Nejintenzivnější aromatický posilovač na našem trhu.

Asi mnoho rybářů řešilo problém, jakým způsobem "navoňet" krmivo sladkým aromatem.Pokud máte zájem se o své zkušenosti podělit, tak sem napište výsledky svých pokusů.Můžete uvéct i cenu za obsah.
Autor diskuse: natas - Profil , 9.9.2008 všeobecné - nástrahy, návnady

natas - Profil | Pá 12.9.2008 7:57:35

splavek-myslím si, ž by to mohlo pěkně vonět.Přísada je dostupná i mimo rybářské prodejny a cenově je též určitě zajímavá. Dávkování si udělá každý dle svého gusta.

splavek - Profil | Čt 11.9.2008 19:15:38

natas-cukrář nejsem,ale na obalu perníkového koření je napsáno z čeho se skládá.Našel jsem jeden pytlík co ještě unikl mému rybářskému snažení.Složení:skořice mletá,nové koření mleté,badián,koriandr,hřebíček,fenykl.Ještě jsem si všiml,že někteří výrobci tam mají i pepř mletý.To asi záleží na idividuálním výrobci.Takže všechno pěkně aromaticky výrazné,proto je asi perníkové koření v takové oblibě.

natas - Profil | Čt 11.9.2008 9:52:12

Pokud by tu byl nějaký cukrář, tak by nám mohl říct, z čeho se perníkové koření připravuje.
ali-bohužel,vodnaté polotovary se prakticky konzervanty vždy jisté.S tou kuku je to zajímavý poznatek. Někteří chovatelé říkají, že jejich pes nežere to či ono. Mě by zajímalo zda je to rozežranost, nebo tam cítí chemii.

rommi - Profil | St 10.9.2008 12:47:07

ak ide o potravinarske "posilovace" rad som pouzival kypriaci prasok do pernika alebo pernikove korenie. v spojeni s varenou drvenou repkou ako partiklom to malo nieco do seba...najma na lopaty v lete.
umele sladidlo z tesca obcas pridavam, ak robim krmivo so sladkou aromou.

ali - Profil | St 10.9.2008 12:41:22

natas - ® tohle sladilo ryba nerozezná od přírodního, protože je jim to putna. Výhoda umělých sladidel spočívá v tom, že jsou mnohem sladší než sacharóza, řádově několikaset krát a zároveň zvýrazní aroma základu nedo doplňkového aroma, který za pár kaček koupíš třeba v Tescu. Tohle jsem napsal záměrně, protože aromatické posilovače do návnad mají opoctatnění spíše v závodním sektoru než v běžné rybařině a musí se to s tím umět, jinak z toho uděláš rybí odpuzovač.
Chemické "stabilizátory" raději konzervanty výrobci do návnad běžně přidávají i přesto, že to na obalu neuvedou. A těžko prokazatelně říct, jestli některé z nich ryby rozpoznají, ale moje zkušenost je , že tutově ryby poznají konzervanty v měkčené vakuované kukuřici od Václavíka :-)

natas - Profil | St 10.9.2008 7:41:26

Pokud bychom trochu odbočili od tématu k sladidlům. Myslíte si, že ryba nepozná umělé sladidlo od přírodního? Nabízí se doprovodná otázka, zda ryba pozná návnadu s chemickým stabilizátorem a bez něj? Původní otázka je však stále aktuální.

ali - Profil | Út 9.9.2008 21:36:35

Homer - ®: jasně , Aspartam, ale myslím, že se to pod tímhle názvem látky neprodává.
Našel jsem to na internetu např.pod názvem NutraSweet

splavek - Profil | Út 9.9.2008 19:38:18

Používám něco podobného jako MartinM. je to od vitany a jmenuje se to sladké pečení.Je to taková všehochuť sladkýho koření,do samodoma vyrobenejch směsí to funguje.

Martin M. - Profil | Út 9.9.2008 17:07:04

Mne nejvic slapala smes koreni Kotany "vanocni chlebicek" - je tam hodne hrebicku, skorice a dalsiho sladce voniciho koreni. Zkousel jsem to nekolik sezon po sobe a fungovalo to snad kdykoliv a kdekoliv na cejny, kapry a podobne ryby. Vsechny tyhle vonavky ale lakaji predevsim male a stredni ryby. Posledni roky se snazim delat spise hrubsi krmeni bez pridanych vuni. Sice dele cekam na zaber, ale pak to prijde.

Homer - Profil | Út 9.9.2008 15:36:57

ali> E - 951 je umělé sladidlo Aspartam.

Homer - Profil | Út 9.9.2008 13:08:46

Při přípravě plavačkových krmení se mi jako nejsilnější sladké aroma jeví "Liquid Aroma Brasem Big Bream" od Marcel v. d. Eynde. Má intenzivní vůni, v které převažuje vanilka. Chuť sladká. 500 ml kupuju za cca 150 Kč. Sině koncentrovaný posilovač. Jedno balení mi vystačí na přípravu mnoha litrů krmení, nepočítal jsem to, ale asi na 50 vycházek určitě stačí. Mnohokrát jsem z úspěchem použil na cejny. Velmi dobře reagují i kapři a líni. Podobné vlastnosti má i "Exotic" od stejného výrobce. Vůně něco mezi ovocem, kokosem a scopexem.
Moje úplně nejsilnější, i když ne sladká vůně, je "Aromat Ploc Sekret" od Trapera. Velice intenzivní vůně, spíše zápach, koriandru. Stačí skutečně pár kapek, velmi snadno se předávkuje. Velmi účinné na plotice v chladné vodě, v zimě dobré i na podoustve a tlouště. Ostatní ryby spíše odpuzuje.

ali - Profil | Út 9.9.2008 12:48:35

pro získání extra sladkého krmiva a zvýraznění jakéhololiv doplňkového aroma, pak přidat E951. Ale na obchodní název si už nevzpomenu.


PS: směs se nesmí přelít horkou vodou! max.40°C

Ricci - Profil | Út 9.9.2008 11:30:58

Obávám se, že toto zadání bude věcí názoru a vkusu každého rybáře.
Co se týče kaprařiny tak si myslím, že větší vliv než výsledná vůně nástrahy má vliv nosič oné vůně, což bylo několikráte popsáno v odborných článcích. Velmi intenzivní a silné jsou pak různé silice.
Co se týče klasických krmných směsí pro běžné chytání, tak po různém testování a zkoušení různých posilovačů jsem si nejvíce oblíbil klasickou melasu na ryby jako cejn a kapr. Na reofilní rybu jako ostrá a podoustev zase směs mírně dosoluji.

tomfisherman - Profil | Út 9.9.2008 11:15:24

Co se týká šiřitelnosti vůně, tak z bežně dostupných surovin má v tomto ohledu výborné vlastnosti ethylvanilin(syntetická náhražka vanilky),součást např. vanilínového cukru.Cena sáčku okolo 1 Kč. Do krmných šrotových směsí není špatné tento cukr občas přidat, i v chladnějších obdobích funguje vcelku dobře.

Martin II. - Profil | Út 9.9.2008 10:42:00

Ja sem poprve zkusil aminokomplex Mainline a zatím nic moc.....mozna to bude tim ze sem ho zkousel zatim jenom na rece. Pridaval sem ho do krmeni (varena kukurice) a neco i na boilie......Pokud s timto amino. mate nekdo zkusenosti budu rad za radu. Cena byla asi 300,- a intenzita je bych rekl na dost vysoke urovni (smrdi to jak svina :-))