Souboj článků - Bucharovic

Ze služebních důvodů nebudu na 90% ani ve čtvrtek ani v pátek moci být na netu. Proto ,,upíchávám" své dílo už nyní.Petra Kocha jsem o tom vyrozuměl osobní zprávou. Díky za pochopení.Posílám článek na dohodnuté téma - puštěná ryba a jako bonus pro čtenáře a mimo !! ,,souboj" posílám ještě jeden sranda příběh z doby mých začátků u armády

Jak mně ,,profesor " Bolen daroval nebe a já jemu život.....

Léto bylo ještě mladé.Většina národa pěla chválu na osobní statečnost a oběť Mistra Jana Husa. Tento národní hrdina se jak jistě všichni víte odebral v plamenech do nebe zrovinka na počátku července a dal nám tak důvod oslavovat tento smutný počin a to státním svátkem -potažmo dny osvobozenými od pracovní činnosti. No a protože k nám ještě kdysi zabloudili i pánové Cyril a Metoděj v tomtéž čase,tak bývá volných dní zpravidla více.
Já si vybral ještě pár dní dovolené a tento krásný čas jsem trávil s rodinkou na Orlické přehradě. Jenže jak to bývá ,tak představa mojí ženy o trávení několika dní u krásné přehrady se krapítek lišila od představy mojí..... A tak jsem si vzpomněl na film o rodině Homolkových a řekl jsem si ( hodně potichu) - ,,Jestli si ty ryby nevybojuju,tak jsem mrtvej muž !! ".
A tak jsem dosáhl úspěchu v té míře, že mě bylo ,,dovoleno" zabývat se tím ,, nesmyslným mrskáním vody " alespoň pár hodin po ránu než se rodinka probudila a pak zase dalších pár hodin když slunce pomalu dokončovalo svou denní pouť. Žena si byla jistá vítězstvím, ale vy i já víme, co ona netuší. Že právě to je ten časový úsek, o který nám vláčkařům jde. Quo Bono Veritas….

Jak jsem tak jednou ráno vstával,(venku ještě tma) tak se moje ženuška jen převalila v posteli na druhý bok a tak abych to nepřeslechl pronesla - ,, jsi magor !! ". Ale pozor vážení! Neodsuzujte poznámky mojí ženy ! Budou mít totiž v mém příběhu stěžejní a pozitivní roli !!
To jsem ale v tu chvíli ještě nemohl vědět a pospíchal jsem k vodě. Asi většina z vás tuší co na mně čekalo.

Jen rána u vody mohou mít takové neopakovatelné kouzlo jakého jsem byl svědkem i já. Tma se stále nechtěla vzdát své vlády nad světem, ale každou vteřinou bylo jasné, že pomalu svůj boj nad stále se rozjasňujícím východním obzorem prohrává. Teplejší voda nežli vzduch rozprostírala těsně nad svou hladinu lehounké závoje z mlhoviny a ty se v mírném větříku otáčely jako by jimi proplouvali neviditelní páni rybáři. Ti páni rybáři, kteří kdysi byli tím čím jsme my, ale nyní jsou už tím a tam co i my všichni jednou budeme.....
Pak porušil posvátný klid živý kolega rybář co opravdu plul po hladině ve své pramici. Nikam nespěchal a jeho vesla vířila vodu přesně jen natolik, aby se pohnul kupředu. Kupředu až tam, kde na něho čeká jeho dnešní sen při jehož snění mu snad Bůh zapomene odečítat jemu vyměřený čas.
Od břehu, ze stínů kde stála ukrytá mezi stvoly vodních trav, vznesla se volavka a jako tichý přízrak z časů dávno minulých se kolébavým letem přenesla přes zátoku aby zmizela kdesi za oponou mlžného oparu. Blížil se ten zvláštní okamžik. Ta chvíle, kdy se slunce s konečnou platností vyhoupne nad obzor a nočním dravcům svými paprsky dá na vědomí, že jejich nadvláda končí…
Tak honem ,ať ještě utrhnu každou vteřinu toho času mezi ,,psem a vlkem" .
Gumovým riperem protahuji mělčiny v zátoce a doufám,že zastihnu ještě nějakého toho zpozdilého ,,rytíře hlubin " - candáta. Jenže jak jsem vyrozuměl od domorodců, je v přehradě podstav vody a dravci se v posledních dnech přestali o nástrahy zajímat. Asi na tom něco bude, už jsem lovil tři večery a zrovna ,,točím" druhé ráno a výsledek - dva candátci tak asi kolem 30cm. Jinak ani šupinku. Tak jsem si řekl, že se alespoň podívám dále podél břehů a i když slunce už je nad obzorem a s candáty už asi počítat nemohu, podívám se co se skrývá za dalším (a dalším) ohybem.
A pak jsem to uviděl. Zátoka snů !!! Dno se v jejím ústí ztrácelo kdesi v nesmírné černi hlubiny a jen pozvolna se zvedalo vzhůru k hladině směrem ke špici zátoky. Tam nechyběly na mělčině prastaré pařezy, které bylo díky nízkému stavu vody pod hladinou vidět. A tam všude se voda jen vařila drobným potěrem a malými rybkami všeho druhu, které už netrpělivě očekávali hřejivé sluneční paprsky. Asi byly ještě hrůzou bez sebe z řádění nočních predátorů, kteří jistě svědomitě decimovali jejich hejna. Ale co se to pod hladinou pohybuje za stíny ? To není žádný potěr, každý z těch stínů má nejméně 70 centimetrů a je jich alespoň šest nebo sedm ! V pravidelných kruzích se pohybovali těsně pod hladinou u hranice břehu s vodou a jejich úmysly byly víc než jasné! Boleni !!!! Ale jací !!! To byli ti pověstní profesoři, stokrát zatracovaní, tisícekrát omodlení. Ti co z hloubi svého domácího prostředí zhluboka kašlou na výmysly nás rybářů, na naše sny a marné touhy zahrát si s nimi hru na přetahovanou.Tak to bude oříšek, to mě bylo hned jasné. Koukám co mně oči stačí jak veliké jsou rybičky namačkané u břehu, jakého jsou druhu a tím pádem jaký barevný vzor se jim bude nejvíce podobat. Je to ,,všehochuť" ouklejky, hrouzci, okounci - zkrátka rybí Babilon. Tím lépe říkám si, mám alespoň větší možnost výběru nástrah podle jejich akce a nejsem tak těsně limitován barvou.
Jenže i když jsem se choval jako indián na válečné stezce, z pobřežního křoví vyčuhoval jen můj prut a moje pohyby byly pomalé a bezhlučné - profesoři na mě kašlali dál. S hlasitým šploucháním a útoky hodnými žraloka bílého dál ,,bušili " do rybek, ale moje nástrahy totálně ignorovali. Úplně jsem zapomněl na to kolik je hodin a když jsem mrknul na hodinky, zděsil jsem se. Manželka chce dnes jet na výlet na zámek Orlík, snídaně už je asi v našem ubytovacím středisku v plném proudu a já jsem minimálně 2 km od jídelny - ale po proudu. Tak jsem se psychicky totálně zdeptán vydal na zpáteční cestu a přesně jsem věděl, jak bylo sedlákům po bitvě u Chlumce... Žena byla (jak jinak) bojovně naladěná a když jsem se jí snažil (já bloud) vysvětlit, co že mně to potkalo za citovou újmu od boleních profesorů, jen jsem si vysloužil jedovatou poznámku - ,, Bůh ví, kam jsi to házel. Chytil jsi prdlajs, to to můžeš rovnou nahazovat tady pod okny na zem a výsledek je stejnej."
A mě najednou všecko docvaklo a já už věděl,jak zítra ráno budu pokoušet štěstí u ,,profesorů". Dal jsem ženušce pusu za skvělou inspiraci ( pronesla - ,,už jsi definitivní blázen“) a celý den jsem byl za toho nejlepšího taťku a manžela.

No a druhý den jsem ani nevnímal krásy probouzejícího se rána a volavka mě mohla vidět jak sprintuji do ,,své" zátoky. Moje strategie byla prostá. Vždyť už je dávno obecně známo, že boleni rádi a s větší důvěrou útočí na kořist která míří od břehu na volnou vodu, jenže mě se to až do poznámky mojí ženy o ,,lovu" na suchu" nevybavilo. Zátoka byla tichá, jen občasné šplouchnutí dokazovalo, že alespoň někteří aktéři jsou na svých místech. Položil jsem malého 5-ti centimetrového ,,Popíka " v barvě bílé rybky na břeh asi deset metrů od ,,špičky " zátoky a asi 50 cm od okraje vody. Vlasec - ,,osmnáctku " jsem opatrně zatížil malým oblým kamínkem a odklopil jsem řadič navijáku. S prutem zdviženým kolmo k nebi jsem se dal do obcházení zbývajícího úseku špičky zátoky a mířil jsem vlastně k jejímu ,,protějšímu " břehu.Protože jsem dost vysoký a ruce jsem držel co nejvíce nad hlavou, dařilo se mně pokládat vlasec na vodu napříč špičkou zátoky. Došel jsem až ke křoví které jsem si vyhlédl a opatrně abych z pod kamínku neuvolnil vlasec jsem tento srovnal jak jen to šlo na hladině. Malý woblerek - ,,Popík " ležel přímo naproti mě přes zátoku a na břehu. Na suché zemi - jak si z mně dělala legraci moje žena. A tak jsem splnil její přání a měl jsem nahozeno na ,,zemi " i když pravda ne přímo pod okny pokoje kde ještě v tu nekřesťanskou dobu určitě spala....

No a pak mě čekalo už jen čekání na svítání a vytoužený příjezd ( snad) boleního profesorského sboru. Jen jsem se modlil, aby hrázný nezačal nějak hýbat s hladinou , což by mohlo vyvolat pohyb jinak klidné hladiny v zátoce.To by asi vedlo k uvolnění mého ,,nastraženého" woblerka a celá moje snaha by přišla vniveč.Naštěstí se nic takového nestalo a s prvními slunečními paprsky jsem byl svědkem toho, jak se opakuje včerejší scénář. Moje přítomnost a podivné chování na břehu mělo za následek ,že ostatní noční dravci - candáti a sumci zmizeli beze stopy aniž bych si všiml jejich přítomnosti a tak drobné rybky byly v klidu a nic nebránilo bolenímu rodeu.
A pak to začalo ! Skrčený v křoví, prut v ruce postavený kolmo k nebi jsem uviděl první ,,výbuch " vody ve které poletovali drobné rybky. Za pár vteřin další o pár metrů dál, ale ještě stále to nebylo dost blízko místa kde se v ranních paprscích na první pohled zcela nesmyslně na břehu vyhříval můj ,,Popík ". A najednou to bylo tady - závar jen kousíček od osy mého ,,směru ". Okamžitě jsem zatočil kličkou navijáku a už jsem viděl, jak se můj ,,Popík " vydal na krátkou cestičku k vodní hladině. A už je ve vodě a já točím kličkou. Špičku prutu nakláním ze strany do strany jako metronom a ten balzový krasavec vypadá přesně jako zmatená rybka, co se chce co nejrychleji dostat z nebezpečné mělčiny někam kde nepůjde o život.... Tlačí před sebou malou vlnku, řeže hladinu jako nůž a tvoří předpisovou ,,stopu " z bublinek co jako by chtěla žalovat - ,,tudy plula pane profesore, tudy ! " Modlím se ke všem svatým aby můj pokus vyšel,vím že mám jen jeden. Repríza nepřichází minimálně dnes v úvahu. A najednou - bum .... Rána do prutu,že mě málem vypadl z ruky . Ještě že jsem si dobře sešteloval bojovou brzdu na svém ,,Šimánku ". už na nic nečekám, zvedám se z podřepu a mířím pomalu k vodě. Celou dobu se snažím udržovat napnutý vlasec , což nedá moc práce. Zaseklá ryba dělá totéž i za mě.
Byl to krásný boj. Bolen se pral jako chlap a ani jednou nezamířil k pařezům na mělčině kde by jistě kdyby chtěl celé divadlo lehce ukončil. A tak se stalo, že jsem nad ním vyhrál. Dovedl jsem si ho nad podběrák a složil jsem ,,profesůru ". Nebyl to pravda ten největší ze ,,sboru " , měřil ,,jen " 76 cm ( byli tam větší - nelžu ! ) ale pro mě to bude do smrti ,,pan profesor " . Přemohl jsem ho jen a jen díky ženské lsti, která vyklouzla mimoděk z úst mé ženy - ,,to můžeš rovnou nahazovat na zemi "
Za ten zážitek co mě bolen - bojovník dopřál jsem zas na oplátku já dopřál jemu svobodu a život. A tak tam snad plave dál. Ale pozor - už je zase o něco chytřejší !!!
No a moje žena ? Po mém návratu ten den zas jen prohodila - ,, No jo, ještě že nejsme z těch tvých úlovků živý, to by jsme do týdne umřeli hlady ". A já se jen v duchu smál pod fousy, kdepak na mě ženuško dnes s výčitkami ! Já měl dnes v rukou Krále, daroval jsem mu život a proto se cítím jako Bůh....

A tady je slíbený bonus ,,mimo soutěž"


O vojínu Bajnocim , makovníku a štice …..

Začalo to tenkrát,když jsem dostal do schránky obálku s modrým pruhem a po jejímž rozbalení jsem se dozvěděl , že pro zachování světového míru je nutné abych se dostavil dne 2. 4. 1987 do městečka kdesi na jihu Slovenska o jehož existenci jsem neměl až do té chvíle nejmenší potuchy – Seredě. Nevím jestli má smysl psát o tom,jakou barvu měl ve chvíli tohoto zjištění můj obličej.Myslím že každý ufoun by mě jí musel závidět , tak krásně jsem zezelenal. Tak se ze mě stal voják.
V mém vyprávění se asi ( nedá se tomu zabránit ) vyskytnou poněkud přízemnější výrazy a tak prosím ty co nebyli na vojně aby byly tolerantní a brali to jako doplnění základního vzdělání . No a ti co na vojně byly,ti se divit nebudou…Ale pojďme od slušnomluvy raději do Seredě. V tom městě byla dvě kasárna. V jedněch bylo velitelství Brigády , bylo to takové ,,město ve městě ´´. Tam panovala tvrdá ruka ,,gumákova´´ , zkrátka tam byla takzvaná lampasácká vojna. Vojenské řády tam platili víc než inkviziční zákony při prosazování kladiva na čarodějnice. Neomezeným vládcem tam býval podplukovník Kuchta , kterýžto se vyznačoval tím,že měl u svého domu prý ( sám se tím chlubil ) vybudovaný malý betonový protiatomový kryt rodinného typu…. Jeho rodina byla pravidelně buzerována ,,leteckými ´´ poplachy a podle slov soudruha podplukovníka prý při evakuaci a přesunu z rodinného domu do rodinného bunkru dosahovali doma lepších časů a prokazovali větší bojovou připravenost ( jak nám neustále předhazoval ) než všichni vojáci sereďské posádky dohromady. Jeden z vojáků maďarské národnosti , vysoký snědý fešák, mu tu jeho domácí morálku jednou naboural . Podařilo se mu dostat se do podplukovníkova domu na pozvání jeho krásné sedmnáctileté dcery Denisy .Nutno zdůraznit,že rodiče nebyli doma a tak čacký junák nejen že použil slečnu Kuchtovou k oblažení svého těla , ale ještě použil i toaletu , kde mimo jiné tužkou na zeď napsal za kolik že to má ,, do civilu ´´. Když to tatík Kuchta uviděl , bylo asi štěstí že toaleta slouží k tomu , k čemu slouží , neboť se z toho dle mého názoru musel zákonitě posr.. a tak to alespoň neměl daleko….
Tak toliko o ,,velikých kasárnách ´´. Jenže jak už to bývá, vše veliké má něco jako malou sestřičku. Nejinak tomu bylo i v Seredi. Až na konci města,kousek od turistického kempu ( těch krásnejch holek v létě…) byla kasárna z rodu malých. A tam se nacházela poddůstojnická škola kam mě pan president Husák poslal,abych se naučil řídit DOK ,neboli ,, Dozer kolový ´´ a vysloužil si tím první ,,pecku´´ na náramenících . Mimochodem ta obluda byla obrovská,uměla hrabat všechno a ze všeho se vyhrabat, prý včetně atomového výbuchu…. No možné to bylo , vynalezla ho prý ženská a ještě k tomu soudružka ze Sovětského svazu. Inu ti sovětští inženýři….Ale co bylo na těch kasárnách důležitého a pozitivního ( kromě toho,že podplukovník Kuchta byl na druhém konci města ) bylo to , že kousek od plotu tekla krásná a divoká řeka – Váh. Těch komárů co se v něm líhlo a my jako ,, bažanti ´´ jsme museli každý večer mazákům předkládat nejméně (podle toho jakou měli páni mazáci náladu ) 20 mrtvolek toho hmyzu jako důkaz že nám leží na srdci zdravý a ničím nerušený spánek vládců nad našimi osudy – mazáků. Ano , tam nevládl ppl. Kuchta , ale černá ruka mazákova.
A tam jsem poznal vojáka Bajnociho. Pocházel odkudsi z východu Slovenska a už když se začalo s učením teorie ovládání a údržby toho monstra ,,Doku“, bylo jasné že s ním není něco v pořádku. Všichni jsme dostali sešity a tužky,aby bylo kam a čím psát poznámky o tom jak to ta soudružka v SSSR dobře vymyslela . Všichni jsme psali a psali a Stano Bajnoci jen seděl, a zdánlivě poslouchal . Později se ukázalo že jen seděl…. Jeho protikladem byl synek z Ostravy – Laďa Polách . Snaživec až hrůza, dodnes se divím,že ho někdo neutratil pro to jeho šprťáctví už na základní škole.Ten se vyznačoval tím,že jako jediný z nás byl už v devatenácti letech tak uvědomělej,že se stal kandidátem KSČ. To znamenalo ( pro ty kdo už nevědí kdo a co byli ,, kandidáti ´´ ) že se zúčastňoval veškerých aktivit strany, snažil se agitovat a všelijakým jiným způsobem si říkal o přesdržku .Jeho snem bylo to,že až se vrátí do civilu ( pokud si to nerozmyslí a nezůstane na vojně budovat mír vojenskými prostředky ) tak bude dělat - ,, všechno proto kurva, abych byl do roka štajgrem u nas na šachtě a ja jim kurva budu.A to pak všem ukažu,jak se maka kurva ´´. Nikdo by nevěřil,že se mohou osudy budoucího předáka na šachtě a prostého vojáka Bajnociho někdy protnout , leč stalo se.
Bajnoci se nebyl schopen naučit vůbec nic a jednou z největších záhad bylo, kde přišel k řidičáku skupiny C , kterýž to jsme museli všichni v kurzu mít už z civilu. Taky jsme všichni jakožto budoucí krotitelé mnohatunového monstra měli za sebou psychotesty . Zcela evidentně se nic takového Bajnocimu nemělo povést ,ale přesto se ocitl mezi námi. Laďa Polách si nad ním ,,vzal patronát´´ a že prý mu pomůže pochopit, o čem že se to už několik měsíců vede řeč. Vzdal to asi po dvou dnech s výkřiky- ,, Boha , to je kokot ! Ten byt na šachtě,tak by rano nikdo nefaral , bo by se všeci bali,co provede za kokotinu .Ten je tak blby,že by přežil i zaval .Ale jako jediny !! “ A tak chudák vojín Bajnoci ztratil svého patrona…
Jednou v neděli ráno bylo k snídani pochutnání v podobě hrnku kakaa a každý vojsko dostal půlku makového závinu , neboli makovníku. A začalo se dít několik věcí zároveň. Tak za prvé dozorčí na bráně seznal že to auto co z dálky vypadá jako vojenský „Uaz“ je vojenským Uazem a co bylo horší , že ta figura sedící vedle řidiče nevypadá jen jako podplukovník Kuchta , ale že JE to podplukovník Kuchta ! Následovala klasická ukázka , kolik zmatků se může stát,když přijede někam někdo nadřízený , nepozvaný a nečekaný . Pomocník dozorčího jako by si najednou nemohl vzpomenout na které straně že se to ta mrcha závora vlastně zvedá , běhal před Uazem jako splašené tele a dozorčí nešťastně spekuloval o tom,jestli má zahájit „ uvítací“ pochod s neodmyslitelným hlášením že ,,v mojí službě se nic závažného nestalo….“ , protože zatím nebylo jasné,jestli to podplukovník vydrží a počká až pomocník dozorčího najde ten správný konec závory, nebo jestli vyběhne z auta hned a než se jeho nožičky dotknou země,stačí oba sloužící nešťastníky poslat nejmíň na sedm dní do basy. Vydržel a projel branou.
V tu samou chvíli se vojín Bajnoci přiblížil k výdejnímu okénku v jídelně a dostal tak jako každý na tác půlku makovníku a hrnek s kakaem. Jenže ouha …. Pomalu šel k jednomu ze stolů určených ,,holubům“ ale něco asi nebylo v pořádku. Zastavil se , otočil a zařval směrem k okénku - ,, Čo si o mě myslítě do boha ?! Že ja su hocjaký hentý oný kokot alebo čo?! Prečo by som mal ja mať len taký kůščik teho makového bazmeku a volajaká sviňa čo má tu moju druhů puolku si napchá bruch a ja leda pič…?! “ Jak dozněl jeho řev,celá jídelna ztichla,nikdo nechápal o co mu jde,a jediný pohyb v tu chvíli měl na svědomí Stano Bajnoci, který běhal vztekle od jednoho stolu k druhému a hledal druhou a určitě větší půlku svého makovníku. A do toho všeho se otevřeli dveře a v nich – ppl. Kuchta. I on zprvu nechápal co se děje , ale na to že to byl ,,gumák“ poznal velice rychle,že Bajnocimu hrozí smrtelné nebezpečí. Přiblížil se totiž k makovníku co ležel před vojínem Neméthem , kterýžto byl s odpuštěním ještě větší hovado než Bajnoci, neb byl zlý , surový a zákeřný rváč. Kuchta zařval - ,, vojak Bajnoci ku mě . „ Bajnoci se zarazil jen vteřinku před tím,než Neméthovi došlo jak byl ohrožen jeho makovník. Bajnoci jako by se scvrknul,přišel ke Kuchtovi,zahlásil se a snažil se mu vysvětlit,co že to hledá u svých druhů ve zbrani. Kuchta nevěděl,jestli si dělá legraci a když mu došlo,že nedělá , zařval do jídelny - ,,pokračujtě v činnosti vojská“, pak se otočil a byl pryč. Asi i na něho byla logika Bajnociho o dělení makovníků moc silnou kávou na nedělní ráno.Ten den jeho inspekce na útvaru ,,na Váhu “ skončila,ale jméno – Bajnoci měl pevně ukotvené v hlavě.
V ten samý den večer si Nemeth ,kterému konečně všechno došlo na Bajnociho vyšlápl a protože Nemeth byl mazák , kdežto Bajnoci ,,holub“ , tak mu to pořádně osladil. Chudák Stano mu musel vystrojit hostinu z namazaných chlebů s paštikou posypaných cibulkou ( to po řevu –„ Bajnóci , BUFÉÉT ale bleskom kurva!! “ a z moře SAHARY , což jak ti, kdo mají vojnu za sebou vědí bylo nápoj udělaný ze ,,šuměnek“ Jenže jak už jsem psal a omluvil se za výraz jeho vystihující , Nemeth byl opravdu hovado a tak začal Bajnociho fackovat,že co si myslí , takhle že má vypadat ,,BUFET“ pro pána mazáka ?! Řval na něho,že zítra chce mít pořádnej kus masa a ať ho Bajnoci sežene kde chce ,protože voják se stará – voják má !!A tak se stalo ,že se Bajnoci po večerce asi na dvě hodiny ztratil. Ráno v pondělí nás čekal zmatek , šlo se na ,,taktiky“. To se prostě vyfasoval samopal, oblékly se maskáče a šlo se na půl dne běhat s nasazenou plynovou maskou okolo jezera co bylo hned vedle Váhu a říkalo se mu Ontárko. A protože ,,smer útoku sa vedě prjamo a žijadné klučkovanie “, tak jsme se občas ocitli se samopalem a sumkami se zásobníky nad hlavou ve vodě a snažili jsme se neutopit .Ten den bylo vedro jako v peci,byl červenec a tak nám to ,,koupání“ vlastně ani tak moc nevadilo . Když jsme se vraceli do kasáren,vypadali jsme jako banda prasat když se vrací z močálu. To když se po ,,koupeli “ podporučíkovi Filovi zdálo jako dobrý nápad kus cesty se plížit po prašné cestě. Každý si asi umí udělat obrázek jaký na nás byl pohled.No a tak jsme dorazili do kasáren a tam jsme zůstali stát na ,,buzerplace“. Tu najednou se za námi rozletělo okno tam kde jsme měli šatny. Nedbaje na vojenskou disciplínu a únavu jsme se všichni ohlédli a to co jsme viděli byl pohled pro bohy. Tam, se soudružskou noblesou soudruzi podplukovník Kuchta a velitel našeho útvaru major Ďurica svorně blili (omlouvám se ,ale jinak se to vyjádřit nedá ) předkloněni jak jen to šlo.V okně se jejich těla doslova rvala o každou píď prostoru . Už jste někdy viděli smát se najednou víc než stovku vojáků ? Co smát , my jsme přímo řičeli a protože jsme byli utahaní jako koně,málem nás ten smích pozabíjel.
A teď se podívejme o několik hodin zpět…

Vojín Bajnoci měl z Nemétha strach a chtěl mu druhý den vyhovět a sehnat ,,kus masa“. A tak si vzal po večerce zbytek ,,žoldu“ a utekl přes plot. V blízkém kempu koupil láhev Rumu a tu potom u řeky vyměnil s místními rybáři co seděli pořád u prutů za asi 70 cm velikou mrtvou štiku ( konečně tady máte tu štiku no). S tou se pak zas vrátil do kasáren a uložil jí v igelitové tašce v šatně do plechové skříňky . V té skříňce jsme měli společně uskladněné jídlo pro mazáky – konzervy paštik,olejovky, chleba , cibuli atd. Říkali jsme té skříni - ,,BUFETKA“. To osudné ráno v tom zmatku neměl Bajnoci čas rybu kamkoliv přemístit a jediná změna co se ve skříni udála byla ta,že si do ní (taky ve spěchu ) – přímo do fochu pod tašku se štikou uložil kandidát Laďa Polách složku se zprávou k výroční schůzi KSČ . Pak ubíhaly hodiny a jak už jsem psal,byl červenec…. Štika v igelitce začala ,, podléhat hnilobnému procesu“- prostě za pár hodin byl v šatně smrad jako v kafilerce.No a do toho opět dorazil do našich kasáren pplk.Kuchta ,protože den před tím asi nestihl zkontrolovat vše co chtěl…. A tak se společně s majorem Ďuricou vydali po barácích a všude šmejdili jako veverky. Když se dostali na naší šatnu,tak jim muselo být asi hned jasné,že tady něco nesedí. ,,Rajóny´´ se přeci dělají každý den,tak nikde nemá právo dle vojenských řádů nic smrdět…. A tak se dostali vylučovací metodou ( jediná nebyla zamčená ) až ke skříni ,,BUFETCE“ . Někdy v tu chvíli jsme akorát napochodovali na buzerplac , - my jsme se zastavili a ti dva otevřeli skříň – my jsme se vyrovnali a někdo z těch dvou rozbalil podezřelou igelitovou tašku….

No co dodat ? Už i na lampasáky bylo těch ,,zvláštností“ okolo vojína Bajnociho moc. Konečně dali hlavy dohromady a poslali ho na psychotesty a testy na změření IQ do vojenské nemocnice v Bratislavě. Tam prý došli k závěru,že Stano Bajnoci toho má v hlavě asi tolik ,jako osmileté dítě. K nám si přijel už jen sbalit věci a netrvalo dlouho a přišel nám od něho na rotu pohled ( dodnes nevím jestli ho psal on,nebo ho někomu nadiktoval ) kde psal,že ho lidově-demokratická armáda nechce a že dostal ,,modrou knížku“. A tak má i Slovensko svého Švejka – Bajnociho, neb stejně jako se Švejk ze všech sil snažil rozložit prohnilou Habsburskou monarchii, tak stejně tak se vojínu Bajnocimu podařilo alespoň na půl dne oslabit bojeschopnost Varšavské smlouvy tím,že donutil dva vysoké zástupce lidově – demokratických ,ozbrojených sil , aby se problili od oběda až k večeři !! A za střízliva !
Já říkám – dejte mu medaili za protikomunistický odboj….
Autor diskuse: bucharovic - Profil , 2.7.2008 všeobecné - ostatní

Mikyrybář - Profil | Po 14.7.2008 15:04:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

oba příběhy moc pěkný a čtivý - zatím nehonotím, jdu se vrhnout na Kocháča :o))

Wright - Profil | Pá 4.7.2008 19:20:16

bucharovic: druhý článek ala bonus jsem nedočetl, ale za toho bolena tě chválím, dalo se to číst.
Pokud tady byla jakási forma soutěže mezi tebou a Kocháčem vyhrál si tuhle bitvu u mne ty.

Ledňáček (Iceman) - Profil | Pá 4.7.2008 18:57:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

bucharovic: oba příběhy se mě líbí, stejně tak seriálek, který vydáš knižně. Dobře se to čte, díky.

Cottus - Profil | Pá 4.7.2008 18:39:00

bucharovic: :-)) ne ,ne ...jsem poněkud poetičtější duše.
Mě šlo spíš o bezdotykové srovnání krás přírodních.

bucharovic - Profil | Pá 4.7.2008 13:44:11

Cottus - hledej šmudlo :-) Ne, vážně já si už ani nepamatuju, co jsem tam všechno napsal.Musíš se podívat sám.Jestli ti jde o to,jestli je tam něco o souloži v přírodě, tak to asi takhle přímo ne.:-))))

Cottus - Profil | Pá 4.7.2008 13:24:51

bucharovic:sakra chlape ty jsi plodný autor....
Je tam někde i příměr k přírodě v přírodě..?Voda, mlha nad vodou, tráva , kapky rosy....atd.?
Mizím do terénu...tak večer ,anebo konkrétněji bez obav na osobku.Dík.

bucharovic - Profil | Pá 4.7.2008 13:20:39

Cottus - už jsem to tady několikrát uváděl a bojím se,aby mně tady někdo neosolil jako ego-onanistu, ale pro tebe to uvedu ještě 1x www.vladimirkroupa.blog.idnes.cz tam je erotiky z mého pera dost - poezie, při níž jsem se sám při psaní červenal. Taky mně to tam některé zřejmě frigidní baby z řad bojovnic za ženská práva daly náležitě sežrat.Takže pokud toužíš po nějaké té erotice, mrkni se tam :-)))

Cottus - Profil | Pá 4.7.2008 12:57:27

bucharovic: No prostě trocha jemné erotiky do článku o rybaření či rybách.....-))

bucharovic - Profil | Pá 4.7.2008 12:54:55

Cottus - promiň,ale asi jsem hodně nechápavej.Nějak mně unikla souvislost s čímkoliv ???.

Cottus - Profil | Pá 4.7.2008 12:29:15

bucharovic: A co tak to snění umně nacpat do článku o rybách? Přece Tě nemůžu trestat za uměleckou předehru.
PS: Já jsem to tam nacpal(přidržoval jsem se tématu: "krůpěje rosy")

bucharovic - Profil | Pá 4.7.2008 12:25:51

Cottus - tvůj názor je tvé právo. Já nebyl v Brně, tak nevím,co tam náckové vyváděli.Reagoval jsem tak všeobecně na problematiku 4 % tních.
Kocháč - trojky - hmm někdy se mně o nich taky zdává... Ale pst , moje žena sem občas nakoukne, tak ať mám k dispozici aspoň to co jí narostlo.... :-))))

Petr Koch - Profil | Pá 4.7.2008 12:15:22

bucharovic - ® : no jo, jenže jen s dvojkama, tvoji šanuju na minimálně trojky a to je jiný kafe.

Cottus - Profil | Pá 4.7.2008 12:15:10

bucharovic: v těch "menšinách" jsme si trochu nerozuměli: Já myslel obě...tj.
-pochodující i
-hajlující
jinak trvám na svém názoru.

bucharovic - Profil | Pá 4.7.2008 12:11:17

Kocháč - No,tak to buď rád, jsi o 50 klacků bohatší než moje žena :-)))))

Petr Koch - Profil | Pá 4.7.2008 11:35:00

bucharovic - ® : kozy mám.

bucharovic - Profil | Pá 4.7.2008 11:33:49

Kocháč - jsi jako moje žena :-)) ta zas chce po mně 50 klacků na větší kozy :-)))))

Petr Koch - Profil | Pá 4.7.2008 11:15:50

bucharovic - ® : ne ale jestli máš nějakých 200 klacků, dá se to odříznout.

bucharovic - Profil | Pá 4.7.2008 11:14:48

Kocháč - :-))))) Jsi snad děvče ???:-)))))

Petr Koch - Profil | Pá 4.7.2008 10:59:59

bucharovic - ® : chlapče? Asi ti pošlu fotku v plavkách.

bucharovic - Profil | Pá 4.7.2008 10:59:07

Kocháč - překvapil jsi mně chlapče a musím říci, že mile ! Bál jsem se dalšího konfliktu. Pod vše co ji právě napsal se na 100% podepisuju :-)))) Čus

Petr Koch - Profil | Pá 4.7.2008 10:47:48

bucharovic - ® : nějak se nemůžu zbavit dojmu, že všechno bereš moc vážně. Obhajuješ tady něco, co není třeba obhajovat, jestli člověk není úplný jelito, musí pochopit, že bukvy nebo lesby jsou normální lidi jako heteráči. Nejsou to žádní ufoni, proč to rozmazávat. Nicméně jsou idioti mezi "normálníma" tak mezi těma druhýma.
Možná to bude znít divně, ale platní jsou i ti co na první pohled vypadají jako odpad. No ale na to se člověk musí podívat v širším kontextu. Pitvat se v tom nebudu.

Kacula the Great - Profil | Pá 4.7.2008 10:42:29

evokuje me to tu filmovou vetu
tak kam to mas?
Do Seredi
Clanky pekny

bucharovic - Profil | Pá 4.7.2008 10:34:28

Tak situace je zas jiná a já jsem i dnes na netu :-) .
Tak pánové, z vašich reakcí je mně jasné, že nemá smysl vás o čemkoliv přesvědčovat.Tak napíšu jen a pouze svůj názor na věc a je mně šumák, jestli se mnou někdo bude souhlasit nebo ne. Téma je na míle vzdálené rybám,ale takových témat je tu více..
Kocháč- Být ,,platnej" pro mně znamená, být člověkem,který dokáže pro společnost vyprodukovat nějakou hodnotu ze které má tato nějaký užitek.Platnej je ten,kdo dokáže společnosti něco dávat a ne jako ten, kdo umí jen každého desátého v měsíci ( či já nevím kolikátého ) stát na sociálce s napřaženou dlaní a vřískat - ,,Davaj more gadžo davky,bo mam na cigy a pífečko".Kdo něco dokáže a umí něco, co je přínosem pro společnost, ať má teplotu těla jakou chce a barvu kůže taky. To je moje odpověď na dotaz, co si představuju pod pojmem -,, platnej"
Cottus - Podívej,nikdo tě přeci nenutí,abys někomu svěřoval své děti. Já sám mám dvě děti - holky.Jedna už je dospělá - 19 a druhá je prcek - 6. Můžu říct, že já osobně nesvěřuju ( teď už jen tu mladší samosebou) děti nikomu s radostí.Určitě máš ( pokud máš fakt dítě) své dítě moc rád. Určitě jsi ho chtěl a těšil jsi se na něj. Myslíš, že když je někdo homosexuál, že nemá podobný touhy a radosti jako my ,,normální" ? V naší společnosti panuje nevím proč nějaká zvrácená schopnost míchat dohromady dva zcela odlišné pojmy.Jedním je - homosexuál a druhý je pedofil. Myslím to takhle - jak už jsem řekl, mám dvě dcery.Jsem heterosexuál, tím pádem zaměřený na ženy. Znamená to snad,že nemám právo mít dcery, protože bych náhodou mohl mít na ně ,,chuť"? Nevím proč,ale asi si spousta lidí myslí, že v ,,rodině" homosexuálů to funguje tak, že sotva příjdou domů, nebo nejlépe ještě na schodech v baráku na sebe skočí a už ,,to do sebe perou", jen ať celý svět vidí, že se nestydí.Funguje to snad takhle v ,,normálních" rodinách ? Blbost! Ani v normální rodině ( podtrhávám v ,,normálně normální ! ) ,ani v domácnosti kde žijou dva stejného pohlaví se neprovozuje sex před dětmi,ani se o něm nemluví.Myslím si, že homosexuálové, kteří se se svým zaměřením srovnají a veřejně ho přiznají mají v sobě víc odvahy a sebeúcty, než kdy bude mít většina těch, co je nenávidí.Nenávidí snad tady někdo toho,kdo je od narození slepý, nebo nemá nohy ?! Možná jsou tu i takový, s těma ale žádnou polemiku rozvíjet nehodlám.Takový pátří podle mně spíše na okraj společnosti, než ti, co se narodili s ,,menšinovým zaměřením".
Je docela možné, že mně za moje názory na tuhle ,,věc" tady někdo označí za ,,Buzeranta".Nejsem gay, jsem 100% hetreo, ale kdybych byl teplej , slovo na to, že bych se za to nestyděl a klidně bych to přiznal ( jako mladší možná ne, ale s tím co jsem už v životě kolem sebe viděl bych tenhle handicap nepokládal za něco, za co by se člověk měl stydět ) .Kdybych to neudělal, byl bych jako ten slepý, co tvrdí že má jen zavřené oči, ale jinak vidí !!

Cottus - Profil | Čt 3.7.2008 22:26:15

bucharovic: Ty menšiny byly dvě ...a každá vnucuje něco většině.
Ani jedné bych s klidným pocitem nepředal na jediný den vlastní dítě.

Petr Koch - Profil | Čt 3.7.2008 17:44:57

bucharovic - ® : a co znamená být platnej?

bucharovic - Profil | Čt 3.7.2008 13:06:48

Cottus - víš co? Mně ani ty menšiny nevadějí.Tedy alespoň ,,tahle" ne. Jednou jsem se po letech dozvěděl úplně náhodou, že kámoš - kolega je gay. Je to prýma chlap, nikdy na mně nic nezkoušel a můžu říct, že má spoustu věcí v hlavě srovnaných mnohem víc než spousta z nás - heterů.Znal jsem i pár jeho známých ( patrně z jedné ,,krve" ) a všechno to byli fajn lidi. Myslím,že nikdo nemůže za to, že jednomu dá do palice Svatej Petr lásku k rybám a někomu zas pomate cítění lásky... Myslím,že spoustě z nás heterů chybí představa , jak se ty lidi trápějí právě pro něco, za co nemůžou že jsou. Nikdo z nich neměl na vybranou... Znám jiný menšiny co mně osobně pijou krev a je mně jedno, do kterýho otvoru si komu ulevujou. Jen mně zajímá,jestli je ten kterej člověk nějak platnej pro společnost. Pokud platnej je, ať je třeba fialovej s kostičkama a píchá doma plyšovýho medvídka... Ale to jsme se dostali daleko od ryb co sakra...

Cottus - Profil | Čt 3.7.2008 12:56:33

Petr Koch: věřím,že i ke kaprařině vede cesta přes přírodu a lidské pocity....aspoň máš jistotu ,že o kaprech nebudu nic opisovat.:-))
A slaďoučký občas člověk musí být,když má něco tak moc rád.(sakra mimo pochodující menšiny v BRně tuto neděli )

Petr Koch - Profil | Čt 3.7.2008 12:52:57

bucharovic - ® : no tak teď už tuplem ne, mám ho v kartě :o)

bucharovic - Profil | Čt 3.7.2008 12:50:05

Kocháč - souhlas s Cottusem . Klidně to sem dej.Myslím ten odkaz.

Petr Koch - Profil | Čt 3.7.2008 12:49:44

Cottus - ® : je to jen o kaprařině a jeden je takovej slaďoučkej, musel bych se stydět :o)))

Cottus - Profil | Čt 3.7.2008 12:45:53

Petr Koch: klidně to sem dej...třeba pouze pro inspiraci.
Rozladit se můžeme kdekoliv.

Petr Koch - Profil | Čt 3.7.2008 12:39:38

bucharovic - ® : no sem jsem nikdy nic nedal, svoje literární úchylky si vkládám na naše stránky, kde nikoho nepoškodí, ale nechci sem dávat odkaz. Někoho by to mohlo rozladit :o)))

bucharovic - Profil | Čt 3.7.2008 12:35:20

Kocháč - Já jsem na tvém profilu žádný články nenašel ?? Máš tam fůru příspěvků v diskusích. nějakou tu otázku, ale článek jako takovej jsem pod tímto označením nenašel. Jestli jsme to měli dát pod sebe je fakt šumák :-) . Hele, hlavní je, že se lidi pobavili a nám vychladly palice. A mně se povedlo tady udat ,,Vojína Bajnociho", kterýho sice MM má odemně poslanej jako článek,ale já jsem se domníval, že pro absenci ( až na tu jednu štiku ) rybářské tématiky mně ho nikdy jako článek nezveřejní. MM má ode mně ještě tuším jeden příběh. Snad ho zveřejní. Neboj Kocháči, žádnej med tam nekape, je to spíš taková sranda ze života stárnoucího rybáře.... Čus

Petr Koch - Profil | Čt 3.7.2008 12:20:50

bucharovic - ® : na našich stránkách mám článků dost, ale nechtěl jsem oprašovat minulost, nicméně mi nevadí, že jsi vytáhl starší model :o)
Trochu nestíhám, tak jsem sesmolil ten blábol jedním dechem, ať si to každej přebere. Možná jsme je měli dát do jedné otázky pod sebe a k tomu jebnout anketu, ale to je celkem šuma buřt :o)

bucharovic - Profil | Čt 3.7.2008 12:14:43

Bachy- chápu, že není vždy čas. Já to řeším tak,že si článek vytisknu ( vím - ne každý možná má tiskárnu ) a přečtu ho na etapy. Fotky nemám, tehdy na Orlíku byly ryby jen ,,vedlejším" produktem a foťák jsem nechal v hotelu. Mobil s foťákem jsem tehdy ještě neměl :-). A fotky z vojny ? Pár jich mám, ale ne z té poddůstojnické školy v Sereďi. Kdyby tam u nás našli tehdy foťák, byl by z toho prokurátor a to jsem neměl koule riskovat.Myslím,že kdo byl za komančů na vojně, fotky nepotřebuje. Vybaví se mu vše znovu před očima samo :-) Kdo na vojně nebyl za komančů, nebo vůbec , tomu k představě ani fotka nepomůže, neuvěřil by tý srandě co se tam děla... :-) Hodně zdaru !

Bachy - Profil | Čt 3.7.2008 11:53:33

bucharovic - Jinač ne každý kdo objeví takový článek má čas a náladu si ho hned přečíst do konce, zvlášť třeba když se mu únavou zavíraj oči a jen kouká co tu přibylo zajímavého, nebo má volnějších pět minut v práci. Škoda že tu nejsou k tomu fotky.