Pouštět nebo nepouštět dravé ryby??

Schválně jsem položil tuto otázku k zamyšlení. V České republice je zhruba 350 000 rybářů. Mým odhadem je zhruba maximálně 10 000 rybářů co sem tam pustí nějakou rybu a zastánců 100% chyť a pusť je ještě míň. Má cenu pouštět mírové dravé ryby?? O víkendu jsem chytl štiku 55 cm, byla nádherná, tak jsem ji pustil. Ihned jsem se stal centrem urážek a absolutní hlouposti, že rybu pouštím. Když si uvědomím, že je opravdu mnoho rybářů, které by tu štiku vzali a jsou i takoví a není jich málo, co si vezmou i štiku podmírovou, tak si říkám, jestli má cenu opravdu pouštět dravé ryby. Člověk si řekne, pustím ji, aby měli i ostatní radost, ale když ji pak někdo chytí znovu, tak ve velkém případě ji nepustí zpět a já se s touto rybou v trofejní velikosti již určitě nesetkám. Nejsem, ortodoxním zastáncem metody chyť a pusť, i já si vezmu nějakou rybu za rok domů a udělám si radost, ale víkendový incident mě opravdu vede k zamyšlení, jestli nebrat většinu chycených dravých ryb!!
Co si o tom rybáři myslíte??
Tuto otázku jsem položil jen ohledně dravých ryb, protože si myslím, že kaprů je dostatek a nemá cenu spekulovat nad pouštěním kaprů.
Autor diskuse: loveccandatCHP - Profil , 2.11.2008 dravci - ostatní

Brix - Profil | Ne 9.11.2008 10:13:07

JKL >> Čt 6.11.2008 18:09:09 - Moc pěkně a výstižně napsáno.
brach >> Taky se mi ulevilo, že nejsem sám :-)

loveccandatCHP - Profil | Ne 9.11.2008 10:06:58

Chtěl bych poděkovat všem za mnoho odpovědí. Udělal jsem si nyní vlastní názor a pište klidně dál.

strecek - Profil | Ne 9.11.2008 6:41:04

Ani já nejsem ortodoxním zastáncem metody chyt a pust, ale letos jsem si odnesl od vody méne nez 10 ryb.
Uz jsem pri podobných zázitcích také premyslel zda se nevratit k masarine, ale nakonec jsem to zavrhl. Letos jsem pustil i 2 docela slusný stiky a nekolik tesne nad míru, merili 65 a 69 cm, která byl mym dosavadním osobáckem. Takze doufám, ze alespon jedna z nich nebude prelstena, abych chytil i vetsi nez 70 cm stiku.

JKL - Profil | Čt 6.11.2008 18:52:31

brach >> Tak přece jen je nás víc .... To musím doma nahlásit.

brach - Profil | Čt 6.11.2008 18:47:14

JKL >>
Nevím, proč bych nebral všechny dva mírové kapry, co za rok chytím....

jurda - Profil | Čt 6.11.2008 18:21:29

JKL-
Díky za ty slova,lépeto snad ani nelze říct.

JKL - Profil | Čt 6.11.2008 18:09:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rybář, stejně jako každý lovec hodný toho jména by si měl kořist volit s rozmyslem - nejen podle svých potřeb ale i s ohledem na přírodu, reprodukci a podobně. My rybáři máme jednu výhodu - můžeme o osudu kořisti rozhodnout po jejím ulovení. To , jestli rybu která má zákonnou míru pustím nebo ne je mou svobodnou volbou, ze které se nemusím zpovídat nikomu - jen svému svědomí. Brát všechny ulovené ryby které mají stanovenou míru je nezodpovědné. Psát za každou větou " Vše pouštím " je dětinské. Napsat že všechno pouštím jen občas si vezmu rybu je pokrytecké. Být sám sebou a řídit se svým svědomím a etikou je rozumné.

Pásovec - Profil | Čt 6.11.2008 16:50:33

delej jak myslis....jen nezapomen ze pokud zamordujes vsechno pres miru,ses jako ti co se ti smeji..................proste chce to trochu rozumu,urcite prijdes na to, co delat

jurda - Profil | Čt 6.11.2008 5:58:44

Samozřejmě pouštět.A vubec nepřemejšlej nad řečima některých omezených rádo by sportovních rybářu¨.Už jen pro ten pocit,že ji vidíš v klidu odplouvat a,že jsi jí dal šanci přežít.

sven - Profil | Čt 6.11.2008 0:45:53

Tak je to správné ´! Kdo neseje, ať ani nesklízí.

kopr69 - Profil | St 5.11.2008 23:27:48

No jak jinak nez poustet a jit prikladem vsem ostatnim a hlavne mladezi aby nebyla takova jako ty generace pred nami.A to neplati jen o dravych rybach, kaprech a nebo o rybach trofejnich.Tak jak vymizely z nasich vod nektere druhy ryb tak ted za nekolik roku zmizi i uhor a to se muze stat i dalsim druhum ryb.Takze panove bezte do sebe (nekteri) a ryb si vazte.Nic netrva vecne!!!

soulfly - Profil | St 5.11.2008 23:14:56

pouštět

kexpal - Profil | St 5.11.2008 23:12:57

eset som zabudol dodat. dufam ze ta neurazim o to mi nejde:) zrejme si ako ja este zacinajuci alebo nie velmi skuseny rybar :) pretoze podla mojho nazoru(nie vlastnej skusenosti), skuseni vlackar, ktory vie ako na tie ryby, a chyti za 2 hodky rybacky 4 stuky uz takto urcite nerozmysla lebo v pripade ze by bral vsetko, tak by mal po 3 vychadzkach plny mrazak a po niekolkych dalsich prazdnu vodu :)

kexpal - Profil | St 5.11.2008 23:03:18

ja sa na to pozeram z viacerych uhlov pohladu. ked lovim na reviri napr. na jazere kde viem ze za mesiac ryby nebudu a ja si tam nahodou vydem, tak si rybu zoberem ale samozrejme nie vsetko co mi pride do podberaku(taky pripad sa stane 2-3 krat do roka lebo sa venujem hlavne pstruhom). ale ked som napr. na potoku kde viem ze ortodoxny masiari nechytaju pretoze duhaky sa za tyzden vytahali, tak tam mam svoju vlastnu mieru ktoru neporusim nikdy a aj tak vacsinou rybu pustim. cize neodsudzujem tych co si obcas rybu zoberu, ani sa tu nebijem do prs aky som zastanca chyt a pust, ako to tu podla mna robi viacej ludi len pre zlepsenie reputacie, ale na druhej strane odsudzujem ludi ktory kazde rano nahadzu kilo kukurice na jedno miesto chytia za hodinu 2 kapre a idu domov a takto kazdy den.
stala sa mi raz taka prihoda ked som pri rybniku stretol pana okolo 45rokov s ktorym obcas prehodim rec a pytam sa ho ci ide skusit kapre. po odpovedi ze kaprov mam uz doma vyse 30 idem skusit nejakeho uhora... no moje pocity si viete predstavit.

cize zhrniem tento sloh a moj nazor. brat ryby kludne ale vsetko musi mat mieru.

vydrýsek říční - Profil | St 5.11.2008 21:10:09

ředitel-moje slovo:)

ředitel - Profil | St 5.11.2008 18:59:33

ryby poustim uz jenom proto,ze se mi nechce s nima babrat i kdyz je na taliri miluju.posledne tri roky jsem od vody nevzal ani supinu. a ti co ryby od vody berou v unosny mire mi nevadej.je to kazdyho pravo.

tucnak11 - Profil | St 5.11.2008 16:17:24

Tarn.Ja pouštim i te co mi hutnaj, rybu beru jen jak mam huč jen na štici maso nemam zajem.Takovych candošu to mam za sezonu 10-ki a pouštim je proč mam brat rybu ktera by mi leřela ve mrazaku 2 měsice.Špatně si mě pohopil.

Petr Koch - Profil | St 5.11.2008 11:25:02

hraji - ® : kamarád je zástupce hospodáře tuším v Tišnově a kdykoliv mu volám o víkendu, tak je u ryb, loví, nasazují, pořád dokola, asi je to fakt řehole a pořádný kůň.

Mrknato - Profil | St 5.11.2008 11:17:32

Tarn >> příští rok stoupne cena povolenky, tak, aby pokryla loňskou ztrátu a pokryla vývoj cen, nebo se vysadí "papírově", nebo menší ryby..... Jak pozoruješ, tak na hospodaření MO to nemá sebemenší vliv....... a stačilo by použít na saturaci tyto peníze a přestat si hrát na svazovou práci. Tím nijak nenapadám kompekence uživatele kterému nic jiného nezbývá. Ale o tom rozhodujeme sami, jak říká kakr.....

hraji - Profil | St 5.11.2008 11:15:19

Tarn >> ono to tak nějak funguje, akorát ta směna je provedena v rámci svazu, kde technik shromáždí nabídky od MO a přiřadí je k poptávce od MO.

hraji - Profil | St 5.11.2008 11:14:17

Petr Koch >> s tím konkurenčním bojem ti neumím odpovědět, my nikdy neměli zásadní problém s prodejem odchovaných ryb. Ale nikdy jsme nebyli MO zaměřená na masový chov nějakého druhu ryb. Co pamatuji, chovali jsme pár kaprů, nějakou tu štiku, candáta, pstruha obecného a v posledních letech jen a pouze reofilní rybu, tedy parmu, podoustev, ostroretku a k tomu lína.
To by byla spíš otázka na MO jako je Třebíč, které se tím živí. Peníze jsou zatím v rezervě, co nám dovoluje, tak zarybňujeme navíc, jinak šetříme a možná jednou budeme mít našetřeno na vlastní rybník. A s těmi lůzry na řece, no ono je to tak, že oni jezdí na náš revír, naši rybáři jezdí na jejich revír, takže se to tak prostřídá. Zarytý lovec tržní ryby si na Svitavě moc nezachytá. Stejně tak ortodoxní lovec trofejních ryb nebude spokojen. Svitava je takové společenství mnoha druhů ryb ve všech růstových stádiích, tedy si zachytáš, ryb je dost na to, aby se našly a přirozeně se vytřely, sem tam nějaká doroste trofejního rozměru (hlavně parmy), ale není to tahák pro lovce. Spíš pro rybáře zamilované do lovu se splávkem.
Rezervy jsou všude, u nás bychom měli větší pozornost věnovat chovu pstruha, ale na to nejsou lidi. A to myslím doslova. Na chov pstruha v přirozeném prostředí je potřeba neuvěřitelné množství času a práce lidí v terénu a na to dneska již nikdo neslyší. To prostě musíš ty pstruhy milovat, abys obětoval tolik času a energie pro odchování ročka a dvojročka na potoku.

Tarn - Profil | St 5.11.2008 11:10:06

Mrknato >> tak o hospodaření tak jak ho popisuješ nevím zhola nic. Co se ale stane, když zcela hypoteticky se neprodá potřebné množství povolenek ? :-))

Mrknato - Profil | St 5.11.2008 11:05:07

Tarn >> ale v ČRS to funguje jak popisuješ. Na základě sumy peněz z povolenek (tedy bez financí na hospodaření jednotlivých MO) se dle zaryb. plánů vykalkuluje cena jednotlivých násad. Pokud je to již z peněz za povolenky neudržitelné, zvýší se cena povolenky, ale opět bez vazby na hospodaření MO.

Mrknato - Profil | St 5.11.2008 11:00:02

Petr Koch : udivuje mě tvoje vidění reality, protože právě v kaprovi ono Územní, ale i CS hospodaření funguje. Jde jen o to, kolik kaprů a rybářů může pojmout ten či onen revír. Problém je s jinými druhy ryb, to by ti nejlépe vysvětlili tví noví přátelé....

Petr Koch - Profil | St 5.11.2008 10:53:50

hraji >> jinak, vidíš někde rezervy ve vaší MO? A v případě, že se je podaří vychytat, co bude dál? Budeš udržovat chod jedné řeky a odhánět svoloč? Není to málo?

Tarn - Profil | St 5.11.2008 10:53:49

hraji >> Ideální by bylo, jak tomu je u našich monopolních dodavatelů třeba energií, když si sečtou náklady, bez ohledu na jejich výši, připočtou potřebné prebendy a celé to indexují koeficientem chtěného zisku a to je ta pravá cena. A ty buď plať, nebo neber a sviť svíčkou. :-)))) Takže já bych navrhoval. Zarybnit vlastní revír, část směnit za jiný druh a zarybnit zase vlastní revír a co zbyde prodat za náklady na produkci celého množství :-)))))) jen by za tu cenu asi ty rybky musely plnit tři přání co ? :-)))

Petr Koch - Profil | St 5.11.2008 10:51:58

hraji >> dá se říci, že nějak funguje v MRS motor konkurenčního boje, být lepší než ten druhý nebo je to pouze zájmová ochotnická činnost? Tady bude možná trochu problém, jestliže ty máš v MO tisíce členů a máš k obhospodařování pouze úsek řeky, k čemu jsou ty peníze? Nemůžeš se nikam pousunout, expandovat. Mně so opravdu celosvazová působnost nelíbí. Vždyť je to kontraproduktivní, takové dost socialistické řešení. A odnáší to právě vody. Dost by mě štvalo, kdyby se mi podařilo mít řeku v perfektním stavu a jezdili mi na ni lůzři z jiných MO, co přijeli pouze pro nasazeného kapra tržní velikosti. Nemám nic proti odníšení ryb, ale stávající systém je špatnej.

hraji - Profil | St 5.11.2008 10:37:34

Petr Koch >> Pokud MO vyprodukuje například 100 000 kusů ročka ostroretky, použije 20 000 pro zarybnění svého revíru, například 60 000 ks se uplatní v rámci zarybnění v jiných MO MRS (zajišťuje se přes technika svazu) a zbytek může MO prodat komu chce za smluvní cenu. Takže například MO ČRS. Svazový ceník násad se dává dohromady jednou za rok, vždy se zohledňují náklady na odchov, na krmení, na práci. Musí se zohlednit nárůst cen, DPH a podobně, prostě svazová cena odráží posun cen všeho co se používá k odchovu, tedy energie (líhně), krmiva, PHM.

Petr Koch - Profil | St 5.11.2008 10:27:07

hraji >> nějak si nemůžu zvyknout na ten fígl s nickem

Petr Koch - Profil | St 5.11.2008 10:26:31

hraji - ® : jakým způsobem se určuje doporučená cena MRS a co to vlastně obnáší? To jako MO vyprodukuje x tisíc kusů Po a může ho prodat pouze jiné MO, když sama dle zarybňováku nevyužije?

hraji - Profil | St 5.11.2008 10:24:10

Petr Koch >> to je těžké tak to říct. Nic neplatí generálně. Dodavatel má často lepší podmínky, protože třeba dokrmuje rybu během odchovu. Navíc dneska se cena od dodavatele a cena svazová neliší a často je od dodavatele nižší. Je to jako v tom vašem podnikání, pokud se mi nelíbí dodaná ryba, zvážím, zda příště odeberu nebo se podívám po jiném dodavateli.

Petr Koch - Profil | St 5.11.2008 10:10:58

hraji >> no mně to mohlo být u prdélky, já tam dělal dozora a prostě nařídil rozebrat a začít znovu dle PD, no a zhotovitel si to na základě potvrzené chyby vyúčtoval s geodetickou kanceláří, naštěstí nebyl tlak v harmonogramu, termínech a návaznostech. Jasný mnohdy se to dá vyřešit, ale jestliže má kanalizace spády třeba 3mm na metru, je to problém :o)
No a abych se vrátil k podstatě pokecu, je kvalita nakupovaných násad za nižší cenu na stejné kvalitativní úrovni než násada, kterou si MO sama sobě vypiplá?

hraji - Profil | St 5.11.2008 10:05:06

Petr Koch >> jestli ty nebudeš nějaký přehnaný puntičkář, co to je slabých 45 cm. :-) Takové kousky v Pardubicích ani neřeší

Petr Koch - Profil | St 5.11.2008 10:02:19

Tarn >> není to tak dlouho, co platili geodeti ze své pojistky špatně vytýčené pole. Kanalizace byla naštěstí jen v kousku obce položena o 45cm jinak než měla, muselo se všechno vytrhat a začít znovu, protože to geodeti blbě vytýčili. A škoda byla pěkných pár stovek tisíc a jak víme u kanalizce je každý metr pěkných pár tisíc.

Tarn - Profil | St 5.11.2008 9:55:11

mrknato : hele já dělám taky ve stavebnictví a přesně vím o čem Koch píše. Můžeš stokrát všechno zadat správně, koneckonců od toho je projekt, a smlouva. Jak je prostě někdo lajdák a nebo se tváří jaký je profík a potom neumí ani vyznačit váglis, nebo přenést nulu na druhý konec staveniště. Sice to je ošetřené smluvně, ale pokuta nebo penále dost často ten problém v okamžitém dopadu nevyřeší.

Georgino - Profil | St 5.11.2008 9:53:27

Rozhodně pouštět, a chovat se k nim šetrně. I dravá ryba si zaslouží podložku ne jenom kapr!

Petr Koch - Profil | St 5.11.2008 9:51:10

Mrknato >> ne, omyl jde o zpracování a chyby. Víc to s tebou řešit nehodlám.

Mrknato - Profil | St 5.11.2008 9:45:23

Petr Koch : dodací podmínky a termín jsou jasné, nebudou tím pravým důvodem provize, nebo neschopnost konkrétně zadat práci objednatelem a svalování viny za svoji neschopnost na geodety?

ali - Profil | St 5.11.2008 9:44:33

hraji - ® zneužil jsi mojí tirády proti "Mrknato", a proto jseš horší než on. Styď se! :-)