Boloňka - plavaná

Zdravim vsetkych!Chlapi chcel by som si kupit bolonsky prut na pevne plavaky.Neviem vsak, aku velkost.V mojom okolí je len jedna rieka(15-30 metrov sirka,0,5-4 metre hlbka) a moje nadhody na nej by mali dosahovat cirka 10-15 metrov pri 3 metrovom ponore.uvazoval som aj o tom, ze by to bola dobra alternativa na mensie kapre a pleskace(cejny) na nasich milych stojakoch.uvazoval som a uvazoval... :)) a ako kompromisna sa mi zdala dlzka 5 metrov.6 metrova boloneza sa mi uz zda neohrabana, kedze brehy na rieke su zaastene.mohli by ste sa aj vy skuseny vyjadrit, co si o tom myslite?pripadne sem hodit nijaku bolo do zaciatku-dudem fakt velmi rad.DIKI ZA TRPEZLIVOST A VASE PRISPEVKY!!!PETROV ZDAR!
Autor diskuse: Romcik - Profil , 29.7.2008 plavaná - náčiní, doplňky

KóĎA - Profil | St 30.7.2008 11:07:39

Mrkos: o tom samozřejmě žádná. Já jen reagoval, že ne všechny boloňky u nás prodávané jsou ty původní (alespoň jsem to četl :-), určené k lovu menších ryb, lehké s velmi tenkou stěnou, proto opravdu slabé návazce.

MrKos - Profil | St 30.7.2008 10:49:46

Kóďa: dokážu si představit řeky kde není flek nad hlavou a nebo jsou jiné překážky bránící dlouhému klacku takže tam by ta matchka mohla být super... ale jinak je to jak říkáš, podprůměrná bolo udrží i koňa a lepší bolo nemám takže nevím :-)

MrKos - Profil | St 30.7.2008 10:47:18

mirmen: pravda, hodnotíš to z toho užitného pohledu a taky z pohledu že cílová ( nebo často lovená ) ryba bude kapr nebo něco většího a potom je na místě přemýšlet o nějakém takovém prutu který jsi popsal a souhlasím s Tebou...
zkusím nastínit i ten druhý pohled který by mohl být takový že cílovou rybou nebude kapr ani něco většího ( a je spousta rybářů kteří si chtějí zachytat a stačí jim k radosti třeba ostré, podoustve a ostatní říční šupiny ) a pak je boloňka jednoznačně lepší protože umožní mnohem lepší vedení splávku, chytání ve větších hloubkách a nebo třeba i skoro ideální podržení nástrahy bez nutnosti přehloubit o metr... to vše hovoří pro bolo...
v případě že to i tak občas šlukne kapr ( což se z proplavání stává ojediněle ) je už na zdatnosti lovce jak si s ním poradí protože jak říkáš, něktěří pekáčníci jsou v létě fakt vzteklí :-)

KóĎA - Profil | St 30.7.2008 10:30:27

mirmen: já má boloňku MIVARDI shangrilla a se čtrnáctkou fluorine to snad ani nejde utrhnout. Většího kapra než 45 nemám, naproti tomu jsem ho tahal proti proudu v podjezí, kde jsem měl problém se udržet i já. Spíš jsem ohnul háček. I boloňky se dělají tvrdší, řekněme šité na české používání.

mirmen - Profil | Út 29.7.2008 19:03:26

neznám tvou řeku , ale vezmi do úvahy, co bude dělat ryba ( například 45-50 cm kapřík )... pojede s proudem a bude se snažit dostat do úkrytu - vázky? ..... udrží to kmen , který dáš na boloňku ( 2,5- 4 kg) a návazec mezi 1,5-3,5 kg ? .. jestli je řeka přírodní, s naplavenými větvemi a kmeny ve vodě , převislými větvemi sahajícími do vody, pak bych uvažoval spíš o tvrdší "power" match ve 4,5 m , která snese vlasec na 5 kg a k tomu návazce 4 - 4,5 kg ... jestli máš prostor pro to, aby kapr jezdil do cca 30-40 ti metrů na slabším kmeni, můžeš o boloňce uvažovat ...

.... na některých říčkách jsou pekáčoví kapříci obzvláště zuřiví :-)

pasinka - Profil | Út 29.7.2008 14:43:29

Určitě taky záleží na síle proudu,čim pomalejší tím si můžeš dovolit o něco kratší proutek,protože nemusíš se splávkem tolik pracovat, stejně jako hraji bych šel asi do 6m,možná i do 7m. Sám mám dvě,jednu v 5m a druhou v 7m a nedá se to vůbec srovnávat,tu sedmičku beru už skoro pořád a 5 smutně leží v koutě. Osobně bych ti doporučil nějakou od mikada,buď ultraviolet nebo temptation,za dobrý peníze slušnej proutek. Když si koupíš nějaký těžký kopyto,tak tě to akorát od tohohle pro mě skoro nejoblíbenějšího způsobu lovu odradí,přece jenom s prutem pořád pracuješ a každej gram je pak znát.

Milhauz - Profil | Út 29.7.2008 12:05:43

V tvém případě bych vzal 4,5m matchku a nebo když si dost připlatíš tak ani ta 6m bolo nebude neohrabaná, přijde mi to jako ideální délka, mám 5,6 i 7m

hraji - Profil | Út 29.7.2008 11:41:19

Já bych se také přiklonil k délce minimálně 6 metrů. Osobně mám boloňky dvě, jedna je dlouhá 6 a druhá 7 metrů. Samozřejmě že porost na březích je limitující, ale na druhou stranu, čím delší prut, tím lepší schopnost vést splávek, a o to tu jde.

KóĎA - Profil | Út 29.7.2008 11:37:28

Já bych doporučil boloňku v minimální délce šesti metrů. Kratší raději matchku