Velcí cejni na Labi

Dobrá nástraha a krmení
Autor diskuse: Karlos5 - Profil , 4.6.2008 feeder - nástrahy, návnady

mároš - Profil | Pá 6.6.2008 17:48:13

Největšího svého cejna jsem chytil na nadlehčenou kukuřici,měl tuším 60cm.Chycen na labi u pce,foto nemám protože mě cejni nějak neberou...... :-))

Petrson - Profil | Pá 6.6.2008 16:57:43

>> Martin M. > díky, předsedo, tedy vyzkouším. Doufám, že při tom čekání taky nezapustím kořena :))

Petrson - Profil | Pá 6.6.2008 16:57:00

>> Plavan > tak jsem včera na V 6 zkoušel jak kolena, tak pohanku i kuku. Výsledek zero, spletl se akorát sumík, asi třicítka, na rousnici. Kdo se v tom má vyznat :))

berlinan - Profil | Pá 6.6.2008 10:08:39

Moc hezky napsany clanek: http://splavek.ic.cz/cejn.html

Homer - Profil | Pá 6.6.2008 10:05:37

Pár slušných cejnů jsem na Labi dostal. Ne na feeder, ale na plavanou. Jako nej nástraha se mi na jaře osvědčili miniaturní hnojáčci, nastražení v počtu okolo 5 ks. Dále kombinace červů a kukel a samozřejmě patentky, ale na ty dnes už lovím opravdu vájimečně. V létě kroupy a občas překvapivě i kolínko.

davaprd - Profil | Pá 6.6.2008 9:55:10

tihle mrmloni měli rádi i červíky :-)))

solmann - Profil | Čt 5.6.2008 23:58:23

pánové jsem z Plzně a na radbuze chytám cejny jak píšete50+ ,ale i 691 největší 72 .cejn hodně hledá a jezdí v úsecích.u más mezi dvěma jezy cca tak pět kilometrů vody.najíždí pod krmení,ale sbírá částice ne ze dna,ale pouze ty co voda víří ode dna.lovím na plavanou s děličkou.dost ryb je chycených mimo tlamku nejčastěji pod řítní nebo prsní ploutví což vyplívá z techniky lovu.samozřejmě že ryby nepodsekávám ale dlouhý návazec je při nadržení udice opíše a pk po popuštění splávku se vlasec omotá okolo ryby.kde chytám je přibližně 80 cm hloubka a prud tak na troku nebo čtyřku splávek.před několika lety nebyl problém chytit za den i dvacet ryb 50+,ale masaři je vybrali a udělali znich karbanátky.

Ladis - Profil | Čt 5.6.2008 22:49:00

Mr.Stick: OK, díky za tip. Omrknu ho v Milu a budu přemýšlet.

Mr.Stick - Profil | Čt 5.6.2008 22:45:33

@Ladis: Ano, je to S.LIGHT ... vodou jde díky síťce z monofilu opravdu lehce, nesmrdí, ale pokud ho natrhneš, díra se sakra rychle zvětšuje.

Ladis - Profil | Čt 5.6.2008 22:41:32

Mr.Stick: To podběrákové očko je Milo S.Light? Plánuju koupit nějaký lehký podběrák s řidší síťkou kvůli lepší pohyblivosti ve vodě a tenhle se mi líbí, tak se ptám.

Mr.Stick - Profil | Čt 5.6.2008 22:01:03

Naprosto všechny větší cejny 50+ jsem chytil na feeder nebo položenou s hnojákem. Opravdu velkého cejna 60+ jsem zatím ale nepotkal.

Takira - Profil | Čt 5.6.2008 21:39:18

Jo a bylo to na bonduli.

Takira - Profil | Čt 5.6.2008 21:38:36

když mi říkali,že jsou v našich vodách cejni přes 60 nevěřil jsem.Osobně mám největšího 48 cm z Orlíku.Bohužel jsem byl přesvědšen.byl jsem s kamarádem na rybách a zřejmě jsem měl "svůj" den.Nic se mi nedařilo zaseknout a kamarád vytáhnul přímo vedle mě cejny 61 a 64 cm,tlouště okolo 50 cm a 2 ryby se mu nepodařilo zdolat.Proto jsou i na Labi a někde na severu se prý také chytají.Já to holt neumím nebo nemám štěstí.

k-70 - Profil | Čt 5.6.2008 18:58:22

Flander lín je fajn rybka. ale docela mě zaráží, že jsem ještě nevytách žádnýho lína, kterej by nebyl poznamenanej sumíkem. Té měř každej lín co jsem chytil, měl při nejlepším na sobě obtisklou podkovu.

Miki - Profil | Čt 5.6.2008 18:56:07

Pár velkých cejnů přes 50 jsem již nachytal a musím říct že téměř vždy na plavanou, vyjmečně na feeder. Bohužel jsem se zatím nedostal nad 55cm a musím souhlasit s některými níže, že cejn-zejména ten velký 50+, je opravdu cenou sportovní záležitostí na jemnej cajk. Co se týká otázky "na co??", tak většinou na zrnko kukuřice, nebo bílé červy.
Nikdy jsem je nechytal nijak cíleně a vždycky šlo spíše o náhodu. Co se týká otázky : jak na ně?"--odpověď je jednoduchá. Nejdříve je najdi a pak je snad chytíš.

Stanley 87 - Profil | Čt 5.6.2008 12:05:57

Martin M. - ® jak se znám tak v mém případě byh měl na dně už pěkný bramborový pole

Martin M. - Profil | Čt 5.6.2008 11:53:52

Petrson> tu nevarenou bramboru urcite zkus, ale ona je podobne tvrda i varena, ale jen tak na pul, aby vnitrek zustal velmi tvrdy a okraje se daly oloupat. Jak se rika - brambora bud na dne vyklici, nebo ji vezme velka ryba :-)

Petrson - Profil | Čt 5.6.2008 5:53:42

>> karlos5, plavan > a červi, jistě. Jsem si vzpomněl, jak jsme i velký cejny tahali na Vltavě z lodi, to je ovšem iné kafe. Desítky ryb šly na udici, hozenou 0,5 - 2 m za bočnicí. Mezi nima dost cejnů, někteří přes 50. Chovají se trochu jako kapři - dáš-li červa na malý háček, můžeš si počkat dýl, zato veme spíš velká ryba. Je to někdy fakt chůze po jedný tyči, třeba s proutkem 1,60 tahat tyhle "potěry" (tedy i K 50) nakrátko :)) Kolikrát moc nechybělo, abych z loďky vycválal v hadrech rovno mezi hejno.

Petrson - Profil | Čt 5.6.2008 4:30:58

>> plavan > koukám a nechápu, jsem se na těch kolenech zasek trochu blbě: Tak za prvé "z auta" nikoli "kolena" ale "kroupy", stejně tak po makaronech neskákaly jiné těstoviny, ale - snad si to vybavuju dobře - nějaké ryby :))

Petrson - Profil | Čt 5.6.2008 0:12:09

>> plavan > je vidět, že je tam máš zmáknuté, stopro se v tom shodneme. Na pražské V. mám asi s kolenama nejlepší zkušenosti vůbec a vždy tam fungovaly líp, než kuku. Což je zajímavé, protože mám dojem že úplně nejlíp tam fungují barvené na žluto. O chytlavosti kuku na Labi se opět přesvědčuji (kromě řady násaďáků např. dnes a včera na ni bere skoro vše - cejni, perlíni, občas i truman...) Hlavně dnes ráno, když už byl flek zakrmený, voda doslova vařila, nestíhal jsem ani nasazovat policajty :) A to, prosím, jsem tam dával kuku s červem. Vždy, když přišel nedotažený záběr nebo jsem nestihl seknout, zůstali červi netknuti a kuku byla stržená. Pak jsem tedy nastražoval samotnou, čímž se záběry zrychlily. Na kolena jsem tam úspěšně zalapal pouze jednou, a to právě ty menší cejny na hod. Možná tehdy pomohla sytě rudá barva, kterou jsem dal i do návnady. Poté jsem je totiž ještě zkoušel několikrát, ale už moc netáhly, tudíž jsem je na labišti posléze vypustil.

Pořád hledám tu svou jedinečnou TOP. Jsem zvědavej, co to bude.... :))) Myslím, že syrová brambora. Nebo svítící rybička? Nějaká houba? Bylinky? Zeptáme se Tleskače :)))

plavan - Profil | St 4.6.2008 23:57:39

Petrson - je zajímavé, že ty kolena mi nefungujou na Labi ani na Berounce, kde je o mnoho lepší kuku, ale fungovaly mi na Vltavě, hlavně v létě.

plavan - Profil | St 4.6.2008 23:55:28

Petrson - brambor je nástraha velmi choulostivá. Jdou na ni hlavně kapři,cejni a ploťky, musí se na ni ryby naučit a nevýhodou bývá, že ryby mají radši brambor taky takový rozblemcaný a rozvařený, co sotva drží na háčku, takže na tažnou řeku k nepoužití. A hlavně dle mých zkušeností brambor fungoval v dubnu a zkraje května před vytřením a to hlavně na kapry. Ke tvé otázce jak dlouho nechat kroupy dojít v kufru auta teď v těch vedrech: hlavně si pohlídej, aby ti auto nevybouchlo. Pokud ty krupky budeš mít v plastové uzavřené dózičce na přístrojové desce, tak stačí i cesta na ryby, aby to dokvasilo.

Petrson - Profil | St 4.6.2008 23:41:43

>> plavan > dík za dobré postřehy. Podobně to mám vyzkoušené s koleny (raděj tvrdší, dipovačka a tak) - můžu říct, že na cejny to je někdy excelentní nástraha a funguje selektivně, bohužel ale ne na ty velké. "Starší" kolena (z auta) jsou ale pro mě novinka, i když zrovna nedávno jsem se divil, jak to že mi kolena tak berou na kvasící makarony :)
S těma kroupama to rozhodně vyzkouším.
PS: V létě asi bude stačit nechat v kufru den, ne? :))

Ještě trochu od tématu, hraju si v poslední době s myšlenkou, že bych píchnul na hák bramboru, ale sirovou. Zůstane tvrdá, tak si říkám, že by na velké kapry mohla fungovat, zatím jsem ale nenašel "odvahu" to zkusit. Nicméně se asi sirová brambora pod vodou může chovat jako ty oblemcané kroupy a těstoviny, protože škroby se na povrch uvolňují hned. Jen nevím, jestli se budou rozkládat na cukry i ve vodě, což by mohlo mít asi lákací efekt.
Ale je to nejspíš haluz ;) Vyzkouším, když fišle budou extra při chuti. Až nebudu vědět, co tam dát, aby nebraly :))

plavan - Profil | St 4.6.2008 22:59:50

Petrson - ty kroupy vařím do poloměka a nejlepší jsou, když je mám v uzavřené dózičce tak tři až čtyři dny v kufru auta. Mírně zakysnou a oblemcají se. Někdy je i s háčkem před náhozem namočím do scopexu nebo banánu ( obé od Trapera asi za 70,-Kč ). Skoro to samé platí o kolínkách. U těch bych přičítal vliv stáří proto, že malinko uschnou a okorají a stanou se tak poloplovoucí, což někdy cejna vydráždí, i když sbírá většinou při dně. Poslední dobou chytám ve větších proudech a tak raději lovím na červíky, protože mám šanci ulovit více druhů ryb. A každý mi jistě dá za pravdu, že je dost napínavé, když se po záseku ohne na řece prut a vy nevíte co to bude.

Petrson - Profil | St 4.6.2008 22:24:40

>> brach > dobrá připomínka - na kroupy se jaksi zapomíná, i když je doporučuje víc článků. Jen technická - co znamená dobře uvařené? Do měkka, nebo naopak můžou být tužší, než vařené do jelit? Díky.
>> Karlos5 > když jsem u těch článků, myslím Martin M. zde v nějakém popisuje právě lov velkých cejnů. Ty skutečně velké vůbec není legrace dostat, takže zaměřit se na ně je fakt výzva.
Tak zkus pohledat.

Petrson - Profil | St 4.6.2008 22:10:52

>> Karlos5 > během lovů převážně u 2 ramen (zátoky; na hlavní tok se tak často nesoustředím, protože nej fleky jsou většinou obsazené) jdou přes den malé až střední velikosti, většinou na hod. Větší cejni brali až po setmění, tak od 22 h., někdy víc ryb po sobě, velikostí do 50 čísel. Vezmu-li v úvahu rozdíl mělčích a úzkých zátok, tipnul bych, že na hlavním toku mohou brát v této době větší kusy. Nechytal jsem je cíleně, takže skoro všichni takto vzali rousnici nebo hnojáka (tuším jen 2 sebrali rohboilie, z toho jediný velký kousek přes den). Takže při zaměření na tyto ryby výsledky můžou být asi ještě lepší. Letos jsem takhle chytil jen jednoho, ti větší zatím nějak neberou.

KóĎA - Profil | St 4.6.2008 22:07:10

mně přijde nejdůležitejší když velkej cejn najede krmit, krmit, krmit. Jinak odtáhne do pr...yč. Teď v pátek jsem si to zase vyzkoušel... Cejni plní krmení toho byli důkazem.

plavan - Profil | St 4.6.2008 21:54:27

U mě je to s velkými cejny tak : když už vím jak na ně a s jakou nástrahou, tak se to většinou otočí a zase nevím nic. Ale chytám je rád, až na ten jejich sliz, tolik ho snad žádná u nás lovená ryba nemá. Většinou mi berou největší cejni na foukačky,kolínka a kroupy s půlbalatonovou montáží.

Flander - Profil | St 4.6.2008 21:39:56

k-70: Lín to je kapitola sama pro sebe. Moje nejoblíbenější, takřka posvátná, rybka.

brach - Profil | St 4.6.2008 21:39:39

Kroupy (největší velikost a samozřejmě dobře uvařené)....

Flander - Profil | St 4.6.2008 21:38:00

S tou oblibou cejna s váma souhlasim, při mích začátcích to byla nežádaná rybka. Teď si ho ale vážim pro jeho sportovní hodnotu (pěkně po něm naskakujou gramy) a chytat pravidelně opravdu velké kusy není žádná prča, ale chce to už něco o nich vědět.

k-70 - Profil | St 4.6.2008 21:37:04

KóĎA já nad nima taky neohrnuju nos. To bych si nedovolil k žádné rybě. jak řikáš v zimě a brzy na jaře je to nádhera. A bohatě mi stačí i maličká plotička. jen jsem tím chtěl říct, že když to jde, tak jdu radši na kapra, amura a nebo toho lína. Líni mě ted poslední dobou taky dost uchvacujou. Kor když se mi poved krasavec 42cm.

KóĎA - Profil | St 4.6.2008 21:30:40

já dříve také ohrnoval nos, ale po zjištění, že existují i cejni přes 40 čísel, moje obliba prudce stoupla. Navíc třeba potaháníčko v lednu dvoukilovýho cejna na desítku fous není rozhodně špatné. Letos na závodě v Klecánkách se pár opravdu velkých lopat chytlo a každý kdo měl to štěstí, potvrdí že si ty "rybky" v bojovnosti s kaprem v ničem nezadaly.

k-70 - Profil | St 4.6.2008 21:26:57

KóĎA No nevím. Ale zkusím to až mi nebudou brát kapříci. Cejn není zrovna ryba, kterou vyhladávám. Já radši kapra a nebo lína. Ale velké lopatě. Třeba tý co jsem viděl se nebráním :-)

KóĎA - Profil | St 4.6.2008 21:17:31

K-70: já k tomu byl taky dříve skeptický, ale fakt to funguje. Nebát s opravdu velké nástrahy a cejn neodolá. Zase jsem na nic nepřišel, pouze odkoukávám od ostatních...

k-70 - Profil | St 4.6.2008 21:07:00

Pánové s těma hnojákama pozor. zatím co jsem na ně chytal mi na to skočila plotka a nebo skalák. Sumeček ani ne. Ty mi víc jdou po rohlíku. Nechápu to, ale je to tak. Jinak nevím jak cejni, ale na líny v Labi mi dobře fungovala pšenice a nebo kuku. Cejn se chytil taky, ale přes padesát nebyl.....

KóĎA - Profil | St 4.6.2008 20:59:22

na Labi bych šel do hnojáka, nic lepšího na velkého cejna mě nenapadá. Klidně osmičku háček a pořádné klubko těch potvor - konec pojisti kuklou nebo červem. Krmení radši hrubší a světlé.

Flander - Profil | St 4.6.2008 20:58:27

Na velkého cejna jsou výborní hnojáčci, kvůli sumečkům na ně ale nejde chytat pokaždé, takže přichází na řadu masňák nebo pařenka. Pokud budeš chytat sám, tak na krmení tolik nesejde, stačí, když bude trochu vonět a správně pracovat, akorát bych tam přidal víc partiklu. Ty největší kousci se do vřavy na krmení moc nepouštěj, tak to chce chytat pod zakrmenym flekem.

k-70 - Profil | St 4.6.2008 20:50:22

cejny kolem 50cm úspěšně tahám na boilí. Bohužel :-) Jinak známej letos dostal cejna 73cm na červy. Čím krmil to bohužel nevím, ale lopata to byla nádherná. krásně zakryla mého kapra 65cm :-)