Jak se praží strouhanka?

Dobrý den páni kolegové, měl bych otázku, jak se praží strouhanka? Docela mě to zaujalo, zkusil bych ji přidat do krmení na feeder (chytam na něj jen chvilinku). A tak se ptám, jak se to dělá? Díky.
Autor diskuse: Daniel14 - Profil , 24.10.2008 feeder - nástrahy, návnady

sven - Profil | Pá 24.10.2008 13:13:37

Maty : díky . Člověk se učí celý život . Vidím ,že i v gastronomii mám velké rezervy.

tomm - Profil | Pá 24.10.2008 13:13:32

ali > já vím, zmínil jsem to jen v souvislosti s tím ničením pánví. Byla to jen taková úvaha, strouhanku bych v oleji určitě nepražil:-)

ali - Profil | Pá 24.10.2008 13:11:19

tomm - ® když přidáš olej tak nebudeš pražit, ale smažit (rozdíl teplot). Pražením dochází ke karamelizaci sacharidů a toho v oleji nedocílíš.

Turňa - Profil | Pá 24.10.2008 13:10:47

Maty: jsi jednička!!!

hraji - Profil | Pá 24.10.2008 13:10:08

Maty: no konečně se ozval gurmán

Maty - Profil | Pá 24.10.2008 13:09:02

Pánové, pánové, vy jste tedy amatéři:) grilování nemá přece s jehlou nic společného. Jehla se používá při rožnění:) grilování je úplně něco jiného :)
Jinak už jsem toho v životě upražil fakt dost, doporučuji kvalitní pánev, nasucho a opravdu raději za stálého míchání. Nedá se na tom pak skoro nic pokazit.

tomm - Profil | Pá 24.10.2008 13:02:43

ali> Aha, to mě nenapadlo. Myslel jsem, že přeba při zahřátí oleje na pánvi se dosáhne podobně vysoké teploty. Tím, že je to nasucho je to asi něco jiného.

ali - Profil | Pá 24.10.2008 12:59:12

tomm - ® kvůli vysoké teplotě, abych neupražil i teflon, taková pánev je potom na odpis:-)

tomm - Profil | Pá 24.10.2008 12:54:28

ali> Proč bez teflonu?

ali - Profil | Pá 24.10.2008 12:53:21

Daniel14 - ®: pro pražení používám nerez pánev typu Vok (důležité - bez teflonu), bez oleje rozehřát na 230 - 250 °C a za stálého míchání 10-15min upražit (záleží na množství). Potom následuje schladnutí a jemné rozemletí. Tím se strouhance částečně vrátí její pojivé vlastnosti.

plavan - Profil | Pá 24.10.2008 12:45:19

tomm - tím pádem odpadá mnou používaný vlnitý plech :-)))

tomm - Profil | Pá 24.10.2008 12:37:27

Daniel14 > Doporučuju na to pražení nádobu s hladkým povrchem, lépe se to pak míchá a nemá to tendenci se přichytávat a připalovat.

sven - Profil | Pá 24.10.2008 12:35:16

Tak vidím ,že v rychlosti psaní mám ještě značné rezervy.

sven - Profil | Pá 24.10.2008 12:33:40

Grilovaná strouhanka je lepší, než pražená. Jen to chce trochu trpělivosti při napichování na grilovací jehlu. Ale výsledek stojí opravdu za to.

hraji - Profil | Pá 24.10.2008 12:29:38

Turňa: napadlo mě to, ale když si představím, jak navléká zrnka strouhanky na grilovací jehlu, přešlo mě to :-)

Turňa - Profil | Pá 24.10.2008 12:26:26

Fisky a hraji: A taky by ji mohl grilovat ne? Dejte mu recept!

PetrK, ty taky nepoznáš nadsázku?

Fishky - Profil | Pá 24.10.2008 12:08:08

hraji: jasný, ale na pánvi je to rychlejší a řekl bych že je to i tak nějak krapet jiný (k lepšímu), než když se to "pasivně" prdne do trouby a pak se čeká...
pánev = vyšší teplota kratší dobu
trouba = nižší teplota ale delší dobu
??? :-)))

sven - Profil | Pá 24.10.2008 12:02:23

Lepší než pražit strouhanku je opražit nakrájenou veku dohněda a po vychladnutí umlít .

hraji - Profil | Pá 24.10.2008 11:58:39

V podstatě se dá držet tohohle http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=613137

hraji - Profil | Pá 24.10.2008 11:57:40

Fishky: vše je záležitost teploty, když to přeženeš, tak máš ze sušení hned pečení, pražení a spálení

hraji - Profil | Pá 24.10.2008 11:56:58

Turňa: jasně, my si rozumíme, prostě to tam prdni a ohřívej a ohřívej a míchej a míchej

Fishky - Profil | Pá 24.10.2008 11:56:00

PetrK: není to v troupě spíš sušení než pražení?

PetrK - Profil | Pá 24.10.2008 11:54:00

turňa smažení a pražení jsou dva odlišné technologické postupy, bacha na to! daniel14 nejlepší (bez míchání) v tenké vrstvě na sucho v troubě. ale do krmné směsi to nepřežeň, vůně super, ale pojivost opravdu ztratí, bude fungovat na podobném principu jako anglická vločka

Turňa - Profil | Pá 24.10.2008 11:46:46

A Danieli14: už umíš usmažit vajíčka?
Taky je nesmíš spálit.
To je stejné jako u strouhanky, viď hraji.

hraji - Profil | Pá 24.10.2008 11:44:28

Pražení jako postup je ve všech případech naprosto stejný. Praženou surovinu dáš do nádoby, nádobu postavíš na mírný oheň a trpělivě a pořád mícháš, nebo nemícháš (pokud máš surovinu v tenké vrstvě), ale pořád hlídáš, aby se to nespálilo. Z ohně odstavuješ jakmile je surovina zabavená do světle hnědé barvy (u strouhanky) a nebo vydává charakteristický zápach pražení. Černý dým a pach spáleniny je špatně.

Daniel14 - Profil | Pá 24.10.2008 11:41:15

jak dlouho ji mám tak pražit?jinak díky

Maty - Profil | Pá 24.10.2008 11:37:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Strouhanka se praží na pánvi na sucho, nejlépe za stálého míchání (jde to i v troubě na pekáči, ale není to úplně ono). Počítej s tím, že opražením sice zvýrazníš vůni, ale na druhou stranu ztratíš pojivé vlastnosti.