lov na 2 pruty

Chtěl bych se zeptat jaký je důvod ze mládež nesmí chytat na 2 pruty a na rybičku.Předem děkuji za odpovědi
Autor diskuse: ada.j.3 - Profil , 13.5.2008 všeobecné - ostatní

natas - Profil | Čt 15.5.2008 9:10:49

Joska - převážná část dění je dána přístupem lidí. Je však nutno zaujmout všeobecná ustanovení, což je někdy dosti problém. Někdy však aplikace určitého ustanovení v praxi svým restriktivním působením zasahuje evidentně nad rámec obhajoby. Jediná možnost změny BP je na sjezdu o jehož významu lze právě v oblasti změn mnohdy široce diskutovat. A není bohužel, všeobecná snaha problémy rybářské praxe osazenstvem sjezdu projednávat. Ví se o nich, ale nikdo o tom nediskutuje. To se však dostáváme na jiné, několikrát diskutované téma, bez výsledného efektu.

Joska - Profil | St 14.5.2008 14:41:07

Vše je jenom o lidech. Jsou mladí kluci, kteří ryby milují a chovají se u vody příkladně. Pak je spousta důchodců apod., kteří po sobě nechají bordel a od vody odtáhnou co se dá. Ještě se hádají o místo jako kdyby ho měli předplacené. Chodím tam, kam většinou moc lidí nechodí a od vody beru něco jen vyjímečně a spíš, když je zřejmé, že by vrácení stejně nepřežila. Prostě vše je o lidech a zakazovat něco na základě věku je zhovadilost. Bohužel je to asi o tom, že funkcionáři jsou důchodci. Musím polemizovat i s myšlenkou, ať si mladí chytají na dva pruty ale platí víc, jako dospělí. Dnes je spousta lidí i mezi dětmi, kteří ryby pouštějí. Potom tahle logika pokulhává. To už bych spíš viděl logické, že cena povolenky se odvíjí od množství loni chycených ryb. :-) To už se ale dostávám k jinému tématu a to nechci.Nechám si ho na jindy, až je někdo otevře.

natas - Profil | St 14.5.2008 13:15:04

hraji- špatně čteš moje příspěvky a nelze je paušalizovat, tak jak udělals. Nikde jsem nepsal to, na co poukazuješ ve svém posledním příspěvku. Jasně jsem psal zhruba o věku 13 let, kam by se mohlo omezení na 1 prut stáhnout a samozřejmě vše co s tím souvisí(cena povolenky). U velmi mladých rybářů jsem zastáncem rybolovu na 1 prut, protože mají problémy hlavně sami se sebou, jak se u vody pohybovat a chovat.
Joska- lze s Vámi souhlasit, ale neschvaluji ani druhý extrém.
art.ik,Joska- ano,bohužel v zákoně je tato nadřazující klauzule, která paradoxně zákon dostává do druhořadé pozice.Bližší podmínky přebíjejí vše, ale musí zákon zpřísňovat. Je to výmluva pro všechny, kteří s rybářskou legislativou dělají a bohužel, nikdo se již neptá zda změny"nejsou přitaženy za vlasy". Jako mnoho rybářů se ptám, proč tolik změn zákona, když zákon by zákonem měl být. Dalším paradoxem je to, že hlavně na JM se podle zákona o rybářství nedá chytat, protože v krátké době jste bez povolenky.Zákon zde vlastně neplatí. To je právě ten základní šaškec.

art.ik - Profil | St 14.5.2008 12:30:05

včera jsem psal na svaz ohledně omezení a tady je odpověď
cituji " Vážený pane xxx, děti a mládež nemají žádné omezení počtu udic, mají tedy v tomto směru stejná práva a povinnosti jako dospělý člen. Je třeba dát pozor ještě na bližší podmínky jednotlivých územních svazů, které mohou tyto podmínky dále omezovat. V případě, že nemáte jistotu, jaká je situace u vašeho konkrétního územního svazu, můžte zavolat na svůj územní svaz:
ÚS města Prahy: 222 248 109
ÚS Středočeský: 224 934 984
ÚS Jihočeský: 387 250 451
ÚS Západočeský: 377 223 569
ÚS Severočeský 475 531 004
ÚS Východočeský 495 214 940
ÚS Severní Morava a Slezsko: 596 620 583

S přátelským pozdravem

Pavel Vrána

--


Ing. Pavel Vrána

odborný referent (životní prostředí, ichtyologie)
-------------------------------------------------
Český rybářský svaz

Joska - Profil | St 14.5.2008 12:20:30

Je to podobné, jako spousta jiných nesmyslů v řádech. Sice to chápu u 6 letého ale nikoli u 13 letého. Navíc šestiletého nikdo samotného u vody chytat nenechá (z normálních rodičů). U nás je jednoduše zvykem maximum zakazovat, protože to je nejjednodušší. Pokud to vervomocí chtějí regulovat, tak ať udělají zkoušky z rybářských technik a na základě toho by mohli chytat na vyšším levelu. Je to prostě uhozený diskriminovat dle věku. Nevím, jak je to se směřnicí EU, ale pokud by to tak bylo, tak by asi svaz narazil, protože to není úprava v mezích nadřazené právní normy, ale naopak jdoucí proti ní (podotýkám pokud to tak skutečně je - nemám čas se hrabat ve směrnicích). Kolikrát taková opičárna u ústavního soudu narazila. Jde jen o to ji tam podat. Každopádně takových nesmyslů je kolem nás hafo. Když zůstanu u tématu. Myslíte si, vy co schvalujete omezení, že padesátiletý chlap s dva dny starými papíry je šikovnější v rybolovných technikách než mnohaletý člen rybářského kroužku? Nenechte se vysmát. A pokud ano, pak nevím, co tam ti "dvacetiletí" zasloužilí vedoucí dělají.

hraji - Profil | St 14.5.2008 11:51:25

natas: jsem vedoucí rybářského kroužku, podotýkám, že dlouholetý (víc než 20 let) a mohu jen konstatovat, že 8-mi letý absolvent rybářského kroužku ( a v ČRS dokonce 6-ti letý), přes veškerou snahu vedoucích, není schopen samostatně lovit ryby. To dítě není schopno pochopit ani obsah ustanovení zákona, natož je aplikovat do praxe. A nepomůže vůbec nic.
Omezení, které stanovil MRS, mi pod vlivem těchto faktů připadají jako normální a přirozená.
Můžeš se mnou nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co s tím uděláš.

natas - Profil | St 14.5.2008 9:40:27

m.b. - právě v tom o čem taky píši. Ve zhodnocení svého počínání dítětem a dospělým člověkem. Zde je skrytý nepřímý výchovný efekt. Pro rybu je ale jedno kolikaletý rybář mu újmu způsobuje.

m.b. - Profil | St 14.5.2008 9:08:28

natas - ® St 14.5.2008 9:04:59> nerozumím v čem je rozdíl, když rybu nabodne za hřbet 13letý kluk nebo čtyřicátník.

natas - Profil | St 14.5.2008 9:04:59

Věčné téma rybářských diskuzí. Domnívám se, že mladý rybář zhruba ve 13-ti letech může klidně chytat na 2 udice. Myslím si proto, že tato úprava od MRS je zbytečně tvrdá a nemající žádné vážné opodstatnění. Navíc, jinde v rámci ČR to dle příspěvků neplatí, takže je to dost "divný".
Co se týče rybolovu na živou rybku, tak jsem zásadně proti jejímu zavedení. Mladý člověk do 15let nemá natolik osvojené samoregulační a posuzující postoje, aby mohl lov na živou rybku vhodně posuzovat. Bohužel, praxe ukazuje, že limitující věk 15 let by měl pro některé rybáře platit nadosmrti.

Rychet - Profil | Út 13.5.2008 23:36:57

hraji: tomu opravdu nelze nic vytknout.........a nebo úplně všechno!!!!!!!!!!
vyber si

hraji - Profil | Út 13.5.2008 22:19:03

yzak!!!: ano, MRS o.s. si může stanovit vlastní pravidla, pokud neporušují zákon nebo prováděcí vyhlášku. Tedy MRS nemůže povolit něco, co zákon zakazuje, ale může zpřísnit ustanovení zákona. Což se v tomto případě stalo. Myslím, že omezení lovu mládeže na jeden prut a zákaz lovu na živou nebo mrtvou rybku nebo její část je naprosto v pořádku. Ke všemu má člověk dorůst a dojít postupně. Většina absolventů rybářského kroužku není na takové úrovni, aby dokázala lovit na dva pruty.

yzak!!! - Profil | Út 13.5.2008 22:13:42

Mám menší dotaz....zákon ,který přišel z EU jasně stanovuje ,že mládež má stejná práva jako dospělý rybář ,a tak mi není jasné proč je tomu v MRS jinak? Pokud vím tak zákony platí pro každého....Dostali vyjímku?

konyli - Profil | Út 13.5.2008 21:00:57

moravský rybářský svaz to má napsané v rybářském řadu a je tam děti do 15let mužou chytat na jednu udici a při lovu nesmí použivat rybky a tímto nemužou chytal nastražní rybky ani do čeřínku ale ale kdyby si chytal v moravzkoslezkém kraji tak můžeš i sumce cokoli krom lovu z lodě

ada.j.3 - Profil | Út 13.5.2008 20:43:50

Horda:jj mista kde chodim chytat znam hodne dobre jsem tam skoro porad kdyz jsme na rybach takze s tou nocni vlackou by nebyl problem asi to zkusim az budu zas nejake prazdniny ve skole
mozna ze to bude zajimave

Horda - Profil | Út 13.5.2008 20:19:03

ada.j.3 - ® v noci když vlačim tak zakempim na jedom mistě ktery si za světla obšpiznu a čubu a čubu a to by bylo aby se nic nespletlo je to lepši než pobihat kolem vody, ale misto musim mit jistotu nebo věřit že su na tom spravnym mistě (většinou chytam v noci v jednom vyvaru splavu kde to znam jak svoje boty )

klouček - Profil | Út 13.5.2008 20:16:57

Jak mi bylo vysvětleno- je to o "vyspělosti rybáře" S tím, že si mladší ročníky nedokážou představit při porcování rybky na dravce a jejich "napichování" na háček - jatka prý nechtějí. A dva pruty také ne ,
ať se prvně naučí pěkně s jedním prutem a pak dva. A pak i cena povolenky zde hraje svoji úlohu. Sám vím o spoustě tatíků co rádi dětem udělají povolenku, ale platit dvě za plnou taxu je pro ně už dost peněz.

D.O.K. - Profil | Út 13.5.2008 20:02:32

U nas V MRS se nesmi ani jedno chytat na dva pruty ani lov na rybku. Taky sem si tim vsim prosel par let (6). Ja myslim ze mladosi ne ze bych uz nebyl :-))), ale tak je chytani nejlepsi. A je to asi kvuli tomu ze ne vsichni by umeli hned z dvouma prutama sou radi ze zachazej s jednim. :-)))

ada.j.3 - Profil | Út 13.5.2008 19:59:43

Horda:cau na vlacku taky nekdy chytam ale kdyz jdu v noci tak to je na vlacku o nicem ve tme si radsi sednu a cekam nez nekde chodit a ve tme nahazovat.Kdyby aspon na ty dva pruty to slo ja bych si klidne priplatil a myslym ze bych to urcite zvladl.
tonis:na dva pruty a na rybku na morave chytat nemuzes ale v cechach bych rekl ze je to jinak nevim to jiste

Horda - Profil | Út 13.5.2008 19:46:07

tonis - ® myslet znamena ho... vědět
ada.j.3 - ® asi je to proto, že nezvladaji dva pruty nebo proto, že maj levnou povolenku a rybičku se ani nedivim po tom co sem viděl jednou u vody u jednoho mladika
a proč rybka vlačka je daleko zaživnějši

ogon - Profil | Út 13.5.2008 19:43:44

tonis -na morave ee:o)

tonis - Profil | Út 13.5.2008 19:42:07

Ahoj ale myslím si že mladí mohou chytat na dva pruty akorát ne dravce.