Ještě jednou svazový rybolov

Chtěl bych se zeptat - jedná se mi snad o universální odpověď na velké množství otázek.... Co Vám vadí na svazovém rybolovu? Pro upřesnění: mě velmi málo. Naprosto mi vyhovuje jít na desítky revírů bez nutnosti kupování povolenky, osobně nepreferuji lovit trofejní ryby několikrát denně a proto si vybírám revíry s malým rybářským tlakem. Vercajk který používám mi stejně nedovolí tu obrovskou rybu dostat ven... Mluvím o kaprech a sumcích. Podle mě je ryb ve vodě dost. Pravda, snad ne všude, i když se mi málo kdy stane, že bych si nezachytal. A když ne, tak hledám chybu v sobě. Ne ve svazu.
Autor diskuse: Mrybar - Profil , 15.10.2008 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Pravidla: Každý pouze jeden zápis.

Mrknato - Profil | Po 20.10.2008 0:21:08

Rychtaříku, nevím kolik má MO Chrudim členů, ale na 25000 obyvatel je asi 15km říčka moc. Kolipak máte soukromých revírů? Já si myslím, že by jste si měli udělat pořádek nejdřív sami u sebe. Spojování s pardubickými revíry je trochu hloupé. Srovnáváš nesrovnatelné, ale to ti asi nevadí. Hlavně že to bere na Markovicích, viď?

Heroluka - Profil | Čt 16.10.2008 15:01:19

JKL: S první polovinou se dá souhlasit. Ale to řešení by mohlo být spíše podle vzoru P. Kocha. V podstatě bych to viděl jako systém MO jako samostatných celků, kteří budou zodpovědní za to co mají ve vodě. Co mohou rybářům nabídnout aby si přišli chytit rybu a za jakých podmínek a za to zaplatily. Téměř klasický komerční vztah možná snad s nějakýma dotacema od státu. V jedné sousední MO to takle zavedli. Trhli se a začali to dělat za ůčelem zisku. Dnes mají povoleny 3pruty, přes léto nonstop a 3ks kapra denně. A ryb mají dost a pěkných. Jen je problém sehnat povolenky na jejich rybníky. Lidí co by chtělo u nich chytat je prý moc, takže mají cca 100ks povolenek na rok z toho cca 80 ks povolenek je pro jejich členy. Ale když se chce tak to funguje.

ali - Profil | Čt 16.10.2008 14:44:09

JKL - ® naprosto souhlasím

hraji - Profil | Čt 16.10.2008 9:38:18

Lukáš Rychtařík: nerozumím té vazbě bohatá MO = dobře si zachytají. To by nemělo platit.

Lukáš Rychtařík - Profil | Čt 16.10.2008 8:56:25

Na svazovém rybolovu mi vadí především to, že kde jakej masař si vezme ryb v podstatě kolik chce a pak se není čemu divit, že těch ryb v krajských vodách moc není (Chrudimsko,Pardubicko). Moc se mi líbí jak lidi z celé republiky píší jak dobře si zachytají, to je fakt krása. Bohužel né každá organizace je bohatá a ne všude je stejný tlak na vodu. Existují nějaké dostupné informace kolik a kam nasypali ryb - dle jednotlivých organizací nebo krajů?
Myslím si, že si rozhodně víc zachytám někde na Moravě než u nás ve východních čechách.
Je pro info: letos jsem si vzal celkem 2 ryby a to kapry.

kakr - Profil | Čt 16.10.2008 8:55:05

JKL:
Něco podobného, co existovalo třeba za Protektorátu Čechy a Morava. Viz PROHLÁŠENÍ.
Fotka je z web kamery, doufám že text bude k přečtení

Miloš_Dia - Profil | Čt 16.10.2008 8:00:12

JKL:
souhlas

Petr Koch - Profil | Čt 16.10.2008 7:57:54

JKL - ® : s tvojí charakteristikou současného stavu se dá souhlasit, ale mám obavu, že druhá část tedy řešení nebude pochopena. Aktivní člen totiž podle mne není ten co se jednou ročně vypraví s hrabitkama a pytlem sbírat bordel znechuceně bordel a to jen proto, aby nemusel platit nic navíc.
Řeršení přímo vykukuje z tvé představy malých spolků ( MO). V té mohou být aktivní členové tedy podílníci a na druhé straně zákazníci, kteří budou za úplatu lovit. K vodě by měla MO ( spolek) úplně jinej vztah, nejednalo by se o majetek a právo všech!!!!! To je základní problém, v současné době může kde jakej lůzr a dezolát bez kapky slušnosti k přírodě chytat kde chce a ještě řve, že se málo sype, bych je hnal od vody biček hovada.:o) Právě tito lůzři jsou hlavní hybnou silou a základnou hlasů k podporu současného neutěšeného stavu, ve které se práce jednotlivců obrací v prach.

ala - Profil | Čt 16.10.2008 7:39:47

Mrybar - naprostý souhlas. Kdo si chce zachytat tak si zachytá, ono ryba není jen kapr. Ono je najednu stranu možná i dobře, že se počet násaďáků ve vodě včas zreduje, jinak by ve vodě taky nemusela zůstat žádná původní ryba... Spíš bych viděl jako chybu svazu, že jde cestou nejmenšího odporu při nasazování - tedy kapr, kapr, kapr .... A na původní druhy se kašle, jsou moc drahé. Když nasadí cejny, líny, karasy, podoustve, parmy, atd. tak masaři asi tak snadno mrazáky kapry plnit nebudou.

JKL - Profil | St 15.10.2008 22:37:05

Dobrá - zkusme to. Na svazovém rybolovu mi vadí především to, že vlastně nuceně sdružuje všechny zájemce o rybolov do jednoho sdružení, pod jednu hlavičku. Vím - není to přesné - ale berme to tak. Ona organizace pak nabývá mamutích rozměrů, a vzhledem ke statutu OS se stává nepružnou, neschopnou komunikace a tím i hypotetickou platformou pro ekonomickou "škodnou". Vytrácí se vztah členů k revírům - a k vodě vůbec, jde jen o úlovky, trofeje, osobní zájmy a mnohdy o levné maso. Velká část členstva se necítí být členy - se všemy právy a povinnostmi - ale zákazníky. To dává vedení jakousi legitimní možnost ovlivňovat rozhodování a někdy i ekonomiku . To je podle mého názoru cesta do pekel - anebo alespoň vjezd do tunelu . Vázne komunikace nejen s členy - ale, a to je horší, s partnery. Tím myslím MZe, povodí, kraje, obce, stavební úřady a t. d. Dalším velkým problémem CS rybolovu je naprostá ztráta etiky a právního vědomí členů a s tím související neschopnost kontroly a případného vynucení dodržování platných předpisů. Samozřejmě toto není jen problém Svazu - bez spolupráce se zákonodárnou a výkonnou mocí státu to nepůjde.
Tolik mé hlavní výhrady - ale co dál? Kritika bez návrhu řešení je jaksi planá. Moje představa je zhruba následující : Svaz a CS rybolov ano, ovšem rybáře nechat zvolit svůj přístup. Vidím to asi tak, že členy svazu by meli být pouze ti, kteří se hodlají věnovat výkonu rybářského práva jaksi naplno. Nejen lov - ale i práce - nemyslím jen rybochovy, je třeba fundovaná spoluprce s partnery, kontrola, údržba .... Tedy - brigády v mnohem větším rozsahu, to je samozřejmě hodně zjednodušené. A o hodnotu odvedené práce snížená cena povolenky. A zájemci o jednoduchý rybolov by se mohli stát vlastně zákazníky. Zakoupili by vybraný druh povolenky - v plné výši - a nemuseli by se starat o cokoli jiného. Stejně se tak řekl bych většina členů chová. Tím by se svaz výrazně zmenšil a domnívám se že by došlo i ke zprůhlednění činnosti. A možná i vyjednávací pozice jednotlivých organizačních složek by byla o něčem jiném. Je mi jasné že je to asi science-fiction , ale vidím to jako reálnou alternativu. Tolik v kostce k danému tématu, celé by to bylo na velmi dlouhou debatu. :-)

Miraryb - Profil | St 15.10.2008 20:49:13

Mě osobně na tom vadí hlavně to, že pokud by jsme se na členské schůzi na něčem dohodli (míry a množství ponechaných ryb, doba lovu atd.) musí se o tom jednat někde na kraji a stejně se to na té Mo nepovolí. Myslím, že pokud by si Mo hospodařily na svém písečku, bylo by ve vodách víc ryb a určitě by se kontroly prováděly důsledněji, už třeba mezi jednotlivými členy, protože by sa na tom členská schůze Mo mohla usnést.

Mrybar - Profil | St 15.10.2008 19:29:52

Máš pravdu, násaďákům se taky vyhýbám. Nemám klid a pohodu. Ale tvrdím, kdo je "Rybář", ten si zachytá, jak hrdlo ráčí. Tam kde se ti násadáci přímo "nesypou"- byla zde na toto slovo kritika, jsou RYBY. Omezení počtu-, proč ne, ale řešit individuálně. To samé i celoroční hájení. Ale hlavně se zdravým rozumem!!!

Lee-Haney - Profil | St 15.10.2008 19:14:19

Mě vadí stereotyp - nasadit kapry,vychytat kapry,nasadit kapry vychytat kapry,nic víc neuvidíš.Je sice luxus chytat za relativně levnou povolenku na mnoha revírech,ale pokud nejsi masař tak tě trochu začne nudit styl chytání násadáků.....
Jsem sice spíš kaprař,ale radši bych viděl omezení v počtech ponechaných ryb a v redukci nasazených kaprů vůči ostaním rybám....