Májovky.

Cílená otázka na MIlana P. ! Zahrnuje tento termín jak E. vulgata, tak danica? Kdy a kde všude se dá u nás s masivnějším výskytem těchto krásných jepic ještě počítat? Na jaké podloží je jejich výskyt vázán? Co pro ně můžeme udělat, aby jich zas byly plné řeky?
Autor diskuse: vráťa - , 6.4.2001 muškaření - ostatní

vráťa | St 11.4.2001 14:20:55

MIlan P> dík.
Muddler, Teplá > pod hrází je to bída, jsou to jen oj. exempláře. Lepší je to na státním akvárku (nad přehradou). Ale i tam jsem zažil masivnejší výskyt jen po dobu 2,3 dnů ( v takovým měřítku, aby na ně ryby aktivovaly). Stejně jako na Otavě.

Milan P. | Po 9.4.2001 20:08:33

joecartoon.com
tam nekde najdes kresleny zkoureny mouchy, pocuras se smichy, Chachare.

Chacharius | Po 9.4.2001 9:26:55

jsem videl v Amstru v jednom coffey shopu vzor "Mayfly" :o) ... asi odvozeno od klasickeho vysadboveho porekadla "na prvniho maje, puda urodna je" a taky znameho "fly high baby" :o) praska jsem si nedal, ale asi by to bylo rojeni !!!

Milan P. | Ne 8.4.2001 22:27:49

Tedy. Pokud mi moje mozkove závity jeste slouzí je to asi takhle. Puvodní název májovka platil pro druh E. vulgata (je to tmavsi druh). Zije predevsim v jezerech, takze Anglicaci a Paddies ho meli na taliri porad, někdy možná doslova. U nás je poměrne vzácná a vyskytuje se spíš v pomalých strouhách. Dávám příklad: Zlatá stoka - Třeboň.
Ten název májovka se u nás používá spíš pro velice (podtrhuji velice) bežný druh E. danica. Ta je o neco svetlejsi. ve starsich knizkach muzes najit taky Green Drake. Zije snad vsude (podtrhuji) a vyhledava vsemozne jemne sedimenty v nichz larva hrabe.
A pak jsou jeste dva druhy E. lineata a E glaucops s kterymi se nesetkas, pokud nepojedes na ryby se mnou.
Jinak samozřejmě anglicky Mayfly znamená jepice i májovka.
Co delat pro jejich ochranu? Jednoduse receno: neprudit a nechat prirodu at se z toho dostane sama. Nejsou tak narocne na kvalitu vody jako jine jepice nebo posvatky a tam kde jsou pstruzi, vetsinou přezijou. Nikdy jsem vetsi rojeni nevidel, na druhou stranu jsem ale treba videl kolem nekolika potoku za den desitky tehle zviratek. a larev najdes spoustu. Oni nemaji tak synchronizovane zasnubni lety jako jine jepice.
Staci takhle, nebo vic?

muddler | Ne 8.4.2001 9:29:50

vraťa>vloni na Teple jsem zahlidl jednu majovku.Bylo to v prubehu Filmoveho festivalu po ranu. Muzes to letos zmapovat--tj. mnozstvi, jakydruh, v kolik hodin nejvic a tak ?

vráťa | So 7.4.2001 13:13:04

MIlan P> no jo, tak mi nenadávej do ignorantů, už mě to napadlo podívat se na volny.cz/muddler. Ale třeba něco ještě přidáš...