Candát a kukuřice

Čím si vysvětlujete, že se čas od času chytí pěknej candát na foukanou kukuřici?
Autor diskuse: Zachy - Profil , 28.7.2008 dravci - nástrahy, návnady

Proč se candát čas od času chytne na rostlinou nástrahu?

A) Stává se z něj vegetarián3%

B) Utočí na hejno rybyček motajících se kolem háčku a nechtěně se chytí65%

C) Obohacuje si jídelníček32%

Od 29.7.2008 hlasovalo 31 čtenářů.

Méďa cl - Profil | Út 29.7.2008 21:47:47

na kukuřici po asi 5 celnech stejný záběr jako od cejna a po vytažení candát 62cm

Blondak - Profil | Út 29.7.2008 21:37:03

Nedavno jsem se na toto tema bavil s otcem a ten mel prihodu . Zakrmoval flek bramborama a kdyz se druhej den vratil na ono misto nestacil se divit misto kapru mu brali stiky . Kdyz prisel domu a vykuchal jednu kterou si vzal tak tech brambor byla plna .Takze si myslim ze i dravec sem tam vezme tuto nastrahu.Abych nezapomel toto se stalo vic nez pred 20lety.

Jonky - Profil | Út 29.7.2008 21:29:37

podle mě se candoš chytí na foukačku když se kolem ní potuluje hejno rybek zautočí na rybku a omylem zeberu foukačku párkrát jsem dokonnce chytil na fukačku i štiku taky nejspíše utočila na rybky

Jesus23 - Profil | Út 29.7.2008 17:03:17

Ja obohaceni jídelnícku fakt neveřím to se uz spíš zatřpití háček.jinak jasně za B k foukačce to přitakuje rybicky a k rybickám to táhne candáty.

PepaČadek - Profil | Út 29.7.2008 13:43:00

Hlad je nejlepší kuchař. S candátama nemám zkušenosti, ale mám štiky na kolínko a podobný nástrahy. Zpravidla hned po dopadu nebo když jsem tím pohnul. Bílá ve vodě se pohnuvší věc, kterou dravec s prázdným břichem rád vezme.
Cíleně bych tak nechytal.
A pak je tady druhá věc, která ještě asi nepadla. Zvědavost. Za svojí vláčecí "kariéry" jsem chytil dost ryb o nichž jsem přesvědčen, že si na tu věc chtěli jenom šáhnout a seznámit se s ní. A protože ryba nemá ručičky, tak se seznamuje tlamou... :-)

PetrK - Profil | Út 29.7.2008 13:33:08

já zase slyšel o sušených i čerstvých švestkách

Ondra77 - Profil | Út 29.7.2008 13:23:23

Vím že to není k tématu ale nedávno jsem chytal na řece na červenou (jahodovou)kukuřici a když se mi do vlasce zamotala tráva lehce sem cuknul s prutem a když to vytahuju cítím odpor myslel jsem že to je klacek či co ale když se nad vodou objevila štičí hlava docela sem koukal.Vysvětluju si to tím že ji lákala červená barva a to cuknutí ji vydráždilo k útoku.

emiliano - Profil | Út 29.7.2008 12:51:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Podle mě si candát a jiní dravci prostě nenechají ujít možnost zobnot si do něčeho co nezají. Znám případy kdy se sumci naučili žrát kuku jak kapři a spolehlivě na ni brali a nebyli to žádní maloši 150-170cm. prostě i dravec si rád dá "přílohu". Přeci i velcí kapři si rádi zpestří jídelníček malými rybičkami

x.v.a.s.a - Profil | Út 29.7.2008 12:43:52

Přikláním se k názoru,že candát útočí na hejno rybek.Mě osobně se podařilo pár let zpátky několik candátů na foukačku ulovit.Známé se před 2 týdny podařil na rohlíkový boilies candoš 81cm.....

Angle face - Profil | Út 29.7.2008 12:33:04

tommi Chleba tam mne napadá jen,že hejno rybek se zhlukne kolem chleba na dně a dravec za učelem lapit nějakou netrefí rybku ale trefí háček jako se to stalo nám. 81 cm štika.

pfly - Profil | Út 29.7.2008 12:32:20

Nemyslím,že by zrovna candát obohacoval potravu rostlinou stravou.Spíš se najde určitá paralela s barvou jiker a že si ryby rádi spestří jídelníček jikrami není nic nového.Pak už jde jen o to,jak hluboce má candoš zakódovanou potravní informaci ve svých reflexech.

tommi - Profil | Út 29.7.2008 12:29:58

No v mém okolí se to stává opravdu hodně často.Já mám právě z předloni mého největšího candáta (78cm) na kůrku chleba.O rok zpátky vedle mě chytil na Hartě chlap candoše na medovku skoro 90cm.Známý chytil u nás na rybníku 90cm candoše na kukuřici a můj parťák se kterým jezdím na ryby v loni na jaře chyt taky na medovku 73cm candáta.No celkově jsem chytil asi 7 štik a 2 candáty na žížalu při lovu kaprů.A taky se mi stala příhoda na Hartě-chytám kapry na položenou-a co hod,to záběr-přiseknu a vždy asi po 5 vteřinách ukousnutej vlasec(vlasec 0,28 a nebylo to žádné přetahování)-na konci byl prostě odrbanej silon-ukouslej od štiky.To by nebylo nic zvláštního,ale..to se opakovalo 4x:-D..pak jsem tam dal ocelový lanko a záběr už nepřišel...Ale hodně slyšívám především o candátech na medovku..Je ale divné,že téměř všichni candoši takto chyceni jsou už větších rozměrů(neslyšel jsem o žádném mimču pod 50cm).No a štiky a candáti na žížalu jsou jasní-ti to berou určitě záměrně,ale jak je to s medovkama,chlebem atd..to asi nerozlousknu,ale přikláním se k variantě,že při ulovení té ryby máme spíše štěstí,že to hodíme přímo před ni a ona to chce jen ochutnat ze zvědavosti anebo omylem při lovu rybiček,jak už tu bylo zmíněno:-)...Toť můj názor a zkušenosti...

benefit - Profil | Út 29.7.2008 12:19:29

Jo, štiku na kuku už jsem taky chytil. Někdy v prosinci, možná v lednu. Při dopadu se splávek potopil a já si říkal, co jsem to za debila, že neumím vyvážit sestavu. Tak jsem to vytáhl a nestačil jsem se divit. Kudla asi 15 cm. Ale to bylo v pohybu, při klesání nástrahy. Tady je ta pravděpodobnost větší, než když se nástraha válí na dně. Možné to je, ale jak říkám. S kukuřicí chytám od nepaměti a candoš se mi o to za ta léta ani neotřel. A u nás na řece nechávali chlapi plavat hned pod jezem přímo ve vývařišti na háčku housku a prej tak chytali boleny. Nebyl jsem svědkem žádného úlovku, ale údajně se jim občas zadařilo. Ale zase to byla nástraha v pohybu. Ve vývařišti si ten bolen nemá moc času nástrahu prohlídnout a prostě po tom lapne. Moment překvapení.

Flip - Profil | Út 29.7.2008 12:16:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

To all-jsem toho názoru, že candáti nepohrdnou čímkoliv co si vyhodnotí jako něco co by mohlo být k žrádlu.Pokud candát loví v hejnu, což zpravidla jsou menší jedinci , organizovaný lov přinese úspěch a candáti se nažerou.Pokud ovšem se jedná o větší kusy, což jsou už zpravidla samotáři, tak viceméně sežerou z nouze na co přijdou, protože jako samotáři už nebývaji tak úspěšní v lovu.
Že candáti v době nouze sežerou na co přijdou mohu potvrdit tím, že v době kdy jsem chytal na koule jsme jako partikl dávali kukuřici.Vedle nás dědulové žehlili candáty-sice na rybičku, ale několik z nich nám tvrdilo, že při kuchání měli žaludky plné zpola natrávené kukuřice.
Takže žádná zmýlená, že by netrefil rybičku a vzal zrnko vedle, ale záměrná konzumace rostlinné potravy.

Zachy - Profil | Út 29.7.2008 12:02:07

Ale dobrý by mohlo bejt lapat candoše a nejen je na místě kde sme přes den krmítkovali,protože rybky kolem budou šmejdit.

ferdoz - Profil | Út 29.7.2008 11:59:45

Na Oravskej priehrade v čistej vode krásne viditeľný pri brehu jazdil asi 60-65 cm boleň a pravidelne tlamou atakoval nejaký biely kus umelej hmoty na dne. Tak som mu tam prihodil asi 10zrniek kukurice. Jednuchňapol ešte keď klesala. Potom pri každom druhom - treťom prejazde vzal nejaké to zrno. A potom blízko prešla výletná loď a vlny zakalili vodu pri brehu . . .

benefit - Profil | Út 29.7.2008 11:55:22

Myslím, že náhoda. Já se musím na candoše dost nadřít s přívlačákem, nebo na rybku a na feeder. Na kuku mi v životě nevzal. A to je to moje nejoblíběnější nástraha. Ale tuhle chytil můj táta 70ku candoše na bojlí jahoda. Nekecám. Prostě, občas se splete. Ale cíleně candoše na kuku, bramboru, housku a jiné pochutiny pro bíložravce je nesmysl. Varianta s rybkou a krmítkem je dobrá, dřív jsem používal do krmné směsi ještě nějaký aroma na candoše, ale zjistil jsem, že jsou to vyhozený peníze a ještě teďko mi to smrdí v brašně.

strecek - Profil | Út 29.7.2008 10:43:18

no a od chlapů, kteří chytali na vařené brambory, jsem slyšel, že těch candátů nachytali spousty na kostičky z brambory. Podle mého názoru se k takovéto návnadě najedou malé rybky, které se snaží brambůrky nebo kukuřici roztrhat tak, aby ji mohli zdlábnout. To naláká dravce, který se netrefí na rybky, ale zachytí se na háčku.

strecek - Profil | Út 29.7.2008 10:38:34

Mně se podařilo asi před 5 lety na namočenou a uvařenou kukuřici dostat candáta 80 cm. Chytal jsem nejdřív na plavačku na malou plotičku, dvakrát se mi splávek potopil a když jsem chtěl asi po 5 vteřinách zaseknout tak splávek vyjel zpět na hladinu. Na rybičce nebyla žádná známka kousnutí, tak jsem si myslel, že mám přejezdy od kaprů. Nahodil jsem tam proutek na kapříky, do 5 minut jsem měl záběr. Nedokážu si vysvětlit proč rybku dvakrát sebral a pustil, osudná mu byla moje kukuřice

paia - Profil | Út 29.7.2008 9:53:18

pred tremi tydny se mi obesila sticka na foukacku, dostal jsem ji na hladinu, pak zamavala a ukousla mi to.