Hněvkovice & boilies, aneb jak totálně zazdít jeden revír

Nepíšu otázku, ale spíše skromný osobní názor. Chytám ryby od srpna loňského roku, takže mi ještě pořádně neoschl ani inkoust na rybářském lístku a už jsem řádně naštvanej na to co se děje s mým oblíbeným řekněme domovským revírem.
Nejen z vlastní (uznávám) krátké zkušenosti, ale i ze zkušenosti ostatních rybářů, které jsem poznal a kteří také nemají daleko na Hněvkovice, mohu zodpovědně říci, že Hněvkovice jsou od poloviny roku z hlediska rybaření kaprů zhruba stejně výtěžné jako Lipno nebo Orlík v některých místech, takže nulové. Můj názor je, že Hněvkovice se prostě proflákly - tj. celé léto čelili náporu masařů v maskáčích, kteří s dodávkami dojížděli až ke břehu po lesních komunikacích se zákazem vjezdu (mimochodem jen málo z nich s SPZ jihočeského kraje). Na 1 km břehu od hráze Hněvkovic je při plném stavu vody zhruba nějakých 10 - 20 fleků, které byly celé léto zaplněné, parta střídala partu a tzv. zakrmování se proměnilo ve zcela nesmyslné sypání desítek a desítek kg boilie a partiklu zcela bez rozmyslu k bojkám po přehradě. Mnozí s "moderním" heslem na triku "chyť a pusť" obratem masakrovali těch pár kaprů co tam za týden bordelaření a chlastání pracně chytli, vždyť na to přece mají právo, když předtím nasypali tisíce Kč bez rozmyslu do vody. Zkrátím to - výsledkem je - relativně malá osádka kaprů (samozřejmě přežili ti skalní co už nevezmou na nic jen co ohmatají cokoli co zdánlivě připomíná olůvko či háček) a překrmná osádka kaprů. Hrůza je, že poslední dva měsíce neberou ani čtyřicítky, padesátky na feeder s krmítkem a pitomou foukačkou nebo žížalou.
Dalším výsledkem je, že díky ožralcům co si říkají rybáři, a kteří nalití jako dáni křižovali silničky mezi svými bivaky a přilehlými hospodami došlo k umístění zákazu vjezdu na některé klíčové přístupy k vodě, prostě proto, že tam ty trotlové párkrát zdemolovali plot či odřeli auto nějakého chataře či usedlíka. Např. ulice vedoucí nad Purkarec k louce atd. pro ti co vědí.
Co všechno způsobí jedno pitomé povolení čtyřiadvacítky? To si ti bafuňáři z příslušné organizace črs asi nemysleli, že jejich vstřícný krok dopadne takovým kolabsem...
Nevím co bude s Hněvkovicemi dál (sesplavňování nádrže...), ale po tomto létě je to absolutní katastrofa. Jak K70 tak 24h jsou absolutní nesmysly - protože chytit kapra nad 70cm na hněvkovicích v jejich současném stavu je asi tak stejně pravděpodobné jako vyhrát Jackpot. Protože jen relativně málo násadových kaprů - 40-60 cm může přežít nesmyslné drancování, které se bude konat na této nádrži zase příští rok, bude li platit 24. A ti co přežijou budou tak přežraní, že zas na nic nevezmou.
Díky za pozornost.
Autor diskuse: pjotr76 - Profil , 8.10.2008 kaprařina - techniky lovu

Boule - Profil | St 8.10.2008 21:33:30

Podle toho co jsem tu ted četl tak to snad ani není ani revír,ale smetiště.Asi bych to neviděl tak černě, letos jsem tento revír několikrát navštívil je fakt že to co se děje na břehu je do nebe volající ,nepořádek a osazená vodní hladina různými předměty označující krmná místa je hnus!Hluk sousedících rybářů kteří si dny strávený u této vody krátily alkoholem byl vcelku nepříjemný,na druhou stranu tento revír netrpí nedostatkem ryb a to i vcelku trofejních.Dá se tam ulovit i pěkný kapr a jsem rád že někteří rybáři se je konečně naučíli pouštět. Jsem také rád že prošla K70.

rocce - Profil | St 8.10.2008 20:30:51

pjotr76-myslím si,že to není tak katasrofální,jako jinde kde není k-70 a povolen non-stop,sedni do auta a vyraž na ryby relaxovat jinam,možná se budeš divit,ale to časem přijde.K-70 to je nutnost!!!

Minnow67 - Profil | St 8.10.2008 20:10:33

pjotr76: Nesmíš hlavně každému na potkání věřit, co ti nakuká. Za prvé to tak tragicky nevidím a za druhé problémy které jsou, zcela jistě nepřinesl lov non-stop nebo dokonce boilie. :-)
A nepřepisuj tady cizí zkušenosti a nasbírej svoje. Uvidíš, že to není tak tragické. Ať se daří :-)

Pvl - Profil | St 8.10.2008 18:32:06

.

soulfly - Profil | St 8.10.2008 18:29:49

Neviděl bych to tak černě. Je to můj oblíbený revír a žádný blbce sem tam zatim nepotkal. Dědulové co si vemou kapry tam jsou, ale ke mě se chovají slušně a navíc mě důrazně upozornovali na K70. Čemuž sem se zasmál a udělalo mi to radost. Jackpot už sem tam taky párkrát dostal. Letos se tam ještě chystám.

PepaČadek - Profil | St 8.10.2008 18:29:32

PVL: prostě až budeš mít dřevěný pyžamo :-) a já vlastně taky

Pvl - Profil | St 8.10.2008 18:28:31

mirmen - ® Dík za odp.

mirmen - Profil | St 8.10.2008 18:26:32

> Pvl, zhruba v době, kdy se vymění tak 2 ( možná 3 ) generace rybářů.
Viděl bych to tak na přelom 2050 - 2100 :-)

Pvl - Profil | St 8.10.2008 18:24:53

mirmen - ® Kdy bude ? :o§)

mirmen - Profil | St 8.10.2008 18:21:51

jo, souhlas.
Nonstop by se mi líbil, jsem ale realista ... není na to doba ( příliš mnoho čuňat a neexistence profi kontroly a hlavně tvrdého postihu těch , kteří překročí pravidla hry nebo zákon .. vymahatelnost práva v ČR na nepříliš vysoké úrovni, chování části rybářů na úrovni nikoliv západoevropana, ale tak nějak blízké ruskému mužikovi ).

Kdo chce nonstop .. nechť jde na soukromou vodu, na svazovce nonstop rozhodně ne!

A K+70 .. jen na místech, kde je dostatečný prostor a úživnost vody ... na základě odborného posouzení konkretní lokality ... zcela určitě ne na základě touhy, přání a petic lobby skupin.

L.Č. - Profil | St 8.10.2008 18:12:58

bill2-dík,za to ti tam nasadím pár jeseterů ať máš co chytat.Gratuluji,to musel být souboj!

bill2 - Profil | St 8.10.2008 18:08:15

L.Č. moc pěkně napsané

m.kindl - Profil | St 8.10.2008 17:58:19

Kubánec - ® No já si stejně myslím že Hněvkám dzvonilo už dřív...a to sice po povodních.Prakticky poi celý přehradě je na dně 30 cm bahna a najít koryto je prakticky nemožný...Je to f pyčy...nepojedem na Vrbenský ?

L.Č. - Profil | St 8.10.2008 17:44:06

kubánec-ty zvíře,já ti dám jackpot!Ale pjotr poukázal na věci,které se mi také nelíbí(nepořádek u vody,hluk atd.).Jsem velmi rád ,že rybářská stráž zintenzivňuje svou práci(dokladem toho je vybrání pár masařů,kteří opravdu měli v mrazácích v autech přes 100kg kapřího masa).Ale na 100% uhlídat přehradu nesvede ani sv.Petr,to prostě není reálné a k tomu aby si někdo upytlačil rybu nepotřebuje chytat v noci,já plně podporuji 24h lov za předpokladu k-70.Je jasné že zarybnění jaké přinesli povodně se jednou vybere.Alespoň se rybaření na hněvkách stížilo(i když jak pro koho-M.Kindl,kubánec) a chycení velké ryby může být hodnoceno velmi vysoko.To že poslední měsíce byli slabší co se týče záběrů přičítám ke kolísání hladiny,jeden měsíc byla přehrada téměř vypuštěna,pak se začala skokově napouštět.Také průjezdy motorových rychlých člunů k záběrům moc nepřispěli,chvílemi jsem si připadal jak v chorvatsku.Příjezdy k vodě-musíme se smířit,že příjezdové cesty jsou soukromé pozemky,máme právo vstupu,nikoliv vjezdu.Na závěr bych chtěl říci,že každý slušný rybář si může na hněvkách splnit svůj sen,věřím že sv.Petr odmění každého jak si zaslouží.Přeji všem pěkný den.

kuman - Profil | St 8.10.2008 17:20:07

Kubánec má pravdu,šílená voda,blbej přístup,hráznej zbírá bojky,každý den tak 2 x kontrola a to i v noci.Ryby žádný a šílena trhačka!

Kubánec - Profil | St 8.10.2008 17:16:30

L.Č.: A ták... :-) Je to pravda, už tam neni ryba! A příjezd... No hrůza! Už tam nikdo nikdy nejezděte!

Kubánec - Profil | St 8.10.2008 17:14:40

m.kindl: Tyhle party rabujou přehradu co pamatuju. K-70 i non stop lov jsou věci prospěšné a až se zaběhnou všude bude to fajn. Poznatek a rozčílení člověka co chytá necelej rok je trochu úsměvné...

L.Č. - Profil | St 8.10.2008 17:09:09

pjotr76-musím ti dát za pravdu,hněvky jsou totálně vyrabovaný,nemá cenu na ně jezdit,stejně se už skoro nikde nedostaneš autem k vodě kvůli závorám.

m.kindl - Profil | St 8.10.2008 17:03:16

Nějakej pátek už na Hněvky jezdím a myslím že ti rozumím...ale nevěš hlavu.To co tihle hluční takékapraři vyrabujou je jen zlomek toho co tato voda skrývá...Je to přehrada jako jakákoli jiná a má neuvěřitelnej potenciál....Najdi si místo někde stranou od civilizace a tam si najdi na dně nějakou anomálii nebo koryto, nakrm si boiliesem a uvidíš sám.Jen proto že se tam banda blbců neumí chovat nemůžeš stovkám dalších omezovat lov..to zase ne.Osobně jsem za K 70 rád ale ty ne protože jsi patrně masař..jinak by ti bylo jedno jestli se přes něj nemůžeš dostat...a co se týče Jack potu ? No já ho teda na Hněvkách vyhraju pokaždý několikrát a je jedno na jakým místě lovím :-)

Kubánec - Profil | St 8.10.2008 16:48:26

S chováním vetšiny rybářů s tebou plně souhlasím. Ale v případě úspěchu či neúspěchu se musím jenom usmívat. Letos jsem chytal na Hněvkách tušim že 2x. Jedna noční a jedna 3 denní výprava. Měl jsem z chycených ryb velkou radost, i když to nejsou ty největší. Chce to víc zkušeností, ale neboj když se budeš chovat slušne na břehu voda se ti odvděčí. :-)