoj zivotny styl. Vzajomne napadanie medzi skupinami nepomoze nikomu.
PS: Ceny dennnych povoleniek som prepocitaval podla minimalnej hodinovej mzdy a je uplne jedno v ktorom state si a kolko zarabas.

kakr - Profil | So 3.1.2009 18:02:12

strecek >>
Sázava 19 je Pilská nádrž. Dal jsem to jen na rozcvičení, skutečně máme lepší......

PepaČadek - Profil | So 3.1.2009 18:01:53

Myslím, že pánovi od Sázavy 19 závidíte. Styďte se!

antony - Profil | So 3.1.2009 17:57:23

Ono by neškodilo, kdyby si lovci, jako je níže ukázaný příklad a jemu podobní někdy vyzkoušeli rozdíl mezi rybím masem, které je vytáhlé po měsících z mražáku a mezi čerstvou rybou, když mají ryby tak rádi. To by potom takové křečkování možná trošku někoho i přestalo bavit.
hola
antony

berlinan - Profil | So 3.1.2009 17:55:46

kakr: ale urco jsou tam jeste vetsi borci nebo ne ?

strecek - Profil | So 3.1.2009 17:55:03

kakr >> není Sazava 19 Pilska nadrz?? Nebo co je to za revir??

strecek - Profil | So 3.1.2009 17:53:05

kakr => Tak to je husty, ale znam i vetsi vydry

kakr - Profil | So 3.1.2009 17:44:05

Zazvonil zvonec a kaprům je konec............

Pvl - Profil | So 3.1.2009 17:40:02

kakr >> Ještěěěěě .

kakr - Profil | So 3.1.2009 17:38:41

mildas - Quinn >> mildas >>
Alespoň víš, kam na ně až utrháš všechny redtagy a blešivce, tam je tutovka.

závěr roku už je vypuštěn, listopad a prosinec je vyložené Áčko...

mildas - Profil | So 3.1.2009 17:24:42

kakr >> Kterej krkoun tu S 19 obhospodařuje, kua ? To se v létě nesadí ???????????????

drozďák 30,42 - Profil | So 3.1.2009 16:24:21

Rozhodnutí jestli CaR ano či ne dělám zásadně u vody a zásadně dle aktuálních okolností.

1) chci si vzít rybu?
2) je vhodné si konkrétní úlovek na tomto konkrétním místě ponechát, anebo ne?

Přestože to dělám s nejlepším vědomím a svědomím, nemusím se vždycky rozhodnout správně.
CaR by nemělo být o paušálním vnucování ostatním rybářům.

ředitel - Profil | So 3.1.2009 16:22:19

koukam,ze Sazava19 je kvalitne zarybnena nasadou kapra :-D

Bóbyk - Profil | So 3.1.2009 16:17:54

A neni tam nahodou omezeny pocet kapru za rok?
Zjistil, ze takhle mu to do konce roku nevyjde a prestal je psat ... :)

kakr - Profil | So 3.1.2009 16:14:26

Bosanac >>
Já kolegovi také fandím.

Pak se začalo mluvit o celosvětové krizi, tak trošku přitvrdil....

Bosanac - Profil | So 3.1.2009 16:09:48

kakr >> Toto je bohulibe pocinani , osvobozuje vodu pro reofilni ryby , takovych rybaru je treba vic .

CarpMaster - Profil | So 3.1.2009 16:09:14

kakr >> Tak to se ti tady OMLOUVÁM. Zmátlo mě tvoje konstatování cit. "no pak si přečetl něco o CH + P a šel do sebe......." :o))))

hraji - Profil | So 3.1.2009 16:02:25

kakr >> kakr je masááááááááááááááááááářřřřřřřřřřřřřřřřřřřř :-) vidíš a máš to, nestačí ti z HR, ještě musíš jezdit na Sázavu. :-)))

kakr - Profil | So 3.1.2009 15:59:31

CarpMaster >>
To není má docházka, zpracovávám loňskou sumarizaci a škoda se o pěkné věci nepodělit s ostatními MRKmeny...

a s kapry to bylo horší a horší.....

CarpMaster - Profil | So 3.1.2009 15:54:45

kakr >> Vidím, že u vody trávíš spoustu času což ti tiše závidím a budu muset stejně jako ty čekat na zasloužený odpočinek. Spíš bych se tě chtěl zeptat co s těma kaprama děláš? Neříkej, že se cpeš pořád kaprem. Já nesnesu kapra ani na vanoce, ale ty ho musíš baštit takřka denně.

kakr - Profil | So 3.1.2009 15:47:29

jak rok pokračoval, stále více si začínal uvědomovat barbarstvi svého počínání a kaprů začalo ubývat...

Mikyrybář - Profil | So 3.1.2009 15:45:27

...a nebo se svými kolegy vyčerpali potenciál revíru

Lee-Haney - Profil | So 3.1.2009 15:43:27

Kakr řekl bych že dotyčného už nudilo chytat tak lehce kapry a tak se rozhodl 6.6 si stížit lov a začal chytat na holé háčky:D

Laky - Profil | So 3.1.2009 15:33:51

Já jsem zastáncem C&G (grilis) A letos jsem na 120 docházek odnesl přesně 4ryby a to jen kapry. A ještě dál ani jednoho jsem nesnědl já? A to jsem odnesl jen Kapry neb je to v takovém počtu co je ve vodě zcela nepůvodní druh.

CarpMaster - Profil | So 3.1.2009 15:24:40

hraji >> Na stránkách jsem našel datum vzniku r. 2000. Jestli opravdu naplňuje to co slibuje, tak by to mělo být v pořádku. Když jsem četl jeho popis, tak je škoda, že jde o úsek procházející městem a z části i regulovanou řekou, kde o "přirozeném" životu ryb nemůže být ani pochyb :o))), ale jak jsem psal, první vlaštovka.

kakr - Profil | So 3.1.2009 15:21:43

no pak si přečetl něco o CH + P a šel do sebe.......

hraji - Profil | So 3.1.2009 15:21:16

CarpMaster >> ten revír existuje již mnoho let. Lov na něm je zajímavý.