Melase - kde koupit či vyrobit

Prosím Vás o radu..Potřeboval bych levně sehnat melasu....poopřípadě kde se dá koupit nebo ještě líp jestli se dá vyrobit.. Postup apod....díky

NAVI73 - Profil | St 25.4.2018 19:17:18

rybomil >> hele ono s pokrmem je to strašně jednoduchý, když do něj přidáš něco co tam nepatří tak to vůbec neznamená jeho znehodnocení, jen prostě nelze použít vžitý či daný název , asi si dovedu představit použití sirobu jako určitý druh sladidla či jako náhrada za karamel v dobách bídných . Chápu že krajových obdob bude mít mraky, ale za mě sirob prostě ne.

erin - Profil | St 25.4.2018 18:51:52

rybomil >> neuveritelny recept :o)

rybomil - Profil | St 25.4.2018 18:39:50

NAVI73 >> nemel, těch receptů je hafo, např.

http://www.budejovickybudvar.cz/media/tiskove-zprav​y/2010/budvarsky-kapr-na-cerno.html

vaříme to co pamatuju, dříve to jedla celá vesnice i další vesnice v okolí po generace.
kdo neměl vánoční černou rybu měl ženu špatnou kuchařku říkával kdejakej starej baštýř nebo pantáta (pantáta -viz slovník starších lidových názvů )
konzistence od polévkové až po skoro rosol, chuti mohou být na slano, poloslano/polosladko až sladko
v rodině se černý kapr se sirobem vaří tak 100 let. Jí se to na teplo i studeno, často s vánočkou, což neznalým přijde až šílený, porce ŕyby se nechávají s omáčkou vychladnout, vaří se až 3 na 3/4 plné 5litrové mísy( ze 2 ks ryb cca 2 - 2,5 kg, jak se lidově říká 7 - 9ti řízkových )

děláme tu sladkou verzi, nedáváme tam česnek, toho koření méně, tymíán žádný, sirob je místo cukru a před Vánoci ho vaří/kupují všici co vědí že tam patří.
červené víno nepamatuju že by tam někdo dával , zato černé pivo se dává často. dáváme ho ale proti budvar receptu tak 1/3. dost receptů uvádí, že pro spešl chuť je důležité zachytit trochu kapří krve - to jen spíš pro fajnšmekry, ne pro všechny. Omáčka je nej 3. - 5. den.

ten sirob nemůžeš, hlavně v závěru vařit klasicky klokotem , ale jen tak sotva hodně zvolna táhnout

Willow - Profil | Út 24.4.2018 21:49:36

Pvl >> A i rád zavzpominam,ale tenkrát jsem v tom vařil i badyán nebo anýz.To byl mazec.!😉😉

NAVI73 - Profil | Út 24.4.2018 21:46:27

rybomil >> příteli kapr na černo jsou švestky, povidla z nich, perník a kdo měl tak červené víno. jestli někdo z Tvých jihočeských předků používal tebou popsány sajrajt tak zřejmě z lakoty😁😁😁. Staročeská kuchyně je založena na principu spíše nakládání surovin z důvodu jejich rychle přípravy, dost dobře si nedovedu představit udržování jakékoliv suroviny nad bodem varu dlouhé hodiny jak popisujes

Pvl - Profil | Út 24.4.2018 21:39:04

Willow >> Když se ti nechce nevzpomínej :o§))

Willow - Profil | Út 24.4.2018 21:37:35

Chlapi, neblbněte,to mám vzpomínat na mládí.😆😄😅

Pvl - Profil | Út 24.4.2018 20:52:38

rybomil >> Nojo ....to už není pravda :o§)

rybomil - Profil | Út 24.4.2018 20:44:30

Pvl >> To vaření sirobu pamatuju moc dobře, musel jsem furt míchat, horší než škvaření sádla po zabijačce.
Melasa se vozila v lejtě do kravínů. V zimě jsme pro ní chodili a máčeli v ní čižbařský špingle při chytání hýlů, konopek a čížků.

Pvl - Profil | Út 24.4.2018 20:28:12

rybomil >> Babička jej vařila ... aby byl do perníčků :o§) Tak díky jí vím jak chutná domácí . EDIT a melasu měl děda ve stodole v sudu. Na přilepšenou pro kravku a koně .

rybomil - Profil | Út 24.4.2018 20:25:57

Pvl >> Kdo aspoň jednou vařil ten sirob ( jihočeši do klasického vánočního jídla kapr na černo ) tak ví co to je času a práce. Tedy si ho nechá jako spousta jiných uvařit v pivovaře. To jenom klasický čechohamtáci ho tam koupí a pak prodávají naředěný na předvánočním trhu za meganásobek těm co to nevědí.

Pvl - Profil | Út 24.4.2018 20:03:36

Staročeský SIROB
Cukrovou řepu očistíme a nakrájíme na kolečka nebo proužky. Můžeme ji i nastrouhat. Zalijeme vodou a na mírném ohni vaříme asi 3 hodiny. Vodu s vyvařeným cukrem slijeme a pomalu vaříme aby se odpařila voda. Tekutina postupně houstne a jak část cukru karamelizuje, začne ke konci tmavnout. Pozor, ať sirob nepřipálíte. Když dosáhnete konzistence tekutého medu, sirob je hotový.

splavek - Profil | Út 24.4.2018 19:54:12

Homer >> No o výrobě melasy doma bych asi mohl polemizovat. Moje máma mi vykládala jak za války, kdy byl cukr na příděl,babička na poli po cukrové řepě posbírala zapomenuté řepy, ty pokrouhala a vařila s trochou vody , až se to rozvařilo na takový tmavý sirup, ten scedila uložila do sklenic a tím sladili, když nebyl cukr.
Ve své podstatě přírodní biosladilo a řekl bych že výživnější než melasa(ta je druhotný odpad po výrobě cukru). Takže kdo má chuť a trpělivost si může za pár korun, trochu energie a trochu času uvařit top produkt na ryby. Jinak nejlevnější melasu koupíte přímo v cukrovaru, za pár kaček kilo(a to doslova za pár kaček). Kdo chce echt předraženou tak ať si ji koupí v rybářských potřebách a nejlépe s logem nějakého kaprařského topvýrobce.

mc.mazi - Profil | Út 24.4.2018 12:22:15

Dobrý den,
pokud máte zájem o koupi melasy, tak se prosím ozvěte na: melasaprorybare@seznam.cz. O množství a ceně je možné jednat.

Petrův zdar

Homer - Profil | Čt 17.4.2008 11:25:25

Melasu zdarma jsem kdysi dávno získával z cukrovaru. Koupit se dá všude, vyrobit doma nejde, je to odpadní produkt při výrobě cukru.

Kurka - Profil | St 16.4.2008 11:37:43

Prakticky všude.....dobrá cena a kvalita jako karamel je od Chytila nebo MIKA...dávám ji do lednice a pak se táhne jak sopel