Jak promazat amortizér

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat jestli je nutné nějak mazat gumu do děličky? Zdá se mi že se nějak špatně vrací do topsetu, hlavně, když vytáhnu nějakou rybu, třeba i malou.Nebo ji mám víc našponovat?Když gumu natáhnu rukou tak se pěkně vrátí zpět.
Dík
Autor diskuse: anys - Profil , 3.6.2008 plavaná - náčiní, doplňky

anys - Profil | Pá 6.6.2008 14:30:01

Hiram a spol: zdravím, už si zase nevím rady. Chci dát novou gumu 1,4 a nevím přesně jak ji nechat dlouhou, kde ji uchytit.Jestli v třetím dílu jako byla ta stará nebo radši ve druhym. Včera jsem chytil právě na tu starou prvního kapra a trvalo to dlouho než jsem ho podebral.Myslel jsem že mám amortizér moc volný nebo dlouhý, tak jsem přišponoval a čtyři kapry jsem utrhl, návazec 0,10 a 0,12. Potom se ta stará guma sekla a nešla ani vytáhnout. díky za nějakou radu.

anys - Profil | St 4.6.2008 21:55:51

Hiram: díky za rady už jsem zase o něco chytřejší. Čus.

Hiram - Profil | St 4.6.2008 21:10:22

RBS Elastic od Colmicu (barvená - fluor...něco) je nejlepší guma jakou jsem zatím měl. Je taky zároveň nejlevnější, takže bezva volba. Ovšem i sebelepší guma steří, některá za 2měsíce, některá za rok, některá i 2 roky. Hodně závisí na četnosti použití, lubrikaci, mech. poškození, nečistotách, světle. Tuhle RBS se nebojím používat víc jak rok. Ovšem pozor, je nutné po několika vycházkách převázat spojku a v polovině plánované životnosti gumu otočit o 180°.
Neprobarvenej/nespevněnej díl není zas tak slabí, že by se za něj nedala dělička držet. Chytat se s tím dá úplně v pohodě, jen to nesmíš moc "promačkávat" - prostě to drž celou dlaní. Pokud máš alespoň trochu vypolstrované háky (guma atp. - ne nějaký holý kov, ostré hrany) nic se dílu nestane. Jen musíš dávat pozor na ťukance dílem do tvrdých materiálů.

anys - Profil | St 4.6.2008 18:55:31

chlapi ještě bych se chtěl zeptat: je velikej rozdíl mezi drahýma a levnýma gumama?Koupil jsem si dost levnou RBS ELASTIC 1,4. Na děličce mám gumu starou( koupil jsem to i s ní) Nevím jestli ji mám vyměnit nebo ještě vydrží, prostě jakou má životnost. Zatím jsem ji moc neotestoval protože chytám samé malé rybky.A ještě, když chytám na zkrácenou děličku bez zpevněnýho dílu nepraskne to v hácích?Mám strach ji do nich dávat a ve větší délce je moc těžká. Diky moc!

hraji - Profil | Út 3.6.2008 21:30:43

Na mazání amortizérů se používá silikonový olej. Ale většinu potíží a amortizérem (nevrací se) je způsobeno špatným zvolením průměru špičky a průměru gumy. A tam namazání nepomůže

Hiram - Profil | Út 3.6.2008 21:25:52

No potřebuješ něco co je šetrné k životnímu prostředí, nenaleptá amortizer, nebude na sebe moc lepit nečistoty. Možná by byl opravdu nejvhodnější některý druh lubrikantu, speciální spreje na amortizér jsou snad na bázi silikonového oleje. Osobně mám origoš malinkou lahvičku s nějakým olejíčkem, ale vůbec s tím nejsem spokojenej. Seřízl jsem tedy víc špičky, to trochu pomůže i když to neřeší příčiny, avšak nevíhoda je že ti vtíká do prutu moc vody když ho ponoříš.

anys - Profil | Út 3.6.2008 20:25:58

Hiram: tak že by mělo být to mazání asi speciálně na amortizér?
Jinak dík za rady

Hiram - Profil | Út 3.6.2008 20:04:43

Anys: za 80% těchto problémů je špína ve špičce. Demontovat gumu, špičku vyčisti a odmastit, pak nalubrikovat spec. olejíčkem, nebo něčím obdobným - vhodným.

splavek - Profil | Út 3.6.2008 19:49:45

Občas je dobré gumu došponovat,taky se mi to stává a tak vždy došponuji a je to ok.Jinak se určitě prodává specialní mastidlo na amortizér,ale nemám sním zkušenost,ještě jsem ho nepoužíval.