Vaření boilie jinak

Začal jsem se více zajímat o výrobu vlastního boilie, ale většinou mě uvařením, i když vařím jen 2-4 min., boilie hodně "vyčuchne" a cítím spíš jen rybinu, než AK či esenci, kterou jsem do toho dal a která jde krásně cítit z neuvařených ušoulených kuliček. Tak mě napadlo, jestli jste někdo zkoušeli vařit boilie třeba v troubě se zapnutým větřákem či v mikrovnce a jestli to jde, nebo to boilie vysuší a je z toho plovoucí.... Nebo jestli máte někdo další tip jak to udělat zajímavě, sem s ním
Autor diskuse: Patrik - Profil , 30.5.2008 kaprařina - nástrahy, návnady

kikikoko - Profil | Ne 1.6.2008 19:29:37

HSK -hm dobrý...a teď něco o tom vaření taky.....o))

certbert - Profil | Ne 1.6.2008 19:27:48

HSK - ® jdi v prdel černý draku možná v plkárně ale i tak táhni tady je to o rybách-:o((((((((((

patlal - Profil | Ne 1.6.2008 17:31:20

carpmania // Neskoušel ,neměl jsem k tomu důvod a ani nevím co bych měl od toho očekávat.

certbert - Profil | Ne 1.6.2008 17:06:56

carpmania - ® to jako vejce na tvrdo-:o)) jestli jsi to dělal tak co ti to dalo????

carpmania - Profil | Ne 1.6.2008 16:51:08

patlal: zkoušel jsi někdy boilie vařit třeba 10-15 minut po vyplavání kuliček?

certbert - Profil | Ne 1.6.2008 16:42:15

dělam chytací bobky na pánvy a nemá to chybu

Martin... - Profil | Ne 1.6.2008 16:35:21

Patrik: přesně jak píše sadraj....ale moc to nepoužívám..jen občas na zimu kdy chci mít velice atraktivní nástrahu

Malhe - Profil | So 31.5.2008 12:12:05

skus ich naparovat, ja som to tak robil a aroma tak z nich nevyprchne, ako keby si varil ale naparuj ned vriacou vodou...

Pokki - Profil | So 31.5.2008 7:53:29

Já vařím 2-4 minuty (zpracovávám větší průměry) do hrnce ve kterém vařím přidávám trochu vonného extraktu který je v boilies obsažen. Po vychladnutí má boilies výraznou pachovou stopu. Jen jsem po uvaření trochu mimo :-)

Kyselinár - Profil | So 31.5.2008 7:13:38

Ten AK alebo esencia ako píšes v otázke musel-a byť na alkoholovej báze...

patlal - Profil | Pá 30.5.2008 18:14:40

macin // To na mysli nemám "nedovařené" boilie a co to vlastně je ? kdo si myslí že své bobky provaří skrz na skrz tak to by ho musel vařit mnohem déle než vyplave na povrch a ani když ho nechá dalších pár minut tak nebude na 100% provařené.V zásadě každý z nás chytáme na nedovařené boilie :-).U některých směsí tohoto bez albuminu nedosáhneš a pokud ano tak musíš změnit suchou směs a to prostě nechci.

Fishmaster - Profil | Pá 30.5.2008 18:05:37

macin - ® - mam pocit ze nedovarene boilie nieje to iste, s Albumenom nemam sice skusenosti no s nedovarenymi boilie dobre skusenosti nemam.... hlavne sa znizuje ich zivotnost vo vode pri chytani a ani zaberov nebolo tolko ako na gulicky z druhej davky varenia.... zmes bola ta ista podotikam....

macin - Profil | Pá 30.5.2008 17:52:08

patlal - ® To boilí uvnitř měkkounké na povrchu slupka jde dosáhnou podle mě i bez albuminu. Letos při prvním vaření se mi to (nechtěně) stalo. Prostě nedovařené boilí, tohle si měl na mysli?

patlal - Profil | Pá 30.5.2008 17:37:40

macin // proč 4 měsíce na to je lehká odpověď,proč ne.Vím že je boilie po mnohem menším čase jako kámen ale nejde mi jen o tu tvrdost.Boilie zamražuji jen minimálně a to jen pokud mi nějaké zbide abych měl něco na mrazáku pro případné zákazníky a nebo na fofr akci.Jinak si dělám čerstvé tak 2 dny před výpravou a nebo chytám tvrdé vyčichláky.Albumin používám a na uzavírání bobků mám svůj názor,směsi které dělám se jen tak nezavřou,pokud použiješ dobře rozpustné věcičky nebo změníš struktůru boilie tak ti ho neuzavře nic.Samozřejmě se to nesmí přehánět s dávkováním.Na druhou stranu ti albumin pomůže zkrátit dobu varu,což je vynikající především na zimní chytání,na povrchu slupra a uvnitř krásně měkounké,to mám rád.

Fishmaster - Profil | Pá 30.5.2008 17:22:56

odkedy sa venujem domacej vyrobe boilie tak ich len varim, skusal som aj susenie v mikrovlnnej trube no to fakt neodporucam, ten smrad nestoji za to...
s tym varenim v sacku to musim vyskusat... to ze sa trochu zmeni ich tvar vobec nieje na skodu, pretoze pri chytani aj tak niekedy menim ich tvar
a ak sa aj pri vareni vo vode znizi sytost aromy, alebo komponentov v gulickach, este sa mi nestalo ze by to vadilo rybam.... proste s tym treba vopred pocitat, no prehanat to s vonov tiez netreba

Pivař - Profil | Pá 30.5.2008 17:05:49

Na stránkách CC Moore říkají něco v tomto smyslu: Nepoužívat vejce, boilí se tím uzavře. Místo toho zhruba na kg směsi 50 g Egg Albumen a 50 g Whey Gel (syrovátka). Vaříš max. 60 sec.

sadraj - Profil | Pá 30.5.2008 17:04:01

Je to stejnej saček jako se v nem vaří rejže a ten se taky nerozpustí musí bejt z nmikrotenu a ne z polyetylenu nebo jiný hmoty , poznaš to že je takovej jakoby tvrdší hladkej a navrchu při pohledu z boku jakoby našedlej a ne lesklej
není to jako z alberta pytliky na rohliky

Patrik - Profil | Pá 30.5.2008 16:58:08

Martin... Ten sáček se ti nerozpustí, když to vaříš v něm?

hyperlop30 - Profil | Pá 30.5.2008 16:47:35

tak moze byt ale nevim ako by si to v tom saciku lebo by sa ti zase len pomackali, a nemohol by si ich vela varit naraz..to parenie treba vyskusat a je to super..asi aj ja na to prejdem zase.

hyperlop30 - Profil | Pá 30.5.2008 16:47:34

tak moze byt ale nevim ako by si to v tom saciku lebo by sa ti zase len pomackali, a nemohol by si ich vela varit naraz..to parenie treba vyskusat a je to super..asi aj ja na to prejdem zase.

macin - Profil | Pá 30.5.2008 16:47:25

Patlal: 4 měsíce sušíš bobky? Asi máš na to čas a výpravu dobře naplánovanou. Jen jsem se chtěl zeptat, proč tak dlouho? Mé boilí je po 3 týdnech venku suché jako šutr. Schávlně nepřidáváš albumin, kvůli jeho špatné vlastnosti boilí zavřít, nebo přidáváš a boilí sušíš tak dlouho proože je o podle Tebe lepší než dívat do mrazáku?

hyperlop30 - Profil | Pá 30.5.2008 16:45:22

a este ja som ich niekedy paril ako buchty ale ked som ich vytahoval lopatkou sa mit rosku deformovali ale inak neni to vada.keby je plytsi hrniec,ze sa lepsie vyberaju tak urcite to je lepsie
pretoze sa z nich nevyvyraju aromy a podobne atraktory a vitaminy.
nech sa dari

Koki - Profil | Pá 30.5.2008 16:42:18

v jednou clanku jsem cetl že boilie varili jako tlacenku :-) nic se při tom nevypláchne z boilie do vody ale musí se to dýl vařit

hyperlop30 - Profil | Pá 30.5.2008 16:41:51

sevas.z tho si nic nerob ze ti ich neni citit,je to normalne ze po uvareni nebudes citit aromu boilies lebo su este mokre.ale ako vysychakju tak potom je to citit lepsie.
ak tam das normalne dodrzane mnozstvo aromy to uplne staci.
davaj bacha aby si nedal vela aromy lebo to akurat pokazis a nechytis vobec nic.
ja som niekedy nedaval vobec aromu napr do orechovych a nachytal som vela kaprov a peknych.

patlal - Profil | Pá 30.5.2008 16:30:33

dujáč // Není zač

dujáč - Profil | Pá 30.5.2008 16:23:31

patlal:tak to sem potřeboval vědět,díkas..

patlal - Profil | Pá 30.5.2008 16:21:01

dujáč // To je těžké udat přesný čas,každá směs je jiná ale takové malé vodítko ti dám.Pokud budou bobky na povrchu pevné a nebudou se bortit tak je sundej a je to ok.

dujáč - Profil | Pá 30.5.2008 16:19:22

patlal: :-) ) dík,to jediny mi bylo jasny,ale jak dlouho????no moh sem to pravda napsat,hned,soráč..normálně jako ve vodě??

patlal - Profil | Pá 30.5.2008 16:17:24

dujáč // Hrnec v něm voda,v hrnci nad vodou síto (dost daleko aby vařící se voda nešla až na bobky) v něm koule na hrnci poklice s těsněním (doma lze použít třeba útěrku aby ti pára moc neunikala) pod hrncem zapálený plyn nebo něco co dá vodu do varu a je to hotovo.Nevím co bych ti měl k tomu napsat,ale na netu jistě budou i podrobnější informace.

mároš - Profil | Pá 30.5.2008 16:17:24

patrik:V AK jsou suroviny dávkovány tak,že se počítá s jejich ztrátou při vaření,kapr má o dost lepší čich než člověk a mnohdy ho silný pach spíš odradí

dujáč - Profil | Pá 30.5.2008 16:10:45

patlal:jak konkrétně se to "vaří " v páře??? díky

patlal - Profil | Pá 30.5.2008 16:06:13

Patrik // Uvědom si že kapr má např. 1000 krát lepší "čich" než ty.Za druhé kapr nevnímá vůni jako člověk,ty cítíš jahodu on nějaký signál ale vůně jahody to není.Také jsou různé esence,jedna voní jako ďas ale úspěšnost nic moc,jiné mají velice jemnou vůni a přesto jsou úspěšné.Osobně nejsem zastáncem moc "voňavých" bobků a funguje to celkem slušně.Jsou směsi do kterých ani esenci dát nemusíš a budeš lapat protože každá složka obsažená v bobkách vydává nějaký signál,který může zaujmout.Leto se chystám na jednu vodu na kterou si suším už 4 měsíc bobky a jejich "vůně" sice není tak silná ale to je úplně jedno,myslím že to bude spíš + .jinak osobně dělám bobky na páře,je to poněkud méně drastické,co se vyvařování týče.

pajda - Profil | Pá 30.5.2008 15:52:44

Jestli ti nevadí, že budeš mít jiný tvar než kuličky, tak dej 1kg těsta do tlačenkového střeva, zavaž a hodinu mírně vař. Nech vychladnout a nakrájej na kostičky. Potom ucítíš vše.....

Petr.J - Profil | Pá 30.5.2008 15:42:34

Tím vařením to trochu vyčichne, ale to nevadí, jak se to usuší tak je to zase cítit. Jinak, jestli chceš aby to bylo hodně cítit, tak si při výrobě 1/3 AK odlej stranou,nařeď to trojnásobným množstvím vody, koule nech usušit a potom je v tom nech nasáknout a znova usušit.

Martin... - Profil | Pá 30.5.2008 15:22:47

když chceš aby ty AK vůbec nevyčuchlo tak ho dej do mikrotenových sáčků a otvor zavař a pak to dej normálně vařit ale o trochu déle tak 5-10 minut podle velikosti...v mikrovlnce a trobě bych to nedělal páč ten šílený smrad co je bych už nechtěl čichat...se sáčkem je to super a voní to nádherně