Sonda na dně?

Ahoj, možná se ptám trochu blbě, ale existuje nějaký echolot, který používá sondu na dně? Nejde mi o vyhledávání ryb, jde mi jen o to mít trochu přehled o místě, kde mám nahozeno, popř. adrenalin, když kolem projede větší ryba, jestli to vezme, nebo ne?
Autor diskuse: zdenusoun - Profil , 20.7.2008 všeobecné - náčiní, doplňky

zdenusoun - Profil | Út 22.7.2008 15:25:34

No to mě také napadlo že sonda vydává rušení které plaší ryby a nebudou se v okolí zdržovat jen o tom nikdo nepsal

Patan - Profil | Út 22.7.2008 1:53:38

Jo...nasel jsem fotku tech anakond z podvodni kamery nize

Patan - Profil | Út 22.7.2008 0:13:55

zdenusoun: (nemyslim to zle), ale zrejme ti chybi zakladni informace o uzititi ruznych druhu echolotu... predne odhozova sonda slouzi k prozkoumani dna a je urcena tem kdo nema moznost pouzit lod, je to efektivnejsi nahrazka mapovani dna pomoci markeru. Sonda je vyrobena z plastu a nekdo ji pouziva jako splavek pri lovu dravcu, kteri neresi impulsi vysilane touto sondou. Neni nic jednodussiho, nez vytipovat misto pomoci sondy, oznacit vlasec u navijaku, zapamatovat si bod na protejsi strane a podle toho si pak nachystat udici k lovu...je to rychle a easy. Pokud by jsi chtel uzit sondu jako marker, nejenze vymlatis baterie behem chvile, ale ani nic nechytis impulsy vydavane sondou jsou celkem neprijemne (zkus vrazit ruku pod sondu u klasickeho echa). Co se tyce barev sondy, tak jsou rozdelene dle frekvenci- zelena pro USA, oranzova pro EVROPU, material je zrejme stejny, krome toho sonda registruje pouze povrchovou teplotu vody. K tomu aby jsi zjistil rozhrani teple a studene vody a teploty dna, budes potrebovat odhozovy teplomer, ktery ti po metru zmeri sloupec vody od hladiny az po dno...atd. Tvuj adrenalin z meho hlediska resi pouze podvodni kamera, aurcite by jsi se divil co ti plave pod nohama a prestal by jsi resit blbosti ;-))

zdenusoun - Profil | Po 21.7.2008 23:01:49

Ještě se zeptám ta sonda kolik asi váží a z jakého je materiálu myslím tu odhozovou (zelená)

Eli - Profil | Po 21.7.2008 20:50:41

zdenusoun: když už teda chceš vermomocí pozorovat ryby jak ti jezděj na zakrmenym fleku, tak tam tu sondu zkus hodit druhym, popř. třetim prutem, ale asi se ti to bude motat. Neuraž se, ale beztak si myslim, že je to volovina:)

Denny - Profil | Po 21.7.2008 20:20:14

zdenuson - opravdu nemas zac.

zdenusoun - Profil | Po 21.7.2008 20:15:30

Denny::rozhodně nechci aby to vypadalo že se stebou chci hádat díky moc za Tvoje odpovědi pochop o sonaru toho moc nevim nikdy jsem ho neměl a ty jsi mi udělal obrázek takže ještě jednou díky

Denny - Profil | Po 21.7.2008 20:06:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

zdenuson - ted nevim,jestli to myslis vazne nebo ne,kdyz se ptas k cemu je ti dobre znat profil dna.O tom je prece hlavne sonar,hloubka,dno a jeho slozeni,teplota vody atd.
Casto kdyz silne kvete voda a sinice jsou ruzne rozlozeny ve vrstvach ti to muze dost pomoct,to ze ti to ukaze ryby je sice hezka vec ale to uz za par minut neplati,dno ale zustava(pokud neprijde treba nejaka povoden) nezmeneno a to ti hodne muze napovedet pri lovu.Uz k tomuto tematu nehodlam dal psat,pokud myslis,ze ti to nejakym zpusobem ovlivni zabery nebo zvedne adrenalin,no je to na tobe.

zdenusoun - Profil | Po 21.7.2008 19:57:15

Denny: nezlob se na mě ale když ryby nejdou tak nejdou s tím nic neuděláš at máš sonar nebo ne to samé můžu říct k čemu ti je že znáš profil dna (tedy kromě toho že neuvázneš když je tam pařez nebo ,,lavice,, když budeš bez záběru když tam uvidim ryby a budu bez záberu tak si řeknu dobře nejdou ke dnu nereagujou na krmení ale když tam nebudou tak nemá co zabrat a něco je špatně

Petr Koch - Profil | Po 21.7.2008 19:39:51

zdenusoun - ®: no tak to už je moc i na mě a to jsem kaprař.

Denny - Profil | Po 21.7.2008 19:35:46

zdenuson - dobre tak jinak.K cemu by ti to bylo dobre,kdyz bys videl,ze jsou tam ryby a cely den budes bez zaberu,nebo nekolik dni at budes delat cokoliv,muze se klidne stat,ze ryba bude ve sloupci a na dno vubec nepujde,zacnes chytat na splavek?Myslim,ze tahle otazka je ztrata casu,nevyvracim ti to ale pro me je to opravdu nesmysl,pokud chces vedet co se deje pod vodou,budes muset pouzit neco jineho a ne sonar.

zdenusoun - Profil | Po 21.7.2008 19:10:18

Denny: no to je právě ono )) to jsou ty nervy když víš že je tam ryba a ted cekáš jestli zabere nebo ne ))) a když tam dlouho žádná ryba není nebo ani nepluje kolem změníš flek nebo hodíš jinam nebo do jiné hliubky do teplejší vody a tak chtělo by si to vypůjčit a vyzkoušet ale obávám se že to asi nepůjde nikdo to z ruky nebude chtít dát ještě magorovi kterej to chce použít nestandartním způsobem ))

Denny - Profil | Po 21.7.2008 18:16:46

zdenusoun - byt tebou,tak na to zapomenu,sonar je hlavne o profilu dna,to ze ti to ukaze ryby jeste neznamena,ze to ryba veme,neco jineho je pri vabeni sumcu,tam je to dobry pomocnik i na zobrazeni ryb.

zdenusoun - Profil | Po 21.7.2008 16:32:05

Denny: no sondu bych neukotvoval taby byla průběžně na kmenovém vlasci a jelikož plave tak by vyplavala na hladinu problém je v tom že od sondy k prutu kdybych vyšponoval vlasec tak ji potopím leda by musela být na samostatném návazci který by byl dostatečně dlouhý ale to by zas dělalo problém při nahazování a při zdolávání ryby ach jo jak z toho ven kamera je dobrá ale s tou taky nemůžeš nahazovat to by asi dlouho nevydržela ))))

Denny - Profil | Po 21.7.2008 15:14:04

Jak pise Patan,podvodni kamera je docela dobra vecicka,ktera se da pouzit temer na vsech vodach,je to otazka cistoty vod ale napr.velmi dobre se s tim da zjistit na prokrmenem miste,zda a kolik je sezrano,urcite pohodlnejsi nez se potapet,zvlaste v zimnich mesicich :-)
Ostatne temito hrackami bylo natoceno spousta velmi peknych zaberu jak v kaprarine,lovicich dravcu apod.

Denny - Profil | Po 21.7.2008 15:08:32

zdenusoun - mas pravdu,jsou nektere ktere maji dosah i podstatne vic,ale pokud by jsi pouzil tu sondu,nebo ji chtel takhle nejak pouzit tak bys ji tam musel asi nejak ukotvit,coz by ti asi pri zaberu mohlo delat pri zamotani peknou paseku,nehlede na to ze nevim jak dlouho by ti vydrzela barerie,kdyz by byla neustale zapnuta,dle meho bych nad timhle vubec neuvazoval a myslim,ze by te t ani nebavilo,ono vseho moc skodi.Je spousta technickych vymozenosti ,ktere se na trhu daji poridit a nekdy je to mozna i trosku na skodu,uz to potom prestava byt to prave orechove.

zdenusoun - Profil | Po 21.7.2008 13:32:23

Denny : tak některé odhozové sondy mají 50 metrů což není zas tak špatné jen si lámu hlavu s tím jak vypnout vlasec tak abych sondu neponořil a zároven mohl dát swingra na břehu ))

jonasuss - Profil | Po 21.7.2008 10:16:15

Ale, ale Panove, nechteli by jste, aby vam jeste ryby skakali na udice, co ta revoluce s vama udelala, najit ryby to je to umeni, sam mam moznost tyto vymozenosti, ale jenom pouzivam fish finder protoze na jezere o 100 ha, by jse jen a jen jezdili a tak je fajn najit diru ve ktere ty ryby najdete. Tyto gisma se hodi na more, a proto se to tez na mori pouziva, ale ceske reky, nebo jezera?

dlabda - Profil | Po 21.7.2008 9:48:16

to je anakonda neni?:)

vydrýsek říční - Profil | Po 21.7.2008 9:38:17

ondra77 to je spis zelva