Parma

Kdy je nejlepsi cas na lov parem a na jakem myste s jakou nastrahou.
Autor diskuse: suprkopr - , 10.5.2004 všeobecné - techniky lovu

dwarf - Profil | Út 11.5.2004 18:14:20

To já je chytam v zimě (největší úspěchy v lednu), ale někde jsem četl, že chytit parmu v zimě není zrovna obvyklé... Chytám na Labi a to na rozhraní proudu a klidnější vody. Klasická položená (tzv. na špičku), průběžná montáž a balík kostňáků. Prozatím rekord 64 cm a 3 kg.
souhlas s mirmenem: Je mi líto, že na Labi se parmy masej ve velkym. Není zde vyjímka deset ryb na osobu apod. Je to škoda, protože parma je skvělá sportovní ryba...

mirmen - Profil | Po 10.5.2004 21:10:20

Rád chodím na parmy začátkem podzimu, v září, začátkem října. Třebas v pravé poledne, na klasickou položenou, nástrahy rousnice nebo sýrové těsto. Vnadím jen malinko, hodně jílu a trošku aromatické návnady, pár zrn partiklu.
Vloni jsem poprvé chytil parmu na marmyšku voděnou na 5ti metrové bolo a byl to fantastický zážitek.
Většinu ulovím při nočním lovu úhořů v proudech ( rousnice) nebo cíleně při lovu na sýrové těsto.
Parmy pouštím ( beru si tak 1 kus ročně, od 60 cm výš).
Je mě docela líto těch duševních nedochůdčat a ubožáků, kteří parmy loví podsekáváním ( viz.Opatovické okolí) a nebo je používají stejným způsobem, jako běžnou bílou rybu (na saláty apod.).

whitefish | Po 10.5.2004 16:35:44

Nedá se to jednoznačně říct. Polapit větší parmy není vůbec jednoduché. Hejna parem protahují proudem a na jenom místě se téměř nezdržují. Velké kusy se podle mně hejna již nedrží a jsou velmi, velmi opatrné. Otto má pravdu s tím, že nyní je ideální doba k lovu parem, ovšem jsou mimořádně svéhlavé a jestliže přelstíš na jednom místě v průběhu hodiny hned několik kusů, v další hodině se nemusíš dočkat jediného ťuknutí. Pro mně je favoritem v nástrahách na parmu žížala. Taktéž kostňáci nejsou marní. Těsty jsem se zatím do chuti parem netrefil, zato zcela neomaleně se praly o 2cm woblera (okoun). Parmy lze poměrně úspěšně lovit také na plavanou bez splávku a na feeder.

Otto - Profil | Po 10.5.2004 12:56:54

Právě teď , úplavy, vracáky, proudy, nymfa.