Používat nebo nepoužívat krmítka?

Ahoj, jaký máte názor na používání krmítek na lov kaprů nad 50cm? Někdo říká, že když se používá krmítko tak na něj najedou prťaví kapři, cejni, plotice atd.a velkýho kapra to odradí. Jiní zase říkaj, že krmítko naopak přitahuje velký kapry. Dík za vaše názory. Hynek.
Autor diskuse: Hynek - Profil , 22.5.2008 kaprařina - techniky lovu

NOVAS - Profil | Út 27.5.2008 13:37:02

Cottus: je pravda , že by nebyl problém v inzerci díky rubrice ,, vyměním " vyčenčovat nějaký fleky :-))Ale fakt bys to tak chtěl ??? Já se večer rozhodnu , že chci jet na ryby , a ráno prostě jedu. Nedovedu si představit,že si týden dopředu musím zajistit flek , jinak že si nesednu.A pokud potom toužíš ,jezdi na soukromáky .Tam už to tak funguje.

Cottus - Profil | Út 27.5.2008 12:56:00

NOVAS: není nad anonymitu...
Zvlášť to kotvení . A proč používat slovo" jediném"? - klidně jich může býti více...třeba výměnou s kolegou.

MRKnato - Profil | So 24.5.2008 18:14:28

kuno, a čemu tedy rozumíš?

NOVAS - Profil | So 24.5.2008 16:59:36

BOWDEN: vyhrazování ,,osobních " míst ,to je to poslední co nás ještě může potkat.Chceš snad ,při dnešním rybářském a rekreačním tlaku mít obité vody cedulema ? ,,Tady chytá pan XY" ,,Tady se opaluje paní XY" ,, Tady kotví pan XY" atd ? Chytat budeme kde ? Jen na tom svém jediném předplaceném místě , které se bude dědit na další pokolení ? Díky ,ale nechci.

Raggo - Profil | So 24.5.2008 15:43:38

hodnotit politickou situaci a naši skvělou pravicovou vládu bych si já, jakožto levičácko-budovatelský socialista raději nelajsnul :-)

kapříkluboš - Profil | So 24.5.2008 15:33:25

ježíš marjá, kam jsme se to dostali, přes krmítka k politice, to snad kolegové nemyslíte vážně, to radši běžte diskutovat na jiné stránky, ještě tu začněte řešit politickou situaci a je to v p........

wena - Profil | So 24.5.2008 14:29:05

Po čtení této diskuze jsem se ráno vydal k vodě jeden prut s krmelcem druhý pouze olovo.Od 4:00 do 13:00 na háček jsem používal na oba pruty to samé:Výsledek nijak nepřekvapivý na krmelec jeden polozáběr výsledek 0 a na olovo bez záběru taky 0.Tak´teda nevim...................

Cottus - Profil | So 24.5.2008 13:53:22

Nejlepší jsou krmítka plněná za asistence hospodáře....a háčky tam být nemusí.
BOWDEN: Ten "lékárník"10:09 to bylo vcelku přesné...

GUGU - Profil | So 24.5.2008 12:49:19

Hynek : krmítka jsou miniaturní i gigantická,není stejný je používat na pískovnáh a na bahnitém dně,na mělčině a v hloubce,v čisté vodě a v zakalené vodě...většího kapra odradí jakýkoli ! náznak nebezpečí.

Kyselinár - Profil | So 24.5.2008 12:46:43

Bowden ja som to pochopil čo si tým chcel povedať,ja som to len rozšíril o pár prikladov naviac.Čo sa týka tej ulice...chytáš ma za slovíčka!Prejdi z ulice do parku a vysvetli mi to na tej lavičke... :-)))

Martin M. - Profil | So 24.5.2008 12:24:59

Pouzivam krmitka i zateze. Kdyz jdu na obycejnou chytacku, tak vzdy s krmitkem. Pokud chci chytat jen velke kapry, tak bez krmitka a jen 4 kulicky na PVA nebo ani to ne. Samozrejme jsem chytl velke kapry i s krmitkem, ale jsou to ojedinele ulovky ve stovkach hodin chytani. Taky zalezi, co to je za vodu - treba na NM se i 7kg kapri chovaji jako jako male ryby a na krmitko obcas zaberou, stejne tak na revirech, kde se takto velke ryby nasazuji. Naopak jinde kapra nad 60cm s krmitkem chytite jen stezi, obzvlaste pokud uz byl drive na hacku.

BOWDEN® - Profil | So 24.5.2008 12:08:50

Raggo - ® So 24.5.2008 11:27:31
Máš pravdu ale i já jí mám, nesnáším rádia a pípáky, nesnáším takové to chytání na líčidla v podobě koncové samozasekávací 100 a více gramové montáže, zdolání ryby která nemá šanci ožralým zbohatlým idiotem, který myslí že může všechno. To jsem na mysli neměl a kdyby ses prvotně nevyjádřil hyperstručným levičáckým štěkem, nic bych neříkal.
Ale jasně říkáš, že máme soukromé vody a tedy "přetlak" finací u zbohatlíků jde bez užitku pro všechny do kapes majitelů soukromých revírů, ale není tím dáno, že mnou popsané dárečky na svazové vodě nepotkáš. Ty a i já před nimi utíkáme do housští...
Ale je tu ještě jedna skupina slušných lidí a mezi ně se počítám já. Byl jsem na dovolené s rodinou a tedy ne jen na rybách, nakrmil jsem si flek, ale chtěl jsem se ještě pověnovat rodině. Po chycení první pěkné ryby, jako výsledku prokrmení, náročným na čas a na tisíce korun jsem si na svůj flek už nesedl.

Kyselinár - ® So 24.5.2008 11:39:27
Co říkáš je demagogie, směšuješ placenou svazovou vodu s veřejnou ulicí a i na té ulici si někdo platí parkování (my platíme povolenky - chodci neplatí nic) a má ho vyhrazené a nebo bys chtěl soudruhu, abych platil parkovací místo, ale vyhradit si ho nesměl? Nyní je to tak, že si nemůžeš místo vyhradit ani kdybys chtěl zaplatit nadstandard. Proč mi nerozumíš? Jasněji to už říct nejde. Jediná šance jak nyní parkovat je nikdy s autem nevyjet aby ti někdo nezabral parkovací místo, tedy když použiju tvůj příměr s ulicí.

Kyselinár - Profil | So 24.5.2008 11:39:27

Bovden napísal si mu to v skutku dobre...len by som to doplnil o rezervovanie si miesta napr:v električke,v parku,na lavičke.A čo takto rezervovať si celú ulicu kaďial chodíš domov z práce?hmm?A mi ostatný buďeme choďiť kanálmi,sedieť na trave,a čítať:Toto má rezervované ten a toto zas onen... :-))) v reštike hromadňe chálovať gulaš a prehánať sa na dvojtaktoch z NDR :-)))

Raggo - Profil | So 24.5.2008 11:27:31

bowden - Myslim ze davas do souvislosti dost odlisny veci. Samozrejme ze 19 let po revoluci nikdo nechce turictickou tridou nebo trabantem jezdit do hospody pouze na gulas v odrbanejch džínách z tuzexu...Jako "hrdí kapitalisti" máme možnost jezdit v nejmodernejších auťácích, mít vohoz za desetitisíce a pojídat nejrozmanitější vymoženosti a dobrat si zkratka temer vseho na co máme.Jako hrdí kapitalisti máme taky možnost zaplatit si chytání na soukromý vodě kde máš prakticky velice široký pole působnosti včetně rezervace fleku. Že tě lov na soukromáku neláká ? Mě taky ne, ale neláká mě ani představa , že si banda rádoby "rybářů" na "svazovce" rezervuje na měsíc flek a za zvuku magneťáku a agregátu na chlazení pifka bude hrát na rybařinu. Myslim, ze RŘ je plnej jinejch zpatecnickejch nesmyslu kterejma je treba se zabejvat. Na rezervaci fleku na svazovkach je muj socialistickej nazor jasnej, nehlede na to ze treba ja osobne mam rad co mozna nejopustenejsi fleky nekde ve krovi daleko od lidi a ty se pri trose snahy daji najit vzdycky bez nejaky rezervace :-) Jsem mladej jalovej klouček dnešní doby, přezto je zřejmej tenhle socialisticky - budovatelsko - levičáckej náhled na věc :-)

BOWDEN® - Profil | So 24.5.2008 10:09:49

Raggo - ® So 24.5.2008 0:25:57
Nevím jak to myslíš, tvoje stručnost je, jako v dnešní době u mladých obecně tak ..., že nechápu co vlastně říkáš. Myslím ale, že se ti socialisticky, budovatelsky levičácky nelíbí, že by se mohla za příplatek vyhrazovat místa. Zajímavé je, že ve všech ostatních oborech života je to normální, jen u rybařiny lpíte všichni na zaprděném levičáctví Národní Fronty i 19 let po revoluci.
Tak sleduj. Co třeba ve všech restauracích zavést jen guláš a pličky na smetaně? Zrušme první a druhou třídu v dopravě a udělejme pro všechny turistickou. Auta stačí všem stejná, třeba Trabanty a na hezké oblečení taky zapomeň. Byt by stačil taky všem jako v koncentráku, jasně, všem všechno stejné a žádné extravagance za příplatek že? KUPŘEDU LEVÁ, KUPŘEDU LEVÁ, ZPÍTKY NI KROK!!!

Znám místo které mi ukázal jeden známý. Na labské "touni" jak tam říkají je hluboko v kůře olše zarostlá, vypouklá smaltovaná modrobílá tabulka s tímto textem:

TOTO MÍSTO JEST VYHRAZENO NAŠEMU ZASLOUŽILÉMU ČLENU, CTĚNÉMI PANU LÉKÁRNÍKU MAGISTROVI XY Z OBCE ZŽ. DÁNO NA VĚDOMÍ PŘEDSTAVENÝMI RYBÁŘSKÉHO SPOLKU V ... V R 1936.

Známý mi říkal, že prý údajně roční povolenka byla pro všechny, proletáře tak lepší lidi 200 Kč, ale pan lékárník dával 1.000 Kč a v tehdejších penězích a to byl ranec, tím si buď jistý, obyčejný barák byl za 5.000, vila za 20.000 a auto za 25.000 Kč. Takového dnešním slovníkem "sponzora" si tehdy proletáři vážili, za jeho peníze se nakoupilo spoustu násady a pan lékárník prý ryby nejedl a nebral, pouštěl všechny. Všem se vyplatilo chodit kolem jeho fleku po špičkách a co víc, nebyli nevraživí ale měli ho rádi!!!
Nám dnes ti bohatí jezdí ty prachy utratit do Španěl, do Francie či do Itálie jen proto, protože my tu máme konzervu socializmu, všem všeho rovným dílem. Fakt ti to nedocvakne?

Kyselinár - Profil | So 24.5.2008 8:57:27

Selektovať veľkosť ryby veľkostou boiles je do určitej miery úspešné,ale len do určitej miery!Ak dám 18mm gulu ľubovolnej arómy napr:(banán)a bijú sa mi o to kapre cca 30cm.Tak to isté sa bude diať aj ak tá gula bude mat veľkosť futb.lopty:-)a to bude trvať tak dlho kým sa o to další 30tnik nezabije...Obdobňe to plaťí aj o kŕmitku.A mám tušák že jeden z kaprov(svet.rekorderov)bol na červíka...

kuna - Profil | So 24.5.2008 8:11:06

tench - nechci ti brát tvé iluze ,ale určitě je krmítko lepší ikdyž chytám v prokrmeném místě tak ho používám .A na velké ryby taky ,Ale co rybář to jiný názor

Raggo - Profil | So 24.5.2008 0:25:57

Bowden - kazdej fandi svymu tymu o tom zadna... ale s myslenkou priplatku za fleka jsi me dostal to srry :-)))

Jahatova - Profil | So 24.5.2008 0:07:16

ja bych rekl ze s krmitkem chtnes i 70-80 cm kapra ale musis si vybrat dobrou krmnou smes a hlavne to tam trochu provnadit treba kuku.takze u me ma krmitko za 1

tench - Profil | Pá 23.5.2008 23:31:01

s krmítkem se kapři 50+ dají chytit téměř bez problémů, také záleží na lokalitě, ale 50+ až zas tak vysoká meta není:-)

BOWDEN® - Profil | Pá 23.5.2008 23:28:59

V r 1994 jsem měl obchůdek s rybařinou a v jednom velkoobchodě mi nabízeli boilie o průměru 38 mm. Považoval jsem to za hovadinu. Navíc to vyšlo strašně draho.
Pak jsem byl s rodinou na dovolené a na normální boilie se věšeli pionýři do 50 cm. Na té chatě jsme nadělali obrovské koule boilie z věcí, které byly dostupné, mouka, sušené mléko, prosátá krmítková směs a plato vajec, med a už nevím co, asi strouhanka. Osušili jsme to ale moc to za dva dny neztvrdlo a déle jsem byl nedočkavý čekat. Koule byly měké, něšlo je pro vnadění střílet prakem a tak jsem je házel po jedné jako kameny, poměrně nedaleko břehu.
Hned další den jsem na tyto obří koule začal chytat kapry nad 70 cm. Malí kapři lomcovali s prutem, asi se přisáli ke kouli, ale vždy jí pustili a nenasáli jí do huby dobnitř. Jen kapři velcí dokázali takovou kouli nasát.
Koulebyly poloměké a tak koule musela být zajištěna sirkou, aby se dala nahodit.
Od té doby jsem obří boilie nepoužil, přestalo mě na boilie bavit chytat. Kaprobijci prominou, ale šaškovat několik dní, utratit spoustu peněz a pak chytit jednoho, sice velikého kapra, to mě fakt nebaví, já chci akci a aby se stále něco dělo. Hned a po celou dobu chytání a ne někde čekat třeba deset a více hodin na záběr, nedej bože několik dní!
Nikomu to nevnucuju, ale mě to prostě nebaví. Navíc se nesmět z místa hnout, místní joudové uvidí chytit větší rybu a v tu ránu si na své zakrmené místo nesednu a vyhrazovat místa se nesmí ani za příplatek, který bych já a se mnou jistě mnozí rádi dali, ne, tak to mě opravdu nebere.

, *Lukáš*, - Profil | Pá 23.5.2008 21:46:45

já letos chci chytat poprvé na boilie , chlapi mohl by mi někdo poradit kdýž jsou na přehradě převážně kapři 30-50cm jak chytit 70+ , oni tam jsou aler když nahodíš tak už to fičíííí a je tam 30cm a zežerou i háčky velikosti 1. hajzli...... jakou velikost boilie ?? atd , ... díky .. popřípadě doporučit montáž , ... čím krmit atd... v boiliesování jsem totální začátečník..díky

kuna - Profil | Pá 23.5.2008 20:06:57

Používat !
Mrknato - nerozumím tvé řeči

Marňas - Profil | Pá 23.5.2008 1:45:37

Krmítko používám na rybách vždy, mám v něm vždy něco z čuníka a několik nejmenovaných škopíků z brněnské provozovny.Bez toho si nedovedu představit pohodu u vody.

MRKnato - Profil | Pá 23.5.2008 0:53:58

Nepoužívat! Mám zkušenost, že touto methodou nepřilákáte ryby, ale jen nepřizpůsobivé jedince k "opalování" s Člunkem, nebo grilování se Zounarem...

wena - Profil | Čt 22.5.2008 23:30:43

BOWDEN® : Taky něco podobnýho se žížalama.Jeden prut krmítko a žížali a druhej bez a opět žížali.Bez krmítka 50 cm a víš s krmítkem Vše na hraně míry a najednou 74cm tak si vyber asi záleží na náladě šupináčů.

BOWDEN® - Profil | Čt 22.5.2008 23:07:27

Ahoj. Živím se výrobou krmítek a tak bych měl tvrdit, že jedině s krmítkem se dá chytit pořádná ryba. Nebylo by to poctivé tvrzení. Jen hranici 50 bych asi posunul výš, ale opravdu velké kapry s krmítkem a klasickou nástrahou chytíš asi jen vyjímečně.
Mimochodem ale kapr 50 není zrovna malý a také je nutno přiznat, že kapři nad 70 s krmítkem na pařenku či rohlíkáč, no, teoreticky to asi možné je, ale...
Došel jsem ke stejnému jako ostatní. Jeden prut odhodím na boilie a nechám ho ležet a čekám na adrenalin a druhým prutem se bavím s drobnější rybou. A jedno životní zjištění, už mnohokrát potvrzené. Žížaly. Je potřeba je nepodceňovat a nosit je sebou k vodě. Mnohokrát jsem zažil, že na pořádný prut a pořádnou nástrahu kapři nereflektovali a šli na žížalu a častokrát i ti velcí. Jednou se mi poštestilo na Lužnici v Soběslavi chytit odpoledne bez předchozího krmení, které by trvalo několi dní, prostě přišel jsem nablint, nikomu nic nebralo a bylo tam obleženo chlapy a já tedy zkusil hnojůvky a přišlo 7 kaprů od 56 do 71.
A na žížalu klidně s krmítkem, prostě krmítko ryby přiláká, ale někdy chtějí "maso". Při chytání na bílé červy se taky vnadí krmítkovou směsí a červy v ní být nemusejí.

Wamp - Profil | Čt 22.5.2008 21:43:52

Jde o to, zda-li chceš chytat pouze velké kapry cíleně - tedy ty menší a malé nelákat. Pokud ano, tak krmítko ti láká bílou rybu a množství kaprů různých velikostí, takže velkého chytneš taky, ale pouze velmi náhodně, protože v rybí obsaádce tvoří pouze několik procent - třeba 10% a někdy ani to ne. Bez krmítka se selektivní nástrahou (např. boilie) budeš mít méně záběrů, ale větší ryby + na Labi také hodně tloušťů (-: ale to se dá také upravit velikostí boilie.

Raggo - Profil | Čt 22.5.2008 15:29:00

ARCI - nemusis pouzivat prubezky staci kdyz pouzijes "tvrdou" montaz v trochu jiny podobe např. velice jednoduše takto http://www.mrk.cz/montaze.php?id=290&kw=mont%E1%BEe ale to urcite znas :-)

Máda - Profil | Čt 22.5.2008 14:35:58

Hynek -nenapsal jsi jestli stoják nebo řeka?Jestli jedeš koule nebo partykl?Jestli je to vycházka krátká nebo dlouhodobější chytání?

ARCI - Profil | Čt 22.5.2008 14:04:49

El Duffus: Jsem zkoušel průběžný. Mě se to moc neosvědčilo a ani nejsem průběžek zastáncem. Průběžky používám jen na závodech na V. Přelově.

El Duffus - Profil | Čt 22.5.2008 11:26:22

Hynek- montáž kdy je olovo napevno spojeno s koncovou šnůrou a návazec se při náhozu toči (rotuje) kolem olova. Nemotá se při náhozu, ale při utržení kapra mám malou šanci se zbavit olova atd... Koukni do atlasu montáží

Hynek - Profil | Čt 22.5.2008 11:19:34

Vím,že to vypadá hloupě ale nevim coje to ta helikoptéra a jak se používá.

El Duffus - Profil | Čt 22.5.2008 11:08:44

Arci- helikoptéra je v případě utržení značně nešetrná k rybě, vyzkoušej přetahovací klipy, je toho na trhu hafo...

obrisek - Profil | Čt 22.5.2008 10:52:11

Hynek-To že velké kapry přitahuje krmítko sem ještě neslyšel...spíš naopak...Pokud si chceš dobře zachytat použij krmítko...Nebo můžeš zvolit kompromis co občas dělaj někteří fídraři...Jednou se bavit a druhou poslat někam za "roh" s gulou a s PVA a nechat se třeba překvapit pěknou jízdou...

ARCI - Profil | Čt 22.5.2008 10:45:10

Hynek: Pokud jedeš jenom na dopoledne a chceš chytnout rybu, tak tam buďto hodíš krmítko nebo balenou a když nebudeš chtít se patlat v šrotu že by jsi měl zasratý ruce od šrotu tak asi bez krmelce nebo tam dáš helikoptéru. A když jedeš na déle k vodě a budeš mít na krmeno tak použíj helikoptéru. Já to tak praktikuji a osvědčilo se mě to. Chytám jen na boilies, na jaře a podzim se jezdím bavit na násaďáky. :o)))

Radek Š - Profil | Čt 22.5.2008 10:39:41

Já dávám jeden prut s krmítkem a druhý bez krmítka. Na ten s krmítkem více záběrů ovšem nej 62cm. Záleží jen na tobě, když dáš oba bez krmítka tak to chce ale zakrmovat aby se ti ty ryby tam stáhly. Krm něčím takovým co ti tam nenatáhne malé kapry a bílou rybu. Nejlépe boilie nebo pelety. S množstvím opatrně, mnohdy je lepší méně než více. Pokud budeš místo krmit je lepší tam nechytat. Jít až tak 4 - 5 den zakrmování. Tak to je asi tak vše, Petrův Zdar.

Georgino - Profil | Čt 22.5.2008 9:46:48

Hynek: Však prťaví kapři jsou nejlepší, takže krmítko ANO! Ty velký už se nadaj jíst. Úplně nejlepší maso mají kapři tak kolem 30 cm, to je lahůdka, hlavně na grilu. Škoda že je míra tak vysoko :o(

Ricci - Profil | Čt 22.5.2008 9:35:09

No nevím. To že někdo něco říkal ještě nemusí znamenat, že má pravdu. Někdo mi kdysi říkal, že bojlís od top síkrit stojí za hovno a já právě na něj nachytal dost pěkných kaprů.

Takže bych se [smazano] na to co kdo říká a koncovou udici bych přizpůsobil aktuálním podmínkám a aktuálnímu revíru. Na to kdy a co použít přijdeš sám.. Tady se řeší jen zásadní věci jako stolky do bivaků nebo jaká podložka pod kapra je lepší.