rybolov s manželkou nebo přítulkyní

Situace : sedím s manželkou (přítulkyní apod, kterou jsem konečně přemluvil ke společné návštěvě vody) u prutů a po zaseknutí jí předám prut ať si také zkusí zdolat nějakého ploutváka. Vtom kde se vzal, tu se vzal příslušník RS, ihned jde kontrolovat, zda máme oba doklady, což mám samozřejmě jen já. Jaké myslíte, že bude pokračování ? ... pokuta a zabavení prutů nebo pochopení pro romantický lov ve dvou ?
Autor diskuse: Carlos - Profil , 2.6.2004 všeobecné - ostatní

Nikita - Profil | Ne 20.6.2004 18:50:41

BoBo - souhlasím s tebou, neviděla jsem to, ale byla jsem na to několikrát upozorněná. Vysazování za každou cenu !!!

Miloš_diakritický | Čt 17.6.2004 16:28:50

bubububu podběrák !

BoBo - Profil | St 16.6.2004 22:56:53

to Nikita: Máš pravdu, všechny zaplísněné ryby nejsou nemocné z vody, většina se jich tam dostane při nasazování ;-) (mnohokrát viděno).

Nikita - Profil | Po 14.6.2004 18:11:01

Radku Ch. - měl jsi asi špatný den. Proč mi vsouváš něco, co jsem nenapsala ? Už to tu opakuji po xtý. Člen RS se musí při kontrole rozhodovat podle svého vědomí a svědomí a toto své rozhodnutí si v případě nutnosti zdůvodnit. Dej se k RS a pak mi napiš, jak jsi řešil rybáře, který se k rybě zachoval daleko horším způsobem než ty. Myslíš si, že všechny zaplísněné a jinak nemocné ryby onemocněly z vody ? Nenapsala jsem jak bych při kontrole postupovala. Napsala jsem pouze povinnost rybáře při vylovování ryb. Mimochodem - pokud mi to čas a okolnosti dovolí, ryby chytám.

JM - Profil | Po 14.6.2004 10:37:02

Radek Ch. Napadáš Nikitu, ale ona Ti jen citovala co je tam psáno. Já se nikoho nechci zastávat, také jí neznám, ale je fakt, když někdo rve rybu ven za hubu bez podběráku, tak to vypadá strašně. Ne každý se chová tak ohleduplně jako Ty. To co popisuješ je určitě šetrnější než podběrák, ale ne každý se tak chová.

Radek Ch. | Ne 13.6.2004 19:46:45

Nikita - asi mám na tebe alergii nebo co, ale co to meleš o povinnosti použít podběrák, když před tím cituješ, že pokud rybu nelze zvednout nad hladinu ? Vždyť si protiřečíš. K přívlači používám fireline 0,20 s nosností okolo 13 kg ( teď nevím přesně ) a prut s gramáží okolo 60 ( vláčím na jerky ). Myslíš, že bych štiku 50 cm na tom prutu nad hladinu nezvedl ? Ale já se radši ohnu, chytnu ji za zátylek, pokud je to nutno tak na břehu, pokud ne, tak už ve vodě ji zbavím háčků a pustím. A ty bys byla schopna mě za to seřvat nebo sebrat papíry ? A vůbec - chytáš i ryby, nebo chodíš jen po břehu a buzeruješ lovící ? I když tě neznám, asi bych tě u vody poznal. Nad hlavou musíš mít na 100 % svatozář

Nikita - Profil | Ne 13.6.2004 18:49:44

hraji - ve starím RŘ ČRS tato povinnost ohledně podběráku byla a to : při vylovování ryb je každý rybář povinen zacházet s rybou šetrně. Pokud nelze její vyzvednutí nad hladinu uskutečnit ( vzhledem k hmotnosti ) zdvižením prutu, je nutno použít podběrák. V novém RŘ je tato povinnost opět vypsaná a to v bližších podmínkách výkonu rybářského práva

hraji - Profil | St 9.6.2004 8:01:15

Radek Ch.: máš plně pravdu, je úplná pitomost hodná nejvyšších míst svazu (V tomto případě ČRS) nutit rybáře nosit podběrák, když není nikde uložena povinnost jej použít při vylovování ryby. Neboli to že mám podběrák na zádech neznamená, že je "musím" použít. Proto v MRS není povinný podběrák. Taky jsem se jednou nachytal na severní Moravě. Byl jsem na rybách se synem a měli jsme jen jeden podběrák, jednalo se o lov na P vodách, všechny ryby jsme pouštěli (byly malé) ale bylo to špatně, protože nám chyběl podběrák. Ještě jednou zlom vaz u zkoušky

Radek Ch. | Út 8.6.2004 21:45:28

Satoris - máš plnou pravdu. Kdysi jezdili motorkáři s přilbou upevněnou na nosiči nebo řidítkách. Taky nebylo psáno, že musí být na hlavě. To nekecám. Teď už to v zákoně 361/2000 ( dříve vyhláška ) je, prý to právník párkrát vyhrál a zákonodárci se poučili

Satoris | Út 8.6.2004 21:27:46

No jenom taková připomínka, když už se bavíte o víkladu...... V RŘ je že musíme zapisovat docházku ale neni tam napsáno kam :-) Takže by taky šlo říct, že sem si to zapsal doma při odchodu do deníčku :-)))) (neberte to moc vážně- jen filosofie :-)

siro | Út 8.6.2004 16:42:59

Radek Ch:tak to jsem potkal u vody asi tvého bráchu.Místo peanu měl za vyproštovač háčku kombinačky:o)

Marty | Út 8.6.2004 16:29:00

Dotaz : prosím Vás platí pořád členská legitimace s vylepenou fotografií která je přeražená MO jako doklad totožnosti pro RS. Dřív to stačilo momentálně po přijetí nové vyhlášky si tím nejsem jistý diky moc.

Radek Ch. | Út 8.6.2004 16:23:12

hraji - jasně, že v případě, kdy ti někdo řekne, že nebude psát hmotnost ryb nebo docházku, tady není o čem diskutovat. Tady je tvůj razantní přístup na místě. Ale je v RŘ fakt hodně takových pasáží, které si každý jednotlivec může vysvětlit po svém. Řeknu ti můj osobní názor na takovou věc, jako je povinný podběrák, konkrétně u přívlače. Převážně chodím sám. Malou rybu - řekněme do 70 cm nemusím podebírat. Po jejím unavení ji vemu do ruky. A velkou ? Vejde se ti do rakeťáku ? A jestli mi chceš třeba říct, že jsou i jiné, než raketové podběráky, tak se zeptám, jestli bys měl tolik času v případě zdolávání velké ryby jej roztáhnout. Jak - prut mezi nohy a oběma rukama si hrát s podběrákem ? Věřím tomu, že tuto možnost bys předem zavrhl. Takže naco podběrák ? Víš jak to řeším já ? Nosím s sebou malou akvaristickou síťku. Má podběrák někde určeny své nejmenší délky ramen ? No vidíš, zase filozof a různý výklad pojmu podběrák. Neměj mi to za zlé, nechci se samozřejmě hádat. Před tím, než jsem začal síťku nosit jsem se porybnému vymluvil, že jsem jej musel před chvíli ztratit, že jsem jej samozřejmě měl. Podruhé by už si o tom asi myslel své a řekl by si, že z něj dělám vola. Měj se fajn a dík za přání k té zkoušce. To víš, takové věci mi do palice moc nejdou. V mém věku :-)

Carlos - Profil | Út 8.6.2004 16:04:48

jirka : s mojí postavou a mým teřichem by to byl snad pokus o ublížení na zdraví kolemjdoucím - umlátili by se smíchy.

Carlos - Profil | Út 8.6.2004 16:03:08

Nikita : na tři pruty jsou některé revíry bez problému, např. pískovna Toušeň (možno ověřit u pana správce 605145087) ale je to o penězích. Pokud někdo vybírá za den 700-1000Kč, nemusí už snad ani moc hospodařit (tím jej nechci v žádném případě nařknout z toho, že hospodaří špatně)

hraji - Profil | Út 8.6.2004 15:44:59

Radek Ch.: začnu tím, že ti popřeju u té zkoušky hodně štěstí. Já to nemyslel zle, pokud jsi v právu a RS je vůl, braň se jak můžeš, myslel jsme to právě na ty případy, kdy si rybář na základě svého, často velmi svérázného, výkladu ustanovení RŘ, chce prosadit svůj názor. Už jsem se setkal i s tím, že zapisovat datum a revír nebude, protože to tak nikdy nedělal, proškrtávat řádky nebude, zapisovat hmotnosti ryb nebude atd. To je přesně ten případ, kdy mu vysvětlím, že prostě bude, nebo ...
Doufám, že se mi ještě nestalo, abych na někoho u vody křičel nebo mu nadával. Vše se dá vyřešit v klidu. Za celou "kariéru" RS jsem odebral celkem tři povolenky, jednou za nezapsané ponechané pstruhy, a dvě za nezapsání data a revíru a napadení RS. A mimochodem, ten trik s těmi papíry v ruce, to nám poradil při školení RS na zkoušky psycholog a mohu říct, že báječně funguje. A poslední věta: jsem RS na našem revíru, který tvoří řeka, jsem v MO víc jak 20 let a většina chlapů mě zná, takže tahají z baťohu papíry i když jdu v neděli na procházku s manželkou, takže problémy jsou jen s novými členy a s těmi, co zapomněli na slušné vychování. A to ty asi nejsi, když chceš být tím filozofem :-)

Jirka | Út 8.6.2004 11:55:06

Carlos: třeba by pomohlo vhodnější rybářské oblečení a nemusel bys potom dávat prut z ruky...

HrubecT - Profil | Út 8.6.2004 9:45:39

MrCement: Když to tady čtu, tak to podebírání ryby nerybářem už mě taky napadlo... Vždyť on vlastně provádí cílený lov ryby do podběráku, tedy pytlačí...

MrCement | Út 8.6.2004 8:38:54

A na soukromé vodě si koupíš poukázku a majitel ti kapříka dokonce chytne vlastní rukou přímo z vody :)))) . Do dalšího nového zákona bych dokonce pro soukromé vody přidal přísnější pravidla než mají státní vody. Sednu si přes noc na soukromou vodu, zaplatím si "poukázku" na chytačku přes noc, přiletí "Nikita a spol.", sbalí mě nevím co, asi občanku. A při lovu na dírkách raději nedomýšlet. :)))) ....... Mimochodem nevěřím, že se zvyšujícím se počtem nastražených prutů roste počet úlovku (může platit maximálně tak pro specifické druhy nástrah, technik).
A jsem rád, že jsem vždy potkal u vody seriozní RS (nikdy nevadilo, že přítelkyně vytáhla cejna a já "jen" podebral...... mimochodem, může mi nerybář rybu alespoň podebrat????)

Nikita - Profil | Út 8.6.2004 7:53:26

Carlos - pokud na tom soukromém revíru je rybářský hospodář, který se o revír stará a složil hospodářské zkoušky, pak má dost práce s obsádkou ryb. Při lovu na tři pruty se dá nalovit povolený limit spíš než na dva. Pokud hospodář není, pak majitel nemá právo prodávat povolenky, ale pouze poukázky k odběru ryb a tudíž, nemůže stanovit pravidlo lov na tři pruty a nonstop.
Po vydání nového zákona o rybářství se to týká všech soukromých revírů.