Zamysleni nad rybarskou strazi

Ahoj kolegove rybari.Zajimali by me vase nazory(nektere jsem si jiz precetl) na zkusenosti s nasi rybarskou strazi...K tomuto dotazu me privedly predevsim posledni dva roky meho chytani, kdy jsem si poridil gumovy clun na lov zejmena dravcu na nasich rekach.Chytam cca 20 let, ale tolik kontrol a trapnych dohadovani s ryb.strazi jsem do te doby opravdu nezaznamenal.Takrka vzdy, kdyz jdu na nejaky ten revir-zejmena Vtava a Labe jsem konfrontovan ryb.strazi a velmi casto je mi dosti kategoricky oznameno, ze chytam bud zakazanym zpusobem, nebo na zakazanem miste.Kdyby slo o kontroly samotne, nemam nic proti-naopak-mel bych dobry pocit, ze ten konkretni revir je tzv. pod kontrolou, ale bohuzel se casto setkavam s opakem.Prikladem je treba podjezi v Brandyse n/L, kde je po jeho leve strane rybi prechod, ktery je oznacen tabulemi, ale i na druhe strane brehu, kde je vytok z elektrarny-nikoliv r.prechod.Presto na me vecne ze brehu kdekdo pokrikuje, ze tam nemam co delat a ze zavola mestskou plicii atd.Prikladem tohoto trapneho retezce klani bylo, kdyz jsem byl s kamaradem prinucen jednim porybnym priveslovat ke brehu a okamzite nam nadaval, ze tam nemame co delat, ze vlastne pytlacime a ze nam sebere papiry.Na nas dotaz, coze vlastne delame spatne nam oznamil, ze lovime v rybim prechodu a ze prece"cely jez je rybim prechodem" jsme usoudili, ze tento "pan strazce rybarskeho prava"je uplne mimo-krom toho, ze asi radne prolitej pivem sotva stal na nohou.Samozrejme, ze tento pan "porybny "nase povolenky nedostal do ruky, ale presto mam vzdycky po nalade a po chytani.Spousta porybnych ma zrejme stale utkvelou predstavu, ze pod jezem se nesmi chytat, pritom ryb.rad mluvi uplne jinak...V dobe, kdy ryb.straz dostala statut verejneho cinitele jsem byl popravde rad-rad, ze konecne ryb.straz dostane do ruky vetsi moc k ochrane ryb.prava, prirody atd., bohuzel me posledni zkusenosti jsou trochu opacne...Zdravim vsechny rybare a slusne porybne.
Autor diskuse: ibi - Profil , 2.7.2008 všeobecné - RŘ, MO, svazy

rommi - Profil | Út 22.7.2008 14:36:02

"vždyt to ma šanci dělat každy, co proto dělame???"
to Bandog> tak, tak...kritizovat a pismenkovat na nete je pre kazdeho jednoduchsie...

Bandog - Profil | Po 21.7.2008 18:50:40

Budte zdravy,nehažte všechny porybny do pytle,zajdete na Hracholusky a budete překvapeny,když se chovaš normalne a neporušuješ řad tak se nemame coho obavat!suhlasim ale s tim,že ožraly porybny nema co vykonavat funkci,nejsem jich ochrance,ale nemaj to na druhou stranu lehky-ruku na srdce,vždyt to ma šanci dělat každy,co proto dělame???

Cottus - Profil | Čt 10.7.2008 20:45:16

Jíra2. přeji pevné nervy a dostatek asertivity . já jsem povaha občas výbušná,tak jsem jim to řekl a šel pryč....-)

Jíra2 - Profil | Čt 10.7.2008 19:17:20

Cottus - máš pravdu, že v tuzemském postbolševickém bordelu,kterému se říká demokracie je to téměř nepoveditelné.Ale pokud budeme nad tímto bordelem všichni zavírat oči a akceptovat ho,skupinka"vyvolených(politiky počínaje a hlustvishákem s 2 promilemi s odznakem RS a statutem veřejného čnitele konče) si bude čím dál více dovolovat a ohýbat si paragrafy dle své potřeby a okamžitého prospěchu.A to mi věř, že když těmto týpkům dokážeš, že znáš svoje práva a povinnosti, tak se z 90% stáhnou a přestanou prudit.

ibi - Profil | Čt 10.7.2008 11:29:30

Reakce na libor4u.Samozrejme,ze jsem privesloval ke brehu,protoze odznak mel na veste.Jak by porybnej kontroloval rybare na lodce...?

Salmo1 - Profil | Po 7.7.2008 0:15:29

Pokud se chcete dobrat nějakého výsledku musíte začít od začátku.
Státní správa jmenuje RS kterou navrhne hospodář,nebo výbor Mo.
Volněji přeloženo,pokud individua navrhnou individuum jako RS,tak individua v RS máme.

Odpovědnost-to je to pravé slovo.

Cottus - Profil | Ne 6.7.2008 23:04:56

Jíra2: už jsi to zkusil v reálu?...neproveditelné(téměř)!

Jíra2 - Profil | Ne 6.7.2008 19:29:15

Rybářská stráž má statut veřejného činitele,takže individuum pod vlivem návykové látky není způsobilé kontrrolu provádět.Já jako kontrolovaný bych se s ním vůbec nebavil,kontaktoval bych hospodáře MO, státní,či městskou policii a ty jsou povinni u dotyčného provést orint. dech. zkoušku na alkohol a následný odběr krve.Pár takových případů a stejdové s 2 promilemi by si dali příště bacha jak se chovat.

Petrson - Profil | So 5.7.2008 23:47:48

Předloni 3, loni vůbec, letos mě zatím potkaly 2 kontroly. Na rozdíl od předchozích let hloubkové (pean, míra, podběrák, úlovek). Ze strany RS či policie vše naprosto korektní, subjektivně vnímám zlepšení.

placew - Profil | So 5.7.2008 22:36:59

Cottus> toho mali rovno zavriet az scerna

Cottus - Profil | So 5.7.2008 22:24:53

libor4u: Ono taková kulovnice donutí k přistávacímu manévru....
to byla vzpomínka na člena RS MO MRS Bojkovice známého svým přístupem ke zbraním(zastavil tak autobus ČSAD),nakonec jej myslivci "vyloučili" za nespolečenské chování(střelil po kolegovi v autě- do střechy), ale pozor: členem RS je zřejmě dál....

libor4u - Profil | So 5.7.2008 16:48:15

Jak tě mohl z břehu někdo přinutit přiveslovat k němu? Ty jsi povinnen RS uposlechnout poté, co se ti identifikuje průkazem RS a odznakem, z břehu si může mávat čím chce a jak chce, nejsi povinnen na pokřik kdejakýho individua veslovat ke břehu.

Cottus - Profil | So 5.7.2008 16:18:48

kanic: už jsi někdy zkoušel v MRS zrušit RS za alkohol?

judas.d - Profil | So 5.7.2008 15:14:49

Podle mně by to chtělo všude mět profi stráž a ty už by si píseček uhlídali tot můj názor a komu zebrala RS na mušově papíry tak věděl do čeho de tak at žádnej nefnuká!!!!!!!!

Neutron - Profil | So 5.7.2008 14:26:04

Kontrol RS je dost,někdy i dvě krátce za sebou.To je v pořádku,ale úroveň není dobrá.Většinou se k rybáři chovají,jako by šlo už dopředu o lumpa.Někteří si chtějí jen poklábosit,tak si na to pořídili odznak.Některé rozdovádí poznávací značka vašeho vozu.Někdy se připotácí strejda,kterého drží při životě kšandy a dvě promile.Také jsem zažil člena RS rozdávat kolem rybníka reklamní letáky na svůj e-shop.Na druhou stranu znám hodně dobrých porybných,kteří pracují kolem vody a kontrola je jen jedna s činností,kterou pro svojí organizaci dělají.

Okoun Michal - Profil | So 5.7.2008 13:19:26

Na Berounce v nadjezí v Mokropsech - sympaťák, pán tak 45 - v krátkosti jsme pokecali, zeptal se, jak to jde a tak. Žádná buzerace, pohoda pocit, ale je fakt, že i bez porybných se snažím 100% ctít rybářský řád...

mirad - Profil | So 5.7.2008 12:35:02

Nemohu si stěžovat. Trochu to bude tím, že nic neporušuji a mám štěstí na lidi. Když jsem nedávno začal chytat na mně neznámém revíru, RS mi i radil, co tam je a kde to bere. Mám tyto zkušenosti jen z KV a z východočeského kraje.

kanic - Profil | St 2.7.2008 12:58:36

BP o rybolovu u rybího přechodu hovoří jasně, alespoň v MRS, předpokádám, že v ČRS je to stejné.Pokud RS kontroluje pod vlivem alkoholu je to na zrušení. V takovém případě je nutné volat PČR a provést dechovou zkoušku a udělat trestní oznámení

Cottus - Profil | St 2.7.2008 12:42:42

Myslím že by bylo načase tyto samozvané pány z RS odstavit do patřičných mezí...
Základní slušnost se tady příčí s běžným stavem, proto právní cestou (§.zneužití...) a exemplárně potrestat.Přes MO to většinou nejde.

bombardák - Profil | St 2.7.2008 12:35:14

to už je ohraná písnička. vše je naprosto nedokonalé. po právní stránce mám problém , jak odhadnu těch nejméně 100m od hrázového tělesa, nebo 50m v rybím přechodu. je to úsměvné , ale kdo a čím to bude přeměřovat.? na tyto rozhodnutí musí platit soudně - znalecký posudek !? za desítky let rybaření neznám přesně , opakuji přesně zaměřený a označený začátek , nebo konec ,lovného místa, který by byl relevantním při soudním jednání. v tvém zamyšlení je bezmoc z dnešního neutěšeného stavu. sám jsem v době minulé prošel zle pocuchán touto mašinerií. nemáš dovolání ,neplatí svědectví. mohu ti jen doporučit ,nedej na návody v duchu zneužití pravomoci veřejného činitele ,situaci se snaž vždy uklidnit .nepamatuji dřív ani dnes, že by byl nějaký porybný , nebo člen RS potrestán . atˇstřízlivý , nebo úplně blbý co si plete zákon a vyhlášku s bližšíma podmínkama a rozeznat tlouště od amura totˇ loterie. jedině pokud chceš vyhodit peníze -zaplatˇ 3000 kč najdi dobrého právníka a jdi do toho. šance je veliká. vždy to bude o lidech . za roky rybaření zůstavají nejen vzpomínky ,ale i kamarádi . třeba i z řad RS. jsou ze slovenska , moravy i čech. jsem rád v jejich společnosti u vody i třeba na pivku. za roky této činnosti mají to co některým rybářům chybí -,vztah k přírodě,oči pozorovatele a navíc jsou to rybáři .co některým chybí je někdy ta troška nadhledu a velkorysosti....

Marillion - Profil | St 2.7.2008 9:46:21

Pokud mas v BP napsáno, že např. 50m pod a nad jezem je chráněné rybí pásmo, tak nemůžeš chytat ani z jednoho břehu ani z řeky 50m pod či nad.

Lipo - Profil | St 2.7.2008 9:40:19

Já mám kontroly v pohodě , až na Pálavský jezera , tam je to katastrofa. Jsou to sprostí nevychovanci. kteří neměří jedním metrem.

Petrson - Profil | St 2.7.2008 1:35:49

Zajímavé, pak že nechodí. :) Kolega
Bosanac - ® Út 1.7.2008 22:16:12 v tomto svém zápisu do ML podává schopný návod, jak s podobnými kvítky a legislativně-pivními esy naložit.

Mr.Stick - Profil | St 2.7.2008 1:31:48

Za 14 let, co chytám, jsem měl všehovšudy 7 kontrol. Valná většina jich byla v pohodě, ale poslední na zahájení stála za to. Být agresivní, asi mu BP omlátím o palici.