Preparovanie, vypracovanie kože káčera - materiál na viazanie mušiek

Poraďte mi čo s kožou káčera. Ako ju mám ďalej spracovať, a konzervovať. Káčera som stiahol z kože, kožu som natiahol na podložku a nasolil som ju. Na koži ostali len malé zbytky tuku. Aký je vhodný ďalší postup spracovania. Kožu momentálne suším, ale vzhľadom k tomu, že má veľa tuku obávam sa, že by mohol tuk poškodiť perie. Čo by bolo vhodné na odmastenie kože? Poraďte aké máte skúsenosti.
Autor diskuse: chudas12 - Profil , 15.4.2008 muškaření - nástrahy, návnady

Royale with Cheese - Profil | Čt 17.4.2008 19:32:19

Nic bych s tím nedělal, pokud nebudeš skladovat v 30stC tak se peří nezamastí. JInak souhlas s Modrákem, pokud tě netíží nedostatek skladovacího prostoru. Prosolení stačí proti hnilobě, v suchu budeš bez plísně, moly spolehlivě odradí invetizace skalpu ( zavři ho hermeticky do něčeho s tabletou Invetu na pár tejdnů).

Michal - Profil | Čt 17.4.2008 8:47:50

chudas: vydrhni tu kůži 30% peroxidem vodíku, ale vem si na to gumové rukavice, ať i nepoleptáš ruce jako já, kterýmu tak nějak nedošlo, že je to žíravina :-)

chudas12 - Profil | Čt 17.4.2008 8:42:05

Modrák - uskladnenie na koži určite viac vyhovuje. Hľadám nejaký postup na odmastenie kože, aby sa perie od tuku nezamastilo. Kožušiny sa bežne čistia pilinami s technickým benzínom. Nevieš niečo o tom? Ako dlho si kožu sušil? Ďakujem

Modrák - Profil | St 16.4.2008 18:17:43

Pokud jde o kačera, rozhodně bych ho neškubal. Zásadní výhodou je, že na kůži máš pírka pěkně roztříděná podle barev, velikosti a tvaru. Peří v pytlíku je sice skladnější, ale při vázaní se v tom budeš přehrabovat jak bába v koksu. Já to dělám tak, že kůži stáhnu, našponuji do rámu, oškrábu, nasolím (k soli přidávám trochu salmiaku) a nechám sušit. Po usušení ji šoupnu do uzavíratelného pytlíku (občas se dá sehnat i velikost A3), hodím k tomu čtvrt tablety Ivetu nebo naftalínu a pytlík vysušeného silikagelu. Takhle mám uskladněny tuny materiálu a mola nebo kožojeda jsem v tom v životě neměl. Jedinou nevýhodou metody je, dle mého, poněkud nepříjemný naftalínový zápach, jinak s tím nemám problém.

konasek14 - Profil | St 16.4.2008 16:21:13

Vybodni se na škrábání.Jak ti radí JVC oškubej kačera a máš klid.Navíc samotný peří je skladnější.Do čeho by si chtěl zavřít celou kůži před molama,to jsou pěkný kurvy na peří.

JVC - Profil | Út 15.4.2008 22:42:43

Vytrhej si to prskaný peří z hrudi (připomíná koroptev) a CDC zbytek je dle mého k ničemu. Pokud ale chceš celý skalp tak to připíchni na polystren našponovaný. Nech to uschnout. Nejdřív peří ven a kůže na polystyren. Jak je peří suché asi tak za den tak to otoč naopak. Peří na polystyren. Vysráží se ti tam tuk a všechny ty ostatní zbytky a kůže ztvrdne. Tak to utřeš, vezmeš ne moc ostrý nůž, nebo jiný nástroj a kůži oškrábeš do měkka. To je celý. To škrábání je docela pakárna.