Privatizace řek a stojáků?

Státní podnik, který má na starosti české jehličí jede v jednom průšvihu za druhým a zcela veřejně se diskutuje o jeho privatizaci. Pokud to krachne, a státní lesní oslík se otřepe, bude i potom teorie o připravované privatizaci "vody" stále tak kacířská? Lesníci nebo rybáři, stále mají stejné zelené hadry a dlouhé prsty na MZE. Jaký je rozdíl mezi Konfederací lesnických a dřevozpracujích svazů a např. rybářským holdingem Třeboň?
Autor diskuse: Miloš_Dia - Profil , 18.6.2008 všeobecné - ostatní

Cottus - Profil | Po 23.6.2008 12:47:46

Y@ran:Plně s Tebou souhlasím.Pouze bych si nebyl jist nákazou "zevnitř". A tu naivní práci ve výboru mám také bezplatně za sebou...

Mrknato - Profil | Po 23.6.2008 0:16:44

pane Y: pokud přijmete fakt, že ČRS tvoří 4. subjekty, tak se pám, který subjekt by mohl, čistě theoreticky, tedy v rozporu se stanovami svazu privatizovat revíry, či je nakupovat za spořené penízky? A jak je možné, že MO tak činí?

Mrknato - Profil | Ne 22.6.2008 9:21:22

Y@ran : když to přeženu, tak i ty (pokud ti to věk dovoloval) jsi se mohl zapojit do práce NF a přinášet podněty, pracovat pro společnost a tak přispět k vítězství lidovědemokratického zřízení na celé čáře... proč jsi to nedělal?
V rybařině, zájmovém sdružení jde, nebo by mělo jít o to, aby peníze a zdroje (revíry) byly optimálně využity a hospodaření nešlo do zkratu. Nikde jinde není tak příznivá situace, aby celá republika byla pokryta přibližně stejně velkými ÚS, které kdyby mohly, jistě by hospodařili nejoptimálněji a bez tvorby zisku. Každý soukromý subjekt musí hospodařit pro zákazníky vždy dráže. To je fakt. Možná lepší situace na některých soukromých vodách je draze vykoupena cenou a omezeními lovu.
Pokud hovoříš o práci, jakou práci máš na mysli? Jakákoliv práce v MO jde do hospodaření MO, nikoliv společnému rybolovu, CS rybolov je podfinancovaný a systém redistribuce je v přímém rozporu se smyslem územního hospodaření. To, co tvoří nyní jádro rybolovu, územní svazy , tvoří pár lidí. To je ten problém a privatizace v tomto stavu je takto divně vynucovaný krok. Pokud se nepokusíme veškeké prostředky kasírované za rybařinu přesunout uživateli-ÚS tak o jakékoliv nápravě i smyslu práce nemůže být aní řeč. Pokud by jsi tím to současným klíčem očesal soukromníka, jako je očesáván ÚS, tak se soukromník položí okamžitě. Není to ale cíl?

xycht - Profil | Ne 22.6.2008 8:02:46

Y@ran> Ono to není tak jednoduchý jak píšeš a i kdyby se někdo napakoval a přišlo zlepšení tak je to dobře ne?

Miloš_Dia - Profil | Ne 22.6.2008 3:10:22

Y@ran :
Existuje nějaká sociální, ekonomická či jiná oblast týkající se Tvé existence ve stávající společnosti, se kterou nejsi spokojen, nemáš ji rád nebo je cílem Tvé kritiky? Kromě rybařiny samozřejmě...

Petrson - Profil | Ne 22.6.2008 2:46:09

>> Salmo1 > už mi trochu dosvitlo .) Pak myslím to těžiště bude ještě trochu jinde - v zákonodárných sborech všech úrovní sedí víc střelců, než hůlkařů. To se pak vše lehce prosazuje, když Ti dost lidí prostě jen "naslouchá". Navíc lesní lov se hodně liší - velmi nákladný, není tak masový... Trochu kategorie "golf", ve srovnání s rybařinou, která se v tomto světle jeví jako "masově-plebejská". Ovšem nic proti golfu. Budu-li chvilku schovívavý a rybolov uznám za sport, jsou si oba druhy v mnohém blízké, krom zmíněných společenských "rozdílů". Řekl bych, že golf, jako sport ke sportu, má nejblíž právě k rybařině.

Petrson - Profil | So 21.6.2008 23:04:41

>> Salmo1 > jistě, k tomu jsme asi mířili oba, proto mi nebyla jasná zmínka o myslivcích. Jich ty se to mělo týkat též, ale třeba se pletu a používají "ostřejší" kalibr.

Salmo1 - Profil | So 21.6.2008 22:59:54

Petrson -Doba,kdy se dalo skoro vše dohodnout v hospodě už dávno skončila.Máme dobu právníků,paragrafů,lobbingu atd.Když chceš něčeho dosáhnou,musíš na to mít.Lidově demokratické sdružení rybářů už nestačí.Vytře si sním každá lobby zadek.

Y@ran - Profil | So 21.6.2008 22:22:39

Nejsem odborník, domnívám se však, že to není chyba podniku "české jehličí" ale několika nenažraných šéfů (čti "šmejdů"), kterým za nehty nějaké žluťásky (a ne málo) zůstaly.
Podobně je to i u vody s tím rozdílem, že se nenažranci snaží Svaz rozbít, aby se mohli napakovat. Každý z kritiků výborů MO, výborů ÚS atd. má nezadatelné právo - účastnit se práce v nich - stačí na příslušné schůzi (konferenci, sněmu) přesvědčit o své pravdě ostatní a nechat se zvolit a pracovat v příslušném orgánu ČRS. To je ale kámen úrazu - místo kecání by museli "máknout" a to se kritikům jaksi nechce. Asi jsem aivní, ale tak nějak to cítím.
A nyní čekám "kamenování" od diskutujících.

Petrson - Profil | So 21.6.2008 22:20:14

>> Salmo1 > nevím přesně, kam s těmi myslivci a jejich obcházením míříš. Myslím ale, že takové nějaké podloudné způsoby si svazy dovolit nemůžou třeba už z prostého důvodu, že jsou v poslední době médii dost "sledovány". Asi tuším, čím to je a odkud fouká, ale relevantních info není zatím dost na nějaké fixní závěry.
Že si ale některé MO či ÚS dobrovolným odmítáním svých připomínkových ad. nároků třeba jen ulehčují práci, s tím se asi dá souhlasit. Jenže to by se muselo posuzovat případ od případu.

Salmo1 - Profil | So 21.6.2008 21:43:05

Petrson-Je to tak jak píšeš.Řešení a argumenty jsou pohodlné.Alespoň že ti myslivci nemají v hlavách nasráno.Byť mají malou členskou základnu přesto dokáží vlastnická práva lehce obejít.Když se chce všechno jde,ale smrdí to prací.

Petrson - Profil | So 21.6.2008 21:30:43

>> Cottus > nemyslím to osobně, ale v Tvém případě není těžké objektivitu úsudku zpochybnit. Tvůj boj se svazem je znám, takže se dá čekat, že vinu na něj budeš házet vždy a to i "preventivně".
K údajně špatné práci svazů na P-tocích se vyjadřovat nemohu - nedržím P-povolenku, přesnou aktuální situaci neznám a v hodnoceních níže vycházím ze stavu MP vod, který se nejspíš liší. Ovšem z Tvého příspěvku trčí jak wagler info ohledně účasti na "stavebních řízeních": například v rámci protipovodňových opatření (kterých je dost) není vůbec umožněna. Další věcí potom je, do jaké míry rozhodčí komise k připomínkám svazu přihlédne, pokud jej k nim vůbec pustí. Jistě, říct "stejně se nic nezmění" nestačí, přesto bych netvrdil, že tento pasivní postoj je pouze výrazem pohodlnosti. Asi k němu dotyčné buňky svazu dospěly, když třeba dříve připomínkovaly, až se zelenalo, ale stejně upřipomínkovaly prd. Těchto nerovných her se holt prostě vždy účastní silnější soupeři s velmi dlouhými prsty.

Cottus - Profil | So 21.6.2008 6:44:52

Petrson: Možná,že jsem naivní a mám o práci ryb.svazů zkreslené představy, ale myslím si - že mantinely pro svoji činnost mají dostatečně široké.
-stačí připomět výši finančního toku, potenciál voličů aj.aj.
A zubožené horní P toky jsou výsledkem několika jevů,z nihž dávám do popředí právě tu špatnou práci svazu.
Je těžko čekat změny třeba při stavebním řízení- pokud se ho zástupce rybářů ani nezúčastní s alibistickou poznámkou :"že by stejně nic nezměnil".
Mají své naprosto jisté - a to je brzda pozitivních změn.

Mrknato - Profil | So 21.6.2008 0:32:17

Petrson : jen pavědec nevychází z výzkumu a hodnot stanovených výzkumem. Možná ani nevíš, že na revírech, o kterých často hovořím, se podobné výzkumy dělají. Výsledek těchto výzkumů musí být ale v lajně s plány. To se ti vůbec nezdá divné? Přečetl jsi si obdobnou sociodemo... studii zadanou ČRS a provedenou Brněnskou universitou, která posvětila žádané, v anketě nastřádané údaje? Fenomén je stín toho, co nelze okecat, ulhat a musí se to vykázat.

Petrson - Profil | Pá 20.6.2008 23:12:50

>> Mrknato > vidím, že je to třeba zopakovat: výsledky výzkumů mě v tomto případě až tak nezajímají, vůbec z nich nevycházím. To ostatní - zmatené fabule, vycucané poměry druhů vůči fenoménovi... - se fakt nedá komentovat než poznámkou, že pokud chytáš na běžné, průměrné řece ryby v uvedeném složení, tak máš asi zatracenou smůlu nebo to děláš kapku blbě.

Mrknato - Profil | Pá 20.6.2008 23:04:17

Petrson : kolikátého je, kam si šel? Tady se večeře podávat nebude, tady je Mrk, nechtěl jsi někam jinam? To jen pro jistotu, abych nespouštěl jako Kalaschnikov na imperialisty.
Je tragédií, že když se udělá někde nějaký výzkum, je výsledek vždy lepší než minule. Proč se tedy hovoří o fenoménu? Ano, když zprůměruji 500000kg kapra a 1000kg ostatních původních druhů ryb, je problém fenoména pouze v zaokrouhlování, tak jsi to myslel? Pokud to nepomůže, objednám si sociodemodegratickou štůdii, vystavím ji na svých stránkách a hned ji započtu do výsledku. A aby nám to pak nevyšlo, za tu cenu štůdie....

Petrson - Profil | Pá 20.6.2008 22:47:25

>> Mrknato > :))))

> Cottus > viz kolega. To bychom opravdu museli projít úsek po úseku, řeku po řece, svaz po svazu. Je třeba si uvědomit, že ÚS ty toky v nějakém stavu zdědily, alfou-omegou v rozhodování na nich jsou Podniky Povodí, resp. zmíněné Lesy či jiné subjekty (MŽP, MO...), zvlášť na tocích v průmyslových a hospodářských oblastech, kde místy pořád dochází k nechvalným regulacím, je svaz trpěn jako obtížný hmyz - vše se podřizuje pouze hospodaření s vodou a výnosům z něj (MVE, lodní plavby atd.). Třeba přimět Povodí k ohleduplnosti při odpouštění během jarního tření je stále sci-fi, i když se o tom kecá 20 let.
Netvrdím, že svaz ukázkově hospodaří a nemá co zlepšovat. Na druhé straně, zachytal jsem si na mnoha řekách v celé ČR, nejsem žádný přeborník, ale u mnoha toků jsem se sám přesvědčil, že jsou zarybněny když ne výborně, tak velmi dobře, nebo aspoň obstojně. V úzkých manitnelech podmínek, do kterých se svazy musí vejít, považuji takový výsledek za úspěch a dosáhnout jej by jistě činilo obtíže i soukromníkům. Mimo jiné proto, že jejich prvořadým cílem je zisk, zatímco svaz si "může dovolit" nelukrativní, zubožené úseky např. horních P-toků, dotovat.

O tom, že by si tady kdejaký vykuk např. z Holandska rád přivlastnil nejatraktivnější úseky vod, sázel do nich PD, jesetery a bůhvícoještě, přičemž by mu vše ostatní bylo u zadku, nemám nejmenší pochybnosti.

Mrknato - Profil | Pá 20.6.2008 22:38:47

Cottus : čert nikdy nespí...

Cottus - Profil | Pá 20.6.2008 22:33:20

MRKnato. A poučení z krizového vývoje po sjezdu jsi četl?:-)..... a jdu na TV +fotbal,promiňte pak jdu spát.

Mrknato - Profil | Pá 20.6.2008 22:30:11

Cottus : Petrson má pravdu, od tebe jsem nečetl elaborát včetně důvodové zprávy, úvahy, výstupů a poučení z vývoje od krize, jako činíme my zodpovědní.

Cottus - Profil | Pá 20.6.2008 22:29:42

Petrson: Dobrá, vážím si tě pro Tvé nesporné kvality z hledisky ekologického přístupu.....ale věřit , že moloch jménem svaz by měl do budoucna přinést rozvoj v hospodaření na tocích = ??
Uplynulých patnáct let mě prostě přesvědčilo o opaku.

Petrson - Profil | Pá 20.6.2008 22:26:08

>> Cottus > máš-li námitky, diskutuj věcně argumenty, a ne heslovitě v "citoslovcích". Dík.

Petrson - Profil | Pá 20.6.2008 22:24:40

>> Berlinan > Promiň, přehlédnul jsem.

Petrson - Profil | Pá 20.6.2008 22:23:29

>> Mrknato > jenže já z žádného průzkumu nevycházel. Jde o závěry, které mohu vyvodit z vlastních dosažených ryb či důvěryhodných úlovků kamarádů. A myslím, že vědecký výzkum na naší straně by přinesl ještě pozitivnější výsledek. Nezapočítal jsem totiž druhy, o kterých se dá s vysokou pravděpodobností předpokládat jejich výskyt, ale zcela jist si nejsem (např. jesen, lipan, PP apod.)

jindraŠ - Profil | Pá 20.6.2008 22:21:56

Mrknato:Rekreuju,jak se to vezme.Přijel jsem mladýmu trochu pomoct na pstruhárnu.No ale na ryby se taky dostanu:-)

Cottus - Profil | Pá 20.6.2008 22:19:57

Petrson: .."neziskově svazem"..to snad nemyslíš vážně!