Časopis čistě o přívlači a muškařině

Zajímal by mne Váš názor na možnost existence časopisu který by se věnoval jen a pouze problematice přívlače a muškařiny. Svou bližší představu popíši v diskusi o mé otázce.
Autor diskuse: bucharovic - Profil , 15.5.2008 dravci - ostatní

bucharovic - Profil | Pá 16.5.2008 9:49:38

Tak jsem si po zhruba 24 - hodinách udělal rekapitulaci názorů a vychází mě toto - Pár z nás by podobný časák uvítalo a nebojí se ničeho. Většina by si ho možná kupovala,ale bojí se o jeho existenci. Pár hlasů to pokládá za nemožné. Důvodů je víc a já se chtě . nechtě musím přiklonit po zvážení argumentů ( Osprey, Martin M, sliver atd ) že se nic podobného asi nikdy na pultech obchodů neobjeví. I argument o ,,,podřezávané větvi " musím uznat má svou velikou logiku a jak napsal sliver , fakt bych se nechtěl dožít ,, štika teamů, candat teamů atd ". Co by se ale podle mně mohlo ( mělo) zmněnit je fakt,že by se mělo vysazovat víc dravců a ne jen kapři, kapři kapři. Ti jsou v přesile právě díky ,,sprofanování" i v časopisech. Já (nechci dělat reklamu,ale tak to je ) si už leta kupuju jen Kajmana a mám doma šanon do kterého střádám všechny články týkající se přívlače. Není jich moc , ale něco mám. Zbytek jde do koše. Takovej kaprař to zas dělá určitě opačně a tak si říkám, proč némáme každej ,,svůj " časák který bychom si nechávali celý a ne jen pár stránek... No,ale jsem tam kde jsem byl na začátku - asi je to opravdu utopie . Škoda. Ale jak se říká - nikdy neříkejme nikdy :-). Dík za názory chlapy !!!

sliver - Profil | Pá 16.5.2008 8:42:17

bucharovic -Takový časopis je holý nesmysl, umřel by na úbytě. Odvoláváš se na zajímavé diskuse a rady na tomto webu ohledně lovu dravců, ale nevím, nevím. Když už někdo pustí užitečnou radu, je tak napsaná, že si jí všimne jen ten, kdo ji vlastně nepotřebuje. Ostatní ji bez zájmu lehce přejdou nebo se jí od srdce zasmějí. A je to tak dobře, protože dravců je málo, stejně jako lovců, kteří je opravdu umí chytat.
Stejně by to dopadlo s časákem, protože obecných rad zas tak moc není a provalit revír spolu s opravdu účinným způsobem lovu včetně nástrah by mělo brzo katastrofální následky. Stejně by to skončilo podobně jako v kaprařských časopisech - popis cesty, ubytování, jídlo a mnoho masturbačních fotek. Občasné články ve všeobecných časopisech jsou až nad hlavu. Nebo bys chtěl iniciovat štikatýmy a candoštýmy aj s tričkama ?

Michal - Profil | Pá 16.5.2008 8:12:37

MM: ty nemáš noťas s wifinou ?! :-))

ftipalek - Profil | Čt 15.5.2008 23:13:07

Myšlenka to asi není špatná. Mnoho lidí by si ho určitě kupovalo....včetně mě....
Ale nevím jestli je to dost početná skupina na to, aby se časopis zaplatil.......

Martin M. - Profil | Čt 15.5.2008 20:56:54

bucharovic> musim uznat, ac nerad, ze casopis ma pred webem jednu velkou vyhodu - lepe se cte na zachode ;-) Jinak souhlasim s ospreyem o tom podrezavani vlastni vetve, obzvlaste u tak vzacnych ryb, jako jsou pstruzi a dravci :-(

bucharovic - Profil | Čt 15.5.2008 19:43:21

Raf - já chci hledat cesty co nás spojují . Voda a její čtení je jen jedna , ryby taky chytáme stejné ( většinou ), je to jako bys tvrdil,že lidi chytající na woblery si nemohou rozumnět s těmi co chytají na ,,gumy ". Jestli mají některé dvě ( podle mně ) rybářské disciplíny nejvíc společného - jsou to muškařina a přívlač. Můžeme diskutovat o množství háčků na nástraze a o protihrotech atd. Ale právě v podobném časopise by mohla jedna i druhá strana působit na tu druhou a nepletly by se jim do toho žádní ,,kapři ". Dík za Tvůj názor.

Čajo - Profil | Čt 15.5.2008 19:36:55

bucharovic - takemu casaku by som sa potesil.
Raf - ja ako vlackar nemam pocit ze sa muskari a vlackari nemusia, neviem ako je to naopak... A nemam ani problem s clankami o muske a velmi rad si ich aj precitam....

bucharovic - Profil | Čt 15.5.2008 19:36:31

Martin M - Já neměl na mysli čistě přepsaný text z webu. Spíš jsem myslel, že díky těm příspěvkům je vidět,že je o čem psát a já si myslím,že autoři by se našli a ještě by rádi dali souhlas se zveřejněním svých příspěvků. Je fakt že třeba konkrétně já nemám dost poznatků o problematice , ale ten druh časopisu o kterém mluvím mě prostě chybí a jak je vidět - nejsem sám . Já stále věřím v sílu psaného slova .Znám spoustu lidí ( asi se budeš divit ) kteří fakt nemají ani nechtějí mít internet , ale přesto jsou to rybáři tělem i duší a věřím,že by si podobný časopis přáli. Díky Ti za názor, jsi jeden z těch co do problematiky vidí jako jedni z nejiformovanějších a já doufám,že se podobných opravdu fundovaných lidí najde víc. Je třeba diskutovat na tom se asi shodneme. Díky

Raf - Profil | Čt 15.5.2008 19:32:09

Dlouhodobě úspěšný čistě muškařsko-vláčkařský časopis si představit nedovedu. Jestli se tomu ale nějaký časopis přibližuje, tak je to Kajman. I tam ale doplňujeme přívlač "hlavním proudem" v podobě kaprařiny a dalších technik.
Navíc proč zrovna muškařsko-vláčkařský časopis? Protože jsou muškaři a vláčkaři víc v pohybu a mnozí pouští ryby? Přijde mi že minimálně na pstruhovkách jsou muškaři a vláčkaři dvě dost nesourodé skupiny a navzájem se moc nemusí. Polož si otázku, jestli by měli v tomto tvém časopise muškaři zájem číst články o přívlači a vláčkaři o mušce. Já myslím, že ve většině případů ne.

Martin M. - Profil | Čt 15.5.2008 18:52:14

bucharovic> jen v kratkosti k tomu navrhu udelat z diskusi na webu casopis:
- to ze ti nekdo neco napise na webu (natoz kdyz to je neco chytreho) nam nedava pravo to otisknout, potrebujes souhlas autora.
- diskuse je nesouroda, jeji tok neni linearni, finalni obsah vznika postupne reakcemi na reakce k reakcim ... vytvorit z toho ucesanou myslenku je velky problem
- hodnota internetovych diskusi je v tom, ze jsou interaktivni a aktualni. Oboje na papire ztratis.

SHARK1974 - Profil | Čt 15.5.2008 16:48:51

bylo by to super ale ekonomicky by to určitě neklaplo......

Carpkiller - Profil | Čt 15.5.2008 16:31:18

Já taky...ale je mi to celkem fuck...ale zas na druhou stranu, alespoň bychom se zas o krůček přiblížili ryb.velmoci, Anglii-kde jich vychází jen o dravích tak 5....a to nemluvim o kaprech a jinejch technikách...

bucharovic - Profil | Čt 15.5.2008 16:29:06

No , tak to jsem zvědav :-)

Carpkiller - Profil | Čt 15.5.2008 16:12:50

Bavil jsem se o tom s vydavateli časopisů sportovní rybář a magazínu Kapr...čili Ring publishing...ty maj zaprvý kontakty, za další autory a hlavně finance na to to sprovoznit...tušim že mi to snad říkal i Vágus-ale to si nejsem jist..každopádně se na tom prej pracuje....

bucharovic - Profil | Čt 15.5.2008 15:37:47

Carpkiller - Co víš o tom , že se něco připravuje ? Napiš něco víc ! No a jak už jsem níže psal,já si myslím že o autory by nouze nebyla. Nikdo z nás není Ota Pavel ale příspěvky které čtu např .na tomto serveru mě příjdou dostatečně srozumitelné aby je mohli číst i lidé ve formě časopisu. Hlavní je obsah slov, s jejich ,,slovosledem " už by si případná redakce měla poradit.

pavel68 - Profil | Čt 15.5.2008 15:15:29

Za sebe můžu říct že léta letoucí jsem kupoval co mi přišlo pod ruku.První ročník Rybářských listů mám z roku 1937.Co mám doma ten žrout času,co se kompem nazývá jsem nekoupil nic.
A už asi nekoupím,co potřebuju najdu tady :-)))

Carpkiller - Profil | Čt 15.5.2008 15:04:45

Já si myslím že časopis který by obsahoval pouze reklamu, a články o muškaření, plus přívlači a dalších způsobech lovu dravců a salmoidů by se asi uživil...kdyby se netisknul ve zbytečně velkém nákladu-tak už jen z peněz za reklamu by mohl v pohodě vycházet-jen si nejsem jistej jestli je u nás dost dobrejch a schopnejch autorů aby v tom časáku taky něco bylo...ale věřím že kdyby se chtělo, tak by to šlo...jo, a jinak mám takovej pocit že už se to hlavně připravuje-takže vyčkejte času...

Mikulas - Profil | Čt 15.5.2008 14:45:07

karelc má pravdu, navíc potřebuješ kvalitu a jméno. např. Miloš Zeman minimálně to jméno měl a časopis se nechytil. Až tady budeme mít trh s parametry UK bude fajn, do té doby nezbývá než si takové časopisy kupovat v UK.

smradzjzd - Profil | Čt 15.5.2008 14:44:38

Za sebe můžu říct, že sem hamižný a netuším, jaký by musel být obsah periodika, aby mě zaujal, takže bych si ho nekoupil

karelc - Profil | Čt 15.5.2008 14:30:50

bucharovic: lety do vesmíru se zdály utopií, protože nebyly technologie. Peníze jo. Časák je utopií, ne proto, že by nebyla na jeho výrobu známá technologie, ale prostě proto, že si ho nekoupí dostatek lidí. Proto mi to přirovnání nesedí. Porovnává jabka s hruškama...

bucharovic - Profil | Čt 15.5.2008 14:30:17

Pánové,mohli by jste prosím psát k danému tématu ? Nechci tady mít dohady kdo má jak vtipnou nebo trefnou připomínku ale co si myslíte o potřebě ,,dravčího " časopisu .

Carpkiller - Profil | Čt 15.5.2008 14:27:11

Mikulas: trefná připomýnka....

bucharovic - Profil | Čt 15.5.2008 14:26:29

karelec - a o co ti jde ? Nebavíme se o letech do vesmíru. Pokud nemáš rád přirovnání - fajn , já je rád mám.

Mikulas - Profil | Čt 15.5.2008 14:26:26

nezapomeň v jaké zemi žiješ, tady se i ledy spíš prohnou než pohnou.

karelc - Profil | Čt 15.5.2008 14:14:57

bucharovic: to srovnání s letama do kosmíru je docela zcestné...

bucharovic - Profil | Čt 15.5.2008 14:08:03

Dalibor MC - Ano je to utopie,ale to byla v předminulém století cesta člověka do vesmíru taky že jo :-) Proto chci aby se o tom alespoň mluvilo a mluvilo. Jak jinak pohnout ledy aby se pohnuly ?!

Dalibor MC - Profil | Čt 15.5.2008 14:05:33

Bucharovic>Ono je to cele o ekonomice. Co je u nas vetsi byznys kaprarina nebo muskareni.To jde ruku v ruce podivej se kolik je tam reklamy a na co. Jake prevazne vznikaji "soukrome" reviry? Proto rikam, u nas je to utopie.

bucharovic - Profil | Čt 15.5.2008 13:17:50

Osprey - Chápu co máš na mysli.Já prostě jen smutním,protože kaprařských článků ( teď mě kapraři odsoudí k upálení :-) ) typu - ,, Přijeli jsme , echolotovali jsme , zakrmili jsme , nadipovali a nahodili a čekali a čekali .... " mám plné zuby. Kterýkoliv časopis otevřu,tak se na mě vyvalí záplava kapřích šupin... Jak psal ,, hraji " o tom,že je málo kvalitních pisatelů článků o přívlači - tak já si to až tak nemyslím. Opět vycházím z toho,když ,,prolistuji " stránky ,,tady" i ,,tam" . Spíš si myslím,že sami vydavatelé časopisů nemají zájem cokoliv mněnit a dát více prostoru právě přívlačářům a muškařům. Ti posledně jmenovaní jsou na tom podle mně snad nejhůře. Když se nějaký článek z ,,jejich kuchyně " objeví,tak maximálně o tom jak kterou mušku vázat,což si myslím,že třeba pro začínajícího muškaře nemá valný smysl.... Kde jsou články o tom,jak číst vodu ? Čeho si všímat po příchodu k vodě , jaký hmyz zrovinka poletuje kolem ,či leze po vodním dně ? Sám nemuškařím,ale články ( řídké) o muškařině si rád přečtu. Vláčkaři i muškaři mají podobný cíl a jejich strategie lovu a čtení vody je obdobná. Osprey - máš bohužel smutnou pravdu o tom,jestli je vlastně pro dobro ryb a vody vůbec jaká - koliv přehnaná propagace určitého způsobu lovu... Ale zdůraznil bych slovo - přehnaná . Zatím se mně zdá, že co se přívlače a mušařiny týká - je na stránkách periodik spíše přehnané ticho... Jsem si vědom ekonomických úskalí podobného projektu ( i když ne tak úplně - nejsem ekonom ) , šlo mě spíše o to rozproudit debatu ,,mezi námi kluky na stejném pískovišti " , aby se vůbec ukázalo,jestli mají podobné otázky smysl. Mějte se chlapy a pište.Dík

osprey - Profil | Čt 15.5.2008 11:32:57

bucharovic: Pokud provedeš své výzkumy na MRKu nebo chytej, nedostaneš reprezentativní vzorek lidí. Tisíc zájemců o problematiku nevytvoří ekonomicky silnou čtenářskou základnu schopnou zajistit přežití časopisu.

A hodnota internetových diskuzí je v tom, že si v nich každý najde to své. Jak začneš psát pro masu čtenářů, skončíš u článků klasického formátu. Časopis má omezený prostor, vyžaduje kvalitní obrazový doprovod atd.
No a hodně autorů přívlačových článků stále častěji zjišťuje, že publikováním hodnotných informací si pod sebou řeže větev.
Stačí se podívat, jak bratři Rozsypalové zpopularizovali Dyji.

hraji - Profil | Čt 15.5.2008 11:15:39

Problém nedostatku článků o přívlači a o muškařině je způsoben nedostatkem autorů. Ne každý muškař či vláčkeř je ochoten a potažmo schopen sestavit souvislý text, pochopitelný a zajímavý i pro jiné lidi.

boriak - Profil | Čt 15.5.2008 10:45:13

v našich časákoch je to detto .skoro 1/2 čísla o kaproch...zbytok par článkov plavaná mucha prívlač...iné, časáky už nekupujem, ak je tam článok tak si ho prečítam v nákupnom centre a hotovo

boriak - Profil | Čt 15.5.2008 10:45:13

v našich časákoch je to detto .skoro 1/2 čísla o kaproch...zbytok par článkov plavaná mucha prívlač...iné, časáky už nekupujem, ak je tam článok tak si ho prečítam v nákupnom centre a hotovo

Stanley 87 - Profil | Čt 15.5.2008 10:15:45

mno musim uznat ze odebiram jiz 10 let casopis rybarstvi.za tu cenu ktera je pro me jako pro predplatitele pomerne slusa se tam doctu i nejake zajimave informace,ale prijde mi ze se Privlaci a muskarine nevenuje dostatecne.je tam plno clanku o feederu,plavane - ty jsem na svych feederarskych pocatcich velmi ocenil - plno kaprariny a privlac s mouchou je dosti ochuzena. Sam bych si casopis o privlaci kupoval pravidelne,ale myslim ze to aby se na stankach zacal objevovat je dost daleka budoucnost.ale jako pravidelna priloha urciteho casopisu by to bylo velmi vitane.alespon z me strany.

bucharovic - Profil | Čt 15.5.2008 10:01:59

Rozhodl jsem se otevřít tuto otázku ,protože jsem po zvážení mnoha důvodů dospěl k názoru,že podobné periodikum na našem trhu chybí. Podle profilů Vás registrovaných zde , ale i na konkurenčních stránkách – Chytej . cz, jsem seznal , že základna rybářů věnujících se převážně výše jmenovaným ,, královským“ disciplínám rybařiny je velmi početná. Podotýkám,že nejsem ani potenciálním vydavatelem , ani nemám nic společného s trhem nástrah či rybářského vybavení. Jde mě čistě jen o otevření debaty na toto téma. Pokusím se stejnou otázku položit i na ,,konkurenčních „ stránkách – Chytej.cz , a to proto abych zjistil jaké jsou názory mezi co nejširší rybářskou veřejností. Dost se divím,že tuto mezeru na trhu odborně zaměřených časopisů zatím nikdo nezaplnil. Přemýšlel jsem nad problémem , zda by bylo v tomto úzce specificky zaměřeném časopise po pár měsících o čem psát. Odpověděl jsem si že – ano. Stačí si projít různé ( třeba i krátké ) příspěvky zde Na Mrk.cz ale i na Chytej.cz , které se vláčce a mušařině věnují. Já osobně jsem z mnoha diskusí vytěžil daleko víc potřebných informací než z různých byť sebelépe napsaných článků. Přímá debata má ( podle mně ) daleko víc ,,punc“ praxe než sáhodlouhé články ,jejichž náplň se ve větší či menší míře točí stále dokola. A tak si myslím,že utvořeno z opravdu fundovaných názorů , otázek a odpovědí širokého spektra ,,Mrkáčů“ i ,, Chytáčů“ by mohlo vzniknout cosi , co by každý měsíc potěšilo nejen mně , ale věřím že i tisíce dalších. Dalo by se říci,že proč něco podobného,když na obou serverech je podobných informací dost a dost ? Ne každý ale má přístup na internet a přitom je ,,lačný“ po novinkách na poli rybařiny. Mezi oběma ,,konkurenčními“ servery podle jistých známek panuje rivalita . Je to logické . Já se však ptám – nemohli by se ,,oba týmy“ v podobném projektu ,, spojit“ a spolupracovat ? Proč hledat cesty co nás rozdělují , když se nám nabízí cesta která by nás mohla společně dovést k cíli ke kterému zatím směřujeme každý zvlášť ?! I kdyby se ani jeden z ,,týmů“ podobné myšlence ,,nenaklonil“ , stále je tu šance , že si naší debaty a názorů všimne někdo , kdo podobné záležitosti pomůže ,,vdechnout život“ . Já věřím,že by to bylo ku prospěchu věci zvané – sportovní rybařina.
Díky

Dalibor MC - Profil | Čt 15.5.2008 9:55:19

Řekl bych, že v ČR je to utopie.

Monaster - Profil | Čt 15.5.2008 9:41:56

spíš bych viděl schůdnější udělat to jako přílohu třeba jako má rybbolov tzu papírovou jako deník.

Monaster - Profil | Čt 15.5.2008 9:41:56

spíš bych viděl schůdnější udělat to jako přílohu třeba jako má rybbolov tzu papírovou jako deník.

hraji - Profil | Čt 15.5.2008 9:38:36

Každý časopis v dnešní době musí být ekonomicky samostatný. Tedy se musí uživit. Aby se uživil, musí vyprodukovat dostatečné peníze. Při nízkém nákladu (protože žádný vysoký se moc předpokládat nedá) by musel stát opravdu balík, nebo by musel být narvaný reklamou od titulní stránky a ž po tiráž. Tedy zatím samá negativa.

LudaT - Profil | Čt 15.5.2008 9:32:38

No bylo by to super, ale netuším jestli by to kupovalo tolik lidí aby se časopis uživil. Přecijen není nás tolik jako kaprařů a navíc je tu další velice silné médium (internet), každopádně já bych si ho koupil.