sušení boilie

Zdravím. Mohl by mi někdo poradit jek dlouho mám sušit boilie a taky v čem je nejlepší jej uchovávat?
Autor diskuse: juran - Profil , 13.2.2008 kaprařina - nástrahy, návnady

Petr.J - Profil | Po 28.1.2019 19:37:32

fishmen17a >> Když chodíš jenom odpoledne, nebylo by lepší se na koule vykašlat a chytat třeba krmítko s peletkou? Já to loni udělal a už se mi do koulovani vůbec nechce.

fishmen17a - Profil | Po 28.1.2019 19:29:06

Petr.J >> Na kámen to sušit nebudu.Chytám jen po práci a tak radši měkčí.Ty vysušené,jsou i moc lehké a kobrou daleko nedoletí.

Petr.J - Profil | Po 28.1.2019 19:20:27

fishmen17a >> Když to vysušíš na kámen, nemusíš dávat žádnou sůl, ale v té soli jsou koule krásně měkké, stejné jako čerstvé.

fishmen17a - Profil | Po 28.1.2019 19:16:15

Napadlo mě,dát do kyblíku sůl a nad to rámeček se sítem.Takže kuličky by byly nad tou solí.Tak by sůl brala vlhkost a přitom by nepřišly s kuličkami do styku.Možná by to bylo řešení pro ty,co se bojí přesolení kuliček a podobně.Ať už to prospívá,či neprospívá.Bylo by to řešení.

Slavíček - Profil | Po 28.1.2019 17:30:24

Petr.J >> Nikomu neberu ze sul funguje akorat si myslim vseho z mirou .Je hezky ze to slape ale chudak ryba .Ono olej je taky super atraktor a pritom ve vetsim mnozstvi rybe hodne skodi. Taky ji pridavam ale v takovem mnozstvi co dam na 10kg smesi nekdo napere klidne do kg .

Millhausse - Profil | Po 28.1.2019 13:20:55

Slavíček >> nechávám kuličky schnout dokud nechrasti a pak je zasypu soli a sůl už nemusím měnit. Jednou jsem zkusil zasypat čerstvý kuličky, tak den sušený ale to jsem pak musel sůl měnit a kulička byla po zbavení vlhkosti taková měkčí, řekl bych chytlavejsi než když ji usušim na kámen a pak zasypu soli. Nemyslím si že by sůl v kulickach rybám vadila, něco odplavy voda, něco se rozpustí a zbytek ryby, museli by toho žrát metraky. Vem třeba krmitkovky, taky jsou některé řádně osolené.

Petr.J - Profil | Po 28.1.2019 11:51:26

Slavíček >> Mám na 100% ověřeno, že boilies, které je zasypané solí a při výrobě je do něho přidána sůl chutná kaprům mnohem více, než bez soli. Dříve jsem se toho bál a snažil se soli vyhnout, když jsem se k tomu nakonec odhodlal, výsledek mě opravdu překvapil. Na ty rok staré co byly po celou dobu v soli jsem ulovil o dost více ryb, než na čerstvě naválené. Že by to rybám nějak kurvilo zdraví, to si nemyslím, vždyť ty koule jsou jenom zlomek potravy, co kapr sežere.

tomik1 - Profil | Ne 27.1.2019 23:09:15

fishmen17a >> určitě pokud to zasypeš celé tak se nic nestane já sypu jen na dno 5cm vrstvu a funguje to taky. Používal jsem hrubou sůl ale i obyč sůl bohatě stačí a stojí zlomek té hrubozrné jenom se vyhni těm posypovým na cesty ta smrdí tu dávají jen poláci do jídla pro lidi😀

Slavíček - Profil | Ne 27.1.2019 23:02:19

Millhausse >>Snazim se sul vynechat neni zdrava pro cloveka a u ryby tomu nebude jinak .Zasypavam az vysusenny koule jako pojistku.Pri certvych s toho clovek udela akorat poradny slanecek ta koule se tim pekne nasakne ...To same oleje taky nejsou pro ryby ve vetsim mnozstvi moc dobra slozka .Tak je otazka kolik soli se vyplavi po v hozeni do vody .Taky jsen tuhle moznost konzervace zkusil zasypat koule po par dnech suseny pak to ochutnal .Bylo to jak kdyz clovek nabere na lzicku sul a da ji do pusy

Millhausse - Profil | Ne 27.1.2019 22:54:47

fishmen17a >> zasypavam to stejně jak ti odpověděl Petr. J

fishmen17a - Profil | Ne 27.1.2019 19:15:45

Petr.J >> Díky za info.Jak to tak čtu,tak konzervant nikdo nepoužívá.

bart.bm - Profil | Ne 27.1.2019 17:00:10

mám cca 2x 8kg mainline Fuzion a Maple v kýblu asi tak 5let....sušil jsem ho cca 3 měsíce až byl jak šutr a pak do kýble přidal jen 0,5kg soli ve velkých krystalech...Nedávno jsem na to koukal a furt voní stejně jak při rolování.Každý rok si říkám že to nahážu konečně do vody a pak na to zapomenu...

Petr.J - Profil | Ne 27.1.2019 12:46:06

fishmen17a >> Roky zasypávám solí, 3-4 dny suším a potom v kbelíku úplně prosypu solí aby byla až nad kuličky. Tak to vydrží roky. Jiný způsob už jsem nepoužíval.

fishmen17a - Profil | Ne 27.1.2019 12:16:59

Všem děkuji za cenné informace.Tu sůl do kýble určitě dám.Z toho jsem měl největší obavy.Z toho skladování.Abych pak po čase neotevřel kyblík a ejhle,penicilin.Z jara se pustím do výroby.

Slavíček - Profil | Ne 27.1.2019 11:28:03

fishmen17a >> Sul pouzivam pouze pokud chci koule skladovat v uzavrene nadobe .Jinak pouze susim .Jina situace je krmeni do studenne vody tam pouzivam konzervant preci jenom certvy mekci koule rychleji pracuji.

tomik1 - Profil | Ne 27.1.2019 11:26:38

fishmen17a >> nechám usušit tak cca týden a potom na spodek kýblu dám sůl tak 5cm vrstvu a na to koule a zavřu. Při vaření používám hodně přesolenou vodu a do těsta trochu glycerolu a nic se nezkazí.

fishmen17a - Profil | Ne 27.1.2019 11:15:43

Millhausse >> A kolik dáváš soli do kyblíku,řekněme na kilo kuliček?Nebo jen tak od oka?Četl jsem,že to lidi dávají do soli,že to vysuší.Ale myslel jsem,že tam mají i ten konzervant.Budu používat kupovaný mix.

Millhausse - Profil | Ne 27.1.2019 10:55:48

fishmen17a >> není zač :-) jestli kuličky málo vysušíš a zasypeš solí tak jak sůl vytáhne z kuliček vhlkost, je zapotřebí ji vyměnit, bude vhlká. Dávám sůl i do těsta při výrobě, sůl je dobrý konzervant. Kuličky v uzavřeným kýblu se solí, se mi nestalo zě by chytli plíseň.

rybař20 10 - Profil | Ne 27.1.2019 9:56:58

Přeji pěknou a klidnou neděli všem nedočkavcům :) Odhalil jsem již několik sušáren. Dělám často na kotelnách a topič rybář to má jednoduchý. Jedna sušárna je dokonce v parním kanále a cítit tu ,,vůni´´ je možné až 50m od místa uskladnění.

fishmen17a - Profil | Ne 27.1.2019 9:38:38

Millhausse >> Děkuji za informaci.

Millhausse - Profil | So 26.1.2019 23:49:19

fishmen17a >> žádný konzervant nedávám, pozvolna na půdě usuším a dám do kýble a zasypu solí, cukrem, rýží, tím co vytáhne zbytkovou vlhkost. Koule mi takhle vydrží rok i dýl, bez problému. Do mrazáku vůbec nedávám,
.

fishmen17a - Profil | So 26.1.2019 20:58:49

Když jej usušíte,nasypete koule prostě do kyblíku a zavřete?Nebo pouze zmražujete?Měl jsem představu,že až budu koulet,tak přidám konzervant.Po uvaření usuším a dám do kyblíku a hotovo.

molca - Profil | Čt 24.1.2019 1:04:57

Pvl >> :-))

Pvl - Profil | St 23.1.2019 18:09:50

Angler2726 >> sadraj --- Poslední přihlášení: 28 měsíců

Když jsou suchý to víš že jdou provrtat ,ale hůř

Angler2726 - Profil | St 23.1.2019 18:05:58

sadraj >> Čauky,hele a jdou potom dobře provrtat?Jo a tu sušicku nezapínáš?

ARCI - Profil | St 20.2.2008 17:46:41

A tento sušák sem si vyrobil z krytu ventilátoru a z prkýnek´byl hotovej za 10 min. Má rozměry asi 50x50. Vejde se na to dost kuliček boilie. Jsem je nepočítal. Je to na to když dělám jeden druh ale je toho hodně. Je to vysoký asi 10 cm.

ARCI - Profil | St 20.2.2008 17:40:21

Já posílám fotku toho sušáku ze šrotu. Má rozměry 20x40cm. Vejde se na to 100 kuliček. Ale já dávám jen asi 50 kvůli sušení. Má 3 plata takže je to v pohodě, navíc na to můžu dát klidně 3 druhy boilie.

ARCI - Profil | Út 19.2.2008 19:38:42

Já suším boilie tak do 15 dnů to se musí pak uschovat do krabičky s víkem. Mám 2 typy sušáků. 1 sem získal ze železnýho sřotu byl na likvidaci. 2 sem si sám vyrobil síto bylo jako ochrana ventilátorů a aby to neleželo na zemi tak sem vzal dvě prkýnka přišroubal sem je k tomu a už byl na světě. :o) Když tak to jsem zítra pošlu.

carpmania - Profil | Út 19.2.2008 18:44:42

boilie suším podle potřeby 1 - 10 dní...

soulfly - Profil | Út 19.2.2008 18:39:14

A nebo uvařim a jedu na ně.

soulfly - Profil | Út 19.2.2008 18:38:48

Uvařim, 3-4 dni sušim a pak do mrazáku.

Koubas - Profil | Út 19.2.2008 18:34:31

Sandraj: Ja sem taky nerikal ze to mas nechat oddychnout uschnout vystydnout..a strcit do susicky sem rikal do mraza to je rozdíl ...a mozna taky jestli ti to popraskalo ze tem davas nejaky blboosti jako je strouhanka a omítku tam nedavas??... ja vim kazdej mame vlastni recepty:)))))) a zpusoby:)

sadraj - Profil | Út 19.2.2008 18:10:32

Sem přišel na to že když to dam so sušičky ještě teplý a mokrý a nenecham to vystydnout tak to nepopraský á ted sem to udelel podle navodu nekoho z vas tady nechal sem to oschnout a vystydnout a je jich tak třetina popraskanejch a to se mi to stalo poprvé. Dřiv nikdy nepraskaly.
A další možnost je to že to poslední těsto byklo děsivě hustý a bylo v nem vic strouhanky a muk než obvykle . ale nikdy mi nepraskaly až ted když sem je daval so sušarny studený.
muj nazor je že když je tam dám hoprký z vaření tak se už jen odpařuju a ušej a když je necham vystydnout tak zmenšej objem na povrchu zaschnou, a jak je dam zaschlý a studený do tepla sušičky na ovoce tak se vnitřek co je mokrej začne roztahovat a proto zvenku praskají tim to asi bude

Rashid - Profil | Út 19.2.2008 17:42:58

Myslim, ze kdyby jsi si pohral s hustotou testa na becka, zamezil by jsi popraskani becek pri suseni, neumim to vasvetlit, ale dostal jsem proste do oka hustotu testa a vim, ze mi nepopraskaj. Jinak becka susim v sitovanych saccich na becka od DOC, a u otevreneho okna, tak od dvou dnu po tydny, ale zalezi od jakeho vyrobce pouziji smes.........

Koubas - Profil | Út 19.2.2008 15:35:49

Nejjednodusi byva vetsinou nejlepsi

Koubas - Profil | Út 19.2.2008 15:35:17

Jasny ..co se stim budu srat

m.kindl - Profil | Út 19.2.2008 15:32:42

Koubas - ® Přesně tak,nechápu proč se rozčilovat se složitýma postupama když to jde jednoduše.