Plavaná s marmyškami

Jaké máte zkušenosti s chytáním s marmyškami a plavačkovým náčiním? Na řece i na stojáku, především v čistší vodě. Máte nějaké oblíbené typy marmyšek? Díky.
Autor diskuse: Lubka - Profil , 14.2.2008 plavaná - techniky lovu

tucnak11 - Profil | St 20.2.2008 10:32:23

Mirmen maš pravdu je to nastraha universal nekdy zahrani čest rybaře jak nebere.Toulam se po řece jak na vlačku tak na splavek mermyški vřdycki mam u sebe a pare hnojaku nebo červy na pstruhove mam ot berkley červy,vosi larvy a tak dale,silon 12 mm a ura na ně.

mirmen - Profil | Út 19.2.2008 13:01:24

tucnak11, no, u nás jsme měli ruštinu za komančů povinně, od 6.té třídy základní školy přes střední až po první ročník na vysoké. Chtě nechtě se člověk musel alespoň něco naučit, aby se dostal dál.
Jinak marmyšku považuju za nejuniverzálnější nástrahu .. pro skoro všechny druhy ryb.
Skoro totéž ale lze dělat jen s nástrahou na holém háčku --- a potřebnou zátěž lze dodat bročky.
Je překvapivé, jak účinně lze lovit blízko břehu, trsů rostlin .. a jak to titěrné sousto vezme i ryba, u které by to člověk nepředpokládal.

tucnak11 - Profil | Út 19.2.2008 8:10:12

Mirmen Ruštinu neumim,za komuny byla povinna tak jak uvas jen tata mi zakazal se učit tak je neznašel.Na mermyšku je moc tehnik lovu jen třeba skoušet a skoušet a vymyslet.Jak neznal jsem pendolino ja tak ten splavek nazyvam bo nepamatui nikdy tou nazev,tak použival jsem 8-10 gr splavki kapki pruběžne a take to šlo,splavek mi pevně stal vjednym mistět tak mohl jsem proskoumat dany usek a potom potahnout splave o 2 m a pokračovat dal.

mirmen - Profil | Po 18.2.2008 13:44:02

tucnak11, děkuju za příspěvek.
Co si myslíš o lovu "na bočnyj kyvok" ( viz. www.kivok.ru ) ?
Pokud jsi na tom zadobře s ruštinou?)

Georgiono, ano, přímý kontakt je samozřejmě lepší, ale technika lovu se splávkem se používá za určitých situací, např. tam , kde je výhodnější, aby splávek nástrahu nadnášel do sloupce, blízko hran nebo tam, kde hrozí vázka při lovu "napřímo".
Rusové tuhle techniku lovu se splávkem používají za odtávajícího ledu při lovu kolem okrajů aj. Použití se sbirulinem ( lehká nástraha "na italský způsob lovu se splávkem - s určitou nadsázkou ") umožňuje např. prohledávat vzdálenosti 50-70 metrů od břehu, kam by rybář jinak nástrahu nedopravil nebo při použití plovoucího sbira k lovu nad porosty rostlin ( nedosahujících k hladině) nebo na řece na snášenou kombinovanou s přidržováním při využití tahu vody .. atd. A často jsou tyto techniky lovu velice účinné.

tucnak11 - Profil | Po 18.2.2008 8:44:58

Na mermyški chytam ot děcka,.v Polsku je to běřna věc je to chytačka zimneho obdobi dirki, bohužel tady zakazano,nevim z jakeho duvodu mermyška je zažazena do přyvlači,vuli tomu že se je přytahuje,stejně většinou se chyta bila ryba a neni to dravec pro boha proč,vuli tomu chytačka je povolena ot 16.6. nebo na P.vodě 16.4.Je to krasne chytani použival jsem splaviček uski s husy podle vahy mermyški tak aby se svolna potapěl,teras jak jsou sburolino nevim jak přesně se to imrnuj tak chytam na něho mermyški vyrabim si sam bo bym se nedoplatil nadělam tak 100-150 ruřnych vzoru a mam klid.

Igor - Profil | Po 18.2.2008 7:51:56

šlapeto: Je to vláčení, takže na MP až do 16.6.

šlapeto - Profil | Pá 15.2.2008 18:23:17

Je plavana s marmiskou vlaceni-resp. smi se na to cyhtat i ted v zime?

Georgino - Profil | Pá 15.2.2008 18:13:47

marmyška s jakoukoliv další zátěží, splávkem apod. nikdy nebude pracovat tak jako marmyška samotná

splavek - Profil | Pá 15.2.2008 17:36:39

Chytal jsem tak,jak popisuje mirmen,jen jsem nekrmil,místo boloňky jsem používal matchku.Většinou na to šli především okouni,občas duhák a párkrát mi to ukousla i zubatice.Kupodivu jsem bílou rybu na to nechytl.Chytal jsem tak na štěrkovně,která u břehu hodně padá do hloubky a marmyškou jsem oťukával ty srázy do hloubky.Je to už pár let a protože jsem dost zlenivěl,tak už tento druh lovu neprovozuji,ale doporučuji,je to dobrá jemná chytačka.

Knapík - Profil | Pá 15.2.2008 14:27:27

Kámoš to testoval na řece pod jezem a štičky a jiné menší rybky, určitě to jde a funguje

mirmen - Profil | Pá 15.2.2008 14:11:07

Před pár lety jsem zkoušel lov "plavačka & marmyška ":
Místo lovu : písník , místo lovu s hloubkou do 5- 6 m
Sestava: 5m boloňský prut, kmen 0,18 ( cca 3,5 kg nosnost), marmyšky RYNA a KOSTAL ( od 0,5 do 2 gr.), místo splávku polovina dikobrazího ostnu se signální barvou zvýrazněným koncem ostnu, zátěž na dovážení ( bročky)
Nástraha: červ nebo kousek hnojáčka ( lovená ryba okoun, plotice, perlín )

Sestavu jsem měl vyváženou mírně přes nosnost.
Splávek napevno ( uchycený do gumiček na obou koncích), bročky cca 30-50 cm nad marmyškou.
Náhazování z místa bez keřů a stromů, do dálky cca 10 ( max. 15 ) m od břehu.
Po zanoření brka mírné přizvednutí splávku k hladině a jeho postupné zanořování.
Záběr se projevil na vlasci, v případě bílé ( perlína nebo plotice ) často i klepancem do špičky.
Nástrahu jsem vedl přes zakrmované místo ( do krmení na bílou rybu přídavek trochy kokosu, který vynáší ode dna do sloupce).
Ten "splávek" jsem používal proto, aby marmyška poskakovala ve sloupci a přitom jsem ji nedostal do vázek na hraně.

Poté, co jsem se setkal se sbirulinem, tak tuhle techniku lovu už neuplatňuju.

Kombinaci plavačky s marmyškou hodně chytají Rusové, např. bočnyj kivok, něco najdeš i na www.kivok.ru