od kdy musí mít děti pl.ryb.lístek

Zdravím,nemůžu se nikde dočíst od kolika let musí mít děti pl.rybařský lístek.Mýmu klukovi bylo ted 7 let,je dost zapálený do chytání.Zatím chytá jakoby na můj prut,a vede si dobře.Ale takhle nebudeme chytat pořád.Můžete mi někdo říct víc?Děkuju a Petrův zdar
Autor diskuse: rostashooter - Profil , 7.10.2008 všeobecné - RŘ, MO, svazy

sven - Profil | Čt 9.10.2008 17:06:58

Alan : tech.pozn. - i dospělí skládají zkoušky před tříčlennou komisí. A jsou tam ti samí tři debilové v čele se mnou. Určitě to znáš. Sám přece také něco učíš.

sven - Profil | Čt 9.10.2008 16:58:42

Omlouvám se všem jazykozpytcům zde. Zkoušky se samozřejmě píší se š.

sven - Profil | Čt 9.10.2008 16:55:27

Alan: Alespoń se předejde pozdějším dohadům co by, kdyby. Dítě má za přítomnosti rodičů menší trému a rodiče se mohou na vlastní oči přesvědčit ,co zplodili. Mohou konfrontovat znalosti svého děcka ,se znalostmi jeho vrstevníků. Nikdy se nestalo, že by si rodiče stěžovali.

hraji - Profil | Čt 9.10.2008 16:28:36

wenda: Proboha kde jsi na ten nesmysl přišel? Kde je to napsané?

wenda - Profil | Čt 9.10.2008 16:14:39

je to přesně tak, že si smí začít dělat papíry od nástupu na základku

Alan - Profil | Čt 9.10.2008 15:48:40

Knapík>Přesněji se třemi debily.

Knapík - Profil | Čt 9.10.2008 14:49:12

na tom nic divnýho není, stejně jako když bude tvoje dítě svědčit, nebo udělá nějakej průser, taky ho nesmí vyslýchat bez přítomnosti zák.zástupce nebo pracovníka sociálního odboru, jde spíš o to, aby se nepotkalo s debilem a ten ho svým způsobem dotazování a projevem neovlivňoval nebo dokonce nedošlo k mravní či jiné úhoně dítěte. Přece jen osůbka do deseti let není ještě plnohodnotný tvor se všemi právy......právní způsobilostí atd.

Alan - Profil | Čt 9.10.2008 14:44:10

sven>"Děti od 6 - 9 let skládají zkoužky ústně před tří člennou komisí za přítomnosti zákonného zástupce." (s dovolením jsem vyhodil 6 - 8/9 let)
To mi připadá dóóst hustý. Skoro bych přihodil notáře, aby to bylo směroplatný.

sven - Profil | Čt 9.10.2008 14:00:36

Honza: Rybářský kroužek v naší MO kopíruje průběh školního roku. Začíná v září a končí děts. rybář. závody v červnu. Schůzky se konají pravidelně každý čtvrtek od 16 - 18 hod. První hodina je věnována rybářským předpisům, poznávání ryb , anatomii, chovu apod. Druhá hodina je určena praxi. Zde se děti učí vázat různé montáže , přípravě krmení , taktice lovu atd. Za příznivého počasí se koná kroužek i v sobotu a věnuje se praktickému lovu ryb udicí. Pořádáme i různé exkurze , např. odlov generačních ryb , následně umělý výtěr , kulení plůdku a později i vysazování. Několikrát jsme navštívili ryboch. zařízení sousednich organizací , SRŠ ve Vodňanech, objíždíme děts. rybářské závody v okolí atd. Že je kroužek baví,potvrzuje i skutečnost , že některé děti absolvují i 4-6 ročníků. Proto si stojím za tvrzením, že děti mají větší znalosti , než většina dospělých rybářů. Děti od 8-9 let (dle dušev.schopností) skládají zkoužky písemným testem. Máme 5 variant testů . Na všechny varianty jsou děti připraveny několika zkušeb. testy. Děti od 6 - 8/9 let skládají zkoužky ústně před tří člennou komisí za přítomnosti zákonného zástupce. Vyžadujeme aby děti od 6-7 let doprovázel na kroužek některý z rodičů. Ten potom svému potomkovi pomáhá zvládat látku buď přímo na kroužku , případně doma. Není pravda , že zkoužky udělá každý . Některé děti složí zkoužku na druhý , příp. třetí pokus. Asi 5x se stalo , že to adept vzdal . Zřejmě jeho zájem nebyl až tak vážný. Nebo ho od toho odradil některý z rodičů, neustále mu doma opakující , že znalost předpisů je kravina , vymyšlená komunisty.

Ledňáček (Iceman) - Profil | Čt 9.10.2008 10:26:50

hraji: přesně tak. Testy pro děti si připravuji sám, dětí se neptám, kolik paprsků má hřbetní ploutev okouna, nebo jestli musí mít hospodář nějaké zkoušky.

hraji - Profil | Čt 9.10.2008 10:17:14

Honza: bohužel jsi z toho zákona vyčetl pouze ty tři okruhy otázek. Nic víc. A já se tě teď zeptám. Je v zákoně 99/2004Sb. a nebo ve vyhlášce 197/2004Sb. v platném znění, byť jediná zmínka, kolik otázek má zkoušený při zkoušce z každého okruhu dostat? A je někde napsáno, kolik odpovědí musí být správně, aby u zkoušky uspěl? Je někde napsáno, jestli zkouška musí být písemná nebo ústní? Není, tedy když to přeženu a položím dítěti z každého okruhu ústně jednu otázku a vezmu jakoukoliv odpověď za dostatečně dobrou, mohu směle prohlásit, že dítě zkoušku absolvovalo a uspělo. Typická ukázka, kdy státní úřední řekl A, a pozapomněl na B a C. Možná úmyslně. Ovšem toto opomenutí dělá ze zkoušek frašku o dvou dějstvích.

Honza. - Profil | Čt 9.10.2008 9:55:34

to sven: No aby 6-ti letý děti skládaly zkoušky stejný jako dospělí ( asi všichni jste viděli 3 okruhy témat,který je třeba znát) mě přijde přimejmenším zvláštní. A jak jsou s tím spojení socani? No za jejich vlády to jejich ministerstvo takhle nalajnovalo - získat státní povolenku za složení těchhle zkoušek. Principielně je to volovina i z dalšího důvodu,myslím,že stejně místní organizace členskou základnu chtěj rozšiřovat a tak logicky zkoušku "udělá" každý.

tomfisherman - Profil | St 8.10.2008 17:12:03

Pokud je klukovi 7 let, tak už může být řádným členem ČRS, může si zařídit rybářský lístek i povolenku (RL a povolenka nejsou nijak věkově omezeny, u RL jde o složení zkoušky a získání osvědčení, řádné členství v ČRS je dle stanov pro děti možné od začátku povinné školní docházky). Chytání na jeden prut držitele povolenky je de facto přestupek, který sice leckde rybářská stráž může tolerovat, ovšem spoléhat na to nelze!

sven - Profil | St 8.10.2008 16:42:25

Honza : zbytečně děti podceňuješ. Mohu tě ubezpečit, že i šestileté dítě se to naučí, pokud ho to opravdu baví. Troufám si tvrdit , že i takové děti mají po absolvování jednoho či dvou ročníků rybářského kroužku větší vědomosti, než většina dospělých rybářů. To, že dítě neumí číst, není na překážku. Stačí když umí naslouchat. A právě to je ta změna k normálu , po které voláš . Nestačí dítě posadit před displey počítače nebo TV aby se dívalo na obrázky. Je třeba s ním komunikovat. Nějak jsem nepochopil , co s tím mají společného "socani". Pravidla rybolovu se musí dodržovat v každém civilizovaném státě na světě. A všude platí , že neznalost zákona neomlouvá.

Honza. - Profil | St 8.10.2008 9:21:22

Myslím,že může mít oficiálně povolenku od 6 let,podmínkou je samosebou státní rybářský lístek,vydávaný úřadem na obci. Ten prodají na základě potvrzení,že složil rybářskou teoretickou zkoužku,skládající se ze 3 okruhů otázek a poznávání ryb. Uvádím pro zajímavost,že např. jedním z témat je právo rybářské - kolikrát i pro dospělého obtížné,natož pro 6-ti leté dítě,které neumí číst.Zkrátka tohle schválili socani a mají to výborně vymyšlený!!! Takhle to teda platilo ještě asi před 2-3 roky,kdy zkoušky dělali mí kluci,třeba už je nějaká změna k normálu:-))

Mikyrybář - Profil | St 8.10.2008 4:51:50

částečně jsem využil toho, že je kroužek v přímém dosahu bydliště, což pak nezpůsobuje problém s případnou dopravou. Holka s tím přišla sama, že tam ten kroužek je, já se po něm nijak nepídil, ale jak tak na to koukám, budu se do toho muset vložit a poohlídnout se po MO v Praze, která má kroužek. Tady ji rozhodně nenechám!!!!!

sven - Profil | Út 7.10.2008 21:08:51

bobrman: pokud to je tak , pak je to něco jiného.Potom beru své otázky zpět a promiň. Ale v Tvém předcházejícim příspěvku mi to tak vyznělo. Vedl jsem ryb.kroužek 16 let a vždy jsem se snažil děti vést k úctě k rybám jako živému tvoru i jako soupeři na prutu. Ale zároveň jsem je učil ,že ryba je součástí potravinového řetězce ,nejen jiných ryb a živočichů ale i člověka.

Kameňák - Profil | Út 7.10.2008 21:05:59

Jo holt bychom měli začít učit mladší generaci, že ne každá chycená ryba se musí odnést od vody, jak to bývalo za doby "komančů", kdy se za to i uděloval odznak pro "nejlepšího rybáře"!

sven - Profil | Út 7.10.2008 20:50:01

bobrman : Ty vedeš děti k tomu aby nejedly ryby ? Nebo mořské ano a pouze sladkovodní jsou tabu? Nebo nejíte vůbec žádná zvířátka ,pouze zeleninu a ovoce? Pokud nejste vegetariáni, není ta výchova trochu pokrytecká?

hraji - Profil | Út 7.10.2008 20:45:37

bobrman: to bych musel přijmout myšlenku, že rybář, který si ponechá rybu je nevychovaný a to je zjevná pitomost. Nelze učit CHaP jako jediný správný přístup, protože to za současných podmínek správný přístup obecně není.

hraji - Profil | Út 7.10.2008 20:29:57

Mikyrybář: je vidět, že jsi budoucím nadšeným vedoucím kroužku, který ví, jak se to má dělat. Nabídni DDM své služby, určitě budou rádi. My kroužky ve spolupráci s DDM už řadu let neděláme, protože se nám nelíbil přístup DDM.
Co ti brání dát dceru jinam?

sven - Profil | Út 7.10.2008 20:26:12

Mikyrybář: nevěřím ,že by se v Praze nenašla MO s kvalitním ryb.kroužkem , ve kterém by Tvá dcera byla vedena na úrovni ,která by Tě uspokojila. Např. v naší MO se nikdy nestalo, že bychom nějaké dítě odmítli z důvodu jiného bydliště.Také bys mohl kroužek navštěvovat společně s dcerou a na místě posoudit kvalitu výuky a případně se sám zapojit. U nás to tak funguje.