chytání nástražních rybiček

Chtěl bych se zeptat: existuje při chytání nástražních rybiček do čeřenu nějaký posilovač do šrotu, či strouhanky / nasypu do čeřenu / s tím, aby to přilákalo co nejvíce rybiček ?
Autor diskuse: Hern - Profil , 8.6.2008 dravci - nástrahy, návnady

Petrson - Profil | Čt 12.6.2008 8:03:37

>> Mrknato > MRS asi má ke svému ustanovení věcné důvody, jistě je o nich možné diskutovat. Mezi námi bych ale netrvdil, že za problémy, které jsi rozvedl, stojí jen lov mladistvých do čeřínků. Myslím, že se týká i dospělých, zde je ovšem potíž, že tito "hlasující kapříci" sami sobě rybník s dravci nevypustí. Takhle utřela jen kategorie, která nemá hlasovací právo, což se mi u nás jeví poněkud příznačné.

Mrknato - Profil | Čt 12.6.2008 7:38:24

Petrson : vůbec nechci hájit BP, ale silný výskyt rybího potěru není v revíru rovnoměrný a místa kde se vyskytuje hojně jsou většině čeřínkářů známy, jedná se převážně o mělké proudné úseky a převážně tam se provádí ono čeřínkování hlavně dětmi. Bohužel se pak v řízkovnicích spolu s hrouzky a plotičkami objevují parmičky, pstroužci a tlouštíci, jelikož rozpoznání těchto druhů činí v této velikosti problém i zkušenějším rybářům. Navíc blíží se prázdiny a děti si rády "přivydělají" lovem nástražních rybek tu za nanuk, tu za dvacku, no a "neprodané" rybky pak končí na hnoji. I když je v ČRS lov čeřínkem dětem do 15 let zakázán, funguje dál.

Petrson - Profil | Čt 12.6.2008 7:01:24

>> Mrknato > máš pravdu - v MRS je lov na rybku (živou i mrtvou) do 15 let zakázán. Pak se i zákaz čeřínkování logicky jeví v souladu s tímto ustanovením.
Podle mě zde ovšem platí, co jsem napsal níž o lovu čeřenem. Tedy, zvolit BP jako půdorys k zákazům hned dvou (resp. tří) rybolovných způsobů pro vybranou věkovou skupinu, již jde nad rámec možností zákona.
Pomíjím teď věcné důvody, které vedly MRS k zákazu lovu mládeže na rybku. Již dříve se to probíralo v jiné otázce, padly i některé pochopitelné argumenty. I přes to mi zákaz lovu na rybku z hlediska jakési elementární rovnosti šancí příjde v dnešní době přijatelný jen velmi obtížně, zákaz čeřínkování pak vůbec. Jak jsem již uvedl - jde o nejjednodušší, můžeme říct i nejšetrnější způsob lovu, a nevidím důvod, proč by jej nemohl provozovat i mladší člen svazu, který loví ve společnosti např. rodičů či jiných, k lovu na rybu oprávněných, rybářů. Odpadne-li pak tento důvod k lovu mladistvého čeřenem, těžko po způsobu sáhne, pakliže sám rybku použít nemůže.

šmudla - Profil | Po 9.6.2008 9:39:33

Bílou rybu zapisuju když jí mám nachytané trošku více (cejny plotice, občas hejnko okounů), jinak hrouzka sem teda eště v úlovkovým lístku napsanýho neměl :) A když už tu bílou rybu píšu tak to je většinou například takhle: cejn 15ks(3,5kg), plotice 30-60ks (2-5kg), okoun (3-30ks, 0,8-3kg).

, *Lukáš*, - Profil | Po 9.6.2008 9:24:05

víííím však já to už neřeším !!!! já mám povolenku MO FRÝDEK-MÍSTEK !!!!!! a voni maj svá pravidla , já už to neřeším jen jsem to odůvodnil YZAKOVI !!!!!

kakr - Profil | Po 9.6.2008 9:21:41

Lukáš:
Rybolov mládeže

Mládež do 15 let včetně může lovit na vodách mimopstruhových na 1 prut. Mládež do 15 let nesmí lovit na nástražní rybky, ani jejich části, rovněž tak nesmí lovit nástražní rybky do čeřínků. Přívlač je povolena pouze s umělou nástrahou.

Toto ustanovení platí jen v MRS, Tebe se netýká, už chápeš??

, *Lukáš*, - Profil | Po 9.6.2008 9:20:37

jooo ale ve Frýdku-Místrku si můžeš koupit povolenku na dva pruty už 4 rokem , takže máš pravdu , ale já jsem nic takového neřekl , jo a na živou rybku chytám teprve 4 rok takže jsem se vešel , a nic jsem nepřekročil takže klídek , qa to že se ve FM prodávaj povolenky na dva pruty , to si ověř jak chceš ale je to tak ! :...

yzak!!! - Profil | Po 9.6.2008 9:16:09

Před rokem 2004 se mohlo chytat na 1 prut a nemohl si chytat na živou rybičku už to chápeš? Tohle platilo pro mládež do 15 let takže i pro tebe.

, *Lukáš*, - Profil | Po 9.6.2008 9:14:39

to jsem nepochopil já mám povolenku na dva pruty tak proř bych si nechytal na dva pruty ?? nebo jak jsi to myslel ???

, *Lukáš*, - Profil | Po 9.6.2008 9:11:25

co je s lovem na 2 pruty , teď jsem tě nák nepochopil ???

yzak!!! - Profil | Po 9.6.2008 9:05:30

Lukáš: Je zvláštní ,že chytáš 8 roků a na zákaz lovu na 2 pruty či chytání na živou rybku si neslyšel, tento zákon se zrušil s přijetím česka do EU. Na tuto dobu si pamatuju i já tak chytal. Takže máš stěstí ,že tě porybný neviděl jinak bys měl po papírech...

, *Lukáš*, - Profil | Po 9.6.2008 8:42:52

chytání od 15let to jsem jerště neslyšel , vím jen že tu bylo na moravě do 15let zakázán lov na živou do 15l ale už to není to jsem si oddych že mužu do čeřenu dík ...

Mrknato - Profil | Po 9.6.2008 8:38:26

Petrson : mám dojem, že na živou se může, nebo mohlo chytat až od 15 let, proč by pak pionýři vrhali síť? Zapsat druh ryby která nemá zákonnou míru nevidím jako špatnou věc, jelikož tzv. bílá ryba není rybáři téměř zapisována a je to jeden z mála druhů ryb, co se sám líhne a nese tedy Svazu "body". Co se týče BP, myslím není nikdo, kdo by je mohl jasně vysvětlit, co vše měl zákonodárce na mysli při zasazení této pasáže do zákona a dohlédnout kam až tato benevolence může dojít. Zřejmě to byl ale záměr....

kakr - Profil | Po 9.6.2008 8:35:35

*Lukáš*,:
Zklidni své hormonální pochody, podle karty jsi ze severní Moravy a nařízení MRS se Tě netýká.

, *Lukáš*, - Profil | Po 9.6.2008 8:26:10

tak co jaký máte ten řád ??

, *Lukáš*, - Profil | Po 9.6.2008 8:10:12

já nevím jaký máte rybařský řád , nebo kde jste to vyčetli , ale já mám na něm chlápka s přívlačákem !!! a je to výbor pro severní moravu a slezko !!!!! takže jestli to v čechách máte jinný tak vo čem tu pak debatujem ?

, *Lukáš*, - Profil | Po 9.6.2008 8:06:14

teď jsem si projel lov čeřínkováním a o 15letým tam nic není......

anguilla - Profil | Po 9.6.2008 8:03:10

, *Lukáš*, : nevím proč se tady rozčiluješ. Říkáš, že jsi četl řád 2x, ale jak je vidět, tak asi špatně. A že to tobě nedává logiku? s tímhle argumentem nikde neuspěješ. To poznáš až jednou narazíš.

, *Lukáš*, - Profil | Po 9.6.2008 7:39:52

já chytám 8 let , řídím se podle řádu , mám ho ten nový 2 přečtený , ty kraviny jako že 10 kapru za měsíc nebo 2 potočáky , to vím ale o čeřenu jsem nikdy nic nenašel,.. a ani to hledat nebudu ,.. takové kraviny vymýšleji jen z nudy , protože tohle nedává logiku ,... ale schválně se poptám porybného ,ať mám přehled !

Hugo Fisher - Profil | Po 9.6.2008 7:35:54

*Lukáš*: ty moc dlouho ty papiry mit nebudes .. a je to jen dobre.

, *Lukáš*, - Profil | Po 9.6.2008 7:33:08

to je ale bĺbost , protože rybičky do čeřenu chytám už 5 let , takže cca od 10let , a porybní když jsem chytal se ptali " tak co , jdou dneska rybičky " nikoho ani nenapadlo že by 15 letí nenmohli , a jestli je to náká letosní novinka tak, ji stejně nebudu moct akceptovat , protože od zimy čekám na 16.6 až si hodím rybičku na splávek , a do ruky ji asi nechytnu , no a na splávek mi 3-5cm taky moc nejdou....

Hern - Profil | Po 9.6.2008 7:30:09

Lukáši, chovej se slušně, to je prostě rybářský řád a musíš se s tím smířit.

, *Lukáš*, - Profil | Po 9.6.2008 7:20:24

do 15 nesmí lovit do čeřínku , co to [piiip] zase je !

, *Lukáš*, - Profil | Po 9.6.2008 7:20:00

při lovu čeřínkem nesmí být pruty (udice) nastraženy
mládež do 15 let nesmí lovit nástražní rybky do čeřínků.

Petrson - Profil | Po 9.6.2008 1:17:02

EVIDENCE ÚLOVKŮ v úlovkovém lístku

Vzhledem k podstatným rozdílům v BP pro ČRS a MRS, závazných jak při evidenci, tak samotném lovu do čeřínku, sem kopíruji celá ustanovení

ČRS:

4) Přisvojené ryby osoba provádějící lov zapisuje nesmazatelným způsobem do povolenky k lovu, do které uvede datum, číslo revíru, druh ryby, její délku a hmotnost. Přisvojené druhy ryb uvedené v odstavcích 2 a 3 (kapr, sumec, štika, candát, bolen a jejich kombinace + ryby lososovité) zapisuje osoba provádějící lov bezprostředně po jejich ulovení. Ostatní druhy ryb zapisuje po skončení nebo přerušení lovu před odchodem od vody.

Lov čeřínkováním v rybářských revírech mimopstruhových:

Při lovu čeřínkováním se použije 1 vodorovná síť, jejíž plocha nepřevyšuje výměru 1 m2. Lov čeřínkováním se nekombinuje s lovem podle bodů A, B, C nebo D (druhy lovu na udici). Při lovu zachovávají osoby provádějící lov mezi sebou vzdálenost nejméně 3 m, pokud se nedohodnou na menší.
---------------------------------------
MRS:

Přisvojené ryby osoba provádějící lov zapisuje nesmazatelným způsobem do záznamu. U přisvojených druhů ryb, jež mají stanovenou minimální lovnou délku, zapisuje osoba provádějící lov druh ryby a její délku bezprostředně po ulovení. Hmotnost zapisuje po skončení lovu, nejpozději do příští docházky k vodě. U přisvojených druhů ryb, jež nemají stanovenou minimální lovnou délku, zapisuje osoba provádějící lov pouze druh ryby. Počet a jejich celkovou hmotnost zapisuje po skončení lovu, nejpozději do příští docházky k vodě. Nedosáhne-li oprávněný k lovu úlovku, je povinen celý příslušný řádek v povolence proškrtnout.

Lov nástražních rybek do čeřínku:

je povolen v době od 16. června do 31. prosince. Uživatel rybářského revíru může vymezit místa, kde je lov čeřínkem povolen. Zákaz lovu čeřínkem je v popisech revírů vysloveně uveden
nástražní rybky, jejichž lov není vázán nejmenší délkou (hrouzek obecný, ouklej, ježdík obecný, okoun, slunka atd.) mohou být loveny ručními čeřínky s vodorovnou sítí o maximální ploše síťoviny 1 m2. Ostatní druhy ryb nesmí být tímto způsobem loveny.
při lovu čeřínkem nesmí být pruty (udice) nastraženy
mládež do 15 let nesmí lovit nástražní rybky do čeřínků.
----------------------------------------------
Jak vidíme, "bonitní změny" v řádu MRS nejde nevyzobnout k letmému okomentování. Pominu nesmyslně zmatečné ustanovení, jak zapisovat ryby bez stanovené míry, které se zcela minulo záměrem tuto povinnost rybářům zjednodušit. Jako výživnou perličku shledávám zákaz dětem do 15 let lovit čeřínkem, což je nejjednodušší způsob lovu. Pominu spekulace, zda měl modifikátor vyhlášky na srdci bezpečí rybaříků a chtěl je uchránit před zamotáním do sítě a utopením (asi se to na Moravě děje často). Tyto dohady jsou zbytečné, protože je naprosto evidentní, že došlo k jinému projevu, v duchu přísloví: "Dej blbovi funkci, vymyslí lejstro."
Je s podivem, že takovou "modifikaci" schválil i Rybářský orgán, dle mě nad rámec možností zpřísňovat některá opatření v rámci BP, vymezených zákonem 99/2004 a jeho prov. vyhláškou. Zpřísnění neznamená absolutní zákaz vybraného způsobu lovu, ani pro věkem omezenou skupinu uživatelů. Připuštěním této možnosti dochází k závažnému zmatení základních smyslů slov našeho jazyka (i dítěti dochází, že zákaz a zpřísnění nejsou totéž).
Nehledě k tomu, že je zcela zjevná absence jakéhokoliv praktického důvodu.

Kde jsou ty časy, kdy rybáři z Čech mohli MRS chápat jako normativní a liberální vzor.

Petrson - Profil | Po 9.6.2008 0:12:56

>> TORARYK > ano, zapisovat i nástražní. A bacha, když na ničem jiném, tak na tomhle Tě RS může dostat. Zrovna nedávno se tu objevil postřeh, že někdo dostal zápis za cejny ve vezírku, i když ještě nekončil lov.

Hlinomaz - Profil | Ne 8.6.2008 23:45:49

ftipalek - Hodím ju pod šalinu:-) edit- cvrnknu ukazováčkem do hlavy.

Tatoo - Profil | Ne 8.6.2008 23:44:51

Neviem ako je to v českých řádech, ale na slovensku je treba zapisovať aj nástrahové rybky

ftipalek - Profil | Ne 8.6.2008 23:41:06

BTW: když už jsem u těch rybiček, jak je "šetrně" usmrcujete? Jde mi o malé běličky atd které nastražujete nepř na candoše....Kapra vezmu po hlavě kladivem a je tuhej....ale na 7cm rybku bude plastový kladívko ze stavebnice mýho 4letýho brášky moc...
doufám že teď nezvednu protivlnu nevole zelených aktivistů a ochránců přírody :)

Hlinomaz - Profil | Ne 8.6.2008 23:27:47

To jo, to je v pohodě nstrž rybku zapisuješ jenom když ji odnášíš , popř má lovnou míru (nevím jak v črs)

, *Lukáš*, - Profil | Ne 8.6.2008 22:45:31

ne ale já chytnu rybku a hned jí nahodím tak proč bych ji psal ?

Hlinomaz - Profil | Ne 8.6.2008 22:24:34

Malá ryba taky ryba :-) Šetříš propisku aby sis mohl dělat víc poznámek ve škole?

, *Lukáš*, - Profil | Ne 8.6.2008 22:16:28

to vole to slyším poprvé , zapisovat si rybky :-) to mě ani ve snu nenapadlo ! :D:D:D