lze bezpečně identifikovat dravce dle útoku

Vážení kolegové vláčkaři, drvčáci atd. Dlouhodobě se pohybuji kolem Labe (hlavně v oblasti Děčín, Ústí nad Labem a nárazově Litoměřice) za svou úchlkou kaprařinou. Každé jaro se svítáním a ještě dvě hodiny po něm vídám stovky a stovky útoků různých dravců na této řece a stále znovu dumám nad tím zda lze bezpečně rozeznat útok štiky od jiných dravců, hlavně bolenů, protože v 95% není vidět při útoku tělo dravce. Něklikrát jsem zapřádal rozhovory s dalšími kolegy, kteří mají takové ta osvědčená pravidla. Pokud rybky stříkají do hvězdice - může to být candát nebo štika, pokud skákají po hladině tzv. žabky (jako hozený placák) - údajně je honí štika, pokud je při útoku slyšet úder, tak je to bolen atd. Zná tedy někdo z Vás nějaká osvědčená pravidla pro identifikaci dravce dle typu útoku.

Přiznám se, že bych rád lokalizoval pořádnou štiku na 16.6. 08 a pokud se mi to podaří, tak jí také pustím.
Autor diskuse: Wamp - Profil , 10.5.2008 dravci - druhy ryb, rekordy

Lukas J - Profil | So 17.5.2008 16:30:26

Jednou na Tovačově a jednou na Těrlicku viděl lovit něco, co si splést nešlo - mělo to tak dva metry a máchalo se to tam, jak kdyby se tam rochnil 100 kilový chlap držený za nohu - jenže 100m od břehu :-) (že by hrouzek?)

štiku fakt spíš podle jednoho šplouchnutí poblíž břehu a vypadá to jen jako šípová vlna se závarem uprostřed, co se hodně rychle rozplyne.

Bolen spíš chvíli tlačí vodu před sebou, pak se voda ve vzcholu útoku rozstříkne dopředu a pak do frajer točí dolů je vidět občas hřbet. Taky jsem občas viděl, jak jeden bolen v pravidelnýhc intervalech objížděl jakési kolečno a střídal 3 místa na řece každ asi 15m od sebe s tím, že jedno kolečko, než se úder objevil na stejném místě mu strvalo asi 10minut.

Okoun - krása, když žene rybku po hladině a za ní jedou tři čtyři zježené ploutve a mlaskají za ní, ale tou rybkou bych být nechtěl.

Candát loví víc skrytě ale zas jich většinou loví pát kousků u sebe, takže rybky skáčou, ale dravce většinou nevidíš, jen občas vydutí hladiny.....


A pak jsou ryby co si to musí vždycky udělat po svém

farnas - Profil | St 14.5.2008 19:46:22

čolkař lovosickej ten ted pudu zkusit

farnas - Profil | St 14.5.2008 19:45:06

wamp ja jsem l litomeric jediny dravci tady jsou obcas okoun mala sticka a bolen

Wamp - Profil | St 14.5.2008 11:40:22

Brix: já mluvím o opakujících se útocích na téměř stejných místech za časové rozmezí cca 1,5 hodiny - třeba pětkrát, tyto útoky vypadají obdobně jak již bylo napsáno níže. (nevim jestli jsme se správně pochopili)

Knapík - Profil | St 14.5.2008 8:18:09

Pozoroval jsem spoustu štik a to,že udělá jeden výpad a kašle na to je totální nesmysl....., při jediném výpadu za vytipovanou kořistí, pokud k ní pojme důvěru, utočí klidně několikrát, dokad tu rybu nedostane.
Při zdolávání větších ryb, které proplouvají hejnem čudel, je normální, že se ty rybky rozlítnou i když jim nehrozí žádné nebezpečí......

čolkař - Profil | St 14.5.2008 6:52:29

Wamp-já zahájím už tradičně v L. pod jezem na Labi,budu tam týden,jezdím tam nyní pravidelně s mouchou,ale nevidím to nijak růžově,kromě lovení bolenů ,tloušťů a jesenů není vidět bouchnutí od pořádného dravce,budu muset začít hledat jiné,málo frekventované lokality.

Brix - Profil | Út 13.5.2008 23:57:21

Ty rozstřikující se rybičky jsem viděl před pár lety na Orlíku z lodičky, těsně u břehu. Byl to hodně velký bolen, jenže vůbec nelovil, jen tak prostě jel pod hladinou a asi se bavil jak ty rybičky plaší. Ty se rozstřikovaly do vějíře a protože to bylo těsně u strmého břehu, pár jich chvíli zůstalo i na suchu. Jel proti naší lodi a těsně před ní to ohnul, ukázal se v plné parádě a zmizel na hloubce. Nádherný zážitek.
Jinak štika udělá vždy výpad jen jednou, většinou na konkrétní rybku a neopakuje ho. Okouni čamchají a po rynbičkách opakovaně chňapají. Candáta jsem u hladiny nikdy neviděl. Sumci taky mlaskaj, ale když v noci zaloví sumec, zdá se vám, že se ve vodě šplouchá člověk nebo velký zvíře.

Mr.Stick - Profil | Út 13.5.2008 22:50:42

@Wamp: Hloubka?

Wamp - Profil | Út 13.5.2008 21:07:12

ahoj všichni: tak se to myslím začíná rýsovat ve smyslu toho, že to není na 100%, ale tak 70: zalovení do oblouku, rybičky do hvězdice, blíže břehu, spíše v tišině, bez velkého randálu a měla by to snad být zubatá. Chodím na to místo každý den už od soboty - vždy ráno po svítání a včera jsem tam byl i od 18:00 do setmění. Je to za takovým ostrohem v hlavním korytu, ten ostroh tam tvoří takovou protáhlou tišinu ve tvaru obráceného rohlíku ve směru vyklenutí do proudu. Jsou tu dva stromy, které se jakž takž naklání nad hladinu, žel bohu tam ještě žádný nespadl. Ta tišina je cca 60-70m dlouhá a od 5 do 20m široká. Výše popsapné způsoby zalovení opakovaně vídám na dvou místech vzdálených od sebe tak 30m, tak ještě dumám, jestli tam třeba nejsou zubaté dvě. Není to sice žádný velký randál, spše takové zavíření s reakcí rybiček, takže asi žádný krokodýl, ale dle všeho by to skutečně mohla být štika. Takže pro mě je to jasné 15.6. 08 si beru spacák.

P.S. - co ještě takhle typ na co nejúspěšnějšího Woblera na štiku? podmínky: proudná, široká řeka - velké množství bílé ryby, hloubka cca od 1-3m, velké množství kamenů a dalších překážek na dně (v kaprařině časté vázky k neutržení), voda kalná, olivová až do hněda, pro velmi strmý břeh rabářsky nefrekventované místo.

lu-cas - Profil | Út 13.5.2008 8:22:11

Zalovenie bolena zvetsa poznam.Su to but za sebou 5-10 min prestavkami opakovane silnejsie splechy,alebo rany ako z dela-to budu asi tie vecsie :) Bolene lubia sem tam pri love na hladine "tlacit pred sebou vodu",tak ako vacsie jalce. Pri zubacovi a ostriezovi mi naznaci,snad len slabe puknutie,cvaknutie kto lovi. Sumec ma to puknutie razantnejsie a take tonovo hlbsie,a nesie sa dalej po hladine. Stuka zvacsa zanehava popri prchajucich rybiek vir na hladine.Avsak cim vacsia tym vzacnejsie je vydiet jej zalovenie.

smradzjzd - Profil | Po 12.5.2008 17:37:02

Já poznám zaručeně jen srkání okounů :-)

yzak!!! - Profil | Po 12.5.2008 17:30:41

Wamp: Kdysi jsem zadával podobnou otázku tak snad v ní něco najdeš
http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=19699

El Duffus - Profil | Po 12.5.2008 17:21:26

All- k těm štikám. Na podzim, když se stahují na Lužnici za rybičkama tak je celkem úspěšně rozeznáváme podle toho, že velmi často loví jakoby do oblouku. Skutečně se dravec jakoby zatočí... Je již čistější voda a chytáme z takového místa které je cca 2m nad hladinou a je to krásně vidět. Bolen jde docela spolehlivě odlišit, to už se níže psalo

Stanďour - Profil | Po 12.5.2008 17:20:39

Já bych se to snažil odlišit místem zalovení - u břehu SPÍŠE štika, na vodě SPÍŠE bolen. Ale na 100% nepoznám nic. A na vyhlédlé ryby zapomeň, protože 16.6. budeš u vody až druhej. :o)

megalodon - Profil | Po 12.5.2008 14:09:01

Já myslím že na 100% to ve všech případech poznat nejde. Na podzim když chodíme s kamošem na candáty,tak jejich zalovení na hladině je stejný jak od štiky-rybičky se rozlítnou do všech stran a na hladině vír. Nejspolehlivější asi bude ten bolen a pukání od sumců-ale taky to nebude vždy na 100%. Štiku už jsem několikrát viděl na vlastní oči v čisté vodě jak šla po konkrétní rybce,ale nevim nevim jestli bych poznal že jde o štiku pokud by nebyla vidět. Chce to sledovat vodu a počítat s tím že to nebude vždy to stejný:-)

Scanix - Profil | Po 12.5.2008 13:22:50

souhlasim s čolkařem, zpusoby projeveni zaloveni ruznych druhu ryb se mohou prolinat, zejmena, pokud dravec zalovi hloubeji a jedna se ovetsiho dravce, kdy se rybky jen rozprsknout. Samozrejme, ze clovek odpozoruje urcite projevy, ktere indikuji konkretni druh dravce, bolen se svym charakteristickym hlasitym projevem na hladine muze ale nekdy splynout se sticim zalovenim. Zrovna tak velka stika, ktera zrovna nepodnikne 10m vypad do C ale jen tak si chnapne v hlubsi vode muze vypadat jako paradni candati zaloveni. Ale videl jsem lovit i candaty, kteri doslova vyskakovali nad hladinu a nebo spolecne loveni sumcu a bolenu, kdy metrovi sumici v podvecer delali defacto stejne pukance doslova mezi lovicimi boleny. Takze jednozancne se to rict neda, alepon ne vzdy.

Wamp - Profil | Po 12.5.2008 13:04:11

čolkař: tady na děčínsku v maximální šíři Labe je Bolenů opravdu strašně moc, znám tu několik chlapíků, kteří se na ně tak trošku specializují a chytají je na peřím upravené Cyankáli. Mě by ale právě lákala ta štika. Vzhledem k tomu, že jsem nikdy nedravčil, chtěl bych nějakou najít, koupit několik kvalitních woblerů a zkoušet a zkoušet. Na kaprařinu vyhledávám místa kam nikdo nechodí, namám rád když tři dny krmím kvalitním boilie a v den lovu tam najdu pět dalších rybářů. No a na těchto nefrekventovaných místech vídám neuvěřitelné dravecké výpady - někdy rána jako z děla, někdy prchají rybičky do hvězdice a už párkrát jsem viděl rybičku skákat žabky po hladině třeba 15-20m a za ní vlnu - úžasné zážitky, snažím se to fotit, ale moc to nejde. Škoda, že ty těla jsou vidět opravdu minimálně.

čolkař - Profil | Po 12.5.2008 12:54:25

Wamp-rybařím a snažím se chytat dravce v téměř stejném rajonu jako ty už 45 let,ale na 100 % to rozlišit podle zalovení nejde,ani u bolena,kromě těch ran a skákání rybek jsem viděl kolikrát zalovit velké boleny(pro mne nad 70 cm) udělat jen takový velký závar na hladině,podobně jako velcí tloušti.Štiku myslím poznám-kolo a kolem do stran rozprsklé rybky,ale podobně i okoun,trochu jinak candát,těžko to popsat,chce to vidět.Tak 90-95 % zalovení tady u nás na Labi jsou boleni,jsou dost přemnožení.

Stanley 87 - Profil | Po 12.5.2008 12:53:08

Wamp - ® pocitej s tim ze zacatkem cervna zacnou loveni mizet a od 16.6 tam bude zaloveni skutecne minimalne

Wamp - Profil | Po 12.5.2008 12:38:32

je nehorázné, kolik útoků dravců vidím v řece v okruhu cca 100m za pár hodin večera nebo při svítání a po něm, jen to nějak odlišovat....

Wamp - Profil | Po 12.5.2008 12:37:32

Stanley 87, Knapík: pánové děkuji, konečně něco konkrétního - večer jdu opět kaprařit na Labe - budu se učit, učit a učit - jak říkla jeden vousatej strejda ze SSSR :-)

Knapík - Profil | Po 12.5.2008 9:19:59

Řekl bych, že rozeznat to vcelku jde, i když to asi nikdy nemůže být 100%. Nehledě k tomu, že každá voda má svoje zákonitosti a zvyklosti. Nejhůř se asi rozeznává klidnější zalovení štiky, která jde po konkrétní rybce (ne z hejna) a candátího samotáře, který pokud se při zalovení nahoře neukáže, udělá charakteristický vír zpod hladiny. Nicméně moje úspěšnost v odlovu dravců kteří aktivně loví a ukazují se při tom, není příliš dobrá.....
Klasickou školu dá naprosté většině rybářů vychcaný bolen, který se v určitých lokalitách chová naopak jako naprostý debil a polkne takřka cokoli.
Velkou štiku bys poznat měl a nebo hledej její lovce, taky možnost. Navíc spousta dravců nemá potřebu vůbec lovit nahoře a hodně velkých štik se odchytalo ze dna na větší mrtvou rybku.
Chodit k vodě, koukat, pokoušet, jinak to asi nepude, leda bys měl pořádnou kupici štěstí:)

Stanley 87 - Profil | Po 12.5.2008 9:00:54

na jare v ciste jsem na vlastni oci videl ze velka stika se dokaze k osamnele rybce priblizit natolik ze ji neda sanci na utek a na hladine nebyla videt ani vlnka zatim co male stiky lovi vetsinou prudkym vypadem,ktery se na hladine premeni ve vlnu a nasleduje unok rybek.velka stika dokaze lovit cloveku pod spickou prutu a ani o tom nevi.neni to pravidlo,ale mala stika nedokaze lovit takto ,,tise".velka stika taky dokaze zalovit takhle napadne,ale prevazne lovi tise a clovek o ni nevi.ale bezpecne rozeznani utoku stiky??,to asi nejde.

jiris - Profil | Po 12.5.2008 0:26:29

NE

Roh1!ck - Profil | Ne 11.5.2008 20:00:40

Ládin: ne neskončila, jsem pro ní nestihl dojít :-)

tench - Profil | Ne 11.5.2008 13:29:31

já bezpečně poznám zalovení kapra:-)

Hanak - Profil | Ne 11.5.2008 13:25:31

to Wamp : presne to nejde, ale bolen je hlučnejší a útoky sa často pakujú v 2-5 sek. intervaloch o niekolko metrov dalej, takžeto vyzerá že ich je tam viac.Navyše častejšie loví na hladine ako štuka, utok je razantnejší, často mu trčí chrbát z vody a netreba zabudnúť na povestné bum-bum-bác.

Ládin - Profil | Ne 11.5.2008 12:18:19

Roh1!ck - a tam si jí ukořistil ty, takže v tlamě zkončila tak jako tak :-)

Roh1!ck - Profil | Ne 11.5.2008 12:01:05

ftipalek: jo nebo, ... zrovna minule, když jsem byl na rybách, tak tam pořád jeden okoun lovil a rybka před ním skočila na břeh

brach - Profil | Ne 11.5.2008 11:59:01

Ne.

ftipalek - Profil | Ne 11.5.2008 11:57:08

Roh1!ck: nebo až na břehu....

Roh1!ck - Profil | Ne 11.5.2008 11:55:09

Pokud štika najede do hejna s malými rybkami, tak se rybky rozeskočí na všechny strany, nebo taky může rybku pronásledovat a ta pak před ní skáče nad hladinou, ale to samé jako štika dělají i okouni, ti dokonce někdy ženou rybku až ke břehu, kde nemá šanci na únik a většinou končí v tlamě.

Wamp - Profil | Ne 11.5.2008 11:34:43

No a je něčím přímo specifický útok štiky??? aby se dal odlišit od jiných např. bolenů.

jezevec - Profil | Ne 11.5.2008 8:47:04

no bolena poznas,to je strasna rana a vetsinou nasleduje vyskok nad hladinu, pri kterem je videt jeho telo.sumec zase jako-by trosku tise zblunkne nebo ja nevim jak bych to vysvetlil ale v praxi loviciho sumce podle tvuku poznam.Se stikou a candatem ti ale neporadim ty nepoznam a podle me rozdil v utoku techto dvou dravcu nejde specifikovat tak,aby jsi bezpecne rozlisil , ktery z techto dvou dravcu to byl

jezevec - Profil | Ne 11.5.2008 8:47:02

no bolena poznas,to je strasna rana a vetsinou nasleduje vyskok nad hladinu, pri kterem je videt jeho telo.sumec zase jako-by trosku tise zblunkne nebo ja nevim jak bych to vysvetlil ale v praxi loviciho sumce podle tvuku poznam.Se stikou a candatem ti ale neporadim ty nepoznam a podle me rozdil v utoku techto dvou dravcu nejde specifikovat tak,aby jsi bezpecne rozlisil , ktery z techto dvou dravcu to byl

Wamp - Profil | So 10.5.2008 21:45:49

Tak to jsme na tom obdobně, ale já si nejsem jistý ani s tím bolenem...jsem příliš dlouho závislý na kaprařině.

Wamp - Profil | So 10.5.2008 21:44:50

Jen tak pro rozjezd sem hodím ještě nějaký detail: nemusíte mi radit s technikou lovu, jde mi skutečně pouze o odlišení štiky od jiných darvců dle útoku - máme tu skutečně asi hundrt milonen bolenů.

Mr.Stick - Profil | So 10.5.2008 21:44:44

Rád se z případných odpovědí poučím také ... osobně si myslím, že dokážu rozpoznat pouze útok bolena.