Rybáři vs myslivci

Soužití rybřů a myslivců, když se potkají na rybníce při lovu kachen. Pozice rybářské stráže, pokud nedojde na žádné ze stran k porušení pravidel a bezpečnosti ( z nebe padající broky nepovažuju za porušení bezpečnosti). Co s rybářema, kteří jen vidí myslivce už jim nadávají.
Autor diskuse: Andulec - Profil , 17.10.2008 všeobecné - ostatní

Co podle Vás vyřeší spory myslivců a rybářů při lovu u vody?

A) Ohleduplnost a spolupráce.29%

B) Krátkodobé uzavření revíru pro rybáře.47%

C) Upozornění, že může probíhat lov.9%

D) Lov pouze za přítomnosti rybářské a myslivecké stráže.2%

E) Lov za přítomnosti policie ČR.9%

F) Jiné řešení.3%

Od 17.10.2008 hlasovalo 121 čtenářů.

NAVI73 - Profil | Po 25.7.2016 18:59:50

kareldj >> to je tak sest sedm let zpatky ,ale fotky dam

kareldj - Profil | Po 25.7.2016 18:43:19

NAVI73 >> Asi se nedivím že ryby nebraly, asi na to nejsou zvyklé, to je bohužel případ soukromáku kde ti majitel řekne že si tam může dělat co chce - to má pravdu, ale v tom případě po nikom nemůže chtít peníze za rybolov když mu to neumožní v den který si zaplatil.. Dej tady fotky s komentářem, bude to pro něj super reklama.

NAVI73 - Profil | Po 25.7.2016 18:36:40

kareldj >> nejak jsem se po tom nepidil , bylo to v sobotu rano a voda byla tak rozmlacena ze do vecera neprisel zaber. Jestli vyhrabu fotky tak to sem hodim

kareldj - Profil | Po 25.7.2016 18:23:44

NAVI73 >> Tak to je prasárna, to je jasné, jen je na místě otázka - co na to majitel revíru, jestli není náhodou myslivec že toto trpí a hlavně odrazuje rybáře tam jezdit, určitě to nebylo že o tom nevěděl....

NAVI73 - Profil | Po 25.7.2016 17:50:45

kareldj >> pravdu mas predsedo , ale ono odsamsad podsamsat , zazil jsem to pred par lety na soukromem reviru (Roudnice) a ty broky me vadily nejmene , ale ze si s gumovym clunem z benzinakem sbiral kachny mezi nahozenejma klackama mi vadilo. Snad to tam i nekomu namotal. Myslim ze v tomto pripade plati krasne pravdive : Tvoje svoboda konci tam :kde zacina moje

kareldj - Profil | Po 25.7.2016 14:01:17

Ladinek >> Chvilku jsem se motal i v myslivosti a vůbec nechápu o co jde a v čem je rozdíl. Rybáři vysazují ryby aby je chytali a třeba pouštěli, ne vše jde zpátky o vody, Myslivci vysadí bažanty, kačeny a další a je logické že si je chtějí taky ulovit.Takže 50 kreténů v lese se rovná 50ti kreténům u vody kteří mají stanoveny každý svoje pravidla. Kdyby ti kreténi v lese nebyli tak prasata už by nás dávno sežraly. Nehledě na to aby myslivec ulovil opravdu nějakou vysokou nebo spárkatou hodně si to rozmyslí, trefí chovný kus a dostřílel nemluvě o dobách hájení druhů které je daleko obsáhlejší než rybařina která je u nás hodně benevolentní třeba i proti Maďarsku kde je hájení jednotlivých druhů ryb daleko větší a prakticky v každém období roku jsou nějaké druhy ryb hájené. Myslím že myslivci na tu krátkou dobu kdy se kachny atd. můžou střílet mají na oblast kde jsou stejné právo jako rybáři - ti zase naopak kurví myslivcům přítomností lov kachen.

rybomil - Profil | Po 25.7.2016 10:29:41

Dne 22. 7. 2016 vyšla novela zák. 119/2002 Sb. o střelných zbraních a střelivu pod zák. č. 229/2016 Sb. Pro majitele povolení k držení zbraně ( zbrojní průkaz ) jsou důležité zejména §75c, §§76 c odst. 3 c), d) e),f) a § 77.
Většina částí novely bude platit od 1.8. 2017, kromě vyjmenovaných co platí od 15. dne po vydání novely ve Sbírce zákonů ( po 22. 7. 2016 ).

Ziggy - Profil | Út 12.8.2014 21:55:17

"něco" pro myslivce a jejich přátele......
dnes jsem byl u kolegy rybáře který pověsil pomyslnou pušku ( i prut ) na hřebík
tak se zeptám za něho, nemá někdo zájem?
fotky vypadají trochu drasticky a drsně, tak když by měl někdo zájem, na sz
P.S. jestli se to nehodí, smažte to
Lovu, lesu! a jak jinak i Petrův zdar!

Domino222 - Profil | Út 24.1.2012 19:22:05

Myslivci toto doporučujem pozrieť dokonca, aby ste sa tomu vyhli :-D

Andulec - Profil | Čt 23.10.2008 11:00:13

Stanley123, Pvl - osobní zkušenost z pozice RS. Mezi našima členama a okolníma mysliveckýma spolkama je to v poho. Horší jsou rybáři, kteří přijedou z větší vzdálenosti a jsou z větších měst a některých organizací ( nebudu jmenovat, nerad bych zase rozdělal oheň. Max. soukromně ti to napíšu).

bryndis - Profil | Čt 23.10.2008 0:12:35

Stanley213: A mam z toho velikou radost :-)

Stanley213 - Profil | St 22.10.2008 23:49:43

bryndis: ani bych neřek :-), snad jen práci, myslivost a rybařinu :-)) Jo a teď u vlastně i brigády :-)))

bryndis - Profil | St 22.10.2008 22:52:21

Mě tahle debata připadá místy spíš jako pře myslivců a jejich pokus o vysvětlení o současném stavu Myslivosti členům asociace ekologických organizací Zelený kruh (Děti Země), kterým je nemožné takovou věc vysvětlit. Po dlouhé době tady konečně zaznělo něco rozumného viz:JKL, Miky26 a dalších. Plně souhlasím se Stenleyem páč máme mnoho společného (viď :-) )

Stanley213 - Profil | St 22.10.2008 22:32:36

Andulec: souhlasím s Pvl. Buď žiju v nadmíru klidném městečku, nebo jsem tyto "odcizení" nevnímal. V mém okolí je spousta rybářů i myslivců a naopak ti mladí, ke kterým se také přiřazuji jsou stále častěji rybáři i myslivci zároveň. Bohudík s názory lidí, kteří hází všechny do jednoho pytle ( v tomto případě myslivce) se setkávám až teď v této otázce. O to víc mně to překvapuje.

Pvl - Profil | St 22.10.2008 16:57:17

Andulec - ® Já si domnívám , že to odcizení je minimální . Soudíš tak podle reakce těch pár oponentů ?

Andulec - Profil | St 22.10.2008 16:52:40

bombarďák - napsal jsi to hezky.¨
Jinak tahle diskuze je právě o tom, že jsme se odcizili jako organizace a je třeba zase najít společnou přátelskou notu. Časy, kdy každej druhej rybář byl i myslivec jsou nenávratně pryč a příliv nový členů do RS značný.

bombardák - Profil | St 22.10.2008 16:14:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

draci, ještě vás to baví? jistě všichni máte právo na svůj názor, ale promiňte mi můj : mně připadá debata o soužití rybářů a myslivců legrační. faktem je, že od určité doby se vztahy obou zájmových skupin z mnoha důvodů zhoršily, možná je to přílivem nových členů, možná benevolentnějším přístupem k jejich výběru, změnou zákonů, každopádně lidské hodnoty, jako tolerance a úcta k hodnotám, či stáří se jaksi, vytratila, jasným důkazem je stávající , nic - nepřinášející a místy trapná a legrační debata. naprosto srozumitelným způsobem to popsal moudře - JKL ! sám osobně, diky otci, který začínal jako hajný, patřím do skupiny lidí, ve které jsou zástupci, jak rybářů, tak členů hubertova cechu, navíc po desítkách let strávených sportovní střelbou, po nejrůznějších střelnicích, ve společnosti myslivců, jsem rád v jejich bodré společnosti, alespoň mně přinášející oživení vztahu k přirodě, k lovu jako takovému v té nejryzejší podobě. nechci zde řešit, selhání jedinců ve vztahu ke zbraním, problémem je, že je nevratné, devastující a tragické.jakou mírou arogance je vztah některých carp teamů , případně udatných sumco bijců s jejich stovky metrů sešněrovaných zátok a toků řek, vůči ostatním rybářům, nechci zde hovořit o novodobých nájemcích honiteb a jejich vztahu k cyklistům, či jiných rušících jejich bohorovný klid. pro mne je směrodatných pár drobností - vztah k přírodě a zároveň nezkažený pohled na ni. to je důležité pro obě skupiny lovců a mám pocit, že před pár lety by nikdo tento problém neřešil. není taky proč. 30. 11 - bude konec společných vycházek na lov kačen, ozbrojení brigádníci začnou s napadnutým sněhem zakrmovat zvěř , no a z rybářů zůstanou u vody jen ti nejotužilejší.

Véna S. - Profil | St 22.10.2008 13:55:08

terč: Také patřím k oběma skupinám, jak k myslivcům tak k rybářům. Rybářem jsem přeci jen o dost déle. V každé skupině se najde pár netolerantních lidí, kteří vidí pouze to své. Jak už tady řada kolegů psala, je to vždy o dodržování stanovených pravidel. U myslivců je to o to horší, že střelu už nijak nezastavíš. Drtivá většina oněch malérů se stane právě zanedbáním, nebo nedodržením základních podmínek bezpečnosti. Samozřejmě že roli také hraje nešťastná náhoda, někdy prostě dojde k maléru ať dodržuješ pravidla jak chceš. Pravdou je také to, že nyní řada lidí vlastnících zbrojní průkazy a lovecké zbraně jsou pouze lovci, nikoliv myslivci, a jde jim pouze o úlovek. To, že z každé této události udělají novináři obrovskou bublinu, to už je jiná věc. Ono když dnes napíšou, že někdo zabil autem dva a více lidí, tak už se nad tím skoro nikdo nepozastaví a bere to téměř za běžnou součást života.

Cottus - Profil | St 22.10.2008 12:30:18

PetrD:..ale vadí,jen jsem si ještě zatím troufnul málo(1ha) a průser byl veliký...:-))

JKL - Profil | St 22.10.2008 9:38:29

Vážení kolegové, tahle debata je obrazem celkového stavu společnosti. Kape z ní na všechny strany netolerance, sobectví a mnohdy i agresivita. Pro nezůčastněného čtenáře z ní musí nutně vyplynout dojem, že rybáři jsou jaksi samozvanými vládci vody - a všichni ostatní jsou jejich nepřátelé. To myslím není dobré. Je fakt, že rybáři i myslivci jsou vázáni množstvím předpisů, zákonů a vyhlášek. A také je fakt, že obě strany tento zákonný rámec porušují. Na obou stranách jsou ve zvlášť extrémních případech výsledkem ztráty lidských životů a osobní tragédie. Zastřelený anebo utopený člověk je prostě zbytečně mrtvý člověk. A to nemluvím o úrazech - ty jsou u rybářů řekl bych častější. Myslivci jsou vybaveni zbraněmi se smrtícím účinkem - dobrá, ale to jsme podobně vybaveni všichni - zabíjet při nesprávném použití umí auta, motorky, chemie, sportovní nářadí, a co elektrické spotřebiče ? Ignorant dokáže zabít nebo zranit v podstatě čímkoli. Neodsuzujme myslivce jako skupinu - mají s námi rybáři společného víc než by se zdálo. A u většiny z nich nejde při jejich koníčku jen o střelbu na živý cíl. Stejně jako u většiny rybářů nejde jen o vlastní lov. Pokud se nedokáží rozumně domluvit dvě skupiny s tak podobnýmy zájmy - jak proboha chceme, aby se domluvily celé národy ? Jakkoli je naše společnost slabá - máme nástroje jak se bránit proti přestupcům zákonů, ne? Rozhodně není cesta hledat v každém nerybáři nepřítele - války s myslivci, vodáky , turisty - kam to vede ? Rozumní lidé se snad dokáží dohodnout. PS: zažil jsem na jedné vodě spršku kulek dopadajících na hladinu - kolem půlnoci. Ta kanonáda přehlušila ožralý řev a hýkání. Obé vycházelo od skupiny bivaků na protější straně. Pravděpodobně maskovaní myslivci .....

Andulec - Profil | St 22.10.2008 8:38:11

Tak jsme se konečně lehce hnuli nějakým směrem a přibylo rozumně diskutujících lidí. Jak je vidět, tak ne všude jsou vztahy tak špatné. Ono je to asi taky o tom, na jakým je to revíru - hlavně co se týče velikosti a rybářského tlaku. Na menších rybnících spíše místního významu to asi bude víc v pohodě, než na vodách se střední rozlohou a velkou návštěvností.

PetrD - Profil | St 22.10.2008 8:31:24

to Cottus: nejprve Tvá citace "smutné, mnohdy luzórní společenství nerespektující práva(třeba vlastnická) jiných" to je podle Tebe sdružení myslivců oproti tomu ...nevím jaké sdružení rybářů (a to sem taky rybář) nerespektující práva (třeba vlastnická) jiných - přístup k vodě je i na soukromém pozemku TI NEVADÍ :-)

Miky26 - Profil | St 22.10.2008 0:18:29

lutra -profesionální rybáři(myslivci) střílí s oblibou volavky na plůdkových rybnících.
Stejně tak jako chráměné kormorány.V Třeboni 250 za zobák kormorána na Hlubokej jen 200,-Kč.Před pár lety jsem si takhle vydělal docela dost peněz.
Volavky ani jiné pernaté dravce nestřílím nemám důvod.
Můj dědeček ještě střílel ,vrány,sojky,straky a jinou škodnou.

Miky26 - Profil | St 22.10.2008 0:12:44

ládínek -do tvého ideálního příspěvku si dodej místo hajného porybného, místo myslivců rybáře,místo přírody rybníky a místo zvěře druhy ryb.Budeš překvapen, jak blízko je to rybářské realitě.
sven -k odřené metalíza od broků - ano je to možné, dopad broků a jejich dopadová rychlost a energie je úměrná jejich velikosti mapř.4,5mm brok vystřelený pod úhlem 45stupnů dopadne přibližně ve vzdálenosti 450 - 500m .Udělejte si rovnoramenný trojúhelník a spočítejte si zrychlení a dopadovou rychlost vzhledem ke hmotnosti olověného broku.
Terč ty - odkazy jsou skvělé, ale u všech je bud slovo kuriozní(ojedinělé),omylem,nebo porušení bezpečnosti.Což o něčem svědčí.
Podle mě rybáři (rádoby karp teamy) chlastaj u vody stejně jako myslivci v hospodě.
Pro ty co ještě stále nechápou pojem myslivost, přirovnejte si to k zemědělci a jeho hospodářství když to nemůže uživit,nebo se mu nějaký druh přemnoží musí to zabít at je to králík,ovce,slepice, nebo kočky.
cottus -o myslivcích a soukromém vlastictví plně souhlasím.Před pár lety se trošku změnil zákon a díky tomuto se do hodně sdruženích dostali místo myslivců lovci, co nemaj ke zvěři ani úctu ani vztah.Natož pak k lidem a oháněj se flintama jako kdyby to byli klacky.Při takovémto jednání doporučuji ihned volat policii.Stačí aby na mě namířil zbraň,nebo jen zbraní vyhrožoval a já na to měl svědky.V životě už si nevystřelí a bude mu klepat prdel.a aby nešel sedět.Již jednou jsem to použil když myě a mé přítelkyni vyhrožoval myslivec kolem kterého jsem projížděl po lesní cestě na 4kolce.Já dostal 200 pokutu a jeho si odvezli na služebnu s tím, že nabitou zbran kterou se oháněl mu na místě zabavili. Už si nevystřelí.

Lutra - Profil | St 22.10.2008 0:00:44

Už jsem nechtěl, ale ještě něco přidám a pak mně sežerte. U nás to občas vypadá tak, že rybáři a majitelé rybníků, kteří mají velké škody páchané volavkami na rybách se zmíní myslivcům a pak před Vánocemi se mění zobák za kapra v poměru 1:1. Všichni jsou spokojení. Tak kdo je ten zlej?
Majitel rybníka, kterej devastujou volavky, anebo některými z vás zatracovaný myslivec, kterýmu po volavkách je úplný prd?

Stanley213 - Profil | Út 21.10.2008 22:50:20

Osobně znám spousta lidí, co jsou rybáři i myslivci a jsou to fajn lidi. Mrzí mně, když tady někdo napíše, že všichni myslivci jsou...... Názory takového člověka jsou úplně mimo. U nás je vztah a vzájemná spolupráce mezi rybářema a myslivcema na výborné úrovni a názory lidí jako je sven a ladinek slyším možná poprvé.

ládínek: tvůj ideál hajnýho je opravdu nádhernej, ale realita je, že právě lesáci tlačí na myslivce a požadují vyšší a vyšší odstřely zvěře (kvůli škodám). Jenom mně stále utvrzuješ v mé domněnce, že tomu vůbec ale vůbec nerozumíš.

Denny - Profil | Út 21.10.2008 21:29:27

terc - ano tragedie samozdrejme jsou, to s tebou souhlasim ale sam vis, ze se vetsinou jedna o nedbalost nebo nestastnou nahodu, jenze neni treba nedbalosti take to, ze se utopi ozraly rybar a s nim i kolega?Opravdu nejde hazet vsechny do jednoho pytle.Pokud bys to takhle delal, tak napriklad vsichni ridici a predpokladam , ze i ty vlastnis ridicsky prukaz, by museli byt potencionalni vrazi, podivej se jen na letosni statistiky, kolik lidi zahynulo na silnicich lidi a to vcetne deti, ktere nekdo srazil na prechodech.Opravdu to takhle posuzovat nejde.

Salmo1 - Profil | Út 21.10.2008 21:02:54

Rybáři vs myslivci pro mne není žádné kontroverzní téma.Oba dva spolky u nás vycházejí společně velmi dobře.Předseda místního mysliveckého spolku je každoročně účasten na naší VČS a seznamuje rybáře s akcemi,které se mohou byť jen vzdáleně obou"táborů"týkat.
Řešit,kdo je ve vztahu k přírodě větší,či menší rabiát,zda rybáři nebo myslivci no to bych už musel mít v hlavě hodně vygumováno.
Jako majitel lesů a pozemků musím konstatovat,že myslivecké sdružení vždy vyslyšelo mé připomínky a vždy bylo nápomocno při obnově a ochraně lesa.
Co se týče akce"rys ostrovid",bylo podáno trestní oznámení na neznámého pachatele.Více zubožené zvířata v lesích prý hned tak nenajdete.Nebýt místních lidí,kteří je chodí krmit,tak celá populace už by chcípla hlady.
Přiložit myslivcům na vrub stav bažantů,křepelek,tetřevů,zajíců,divokých holubů,divokých králíků ale třeba i vrabců,pěvců atp,to už musí být člověk hodně neználek.

Karolina - Profil | Út 21.10.2008 20:53:17

Jako bývalý myslivecký hospodář se dovolím říct svůj názor :

a) Domluva - to je taky jediné co nám zbývá. Ale stejně jako mezi myslivci tak i mezi rybáři a jsou lidé se kterými se domluvit zkrátka nelze. A pravda je, že po pár ranách z brokovnice nemá příliš cenu čekat na záběr.
b)+c) Krátkodobé uzavření revíru nebo upozornění - nelze přesně určit, kdy se myslivci v malé skupině domluví, že půjdou na kachny, doba uzavření by musela být po celou dobu lovu Kachny divoké což je: od 1.9. do 30.11. - 3 měsíce. Je ale možné (ne povinné) cedulí upozornit, že v tomto období mohou lovy probíhat
d) Lov za přítomnosti rybářské a myslivecké stráže - stejně jako rybářská tak i myslivecká stráž hájí zájmy ryb a zvěře, a nemá pravomoc rozhodnout, kdo zrovna v danou chvíli bude na rybníku lovit
e) Lov za přítomnosti PČR - Policie nemůže všechno stihnout, na MÚ se hlásí přesné termíny pouze společných honů (když se tři myslivci domluví, že zajdou na chvíli večer na rybník na kachny, není to považováno za společný hon)
f) Jiné řešení - tak nějak nemám

Takže jsme nahraný, všechno je jenom o lidech. Všem vám přeju, aby jste měli to štěstí a potkávali spíše ty rozumné lidi.

Cottus - Profil | Út 21.10.2008 20:51:51

Mám k myslivosti hodně blízko, ale současný stav nemohu hodnotit jinak , než : smutné, mnohdy luzórní společenství nerespektující práva(třeba vlastnická) jiných.
V tomto kontextu bohužel musím souhlasit s pisatelem níže(terč).Jako ukázku uvedu fakt: V roce 2002? chtěl jeden myslivec střelit v osobním automobilu kolegu po hádce ...a pouze prostřelil střechu vozu. Následně byl vlastní společností po půl roku tahanic vyloučen za : " Nespolečenské chování".....

terč - Profil | Út 21.10.2008 20:47:17

tomsa - Pokud si přečteš zde mé příspěvky, tak zde poukazuji na to, že je nebezpečné střílet mezi lidma, kdekoliv. A to, že zde někteří tvrdí stanese. Už proto bych dal oznámení na určitá místa dopředu, aby s tím byla veřejnost obeznámena a vyvarovalo se tak nenadálím událostem.
Denny - A co si mám jiného myslet když jsou podobné tragédie každoročně v médiích. A už vůbec se nebudu bavit o určitých jedincích. To by mi snad vůbec nikdo nevěřil.

tomsa - Profil | Út 21.10.2008 20:22:05

terč-odkazy, které jsi sem dal jsou důsledkem lidské činnosti (v tomto případě myslivosti), které za sebou nechávají mnoho nešťastných lidí, kteří se budou trápit do konce svého života, pokud to jen trochu unesou. Je to stejné, máš-li v ruce zbraň jménem auto a někoho přejedeš,nechceš, ale stalo se. Nedávno zastřelil myslivec svou dceru. Vůbec si asi nedovedeš představit jaká to asi byla rodinná tragédie. Takové ty kecy, že je to pitomec, že ji neměl brát sebou atd. jsou oničem.Doslova jsem s tím chlapem soucítil a litoval ho, přitom nevěřím, že měl v žíle.
Chci říct, nic neděláš tak nic neskazíš a tragédie patří k životu a pokud se jedná o nešťastnou souhru náhod, pak je to jen tragédie a hlavní aktér má těžký kámen na noze do konce života.
Mám k myslivosti sice trochu dál než k rybařiě, ale co se týká chlastu, tak myslivci udělali velký skok od času takových 15 let zpátky.

Denny - Profil | Út 21.10.2008 19:51:02

terc - takze podle tebe kazdy rybar,ktery provozuje i myslivost je proste blb,no je me te trochu lito.

terč - Profil | Út 21.10.2008 18:57:15

Zmrd- máš něco proti mé profesi?

http://img517.imageshack.us/my.php?image=p1020661ob3.jpg
http://www.novinky.cz/clanek/145343-myslivec-omylem-v-aute-zastrelil-kolegu.html
http://pardubicky.denik.cz/cerna_kronika/myslivec_20080316.html
http://www.novinky.cz/clanek/139547-myslivec-si-spletl-kolegu-s-kancem-a-prostrelil-mu-panev.html
Hledáno na -http://www.lovectvi.wz.cz/forum/

Dál už hledat nebudu, je to únavný. A s myslivcema jsem od teď skončil. Tato diskuze mi dala příčinu, abych se v tom trochu pošťoural a jak jsem šťoural, tak jsem zjistil, že myslivci jsou ve většině ZM.D. .
Takže tu končím a myslím si to svý. Tady to totiž nemá cenu.

Andulec - Profil | Út 21.10.2008 18:13:32

Jeefy - dík :))), ale jak vidíš, je to potřeba.

F4nky - Profil | Út 21.10.2008 17:58:45

ja sem jen rybar tak budu dal myslivce provokovat xD,mno je to proste sranda xD