Chytíte si kapra na Vánoce?

Čau,zajímalo by mě co budete mít na štědrovečerním stole váš úlovek,kupovaného kapra,jinou kupovanou rybu nebo klobásy a řízky.
Autor diskuse: Lauri - Profil , 27.11.2008 všeobecné - ostatní

Bez čeho si nedovedete představit štědrovečerní večeři?

A) bez kupovaného kapra43%

B) bez kupované dravé ryby2%

C) bez kupované jiné sladkovodní ryby1%

D) bez kupované mořské ryby1%

E) bez uloveného kapra24%

F) bez ulovené dravé ryby6%

G) bez ulovené jiné sladkovodní ryby1%

H) bez ulovené mořské ryby0%

I) bez řízků a klobás18%

J) je mi to jedno,Vánoce neslavím3%

Od 27.11.2008 hlasovalo 145 čtenářů.

Lauri - Profil | Čt 25.12.2008 12:44:42

Jovánek >> to máš pravdu,vem ho na nějakou výpravu,jestli vůbec někam pojedeme

Jovánek - Profil | St 24.12.2008 16:12:08

Lauri >> ale nejlepší.

Lauri - Profil | St 24.12.2008 15:45:03

Jovánek >> jo maximálně guláš ty křópku :))

splavkař - Profil | Út 23.12.2008 11:13:02

Dnes navečer se na něj chystám!:-)

Jovánek - Profil | Út 23.12.2008 11:11:52

Lauri >> To bys měl tedy ukázat Mertenovi,ať Tě taky pochválí.Dost jsem Tě toho naučil.

Lauri - Profil | Po 22.12.2008 21:17:38

Jovánek >> to víš hošku,dělal. A dělal jsem je do teď.

Gočik - Profil | So 20.12.2008 10:04:42

Já osobně preferuji lov CHYŤ A PUSŤ ale pokud si chce někdo vzít sem, tam nějakého kapříka třeba na vánoce tak proč ne pokud to není trofejní ryba!!!

Jovánek - Profil | So 20.12.2008 9:24:07

Lauri >> no nekecej,to si dělal sám?

Lauri - Profil | St 17.12.2008 5:24:23

Tak těď teprve má Otázka začíná být aktuální.

Lauri - Profil | Po 1.12.2008 6:38:43

Ať jdou protestovat před fabriky,které když vypustí nějakou sračku do vody tak vytráví několik km vodního toku. Tam je vidět není.

Jovánek - Profil | Ne 30.11.2008 21:32:03

Připadá mi to spíš jako fantasmagorie.Nechci a nerozumím jim. Něco jiného je,když by jejich zabití nemělo vůbec žádný význam.Ale tohle,to fakt né.

Lauri - Profil | Ne 30.11.2008 17:54:21

Co říkáte na tuto akci? Dáte si radši rybí prsty kapitána Tofu?
http://www.ohz.cz/old_web/Aktivity/bojkot_kapri03.html

Lauri - Profil | So 29.11.2008 22:07:55

Jovánek >> nebuď zvědavej

Martin - Havířov - Profil | So 29.11.2008 20:55:15

kapříka si na vánoce vždy chytím a bez kapra si vánoce nedokážu představit.

Jovánek - Profil | So 29.11.2008 20:42:57

Lauri: tak v dubnu už je maso dravců(jestli tedy někdy nebylo) už v pořádku.Ale nic,říkám,že by se mi to líbilo,si ho občas dát.
K té atmosféře,to víš,že bych rád přijel,ale nejde to.Taky musím tu vánoční atmosféru zařídit i u nás.Ale v létě jistě.
A cena pro lidi se liší o kolik,od ceny pro firmu? U kapra myslím.

Lauri - Profil | So 29.11.2008 17:28:51

Jovánek:Ikdyby jsi měl velké množství dravců tak nevím jak moc dobře by se dali sádkovat až do jara,byly by tam asi slušné ztráty. Šlo by to z jarních výlovů,ale nevím jak kvalitní by bylo maso třeba u candáta v období jeho tření. Vždyť to pořád tvrdím ryba není kuře:))
Na sádkách se prodává jak pro lidi tak pro prodávající firmy. Vem rodinu a přijeď nasát atmosféru.

Jovánek - Profil | So 29.11.2008 16:18:31

Lauri:ne,mražená ryba mi nestačí.snad možná na pozdější vyuzení,tak tomu bych se nebránil.Ale na pánev ne.Jo hochu,musíte se víc snažit.Já měl při výlovech zase až nečekané množství dravců.Ale zato kapr a amur bída. Taky prodáváš vánoční ryby pro veřejnost přímo na sádkách? Nebo si pro to prijede prodejní firma?

czechfishing - Profil | So 29.11.2008 14:37:03

Tak jako každý rok, tedy bez kupovaných dvou kaprů. Přes rok jich nachytám hafo, ale nikdy bych si na Štědrý den nevytáhl kapra z mrazáku. Prostě vezmu děti a vyrazíme 23.12. na sádky do Lahovic. Je to pro ně zážitek a pro mne kolorit předštědrovečerních příprav. A paní má alespoň chvilku klidu, když s dětma vyrazíme pro ryby z Třeboně.

Hugo Fisher - Profil | So 29.11.2008 14:32:27

Kupovaní kapřici Vánoce jistí..

Lauri - Profil | So 29.11.2008 14:26:11

Jovánek>>u těchto dravců je vždy nejistý výlovek a to málo co se vyloví tak se většinou do Vánoc prodá. Musíš se spokojit s mraženým candátem,ten je k dostání po celý rok.

Jovánek - Profil | So 29.11.2008 14:18:32

A to je právě škoda. Rád bych si dal na jaře třeba candáta nebo sumce,byť by to bylo z obchodu.

Lauri - Profil | So 29.11.2008 13:19:07

Sven: Bohužel s tou nabídkou tuzemských chlazených ryb za rozumnou cenu to nevidím moc optimisticky,protože náklady na kapra stále stoupají a dotoho ten kormorán který ničí násady kapra a decimuje veškerou jedno i dvojletou rybí obsádku.
S těmi obchody máš pravdu.Ale proč tu nejsou? Protože by si na sebe nevydělaly. A nikdo nebude cpát peníze do obchodu s nejistým výdělkem.
Lidé vidí v kuřeti levnější maso bez kostí a proto jde víc na odbyt,ale to že je nadopované hormonama pro rychlý růst to je každému jedno.

sven - Profil | So 29.11.2008 12:45:21

Lauri >> Myslím , že celý projekt je k ničemu. Jen reklamní agentura si namastila kapsu a zadavatel si připsal na konto tučnou provizi. Dokud nebude v obchodech široká nabídka čestvých , tuzemských , chlazených ryb za přijatelnou cenu, nikdo spotřebitele nepřesvědčí, aby tyto ryby kupoval. Zatím můžeme v mrazících boxech obchodů najít max.mraženého , půleného kapra , vzhledem a zabarvením připomínajícího exhumovanou mrtvolu za přemrštěnou cenu, předraženého granuláče a při troše štěstí podměrečného sivena. Žádný jiný druh sladkovodní tuzemské ryby obchody většinou nenabízejí. Je to přesně jak píšeš, spotřebitel hledí především na cenu. A protože je dovozový losos (granuláč) , podřadné druhy treskovitých ryb, mrazené makrely, pangasius apod. nepoměrně levnější , dá jim přednost . Pokud tedy kampaň ovlivní rozhodnutí zákazníka koupit rybu, sáhne po levnější nekvalitní rybě z dovozu a "ryba zdravá , chutná , domácí " ,přijde zkrátka. Vydělá na tom pouze překupník . Kdyby tuto akci mysleli vážně i tuzemští výrobci , museli by přinejmenším zřídit svou síť obchodů s rybím sortimentem. Něco podobného , jak pamatují pamětníci " Ryby , drůbež , zvěřina ", případně specializované "Rybárny".

Lauri - Profil | So 29.11.2008 11:43:57

Nevím odkud pochází pangassius,ale na každé krabici co k nám dorazí je Made in Vietnam.
Lidé nekoukají na původ ale na cenu a na množství kostí v rybě,proto je pangussius v čechách tak oblíbenou rybou.
jovánek: z Číny k nám dovážejí skoro všechno,třeba i tresku obecnou kterou máme kolem břehů Severní Evropy ještě poměrně dost. Je to dnešní trend,čím levněji seženu tím mám větší marži na výrobku.
Ale stejně kapr je kapr a na Vánoce u nás nesmí chybět.
Snad spotřebě domácích ryb trochu pomůže nový projekt našich zákonodárců www.rybadomaci.cz

sven - Profil | Pá 28.11.2008 21:49:44

Jovánek >> já kapra také jím, ani nemusí být Vánoce a na svátky ho také musím mít, ale vlastnoručně chyceného. Vysádkuji ho v pekáči nebo ve friťáku. Vidím ,že máme stejný zvyk, vyrazit ještě na Silvestra na ryby. Doufám, že i letos to vyjde. S těmi ami svátky jsme na tom také stejně. Co se týká toho sumce : je možné ,že žije i v Číně. Je tam v některých oblastech podobné klima jako v Thajsku. Ještě ,že nesnese studenou vodu, jinak by už byl i tady. Podobně jako střevlička nebo karas stř. Vycházím jen z literatury. Ani v Číně ani v Thajsku jsem nebyl a tak tomu musím věřit.

Jovánek - Profil | Pá 28.11.2008 21:29:09

svene,kapra na vánoce jím celý život.To je pro mně tradice.A samozřejmně,kubu mám o každých vánocích na oběd.To je pro mně taky tradice.Chodíš poslední den v roce na ryby? Tradičně? Já jo,asi 15 let,tak je to taková moje tradice,víš?
A myslíš,že ten sumec v Číně nežije?.Ikdyž jak jsi psal,je to jedno.
A nepletl bych sem ty americký svátky,ikdyž musím souhlasit a jsem na ně vysazenej.

sven - Profil | Pá 28.11.2008 21:09:44

Vánoční kapr
Vánoční
kapr je tradičním českým vánočním jidlem. Tato tradice je však poměrně
mladá. Neboť se kapr na štědrovečerním stole objevil až v 17. stoleti.
Do té doby byly klasickou večerí na štedrý den různé kaše,oukropy, kuba
a hubnici. V 18. století byl kapr dražší než kterékoliv jiné maso.
Proto v chudých rodinách zůstali u oukropu a podobných jídel. Jako
tradiční štědrovečerní večere se u nás kapr konzumuje až od 2.poloviny
19. stoleti. Podle nejstaršího dochovaného receptu, který je z roku
1810 se nejčastěji kapr připravoval na černo. Jeho příprava trvala tři
dny. Kapr se pekl v omáčce z mandlí, rozinek, perníku, povidel, ořechů
a sladkého piva. Jako příloha se podávaly šišky a později knedlíky. Pro
svoji složitost však tento recept postupně zanikl. Dnešní klasický
smažený kapr se k nám dostal z Rakouska jako recept od Magdalény
Dobromily Rettigové. A za dalších padesát ,nebo sto let budeme tvrdit ,že jediná pravá tradice v Česku je Santa Klaus a pečený krocan. Znám několik mladých rodin ve svém okolí ,kteří to už praktikují.

hraji - Profil | Pá 28.11.2008 20:58:27

Sven >> sven >> no vzhledem k tomu, že je chov kapra doložen údajně od 11. století a v 15. a 16. století se postavilo za účelem chovu kapra tisíce rybníků, tak za 500 let už to bude tradice.

sven - Profil | Pá 28.11.2008 20:54:50

Jovánek >> Pangasius není z Číny ale Thajska . Ale možná ,že to vyjde nastejno. A jseš si jistý,že konzumace kapra na Vánoce je naše tradice ?

Jovánek - Profil | Pá 28.11.2008 20:48:42

sven: a co z toho vyplývá? Z Číny nebrat vůbec nic ani ryby. Ale na naší tradici to nic nemění.Čerstvě zabitý a vysádkovaný kapr, je výborná záležitost.

sven - Profil | Pá 28.11.2008 20:45:03

Jovánek >> Pangasius dolnooký (sumeček žraločí) je podobné čuně jako tloušť. Sežere úplně všechno , co je stravitelné a roste před očima. Ve své domovině dorůstají až 1 m. Jednou jsem je i choval v akvariu. Sežraly všechny ryby které byly menší než oni, potom sežrali i rostliny . Ryli ve dně jako kanci a neustále byli při chuti. Ať si jim hodil žížaly nebo cvrčky, moučné červy nebo housku , sežrali všechno. Jednou stranou non stop dovnitř a druhou ven. Když měli asi 30 cm , poťouchle jsem je daroval prvnímu zájemci. V Thajsku , na Javě a Borneu žijí často v hustě zalidněných oblastech a živí se odpadky , podobně jako u nás tloušti u výtoků kanalizací do řek . Tak se obávám, že ani sádkováním to z nich nedostaneš.