Míry vybraných dravců

Stále dokola slyším K50, K70 atd. Podle mého názoru je kaprů všude jako smetí, proč se někdo nezajímá o navýšení míry u dravců. Vždyť 45 cm u candáta, 50 u štiky a také 25 u pstruha obecného a 45u úhoře je směšných. Osobně bych to u jmenovaných druhů navýšil o 10 cm. Někde to již aplikováno částečně je, proč by to nemohlo být pravidlem všude. Co Vy na to kolegové?
Autor diskuse: elhierro - Profil , 6.5.2008 dravci - RŘ, MO, svazy

boriak - Profil | Po 12.5.2008 9:12:47

lu-cas ..suhlas s posl vetou absolutne, len dojíme a ciciame, mam 32 rokov, nie vela ako salamun, ale ked si spomeniem ako vyzerali rieky i ramená a ich okolie v mojich 10-12 rokoch a dnes tak je to znať

lu-cas - Profil | Po 12.5.2008 8:07:35

hank : Do svojho prispevku som dal ze : "Nech si hovori kto chce co chce, ale jedno je skutocne pravda, lovci na zivu, mrtvu rybycku skutocne alarmujuco decimuju dravcov(vynimky, ktorych je snad 10% iba potvrdzuju toto pravidlo)". No a ty patris medzi tych 10% percent rozumnych rybarov. Ale co s tymi zvysnymi 90% percentami ??? Kvoli 10% nechame zvysnych 90% aby masakrovalo pri love na rybycku dravce ??? Mam pocit,ze ty patris medzi tych rybarov,ktori su radi ked IM nieco vyhovuje a na ostatnych tym padom kaslat,hlavne ze tebe to hraje do karat.V pohode,kazdi ma pravo na svoj nazor.A ja ho nikomu brat nebudem.
Navrhujes riadnejsie kontroli,ale kto ti ich bude robyt zadarmo ??? Pokial neurobys z r. straze platenu funkciu,tak ako je tomu v Polsku,tak mi ver ze okrem par zanietencov nikto. No a vydis opat sa motame okolo penazi... .
Mozme to skusit prepocitat na peniaze(i ked konicek by sa nemal...)
Kilo zubaca stoji v obchode ca 600 Sk. To ked chitis 1neho 5kiloveho a zoberies si ho domaov tak mas zaplatenu povolenku. My rybari prirode VIAC berieme ako davame !!!

TomK78 - Profil | Po 12.5.2008 7:59:38

hank: a co zakazat rybicky? To by pomohlo vice....

tench - Profil | Ne 11.5.2008 13:00:52

hank: tak je zakaž....

MRKnato - Profil | Ne 11.5.2008 12:59:39

hank : po druhé ulovené rybě (candát, štika) by lov skončil. Neumíraly by zbytečně další ryby...

hank - Profil | Ne 11.5.2008 12:57:03

... a co zakazat maly dvoj a trojhaky pri lovu na rybicku?

hank - Profil | Ne 11.5.2008 12:55:05

MRKnato: jo a masarky zdecimjou uplne vsechno a zbyde uplny ho...

hank - Profil | Ne 11.5.2008 12:52:50

lu-cas a Lukas J - zakazi lovu na rybicku nic neresi! pouzivam maly nastarzky, hned sekam a ti padem nesesivam. casto se me stalo pri vlacce na gumu ze kudla ji mela az v jicnu. tak ze zakazeme gumu?
10 tacu za povolenku nic neviresi a za druhy distriminuje slusny rybare ktery na tom nejsou finacne dobre. trochu me to zavani hnedejma kosilema a bilejma ponozkama:-(

MRKnato - Profil | Ne 11.5.2008 12:48:02

Lukas J - pokud by byly povoleny např. pouze dva ulovení (zdolaní) candáti či štiky jakékoliv velikosti, rybáři by zcela jistě sami přehodnotli své metody lovu.

lu-cas - Profil | Ne 11.5.2008 12:04:39

Lukas J : Pravdepodobne si trafil "priamo do cierneho". Nech si hovori kto chce co chce,ale jedno je skutocne pravda,lovci na zivu,mrtvu rybycku skutocne alarmujuco decimuju dravcov(vynimky,ktorych je snad 10% iba potvrdzuju toto pravidlo).
Sme toho svedkom vsetci. Hlavne v sebtembri,ked "bobkarom" prestanu brat nasady a niesu schopni ich chytat. Brehy riek a jazier su vtedy obsypane panmi okolo 50 rok. s teleskopami,ktore do vtedy pouzivali na nasady kaprov.Teraz si tam jednoducho namontuju "kaceny" a pri zabere si vyfajcia jednu cigu-sak len nech zazere. Najsmutnejsie je potom ked z tej podmierecnej stucky doluju trojhak s lankom skoro pol hodinu-ako keby bol zo zlata.Potom samozrejme rozflakanemu dravcovy daruju slobodu-sak oni su spravni rybari a dodrzuju rybarsky poriadok.
Co s tym?Bohuzial je to kruta pravda,ale pravdepodobne musi tato generacia prirodzenou smrtou vymriet.Oni su totiz tí,ktori su vo veducich funciach zvazu.A tomu verte,ze dokial ziju si tam hocikoho nevpustia.Dalsia vec je, ze bohuzial svojou teoriov lovu dravcov na zivu rybku pomaly infikuju svoje sice uz starsie,ale stale ich deti,popripade vnucata.Su to krute riadky,ale ono je to vazne tak.
Preto ako jedinu moznost vydim zdvyhnutie povolenky na 10 000 Sk/Cz.Tato cena odradi vela starsich ludi od zakupenia povolenky.Bohuzial by to nebolo az tak moc spravne,lebo tymto by na to samozrejme doplatili aj rybary,ktory su "OK",len nemaju dostatok financii.

Lukas J - Profil | Ne 11.5.2008 9:23:47

O vyšších mírách dravců si na základě úkazu z praxe od vody myslím toto :

Slezksá Harta 1998 16.6. - první rok chytání - štik jak nasraných, míra 60, bohužek ale povolen lov na živou rybičku - Leskovecká zátoka plná kačenářů - vítr foukal do zátoky, večer bylo uvnitř zátoky navalených u břehu kolem padlých 100 štíhlat. Samozřejmě, že příští rok tam bylo piču a žádné šedesátky, přestože oproti jiným revírům je tam dodnes víc dravců.

Slezská Harta - candát rok před zavedením míry 45cm - celkem slušná obsádka, ale většina kolem 37cm, každý třetí lehce nad 40cm - samozřejmě, že rybičkáří jzprasili zažrání dva tři... ale za chvilu šli domů se dvěma a byl pro ten den pokoj...

Slezská Harta v roce zavedení míry 45cm - na vláčku běžně 10-20 candátků za vycházku v délce 43cm, přes 45 měl každý dvacátý..... Každý padesátý měl 60cm. Rybičkáři běžně 8-15ks/večer každý - ráno jsem z vody vyhazoval mrtvolky v neskutečném množství (každé ráno 10-15ks) a k tomu jednoho zažraného 75cm, kterého někdo utrhl a odsoudil k smrti.....

Slezská Harta rok po zavedení míry 45cm, na vláčku jsem se dostal na 0-2, max. 5 candátků do 43cm za vycházku, jeden ze 40 chycených dosáhl 47cm, dva 60cm.

Výsledek - candátci průměrně větší o 5cm, ale počet klesl na 20% stavu před zvýšením míry........

O čem to svědčí? Bavíte se tady o hovně, protože prostředek není zvýšení míry u ryby, kteár se jí nedožije, ale je zákaz lovu na živou rybku a nějaká regulace lovu na mrtvou jako třeba jejich velikost nebo jen jednoháček, lov na mrtvou jen s jedním prutem nebo třeba mrtvá až od října.....

hank - Profil | So 10.5.2008 22:58:28

rekl bych ze to chce poradne zneprijemnit pytlakum a masarkam zivot. napr.castejma a radnejma kontrolama rs. ne ze se zabavi povolenka a za 14 dni je zpatky. nic se nedeje protoze fungujou kamardsofty jak za bolsevika.

tench - Profil | So 10.5.2008 22:22:14

Výše uvedené míry mi směšně nízké nepřipadají, u štiky bych možná souhlasil s 55 a u candáta s 50ti. Jinak na spourtě revírů (jak jihomoravských, tak vysočinských - mluvím o mnou často navštěvovaných, "domovských" vodách) je problém chytit štiku přes 60 a candáta chytit vůbec. Zvýšení míry by vedlo akorát k nespokojeným ohlasům spousty rybářů. Kapry bych k dravým rybám vůbec nepřirovnával, aby se mohly upravit jejich míry, musely by se provést určité změny, především zarybňovací.

klaxon - Profil | So 10.5.2008 21:47:23

lu-cas: snad myslis celorepublikovou...ale i tak je to dost....ale treba dvojnasobek by snad byl jeste snesitelnej(coz by v MRS bylo ma mimopstruhovce nakych 1400)...vymezit par reviru na nasadaky, pro ty, co by si to potrebovali vynahradit vetsim poctem zmasenych kapru, pak par velkejch reviru pro kaprare...treba jen ChaP(at se nemusi hadat jestli K60 nebo K70), at si tam treba sedi i v noci....tech par reviru by si snad ohlidali kaprari sami:D a pak zase vymezit reviry(reky), kam by se kapr necpal vubec...byly by tam vetsi miry dravcu...a treba naky limity odnesenych ryb za rok. A tech 100% prostredku za povolenky navic necpat ani cinovnikum(nebo jak se tomu rika), ani tak moc do nasady, ale hlavne do zabezpeceni ucinejsich kontrol.

lu-cas - Profil | So 10.5.2008 20:35:20

all : myslim,ze chyba bude hlavne v tom ze vacsina penazi ktore sa platia za r. povolenky ide na platy zamestnancov rybarskeho zvazu. A mensia cast na zarybnenie vod. Tak to je u nas na slovensku a verim ze obdobne to bude aj v cechach. Ja som za to aby r. listok stal 10 000 Sk/Ck.

Potom budu vody "plne" dravych a kaprovitych ryb,pretoze penazi bude dost pre kazdy druh nie ???.Sorry,tak to byva iba v rozpravkach,ono by to v SKUTOCNOSTI DOPADLO TAK ZE BY SI PANI ZAMESTNACI RYBARSKEHO ZVAZU TROSICKU ZDVIHLI PLATY(SAK ICH MAJU TAK MALEEE,VED DA SA POVEDAT ZE SU TO VSETKO DOBROVOLNE NEZISKOVE FUNKCIE ) A VRATILI BY SME SA SPAT DO ZACAROVANEHO KRUHU !!! KAPROV VSADE MRTE,DRAVCOV S VYNIMKOU NA PAR LOKALIT BIEDNE !!!

MRKnato - Profil | Pá 9.5.2008 14:47:13

elhierro : míry ryb, tedy i dravců souvisí s cenou povolenky a konstrukcí dalších plateb od rybáře. Dnes se jim říká členské příspěvky, povodňové známky a brigády. No a jestli se např. štika vysazuje jako rychlená, je to tak 10% přepočtu na zaryb. plán. Obdobně je to u kapra, ale opačně. V plánu je kapr 0.75kg, ale do vody jde 2kg. Proč to nejde u dravců? No protože nejsou peníze, pokud chceme ty tržní kapry. Tady vidím ty míry jako zásadní. No a když půjdeme po penězích, tak dojdeme k tomu co jsem ti psal minule.

carabus - Profil | Pá 9.5.2008 13:01:42

Pro zvýšení míry dravců bych zásadně byl, nejen pro "ochranu" ryb jako takových, ale i proto, že některé vody jsou doslova přesyceny bílou rybou, která při potravní konkurenci také nemá šanci dorůst rozumných rozměrů.
Na druhou stranu jsem byl svědkem, jak vypadal revír po vysazení cca 25 cm candátů a nevyhlášení alespoň minimální doby hájení (uzavření revíru). Rybáři nadávali, že berou na hod a nacokoli, ale aby odešli tak to nenapadlo nikoho. Výsledkem byl půlmetrový pás okolo břehu.

elhierro - Profil | Pá 9.5.2008 7:09:04

MRKnato: na téma cen povolenek už jsme spolu jednou diskutovali. Tahle otázka je o něčem jiném. Tak to prosím respektuj, pokud Ti Praha leží v žaludku, založ si otázku na téma "pražáci" a popusť klidně uzdu tvé fantazii s nenávistí ke všemu pražskému.

MRKnato - Profil | Pá 9.5.2008 1:22:35

elhierro : asi špatně čteš :
karelc - ® Čt 8.5.2008 9:53:34
boby: běžný vidlák ti na to hodí bobek. Půlka rybářů může být roumná, druhá půlka se bude tím víc smát... Dneska holt chytá kdejaký vandrák, jak už poznamenal jistý kolega z VK...

Myslím si, že kdyby ryby chytali jen "vandráci", nemusel by se řešit např. i úbytek dravců... No a pokud jde o Prahu a její rybáře, tak problém, který vidím je ten, že svými minimálními platbami za územní povolenku a brigády nevyváží jejich možnost lovit na revírech jiných ÚS. To je fakt, oproti tvým kydům o soudruzích. Ano jsou tu, ale mě jsi si s někým asi popletl. Než začneš argumentovat CS povolenkami, zapřemýšlej prosím.

klaxon - Profil | Čt 8.5.2008 23:43:22

elhierro: musis chodit tam, kde nejsou ryby...pak masari nebudou nic chytat a nebudes mit duvod bejt nasranej...ale v tom pripade je snaha o vic a vetsi ryby, jako tahle otazka, trosku kontraproduktivni...ale ona vlastne stejne nic nezmeni...:D