rad take chytam na feeder

jaka je lepsi technyka pri chytani na feedr , prut do boku nebonebo predsebe ,
Autor diskuse: vydra 3 - Profil , 29.2.2008 feeder - techniky lovu

mpmaik - Profil | Pá 7.3.2008 0:56:09

V tom jak ti tady kluci radí najdeš spoustu pravdy ale narazíš i na místa kde ti terén,prostor nebo krmné místo neumožní mít polohu prutu jak z učebnice tak musíš kolikrát zvolit cestu nejlepšího kompromisu a toho dosáhneš nejlepe častým zkoušením a experimentováním a sám časem poznáš co je kde nejlepší a nejúčinější. Chce to prostě pořád zkoušet až eliminuješ chyby. A chybama se člověk učí.

drda - Profil | St 5.3.2008 17:51:19

vydra 3: myslím, že na tvoji otázku existuje poměrně jednoduchá odpověď, která platí obecně. Tzn. nejlepší technika je ta, kdy úhel, který tvoří špička prutu a vlasec směřující do vody, se co nejvíc blíží 90 stupňům. V takovém případě ryba také cítí nejmenší odpor při nasátí nástrahy a i záběr je na špičce prutu dobře viditelný.
Občas chytám na stojáku nebo i na řece tak, že mám feeder nahozený vpravo nebo vlevo podél břehu a přímo před sebou chytám na plavanou. V tom případě mám prut postavený kolmo na břeh a mám tak většinou špičku feederu i splávek v jednom zorném poli.
A špičku prutu zvedám nebo skláním podle toho, co chci eliminovat. Zda vítr, proud nebo vlny.

Hyter - Profil | St 5.3.2008 16:49:52

Kubik: Vyzkousej vsechny, men delku navazcu....a zjistis ze co platilo dnes, zitra uz neni pravdou. Nakonec ti zustane nekolik rekneme oblibenych. Neboj se experimentovat.
Je docela jedno jestli chytas na stojaku nebo v proudu. Neboj se pouzivat tenke navazce. Prehlidku montazi mas i tady na MRKu a nebo muzu doporucit treba Tychlerovu knihu Feeder po cely rok. Tam je spousta dobrych napadu ktere te budou inspirovat. Lenin rikal ucit se atd dale a ja doplnim zkouset zkouset zkouset. Hodne stesti a pekne ulovky

Hyter - Profil | St 5.3.2008 16:41:19

mckvak8: No jasne, zadni je vys. Jen je treba davat pozor kdyz sekas...na to co mas za prutem :-)

Ponty - Profil | St 5.3.2008 15:33:51

vydra 3- je to otázka citu a zvyku. Dříve jsem chytal jedině do boku, ted používám níže zmíněné fenclovky a chytám z 90% nahoru. Můžeš vyzkoušet obojí a sám uvidíš co ti více vyhovuje.

kubik - Profil | St 5.3.2008 12:32:19

Čauvec, poradil byste mě někdo pls který návazec je dobrý na řeku s mírným prudem? a naopak na stojatou vodu? dík Zdarec

Kobrik - Profil | Ne 2.3.2008 23:23:42

ftipalek - dá se říct, že jsou 2 možnosti. Buď je to jak uvádíš, tj. že je kmen došponován až k zátěži a návazec je jaksi "zkroucený" nenarovnaný. Problém bych v tom neviděl. Protože se bavíme o feedru jako o jemné technice, tak s použitím slabého návazce a malého háčku by ryba "neměla" poznat zradu a když nástrahu pozře, tak stačí aby popojela o kousek a píchne se přes zátěž o špičku háčku. Pokud zradu pozná, nástrahu vyplivne a zkusí to znovu, nebo se o to postará jiná ryba, která se nachází v místě loviště. Dalo by se říct, že pokud ti to nezežerou, tak se po chvíli stejně nějaká chytí. Pokud to i přesto ryby nebudou dobírat, není nic jednoduššího, než zkrátit návazec. Pokud ani to nezabere, tak ho naopak prodluž. Záleží jaká ryba se vyskytuje v místě loviště. Každá má trochu spoecifický způsob braní. Časem vše vychytáš a podle záběru by neměl být problém odhadnout, o jakou rybu se zhruba jedná.Pak je druhá možnost a to po náhozu celou montáž malinko potáhnout po dně, návazec tím vyšponuješ, což ale stejně nedělám. To jsou ale věci, které patří spíš ke stojáku. Na řece by ti měl sám proud narovnat montáž směrem po proudu.
K těm špičkám, tam opravdu problém není a má to tak být! Akorát s 6g olůvkem bych dal určitě špičku nejjemnější. Nevím sice, co máš za prut, ale nejtvrdší dávám jen v silném prudu pod jezem, nebo když řeka hodně táhne a to se zátěžemi 50g+ podle situace. Abych se přiznal, tak 6g zátěž jsem tam nikdy neměl. Nejčastěji chytám s krmítkem ( olovem ) 20-70g na řece a na stojáku 20-30g podle délky náhozu. Připadá mě, že s tím teším krmítkem se ryba líp sekne a záběra jsou výraznější. A taky se do toho vleze víc futra ;-)

Uvedená data jsou bez záruky a pokud někdo nesouhlasí, je to jeho problém :-)

Kosák - Profil | Ne 2.3.2008 12:33:12

mckvak8: ano, pření mám níž, než tu zadní... včera jsem byl v klecánkách na závodech a chytalo tak 90% závodníků! asi každý víme, jaké včera bylo počasí...

kaprr: taky to tak někdy stavím trochu špičkou proti proudu...

mckvak8 - Profil | Ne 2.3.2008 12:20:36

Hyter : Mozna jsem trochu blbej (posuď sám) hele to mas teda zadni vidličku vejš než přední? nebo je mas ve stejny vyšce?

Hyter - Profil | Ne 2.3.2008 11:39:41

mckvak8: Eliminujes tim vliv vetru ( nebo i lehkeho vanku) ktery at chces nebo nechces tak u vody temer vzdy je. Kdyz jsem zacinal, bylo to pomalu v kazde rade a tak nejak jsem si na to zvykl :-)
Taky jsem si vsiml, ze kdyz mam spicku tesne nad hladinou tak drazdi male rybicky a obcas po spicce i nejaka vyjede... :-)

kaprr - Profil | Ne 2.3.2008 11:33:59

občas když chytám na řece, kde není takový proud, tak dám prut proti proudu, tak 45° k urovni břehu a trošku nahoru a superrr... asi nějak takhle nevim jeslti je to k pochopení... ale snad jo :-D

mckvak8 - Profil | Ne 2.3.2008 11:16:30

panove četl sem vaše příspěvky a zajímá mě když dáváte prut stranou proč dáváte špičku az k vodě

ftipalek - Profil | Ne 2.3.2008 10:24:32

dk za radu, ale nestává se, že je kmenový vlasec až k olůvku vyšponován a návazec je tam různě smotán? že ryba nejdřív musí narovnat návazec a pak až poznám záběr? nebo je to vlastně správně? že nejsou nějaké drbance, ale už jen normální záběry a při troše ohnutí špičky hned sekat..?
Ještě jsem se chtěl zeptat...ač jsem dal nejtužší špičku, tak většinou když jsem nahodil a vyšonoval špičku, tak byla mírně ohlá ptž asi nebyl schopná popotáhnout olůvko po dně....to asi není problém že? Měl jsem cca 6g olůvko

Kobrik - Profil | Ne 2.3.2008 1:53:59

ftipalek - použij paternoster, montáž se 2ma háčky na konci s olovem je celkem zabijácká montáž. Když se ti to celé urve, tak ryba s jedním háčkem v tlamce se někde zavadí o druhý háček a s velkou pravděpodobností ( v závislosti na její velikosti a síle návazce ) to nepřežije. Nehledě na to, že s sebou tahá celou montáž s olovem. Pokud použiješ paternoster, kde je návazec přes obratlík průjezdný pře kmenový vlasec a zajištěný tenkou bužírkou se zalomeným párátkem toto ryziko minimalizuješ. Při utržení váha olova návazec s kmenového vlasce vyvleče a ryba s sebou tahá "jen" háček s návazcem.

PlumySnake - Profil | So 1.3.2008 23:50:14

Chytám na feeder cca 5 let a snažím se, pokud to jde, mít feeder do boku a co nejníž zemi.To znamená i na řece (chytám blízko břehu).Když už musím s feederem ke slunci, tak musí být záběry do pěti minut (déle to nevydržim).Takže žádné selektivní nástrahy (boilies, rybička,...).Zkrátka jsem zjistil, že při sledování oblohy jsem málo ostražitej a mám sklony k zablokované krční páteři. :)

ftipalek - Profil | So 1.3.2008 22:50:57

dnes jsem poprvý chytal feeder a neměl jsem ani záběr...je pravda že bylo hnusný počasí, ale na druhej prut - klasická položená - mi to semtam zabralo....resp jsem záběr bez problémů poznal.....foukal silnej vítr, takže jsem měl prut do boku s špičku kousek od hladiny....docela mi to přišlo "divný" - "netypický" mít prut do boku kolmo na silon, ale asi to jinak nejde...buď vzhůru k nebi, nebo na bok...nějaký mezi stavy asi nejdou... :)
Příští týden doufám nebude takovej fučák tak doufám, že pojedem zase a pořádně se do toho obuju....
jakou dáváte montáž? já jsem měl olůvko - gumička - karabinka - obratlík - silon - háček
Zkoušel jsem i srkačku, ale to asi nebude ono....napadlo mě, jestli není poblém v tom, že mám olůvko a za tím až háček a ryba cítí odpor a neveme to...tak na příště zkusím na hlavní silon dát návazec pak druhej a úplně nakonec olůvko....aby mezi háčkem a špičkou prutu skoro nic nebylo.......uvidím za týden......bohužel v týdnu nemůžu :( jezdím do brna kvůli práci :(

KóĎA - Profil | So 1.3.2008 22:27:02

Prdlajs, chvílema jo :-) i když to bylo dneska přeci jenom pohodlnejší dole. Jenže pak byl prut ohnut do půlky což jemné detekci záběru zajisté neprospělo. A žádná light párátka to nebyli.

Louda - Profil | So 1.3.2008 22:15:55

KóĎA - ® ale dneska bys ji nepoužil-)))

KóĎA - Profil | So 1.3.2008 21:51:32

Lubo: na tohle musíš mít to správné vybavení. Tohle jsem dříve taky řešil, po zakoupení pákové vidlice od p. Fencla tenhle problém neznám ;-)

Lubo - Profil | So 1.3.2008 21:45:09

Na kapry jedině bokem a špičkou dolů. Od té doby co jsem 2x zachraňoval prut doslova na poslední chvíli od utopení jsem z postavení špičkou nahoru dokonale vyléčený :-)

draveček - Profil | So 1.3.2008 13:39:42

Já se snažím mít pruty vždy do boku,protože si myslim,že záběry jsou mnohem čitelnější.Je ale pravda,že na řece v proudu by to nešlo.přeji pěkné úlovky

Antihlava - Profil | So 1.3.2008 13:08:00

Chytám na feeder jen od minulé sezony, ale pro mě má taky vliv sluníčko, i když má člověk kšiltovku i se slunečními brýlemi, tak pokud je ostré slunce, tak do boku:o))

Hyter - Profil | So 1.3.2008 10:45:07

na stojaku ci klidne vode spickou k vode, klidne i treba 1 cm nad hladinu. a jestli do boku ci pred sebe zalezi na tom kam hazes....dulezite je mit uhel mezi vlascem a prutem co neblize 90 stupnum.

Vaša - Profil | So 1.3.2008 10:38:21

Mladý rybar
Já chytám na stojáku i řece s feederama z boku a nepřipadá mi to nijak divný,naopak na stojáku s prutem nahoru to je takový divný.

standas - Profil | So 1.3.2008 10:32:49

Mladý rybáři": na feeder chytám už asi 8 let a chytání z boku používám doct často, a nic divnýho mi na tom nepřipadá, asi máš co dohánět co?

Mlady_rybar - Profil | So 1.3.2008 10:07:39

Špičku dávám vždy nahoru, jen výjimečně(při větru) bokem. Dávat klacek bokem mi prostě přijde takový divný.

Kobrik - Profil | So 1.3.2008 0:16:19

vydra 3 - jak říkají borci, na řece nahoru, na stojáku bokem, ale pravdou je, že chytám převážně se špičkama nahoru. A to i na stojáku ( ale s o něco větším úhlem, abych si nevykloubil hlavu :-)), protože chytám převážně na větší vzdálenost ( cca 20m + ). Rychleji se tak došponuje vlasec a navíc je jednoduždí opírání prutu jen o 1 stojánek, než to štelovat do 2. Pokud ale fouká vítr, tak se nedá nic dělat a dávám to bokem. Pokud fučí hodně, nechávám špičku jen pár cm nad hladinou. Pokud fouká na řece, tak tam je to "snad celkem" jedno, proud to došponuje dostatečně a s tvrdou špicí ( v mém případě Morava, v tvém Labe, kde asi velký rozdíl nebude ) vítr až zas takový problém není. Když to teče, tak člověk stejně uprostřed řeky čeká špíš na zábeřy od "sebevrahů" , které se dají celkem dobře rozeznat

standas - Profil | Pá 29.2.2008 22:30:52

Kosák" to vpodstatuž vysvětlil jde oto aby na vlasec byl co nejmenší vliv vody,někdy se rozhodnout bývá těžké ale formou pokusů a omylů k tomu jednou jistě dojdeš

Kosák - Profil | Pá 29.2.2008 19:54:28

To záleží na tom kde chytáš... Například já, když chytám na řece, tak ho mám před sebou a špičku co nejvíce nahoru abych dosáhl toho, aby měl vlasec co nejmenší kontakt s proudící vodou... A naopak na stojáku chytám s prutem do boku a co nejníže špičku k vodě!!! Ale i na stojáku se dá chytat s prutem před sebou (myslím, že to se dělá, když se chytá na dálku) a zase naopak když budeš chytat hodně blízko břehu na řece, tak se nic nestane, když dáš prut do boku... Ale určitě Ti nějaký odborník, či závodník poradí přesněji ;-)) Jinak přeji úspěšný lov...