Pulbalaton a zamotavani navazce

Vcera jsem poprve v zivote feedroval, byli jsme na Jestrabici, tak jsem si to mohl alespon v klidu testovat na zdejsich cejnech. Navazal jsem pulbalaton s koncovym krmitkem, par zaberu sice bylo, dokonce i jeden kaprik 48 cm, ale potykal jsem se s tim, ze se mi navazec s hackem omotaval kolem kmene a mam trochu strach, ze se mi to bude dit i v pripade paternosteru. Jak tomuhle zabranit? Pouzit trubicku moc neslo, navazec s hackem jsem vazal primo na kmen bez pouziti trojobratliku (pokud muzu, tak se obratlikum vyhybam), delka navazce cca 15 cm, hacek byl cca 2 centaky nad krmitkem.
Autor diskuse: paia - Profil , 2.7.2008 feeder - techniky lovu

paia - Profil | Pá 18.7.2008 11:57:16

pouzivam 0.18 a bez pouziti izolacky se to opravdu zamotavalo minimalne. vcera jsem takto odchytal pulku dne na Harte a vyslednych asi 30 plotic bylo potvrzenim, ze ta montaz funguje. problem byl akorat v obrovske zravosti tamnejsich plotic, ktere hacek atakovaly ihned po dopadnuti na hladinu a taky mi nepralo dno, ktere se svazovalo smerem k nam, coz usnadnovalo rybam delat zabery v opacnym gardu, ktery povoloval vlasec a zhorsovalo mi to citelnost zaberu na spicce. ale i tak to nakonec slo a ja jsem spokojenej.

Martin M. - Profil | Čt 17.7.2008 0:35:28

tahle montaz je urcena pro silnejsi vlasec (0.25 a vice), s kterym se nezamotava.
kdyz pouzivas slabe vlasce, pouzij tam ten helikopterovy obratlik nebo to jako karelc ignoruj, ono to rybam nevadi, pri zatahnuti ryby za hacek se to samo rozmota.
take muzes dat delsi navazec, ktery bude sahat az dolu pod krmitko a tech par ovinu nahore nevadi.
tohle ale stejne neni moc dobra montaz na kapry ;-)

paia - Profil | St 16.7.2008 23:58:39

ten uzel je neco na zpusob v atlasech popisovane bocni smycky, ale mota se to trosku jinak, kdyztak se to nekdy pokusim popsat.

paia - Profil | St 16.7.2008 23:53:38

dneska jsem zkousel klasickej balaton se dvema navazci a bez pouziti izolacky (pouzil jsem klasickej uzel, co jsem se kdysi naucil) a zamotavalo se to mnohem min, takze mam podezreni na tu izolacku.

SAHIB - Profil | St 16.7.2008 22:43:14

kuci!
to samé se stává i mě-forpas se jen obtočí okolo kmene,ale vytáhnu to vždy bez zamotání!Ve vodě se to rozmotá,..je to v poho,ale pokavad na tom máš uzlíky-pak je to o něčem jiným,někde děláš chybu-moc slabý forpas,.dýlka,uvázání,může být hodně možností..

Silvan - Profil | St 16.7.2008 22:39:46

Rovněž není špatné vytahovat sestavu z vody přiměřeně rychle. Pokud při tom poskakuje po hladině, rádo se to motá.

pady - Profil | St 16.7.2008 18:37:12

hele já mám stejnej problém ale podle mě se to pod vodou váhou olova samo rozváže

paia - Profil | Čt 3.7.2008 0:01:17

Bernard: na prubeznou montaz jsem pak presedlal, protoze prave kvuli tomu omotavani jsem ztratil duveru v ten pulbalaton, akorat jsem pouzil lehky prubezny krmitko (zadny bocne zaveseny), hacek byl cca 25 cm pod krmitkem. na to jsem sice uz nevytahnul zadnyho kapra (prestali brat obecne i na ostatnich prutech), ale cejnu par bylo.

karelc: problem byl, ze ten vlasec se stihl omotat kolem kmenu uz pred nahozem, takze do vody uz to padalo zamotany. a kolikrat jsem to vytahnul tak, ze byl hacek otocen obtocen prave kolem kmenu a s tim by nejspis zadna ryba nic nenadelala. jeste to budu zkouset dal, mozna na neco prijdu.

karelc - Profil | St 2.7.2008 16:24:40

Trojobratliky a podobný nesmysly zamotání jen podporují. Pokud se jen návazec párkrát obtočí kolem kmenu, tak to vůbec nevadí - při záběru si to ryby došpónuje úplně v pohodě... Pokud to není zauzlované, vůbec bych to neřešil...

ondresss - Profil | St 2.7.2008 16:22:32

čau ja chytam na balaton nebo na paternoster vždy a mám stejne skušenosti jako ty že se mi návazce otačí okolo hlavního vlasce. ale myslim že to nak nevadi ja vždy jak přehazuju, měním nástrahu tak to vždy rozmotam je to otázka 2 vteřin a jeto. dalo by se to určitě vyřešit tim trojobratlíkem ale taky je nerad používam. ja si myslím že to motani vlasce se děje při stahovani a jelikož to vždy rozdělam tak to na ryby nemuže mít vlim nebo aspon mam takový dojem.

Bernard - Profil | St 2.7.2008 15:02:56

zdravim.Aby se Ti vlasec neomotaval kolem kmene muzes zkusit pouzit obratlik "helikopteru" viz tato montaz http://www.mrk.cz/montaze.php?id=303 . Ja osobne na feeder koncove montaze nepouzivam. Daleko vic se mi osvedcily prubezne montaze napr. tato http://www.mrk.cz/montaze.php?id=150 , ktere mi prijdou i jednodussi na navazani pri pretrzeni navazce a taky mam na ne vic zaberu. Ale chce to zkouset a ladit :)