Nemocné ryby na Labi

Prosím, dokáže někdo odpovědět, co za nemoc mají ryby, hlavně cejni, na Labi v okolí Hradce Králové? Prosím o rozumné odpovědi, žádné srandičky. Děkuji. Popis je u fotek.
Autor diskuse: Dejv - Profil , 27.3.2008 všeobecné - ostatní

Dejv - Profil | So 19.4.2008 8:39:28

maco - to je motolice oční - čti níže.

Maco - Profil | So 19.4.2008 0:56:27

Přikládám taky svoje foto...
Poprvé jsem chytal na Labi a chytl jsem cína s očima úplně mimo standart!!!!!!!!!!!!
Viz foto.

Petrson - Profil | Pá 18.4.2008 15:12:19

>> Labák > zdar Tome. Nevím, jak s tím onemocnění krvavým - nechytil jsem. Co se týče očí (motolice), bezpečně jsem tyto kusy chytal už před Draslovkou. Ohledně šíření nemoci - to by bylo pyramidové jen v případě, že nemoc je infekční. Nevíme, jestli ryby nemají vytvořenou aspoň částečnou rezistenci, která onemocnění může tlumit natolik, že není smrtelné. Myslím, že odborníci už budou vědět, o co kráčí - jde o letitý jev, ale asi nejlepší bude jak píšeš - tyto ulovené ryby zachytit a postoupit nějaké laboratoři, v soupisu by k tomu měl být uveden nějaký postup.

Dejv - Profil | Út 8.4.2008 23:23:08

Azbest - když to mohlo čekat několik roků, tak to ještě pár dní vydrží..:-))

Azbest - Profil | Út 8.4.2008 23:13:31

Dejv-nevím,jestli se ledy pohnou,ale jsou v tom Polsku na několik týdnů a pitvaj,jak o život.Psala mi smsku.

Azbest - Profil | Út 8.4.2008 23:12:21

Lubka-jmenuje se Markéta a dělá na vědeckém pracovišti v Brně.Sorry,ale víc radši nepustím.

rybarjj - Profil | Po 7.4.2008 9:58:51

s největší pravděpodobností je to bakteriální rozklad ploutví a projevuje se při zhuštěné obsádce, což vysvětluje to že napadené ryby jsou cejni, kteří jsou hejnové ryby a na labi v hojném počtu. Berte to spíše jako přirozenou obranu přírody proti přemnožení tak jako to bylo se sumečky.
Ty oči jsou opravdu oční motolice a mohou být zasažena obě nebo i jedno oko.

Dejv - Profil | Po 7.4.2008 8:38:45

labák - může být zasaženo i pouze jedno oko.

Labák - Profil | Po 7.4.2008 1:57:04

Ahoj všichni
Ještě jsem se chtěl zeptat na to postižení očí, je to vždy na obou očích a nebo jen na jednom? Pokud by to byly motoličky tak tam to není na obou očích současně příliš časté. Většinou mají zasažené jen jedno oko.

Lubka - Profil | Ne 6.4.2008 9:35:35

azbest: mohl bys jméno a pracoviště? Jestli to nejni spolužačka:-))
Jinak obecně na MRKu chybí nějaký alespon základní atlas chrob ryb, či něco obdobného. Já bohužel nemám čas a chce to člověka v oboru specializovaného, jdu přece jen jiným směrem:-))

plawer - Profil | Ne 6.4.2008 8:28:18

Podle mého je to bakterialní onemicnění, zváště se to dá do ryb, které jsou nějakým způsobem poškozené nebo nějak jinak ''načaté'' a halvně nyní je období(jaro) , které ještě nějakou chvíli potrvá, kdy rozvoj těchto onemocnění je největší.Já osobně jsem podobné příznaky měl na zlatých jelcí jesenech při přesazení v tuto roční dobu.Nic jsem s tím nedělal a ono to časem odeznělo.Zajímalo by mě zda tento stav ryb je pouze v tomto období, nebo zda to takhle vypadá přes celý rok.Nic netvrdím je to pouze má domněka, jelikož jsem to na svých rybách viděl.

Labák - Profil | Ne 6.4.2008 1:23:50

Ahoj chlapi
Petrson mě upozornil na tuhle otázku anébrž nechodim na mrk zas tak často a proklouzla mi. Ty ryby jsou na tom opravdu dost hrozně, mám jen pár postřehů z vašeho vyprávění
1. Je mi hrozně divný, že ryba která má takhle zaneřáděnej ocas a ploutve, nebo oči je
v poměrně dobrym výživnym stavu.
2. Je dost divný, že se to děje pořád na stejným úseku a to poblíž místa kde byla otrava kyanidem.
3. Kdyby to byla nemoc proč tam ještě nějaký ryby jsou, ta by přece měla rychlejší rozšíření mezi populací a nastal by pyramidový efekt jejího rozšiřování mezi ostatní ryby a následný masový úhyn. Navíc proč by se tahle nemoc vyskytovala z celých Čech jen na místě otravy nebo jestli víte o výskytu na jiné vodě tak to prosím tady oznamte, já osobně jsem nic takového na vlastní oči neviděl.
Chtěl jsem se jen zeptat jestli by jste si někdo nevzal dvě až tři takovéhle ryby domů do nějaké staré vany co to bude dál dělat, pokud se to totiž bude v té vaně lepšit není to nemoc ale otrava, takovýhle pokus by mohl nemoc naprosto vyloučit. Nevím jestli není možné, že jsou to ryby které přežily tu otravu z draslovky a zůstali jim nevratně popálené ploutve, ale to si myslím, že by asi byly v horším výživném stavu. Co já vím tak draslováci vypouštějí tu vodu dál jen tenkrát tvrdili, že ji vypustili špatně zneutralizovanou a proto se stal ten prů. jde o to jak to s tou neutralisací je v současné době opravdu jestli neprošel svazem někdo se všimným. Je ale pravda, že na tuhle vodu nechodím a neznám ten problém z vlastního pozorování, takže se omlouvám pokud tady blafu nějaký blbosti dělám to jen ve snaze pomoct. Ještě jsem měl jedno řešení, nejsem sice úplně zastáncem hnutí jako duha a děti země, ale v tomhle případě by možná bylo rozumné je na tenhle problém poštvat protože oni mají dost dobré zkušenosti s tím jak dělat potřebné rozbory a pokud by našli nějakej problém určitě by věděli jak to zaonačit aby se tím někdo začal zaobvírat.Zatím čau a doufám, že se to vyřeší

Přemas - Profil | Čt 3.4.2008 18:24:07

Dejv - hm, tam jsem chytal taky, ale nějaký roky dozadu, se tam furt chystám a nějak mi to vždy nevyjde. Tam jsem chytal cejny se zákalem v očích, ale jen větší ryby.

Dejv - Profil | Čt 3.4.2008 16:25:24

xvasa má pravdu, něco podobného se zde již řešilo, ovšem asi bezvýsledně...:-((
http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=4077

Dejv - Profil | Čt 3.4.2008 16:12:09

x.v.a.s.a - zatím nic konkrétního, ale někteří rozhodili sítě...

x.v.a.s.a - Profil | Čt 3.4.2008 16:08:52

Ahoj chlapi,tak jak to vypadá?Už se něco zjistilo o příčinách takto zubožených ryb?Podobná otázka byla na Mrku uvedena v roce 2003,kde jsou uváděny stejné příznaky na téže vodě a žádné pořádné vysvětlení tohoto problému se tam neuvádí.

Dejv - Profil | Út 1.4.2008 17:18:04

Přemas - nad Hradcem, u Předměřic.

Přemas - Profil | Út 1.4.2008 13:36:32

Dejv a kde si chytal? Já byl před týdnem nad soutokem s Orlicí a ryby zdravé, jak z katalogu :o)

Dejv - Profil | Út 1.4.2008 12:58:38

Teď jsem se vrátil z chytačky na Labi v HK. Z chycených 21 cejnů bylo postiženo 3/4, pouze ti nejmenší ještě nemocní nebyli. Ze 7 kaprů měli příznaky 3 (ti větší), a 2 plotice - obě zdravé. A jeden cejn měl motolici - vyvalená oči.
mirkol - na toto téma jsem diskutoval i jinde než tady, a nikdo tu nemoc neumí určit.
azbest - že by se ledy pohnuly? Dík, dobrý nápad.

Flander - Profil | Út 1.4.2008 8:01:09

Stanley 87: Tak takovéhle cejny s "vyvalenýma" očima máme v Kolíně bohužel taky :-(((

Knapík - Profil | Út 1.4.2008 7:55:53

Azbest: čověče, začínáš se mi líbit:-)
Tenkrát to tam měly hlavně parmy, u těch docházelo k rozpadu paprsků, ale jestli se nepletu, nemělo to s parazity nic společného, napadení motolicí je něco jiného.

Azbest - Profil | Út 1.4.2008 0:27:32

Dejv-poslal jsem link na tuhle otázku mé kamarádce.Je to ichtyoložka té nejvyšší úrovně a vědecká pracovnice na pracovišti v Brně.Jezdí dělat odlovy po celé rapublice a i po evropě.Pitvají mraky ryb do posledních detailů a zpracovávají výsledky.
Psala mi,že Labe dlouhodobě sledují a to hlavně kolem Bíliny,ale tak zakrvácené ryby,jako jsem nafotil u Starého Kolína,že ještě neviděla.Slíbila mi,že to zkusí konzultovat na pracovišti.

mirkol - Profil | Po 31.3.2008 23:54:48

Dejv - jsem členem MO HK. Tento problém byl projednáván na schůzi organizace již před několika lety. Funkcionáři to pojmenovali jako rozpad tvrdých paprsků. Nedokážu posoudit, jestli je jejich posouzení správné. Nedalo mi to a napsal jsem dotaz do časopisu Rybářství, ale bohužel zůstal bez odpovědi. To, co popisuješ je skutečnost a letní pohled na hejna nemocných pod mosty v HK je žalostný. Funkcionáři o tom vědí, bohužel neznám původ ani příčinu této nemoci. Vzhledem k četnosti postižených ryb a nemožnosti Labe nějak rozumně slovit to bude asi neřešitelný problém.

Dejv - Profil | Po 31.3.2008 22:22:02

Petrson - úplně celý tok nevím, ale z příspěvků to vyplývá: Hradec, Pardubice (to mi potvrdil kolega, co tam chytá), Kolín, Čelákovice,.. A pokud se podíváš na začátek, mají to i líni (i když ne v takovém rozsahu), a dále plotice a perlíni (ty ale nemám vyfocené).