Horní míra kapra,jak je to ve vašich organizacích?

Před chvílí sem se vrátil z rybářské schůze MO Uherske Hradistě...
V diskuzi sem se zeptal na možnost zavedení horní míry kapra.Proběhla diskuze a následné hlasování(cvičné:-)))překvapilo mě že většína byla pro(až na pár nenažraných důchodců).Zakže to půjde zřejmě ke schválení .Co mě ale nemile překvapilo bylo to,že po schválení,se o tom bude hlasovat až za rok na další schůzi naší MO,a pokud to projde,tak platnost by byla od roku 2010!!!!A proto bych se rád zeptal jak dlouho trvalo zavedení horní míry kapra ve vaších MO,zda je nutné to tak zbytečně prodlužovat a čekat.
Autor diskuse: x.v.a.s.a - Profil , 2.3.2008 kaprařina - ostatní

MRKnato - Profil | Po 17.3.2008 20:28:07

nebo v udírnách.... ale toho boilí......

kakr - Profil | Po 17.3.2008 20:21:44

Modrý šílenec :
drozďák naopak velmi správně uvádí, že přestárlá ryba je pro reprodukci nevhodná, je to stejné jak u lidí. K70+ se této kategorii značně přibližuje a proto jsou takové ryby vyřazovány z chovu a končí na kaprodromech.

MRKnato - Profil | Po 17.3.2008 20:15:05

proto jsem se dal na kaprařinu... Nějak prorazit do světa musím...

Modrý šílenec - Profil | Po 17.3.2008 20:11:32

MRKnato - Zase pokud je pěkně propracované tělo pivkem a bůčkem tak proč ne :-)))

MRKnato - Profil | Po 17.3.2008 20:05:58

Modrý šílenec - ® : já myslím že i pět minut...... Znám revíry, kde se to musí provádět ve vodě..... proto misák mokré tryčko....

Modrý šílenec - Profil | Po 17.3.2008 19:58:48

MRKnato - No 3 hodiny ve vaku již znamená ponechání si ryby. Na mnoha zahraničních revírech je běžné že sa ryba fotí ihned po ulovení a taky co v nejkradčím čase sa pouští zpět dovody a nikomu to nevadí že nemá dokonalou fotku. Nejsou vzpomýnky lepší ?

MRKnato - Profil | Po 17.3.2008 19:54:20

Modrý šílenec - ® : prosím tě a jak takové puštění má probíhat? Okamžitě ve vodě, max. 5min. na břehu, nebo max 3hod v saku? Pokud si takového kapra nemůžeš ani vyfotit, proč takovou iniciativu prosazujete? Do 5 minut jsem schopen kapra pustit do úplně jiné vody..... Edit kde to drozďák říká?

Modrý šílenec - Profil | Po 17.3.2008 19:53:08

drozďák - Jenom tak na okraj pro chov ryb není vždy nejlepší čím větší ryba, tím lepší potomci.
Je sice pravda že velká ryba vyprodukuje velké množství jiker nebo mlíčí, ale i přes velkou snahu v líhni zbyde plůtku velmi málo. Třeba kapr je dobrý tak 50 až 65 cm. A taky sa z menší rybou lépe manipuluje.

Modrý šílenec - Profil | Po 17.3.2008 19:46:08

Tak včera jsme v MO MRS Hluk K70 odhlasovali a od přístího roku se bude muset kapr nad 70cm puštěn zpět do vody.
Nemyslím si že to nějak zlepší stav velkých kaprů v revíru, ale aspoň snad nebude docházet k vykrádání revíru do soukromích vod.

MRKnato - Profil | Po 17.3.2008 19:26:16

natas: mohu mít s kýmkoliv jakékoliv neshody, ale jsem rád, že i s těmito lidmi se dá na něčem zásadním shodnout. K70 je blud a minimálně v ČRS, kde nejsi členem je "výtěžnost" sakra rozhodujícím faktorem pro přerozdělování redistribucí, tedy peněz za úlovky z CS hospodaření. Každou změnu hospodaření by měl schválit ryb. orgán a ten si zřejmě vyžádá i stanovisko "zeleně probarvených" lidí a tam je legalita udržování velekaprů v hodnotném prostředí řek blízká nule. Do řek patří prostě jiné druhy ryb a kapr jako znečisťovatel i stojatých vod, kde spoluzpůsobuje rozvoj sinic a kalů je z těchto vod oprávněně vykazován a měl by být nahrazen ve větší míře dravými druhy ryb. To, že kapr je nejlovenější rybou na 100% MP vod je samo o sobě divné. Ještě divnější je to tuplovat K70kou, nemyslíš?

drozďák - Profil | Po 17.3.2008 17:23:36

kakr: nestuduju nic z toho. Už takhle jsem pěkná rychlokvaška v oboru, kterým se živím.
Já uznávám tradiční hodnoty - tzn. nejdřív škola, potom praxe atd.
V rybařině čerpám ze zkušeností a informací těch, kteří se v praxi mohou považovat za dobré hospodáře. Čím víc informací mám, tím více zjišťuji, že bych se do praxe pustil obklopen skutečnými odborníky, a to až ve chcíli, kdybych nevěděl co mám s naspořenými penězi dělat.

Narozdíl od jiných si myslím, že to není žádná prdel....
Spousta neznámých a nepředvídatelných faktorů. Sázka do loterie. Při nejlepší snaze a zkušenosti stejně výsledek ve hvězdách. A to rok co rok. To už můžu rovnou celý září spát na vinici. Nešel bych do toho ani za nic.

kakr - Profil | Po 17.3.2008 17:16:50

drozďák:
mám takový dojem, že studuješ kurz hospodářů, to co píšeš má ánung. U potočmena to platí dvojnásob.

drozďák - Profil | Po 17.3.2008 17:04:30

a ještě natasi naposledy.

Tvé argumenty sice hezky znějí, ale v důsledku popírají zdravé hospodaření.

Ochrana větších ryb spočívá především v zachování genetického materiálu. Čím starší ryba, tím kvalitnější genofond by měla nosit.
Každý dobrý hospodář ti řekne, že nejdůležitějším prvkem jeho hospodaření je ochrana původní populace a důraz na přirozený výtěr. To ti neposkytne ani roček, ale mnohdy ani přestárlá ryba. Nejsem odborník na kapra a nezajímá mě. Do jaké míry má kapr význam při zachování genofondu původní obsádky nechť posoudí jiní.
Ale v případě salmonidů velká ryba na pstruhových tocích (podotýkám řekách) nemá krom atraktivity pro rybáře zase tak velký význam. Každý hospodář ti řekne, že nejdůležitější je zachování obsádky původních druhů a ochrana nejproduktivnějších ryb - u Po mezi 30 a 40cm.
Velký potočák na malém revíru mnohdy nadělá víc škody než užitku. Ten patří spíš do sádek.

A zkus se zeptat, proč ve vyspělých zemích běžně vládne dvojí míra.
Nechci paušalizovat, ale tře se běžně a pravidelně opravdu velký kapr? Díky za odpověď

kakr - Profil | Po 17.3.2008 16:57:37

natas:
když jsi si dal tu práci a otočil nick - natas -satan můžeš být stejně důsledný dále. Jde stále o rozlišení ryb z přirozeného výtěru a umělého odchovu, to jsi chtěl po hrajim a já se znovu táži jak toho lze dosáhnout. Přiznám se já to neumím a proto když to žádáš po jiných , musíš to umět sám. To jen na okraj.
Nahlédnutím do vyh.197/2004 zjistíš, co se sleduje a předkládá při každoročních kontrolách hospodaření. Bubláš z mrákot o věcech o nichž nemáš ánung. Myslím tím Tvou kouzelnou větičku:
Hospodářské výsledky jsou údaje a vysazovací plán je plán, tudíž zcela odlišná věc.
Opak je pravdou, obé spolu úzce souvisí , vysazovací plán jsou násady do revíru a výlovek přepočítávaný na ha. a povolenku je jen jedna strana mince.
Číst umíš, tak si to laskavě přečti, než začneš šířit bludy.
O významu potřebnosti K70 nehodlám diskutovat, žádná neexistuje. Kapři byli, jsou a budou v míře víc než malé. Tedy pokud po nich bude poptávka, co by dali v Austrálii za to aby se jich zbavili.
Silový požitek z lovu, kterým operuješ je skutečně pro kapra nezapomenutelný zážitek. Po boji, kdy se mu svalstvo zakyselí následuje rituál, který jsem popsal níže- měření, vážení, fotografování. Chudák kapr, když ho někdo loví pro požitek z lovu, tak proč ho neuvolní hned ve vodě, když si ho nechce ponechat?
Znovu konstatuji, ve valné většině se vůbec nejedná o požitek ze zdolání velké ryby, ale o předhánění kdo uloví větší kus a následné chlubení všude, kde je to možné.
O vymlácených vodách hovoří každoroční statistiky úlovků., kde se pořád ty tuny ryb v těch vymlácených vodách berou? A to i kapitální kousky. Nebo skutečně ideál Tvých snů je mít jen vody, kde bude pár kaprů ve velikosti 70+ a budou se lovit pořád dokola?

drozďák - Profil | Po 17.3.2008 16:48:47

natas: slovíčkaření je tvojí specialitou, jak ostatně názorně demonstruje tvůj poslední příspěvek.
Ad "Přece musím vědět, co se s násadou stalo? Na řece je to problematičtější, ale na rybníku ne."
Sorry za vytržení, ale tohle jsou jenom filozofické tlachy bez reálného základu. Mlácení prázdné slámy a kydy o ničem.
Dám ti čerstvý příklad. Můžeš se zeptat p. Píbila z rybníku Kouty, jakže je to hospodaření na rybníku jednoduché a průhledné.

Ryby za bratru půl mega v prdeli a že je to nějaký hospodář. Ostrahu ten revír má.

Skutečně jenom tlacháš. Tvé argumenty platí tak akorát na papíře.

natas - Profil | Po 17.3.2008 15:26:06

kakr - ®- nikde jsem o hraji nepsal to co uvádíš ty.Hraji - napsal:Já si vytáhnu hospodářské výsledky a můžeme porovnávat.O pár článků dále hraji píše:Protože nikde jsem nepsal nic o tom, že mám statisticky podchycenou výtěžnost, protože ten výraz sám je blábol. To si zde budeme hrát na slovíčka? Hospodářské výsledky jsou údaje a vysazovací plán je plán, tudíž zcela odlišná věc. Porovnávat lze statistické údaje a co tam patří doufám víš. A úlovky jsou samozřejmě výtěžností z revíru. Samozřejmě pokud si je do úlovků či statistik někdo nedopíše. Výtěžnost může být absolutní nebo procentická.To ti doufám taky není cizí.Takže tady jseš s hraji mimo. Ano, pojem masit je pro každého něco jiného. Nepochopil si ale hlavní význam K70 hlavně na menších vodách. Je to jediný způsob, jak dosáhnout aby v revíru byla ryba přinášející silový požitek z lovu. Navíc umožňuje ponechat si menší rybu.Chlapi, už pochopte to co zde kritizujete. Naše vody jsou vymlácené, mnohdy jsme vděčni za potah od cejna a to je nutno nějakým způsobem změnit! A tato metoda se zdá být nejlepší. Za další. Kdo to jsou ortodoxní kapraři? To jsou ti všichni vyvážející bobule na NM? Nebo i ten co umí chytat kapry na louži 2ha? NM se nikdy totálně nevymlátí, takže tam bude vždy něco chytat, ale malý rybník se vymlátí hned a co potom u vody bez ryby? Proč se nadřazují mnozí bojlízáci nad ty, co chytají třeba kapry na brambor? Copak oni nemají právo na malých vodách chytat velké ryby? Oni totiž nemohou chytat u vymlácené vody nic! A nyní k zymyšlení. Proč existuje míra? Pro poctivého rybáře tělem a duší nemá význam žádný, protože ten, pokud rybu bere, tak podle toho, jak ryba vypadá a to je často hluboce nad míru,kterou ani nemusí znát. Hlavní význam míry maximální je podržet rybu ve vodě a to trvale.Minimální míra podržuje pouze do doby konzumní velikosti, tudíž dočasně. Až najdeš lepší metodu, která trvale udrží rybu ve vodě,krom chyť a pusť a horní míry kapra, tak napiš.
hraji - ® - nenahrávej si na vlastní mlýn, aby se někdo vyrovnal tvým funkcím. Tvé metody jsou dostatečně známé a velice průhledné a opakující se. Následným tvým krokem by bylo, jak ten druhý není tobě partnerem, protože ty máš funkci a tudíž nemůžeš být hloupej. Další tvoje "specifické metody diskuze" si zatím ponechám.
Pokud tady mluvíš pouze o zarybňovacím plánu, tak opět se ukazuje tvoje krátkozrakost. Přece musím vědět, co se s násadou stalo? Na řece je to problematičtější, ale na rybníku ne. A s čím tuto úspěšnost vysazení porovnat, když ne s úlovky-výtěžností.No, můžeš ještě s mortalitou. Pokud tě nezajímá co se s vysazenou rybou stane, tak jseš spatný hospodář a jak tu píšeš, tak pro tebe je rozhodující zarybňovací plán. O efektivitě ani zmínka. Tady mi právě tebou proklamovaná vazba na realitu zcela chybí.

hraji - Profil | Po 17.3.2008 13:55:24

natas alias marek: nevytrhávej moje výroky z kontextu jak se ti to hodí. Já tě vyzval, abys nám prozradil o jaký revír se staráš, že si k němu vytáhnu hospodářské výsledky a budeme porovnávat. Ano, to jsem napsal, ale nepsal jsem o procentech. Porovnali bychom jak plníte zarybňovací plán co do počtu, velikosti a druhové skladby a hned bychom viděli, jak na tom jste. Opravdu se u revíru neposuzuje výtěžnost. Opravdu ne. Jak vidíš, nejsem sám, kdo poznal, že ty tvoje věty jsou prázdná a zlá slovíčka, bez náplně a vazby na realitu.
Kolego jsi mluvka (napsal bych psavka, protože zde píšeš).

kakr - Profil | Po 17.3.2008 13:19:33

natas:
jeden nejmenovaný kolega z MRKu by napsal - bubláš z mrákot a já se s ním souhlasím.
Ač jsem pozorně pročítal všechny příspěvky hrajiho, nikde jsem na statistiku rozlišení ryb vytřených na revíru a vysazovaných z umělého odchovu nenarazil. Pokud se mýlím, hoď mě odkaz kde se tak stalo. Zato jsem si dovolil zkopírovat Tvůj příspěvek:
No a pokud chceš přímé hospodářské výsledky, tak nám napiš procento výtěžnosti z násad a přirozeného výtěru.
Já jsem Tě žádal jak toho dosáhnout a odpovědi jsem se nedočkal. O % píšeš Ty, ne hraji.

Souhlasím, že velký kapr ve vodě nevadí, jen si dovolím zopakovat Tvá slova - je určena k rybolovu, proto má rybář právo ji chytat, ale ne masit. Je to poněkud svérázný výklad pravidel rybolovu, ale budiž, je to tvůj názor. Jen se ho nesmíš snažit vnucovat těm, kteří v souladu z platnou legislativou ulovenou rybu kulinářsky zhodnotí.

Každá MO MRS ve které převažuje názor, že kapr (míra dle uvážení MO), měla možnost do
BPVRP tuto míru zapracovat a svá vodní prasátka přesahující stanovenou míru ochraňovat.
Celoplošné ustanovení je totální nesmysl a i ortodoxní kapraři s ním nesouhlasí.

natas - Profil | Po 17.3.2008 13:10:09

hraji- napsals:Já si vytáhnu hospodářské výsledky a můžeme porovnávat. Tak kdo lže. Hospodářské výsledky jsou statistické údaje ! Jen blafuješ a nezmůžeš se na žádnou konkretní odpověď. A když tak , tak si protiřečíš. A pokud zde chceš psát o jiném webu, tak můžu napsat o morální úrovni určitého člověka, co tam prováděl. Hnus! Tak raději zde omýlej své nepodložené výmysly o škodlivosti velkých kaprů. A o morálce zde ty nevykládej!! Z posledního příspěvku mohu s tebou souhlasit pouze v tom, že kapr do řeky patří méně než parma. Zatím si však nikde nenapsal, čím vlastně ten velký kapr na řece škodí o rybníku nemluvě. Samozřejmě, že vše má i svá negativa, které je však nutno zvážit k celku.

drozďák - Profil | Po 17.3.2008 13:08:18

natas: ohánění se termínem "výtěžnost" bych předpokládal od nějakého, kulantně řečeno odrostlejšího pamětníka z řad funkcionářů Rady.
Že se bude nejzprofanovanějším ( a také nejméně relevantním) rádoby ukazatelem hospodaření ohánět člověk, sám sebe považující za nositele inovátorství a moderních trendů, to je přinejmenším paradox.

Samozřejmě seženeš tříročka či dokonce dospělou rybu.Otázkou je ovšem za kolik a zda-li je to vůbec ekonomicky výhodné. Samozřejmě, že můžeš soustředit ve "svém" revíru pozornost na chov a ochranu velkých ryb, zejména kaprů. Zkrátka udělat lovecky atraktivní revír by s miliony za žebrem nebyl problém.
O vyrovnanost hospodaření a obsádky usilující, dlouhodobého rozvoje revíru dbající subjekt by s tvojí filozofií skončil jak sedláci u Chlumce.

Navíc většina lovců chce velké ryby nejenom chytat, ale také i sežrat...
Shoduji se s ostatními, že diskutovat s tebou nemá moc význam. Tvé argumenty signalizují, že o problematice toho skutečně moc nevíš.

malamut(stále stejný) - Profil | Po 17.3.2008 12:59:32

hraji: kapr, ten velký, patří do udírny.