Hospodaření ČRS a MRS

Jaký je Váš názor nejen na průhlednost hospodaření svazu, ale i na jeho práci, RŘ atd.?
Autor diskuse: Elhierro - Profil , 29.9.2008 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Je hospodaření svazu průhledné?

A) Ano22%

B) Ne78%

Od 29.9.2008 hlasovalo 116 čtenářů.

Chose - Profil | Čt 4.11.2010 18:29:22

Tak mám zase něco o tom,jak to chodí v ČRS-hlavně tedy v některých MO a mi se stále dohadujem,kde že jsou ty naše ryby za ty naše prachy!!! Tím jak se dostávájí do MO mladí zapalení lidé pro rybařinu,tak se odhalují ruzné nešvary a to jsem slušnej.To,proč se dostat do nějaké funkce v MO je složité,vám bude odhaleno záhy.Při jednom výlovu nejmenované MO řekl předseda,tyto ryby odvezte tam a tam(tam a tam není revír,jen pro upozornění).Hospodář říká to snad né,ta ryba je určena do revíru,tuto rybu dostanem od svazu řádně zaplacenou.Předseda si je vědom toho že ryba bude řádně zaplacena a že bude zapsána jako vysazena do onoho revíru,ale zdá se mu jako blbost tuto rybu vysazovat do onoho revíru,nebo to rybáři beztak vychytají.Praktiky našich funkcionářu jsou otřesné,ale jim to neva ,nebo ryby jsou zaplaceny a oni si ryby odnesou domu kdykoli a nemusejí za to platit povolenky a dlouho vysedávat u vody.Dokud unás ve funkcích budou sedět jen spekulanti,příživníci a né rybáři,tak se stane na našich vodách velký H.... Né,kecám.stane se to,že budou naše vody uplně prázdné.

Chose - Profil | Út 28.9.2010 12:39:46

No tak

Mrknato - Profil | Út 28.9.2010 11:34:41

kakr >> No u nás na čehůnov mají zarybňovací povinnost ÚS a pokud pověří zarybňováním MO, tak jí buď pošlou násadu, nebo peníze za jí odchovanou násadu, protože zarybňování (finančně) je na ÚS a ten si to i odepisuje z daní. Pokud by si ze svého podnikání mohl cosi odepsat na "ryby" každý, tak to já potom nevyužívám ve svém podnikání všech "legálních" možností snížení daně......
Edit : jestli vy v markrabství MRS nejste díky nezměrnému pokroku již v markrabství
Švarcově....)blatník

kakr - Profil | Út 28.9.2010 11:24:35

Mrknato >>
Jsi velmi pomýlený, už nehul.
Nevím jak je to u čehůnov, ale v markrabství jihomoravském zarybńují MO. Penízem za povolenky vybraných a pěkně po socialisticku (kapitalisticku) přerozdělených. Ty lepší ještě i z peněz vlastních.

MO chová ryby, platí daně, odpisuje atd. Ba i na berňák ku kontrole zvána jest.
Raději běž něco vyměřit, (ne daně)!!!

Mrknato - Profil | Út 28.9.2010 11:15:41

Chose >> Jeden z důvodů, proč nechat hospodaření a podnikání ÚS :

Zdroj: MF DNES Jihočeský (Jižní Čechy)

Jižní Čechy – V Jihočeském kraji jsou téměř čtyři tisíce zájmových spolků, které sdružují zahrádkáře, hasiče, myslivce, chovatele zvířat nebo rybáře. V některých případech musí i oni podat daňové přiznání.

Podle Pavla Trska z Finančního ředitelství v Českých Budějovicích se cestě na úřad nevyhnou především sdružení, která mají zdanitelné příjmy. Vykázat musí například i pořádání plesů.

* V jakém případě musí zájmový spolek podat daňové přiznání?

Když dosáhl zisku ze své činnosti. Dalším případem je situace, kdy má spolek příjmy z jiných činností než z těch, ke kterým byl zřízen. Třeba když poskytuje různé služby, provozuje občerstvení nebo pořádá plesy. Přiznání musí podat, i pokud skončí s těmito aktivitami ve ztrátě.

* Existují ještě i jiné případy ?

Ano. Přiznání musí vyplnit spolky, které mají příjmy z pronájmu nebo reklamy. Například sportovní klub, který pronajímá hřiště nebo klubovnu a umisťuje na stadionu či dresy hráčů nějakou reklamu.

* Proč? Tyto příjmy přece většinou slouží k financování jejich zájmové činnosti.

To je ostatně důvod, proč mají tyto spolky možnost si v přiznání základ daně snížit až o 300 tisíc korun. Peníze, které tímto uspoří, ale musí v dalších třech letech utratit za hlavní ztrátovou činnost. Většina sdružení, která se zabývají jen svou zájmovou činností, nakonec daň neplatí.

* Není tedy podání daňového přiznání zbytečné ?

Ne, zákon stanoví, že každý musí ve svém daňovém přiznání nejen uvést veškeré příjmy a daň si vypočítat, ale zároveň uvést i veškeré výhody, které chce uplatňovat. Jinak k nim nelze přihlédnout.

* Znamená to, že když spolek přiznání nepodá a přijde k němu finanční úřad na kontrolu, tak si už nemůže základ daně snížit?

Bohužel je to tak. Správce daně by přistoupil k doměření daně, avšak k odečtu by již přihlédnout nemohl. Navíc by spolku vyměřil i penále. Finanční úřady se vyhledáváním těchto případů zabývají. Zjistili jsme totiž, že řada spolků svou povinnost vůči nim zanedbává.

* Spolky mnohdy žijí pouze z členských příspěvků. Ty se také zdaňují?

Ne, členské příspěvky, dary a dotace se nezdaňují.

* Kdy musí spolek přiznání podat ?

Nejpozději 31. března. Potěšující ale je, že pokud jejich celkové příjmy za poslední uzavřené účetní období jsou nižší než tři miliony korun, mohou i nadále vést jednoduché účetnictví.

„Přiznání musí vyplnit i spolky, které mají příjmy z pronájmu nebo reklamy. Například sportovní klub.“

Pavel Trsek, Finanční ředitelství Č. B. Regionální mutace – Mladá fronta DNES – jižní Čechy Autor: LENKA ZIMMELOVÁ

Mrknato - Profil | Út 28.9.2010 10:40:09

kakr >> Tak si to zařídil uživatel.... u nás ÚS. Nikde ale není psáno, že by nemohl hospodařit sám uživatel, jak to předpokládá i zákon. Pověřit nižší organizační složku uživatele je jen jedna z možností jak hospodařit.
Velmi by mě zajímalo, pokud MO chová ryby, tak podniká, protože je prodává, má náklady, investuje, má odpisy. Když bude uplatňovat daňové náklady, odpisy, vratky DPH a nebude mít příjmy z prodeje jak to zdůvodní? Proto MO nemají v příjmové části rozpočtu peníze z povolenek, protože MO nezarybňuje.

kakr - Profil | Út 28.9.2010 10:29:12

Mrknato >>
Samozřejmě žádá ten, na kterého je dekret, ale požadavek na změnu musí jít od toho, kdo revír obhospodařuje a musí být řádně zdůvodněný.

Mrknato - Profil | Út 28.9.2010 10:25:06

kakr >> o změnu zarybňovacího plánu žádá uživatel. Pokud by to mohla udělat MO, která není uživatel, tak to by byla Sodoma Gomora, ale už vvvopravdu..... Chose říkal, že chce změnu, k lepšímu......

Chose - Profil | Út 28.9.2010 10:01:15

kakr >> jj,vím.Píšu rychleji než je zdrávo.

kakr - Profil | Út 28.9.2010 9:59:14

Chose >>
ÚS vám do zarybňováku ryby nedá, musíš jít na Kú, ale nevím ,nevím. Doba není nejvhodnější...
Jo a když budete žádat, tak se píše tloušť a ostroretka, to jen pro pořádek...

Chose - Profil | Út 28.9.2010 9:58:23

Mrknato >> Dík.Kéž by toto začalo fungovat ve více MO,tak by ryby ...............

Chose - Profil | Út 28.9.2010 9:55:00

kakr >> Požadavek na zapsání těchto ryb do ZP určitě vznesem,to otázka co na to US.Nevíte někdo ceny ročku parmy,mníka ,tlouště,ostroretky??

kakr - Profil | Út 28.9.2010 9:47:30

Chose >>
Malá rada, z vlastních zdrojů můžeš financovat, ale v zarybňováku je musíš mít, jinak můžete narazit.

Mrknato - Profil | Út 28.9.2010 9:42:45

Chose >> To je rozumné, přeju hodně úspěchů.

Chose - Profil | Út 28.9.2010 9:39:00

Mrknato >> Včerejší schuze byla hoooodně dlouhá a dá se v klidu říci,že i hodně plodná.Některým se mé nápady ani trochu nelíbily,ale to jen z duvodu,že nejsou zvyklí, aby jim do toho někdo kecal!! Nebudu už tady více psát o dění v jedné nejmenované MO,jen snad to,že po včerejší schuzy se našla síla pro jakési změny.Do naší říčky se bude nasazovat mník,parma a jiné ryby které tu kdysi hojně plavaly .Pokud tato násada nepujde přez ZP,tak pujde z vlastních zdroju.Otázkou je,jestli se dá tato ryba někde sehnat a za kolik??

Mrknato - Profil | Po 27.9.2010 21:31:30

Chose >> Chtít něco dělat z pozice MO je sice možné, možná se ti to povede, ale co pak budeš dělat, až ti budou peníze přebývat a neskončí u někoho, přes "chov", mzdy a náklady?
Každá firma , která firmou je a to jsou i MO s chovem, musí být účetně v ažůru a to i ta MO u Vás asi bude. Pokud ji "napravíš" a těch 100000, 600000 dáš, věnuješ někomu jinému, územnímu svazu, dostaneš se do problémů a budeš muset taky švindlovat.
Proč by ty peníze se kterými se šmelí, neměl používat ten, kdo má skutečně hospodařit, dekret a má tyto peníze kam utopit a to ve prospěch rybářů a švindlovat nemusí. Navíc každý nákup v malém je drahý, ÚS může nakupovat v úplně jiném rozměru a ceně. Taky si neumím představit, že ti do toho bude každý kecat, co máš koupit a co ne.
Jedinou otázkou je, jestli jsou lidi , zaměstnanci ÚS na to připraveni. Samozřejmě více práce, ale rozhodně je lepší pár lidí dobře zaplatit, než pár stovkama, pár tisícema dráždit lidi v každé MO, ti samozřejmě nebudou spokojeni a práce podle toho vypadá.
Pokud chceš v rámci MO vykonávat RP na nějakém rybníčku, pak je řeč o něčem jiném, ale o tom se asi žádný z nás nebaví.

Chose - Profil | Po 27.9.2010 12:20:49

Mrknato >> Pokud někdo něčemu nerozumí,tak proč se někde nezeptá a jen křičí do tmy co je vše špatně.Také jsem křičel u vody a na pivě-)),ale nějak mi to nedalo a šel jsem dál!!! Díky několika lidem jsem dostal spoustu info co a jak a najednou se rosvítilo to velké světlo v té velké díře. Pokud by zde bylo více lidí co nechtějí jen křičet na netu,u vody a v hospodě a chtělo s tímto něco dělat,bylo by to fajn.Já jsem unás na něco přišel a byl jsem z toho tak otrávenej,že jsem chtěl odejít do jiné MO ,jako to dělá dnes každý rybář.Jeden človíček mi řekl něco,co mě nakoplo a jsem rád,že to řekl.Řekl-Pokud se ti něco nelíbí,tak tím že odejdeš nic nezměníš a jen je podpoříš a dáš jim volné ruce v tom,co právě dělají.Pokud chceš nějakou změnu,tak já nikoho jinýho než tebe nevidím a tak .... Díky několika lidem v okolí mám takovou sílu bojovat,že změny příjdou brzy.

Mrknato - Profil | Po 27.9.2010 11:26:37

Chose >> To jsi trefil přesně. Na druhou stranu, kolik lidí rozumí tomu, o čem na VČS hlasují, kdo a na čem hospodaří, co je možné a co ne, atd.? Proč MO musí chovat kapra a ne třeba okouna, jak chceš členům říkat, že MO nemůže, zasahovat do výkonu RP, když je skutečností, že to přes MO a BP jde?

Citace ze stanov :
"Místní organizace Svazu může zaniknout též na základě rozhodnutí
výboru územního svazu, je-li tato organizace zcela nefunkční a nebo
vyvíjí činnost v rozporu se Stanovami. Rozhodnutí výboru ÚS ČRS
podléhá schválení příslušné územní konference."

"Úkolem Rady ČRS je zejména:
d) schvalovat rozsah územní působnosti jednotlivých územních
svazů"
Na dotaz Radě mně odpověděl p. Mgr Zdvořáček:
Pravomocí schvalovat rozsah územní působnosti jednotlivých územních svazů je ale myšleno spíše vymezení území, kde působí konkrétní územní svaz ve vztahu k místním organizacím. Jinak řečeno – právo stanovit, které MO ČRS spadají pod konkrétní územní svaz. Je pravdou, že jde spíš o formální pravomoc – územní působnosti jednotlivých územních svazů jsou dlouhodobě dané a uplatnění kompetence by připadalo v úvahu spíše v případě sporů dvou územních svazů například o to, pod který z nich patří některá MO ČRS.

Kdy a kde se to stalo? MO musí, po svazové linii plnit rozhodnutí konference ÚS, které provádí ÚS. Ten může rozhodnout, že ta a ta MO bude chovat plotice, ta a ta MO, parmu a pokud ne a zjistí se, že MO chová břéti, šup, ze svazokola ven. Ale je to jen theorie. Zatím co trestání členů za malichernosti v rozměru s úbytkem původních ryb a letargií kolem toho je holá skutečnost.

Svaz ovládl rybařinu, nepotřebuje k tomu rybářský orgán, ovládl i RS a aby se udržel u moci, mohl "hospodařit", jak je pro něj nejlepší, podlézá členům i tam kde to nelze a obchází a vyjebává se zákonem a vyhláškou. Tedy něco zakázaného se má za zakázané a něco zakázaného se má za možné k povolení, když budou rybáři "hodní a nebudou zlobit". Je s tím hromada práce a proto musí mít MO tučné rozpočty a rozvíjet svazopráci. Většině to vyhovuje. Podle mě to je selhání rybářské elity, vč. státu.
Na druhou stranu znám i pár rozumných rybářů ve funkcích, kteří se snaží lecos změnit, ale jsou volení a pokud by je nezrušila VČS, pak je zruší výbor, nebo konference v duchu "svoji práci si kazit individui nenecháme". Jen vědět, co je ve stanovách a pro koho formální. Pro Radu třeba schvalování rozsahu působnosti jednotlivých ÚS, pro ÚS hospodařit dle zákona a pro rybáře třeba dodržovat BP.....

To, že ÚS a Rada má páky na MO je dáno Jednacím řádem :
6) Výbor MO je povinen vést evidenční, účetní, statistické a další údaje
o činnosti MO. Dále je výbor MO povinen vést údaje, které jsou
požadovány výborem příslušného územního svazu, územní dozorčí
komisí, Republikovou radou nebo Republikovou dozorčí radou a na
jejich žádost jim je předložit.
7) Výbor MO je povinen podávat orgánům Svazu uvedeným v § 14 odst.
4 Stanov ČRS požadované informace a předložit jim ke kontrole doklady
týkající se majetkových vztahů.

Dle stanov-
3) Územní konference zejména:
a) stanoví hlavní zásady činnosti a cíle hospodaření
f) stanoví pravidla výkonu rybářského práva na revírech, které jsou
ve společném rybolovu a hospodaření a ceny povolenek platných
na těchto revírech

Podle mě je jasné, že svaz ve své současné podobě není schopen zajišťovat podmínky VRP stanovené v dekretu a podmínek dle zákona. Proto změny struktury a kompetencí svazu není jen výkřik několika jedinců, ale nutnost k tomu, aby mohl ve své činnosti a hlavně pro rybáře pokračovat i po r.2014.

Chose - Profil | Ne 26.9.2010 17:57:39

Mrknato >> fajn,tady nikdy nebudem na stejném pohledu věci,ale jinak ano.Je fakt divné,že jaké koli téma je uspěšné.Čím větší blbost ,tím víc příspěvku,ale tady při vážném tématu nikdo nic nepíše!! Vždy je všude plno F a najednou nikdo.Že by hospodaření naší MO bylo stejné jako jinde a ti co právě mlčí jsou stejní jako ti naši.

Mrknato - Profil | Ne 26.9.2010 13:18:03

Chose >> Právě proto, že K70 zavádí jedna skupina rybářů, kerá nechce platit soukromákům za venčení břéti, je přes MO slyšet, protože to je i obrovský byznys, tak ÚS povolí. Kdo by povolit neměl je rybářský orgán, protože to, že se kapr vysazuje jako tržní ryba (s jeho souhlasem) , ne plůdek jako u ostatních druhů, ze kterého doroste cca 0.5% z vysazených jedinců, tak potom ochrana ano. V situaci, kdy se vysadí "plná ráže" kapra , nic nedorůstá, kapr je z 95% v lovné míře, je jakákoliv ochrana na revírech, kde kapr domácí není původní rybou škodlivá, právě pro původní druhy ryb. Stejně tak se např. nehájí duhák a nemá horní míru, protože by to byl průser. Z toho lze dedukovat, že pstruhaři jsou rozumnější, než kapraři. Pstruhaři vidí celý revír s celým jeho společenstvím, ale kapraři s K70 určitě ne.

Chose - Profil | Ne 26.9.2010 12:41:21

Mrknato >> Já s tebou v podstatě souhlasím,ale tu K70ku bych do toho netahal.Mám na ujetého kapra také svuj názor,ale K 70 je trochu jiná káva.Zaprvé funkcionáři aspoň naší MO o K 70 nechtěli ani slyšet a zadruhé byl US také proti zavedení K 70.K 70 nemuže za to,že se všude nasazuje kapr a následně nejsou peníze na jiné ryby!!! Co to plácám!!!Peněz je hodně,ale správně snima naložit je už hodně těžké a na někoho by se mohlo zapomenout.

Mrknato - Profil | So 25.9.2010 23:05:36

Chose >> Mohu tě uklidnit, že to je právně čisté, i když věcně blbé a změnit to mohou jen rybáři, centrálně na Sněmu ČRS, pokud MO pošlou na konference rozumné lidi, kterým jde o rybařinu, ne o jejich vliv na byznys za peníze někoho jiného.. Ony totiž ty stanovy svazu jsou dosti fousaté a mění se jen polehoučku, po slovíčkách a jsou podle mě zcela nevyhovující současnému, podotýkám že územněsvazovému VRP, který je situací v populacích původních druhů ryb zcela jinde, než před nějakými 20-30 lety.
Ono se na VČS řeší věci, které běžné rybáře nezajímají. Chodí tam buď :
1) na řízeček a pivko
2) poklábosit kde to bralo, co bralo, komu sebrali papíry, kdo umřel a kolik vysazovali
3) Co budou a kam vysazovat
4) prosazovat K70
5) být vidět a dostat se do výboru, k lizu

Mrknato - Profil | So 25.9.2010 22:49:48

kakr >> To ano, ale MO nemají výkon RP, to má uživatel a tomu tyto prostředky evidentně chybí. MO je ale musí za něco utratit, ať už za čilimníky, pily, nebo auta. Za organizování by to bylo jako pěst na oko....Předchozí (čilimníky, pily), lze jako náklad účetně obhájit, pokud MO podniká. Ekonomickou "výpomoc" jinému subjektu, právnícké osobě asi těžko. Kampak řadíte tuto "výpomoc" Vy? Do ztrát?

Chose - Profil | So 25.9.2010 21:01:38

kakr >> Ti hodní čimelíci jsou ze sousední MO-psal jsem to!!! Jinak naše MO má peněz také dost,ale tečou jak si někam do nesmyslplných ..... Jinak věř tomu,že se tomu podívám na zoubek a budu chtít změny??? Pokud to nepujde podobrém,budu informovat na členské schuzy naše rybáře o tom,jak naši zvolení nakládaj s našema korunkama a to by bylo aby nebylo.

kakr - Profil | So 25.9.2010 20:41:46

Chose >>
Trošku si nabíháš na vidle, pláčeš, že peníze tečou směrem vzhůru a současně poukazuješ kolik jich Tvá MO rozdělí mezi čilimníky. Tedy peněz máte v MO dostatek, ale jejich smysluplné využití trošku pokulhává, ne??

Chose - Profil | So 25.9.2010 20:33:43

Mrknato >> Já jsem tě nikdy nechápal,ale po pruskumu rozpočtu a hospodaření za rok 2009 jsem pochopil nepochopitelné.Skusím jít ještě spět a schválně co najdu.

Chose - Profil | So 25.9.2010 20:31:14

kakr >> nezlob se na mě,ale situace je jednoznačně taková,že všude si do MO dosazujou kamarádíčky co budou s nima tlouct slámu a proto není možnost nápravy našich MO,potažmo celého svazu!!! Já jsem jen náhodně dosazenej s tím ,že nic dělat nebudu,max. dělat jakýsi dohled a řešit prohřešky. No a vono to bude trochu jinak.-))) Dokud nebude kontrola z vrchu,tak se nic nestane.Kontrala z vrchu nebude,dokud MO budou posílat na US peníze a tam se nějak v klidu o ně postaraj!!!!

kakr - Profil | So 25.9.2010 20:04:24

Mrknato >>
Výkon RP nemá nic společného s pořádkem v MO, je jasně daný a formulovaný zákonem.
Pořádkem v MO mám na mysli kupování motorových pil místo násady do revíru. I když pila vydrží déle než násada....

jarda 2004:
Souhlasím, ironii mám docela rád...

jarda 2004 - Profil | So 25.9.2010 19:55:23

kakr >> Ironie taky není zrovna tvou slabou stránkou.