Celoroční hájení parem,nebo aspoň jejich zimovišť.

Všichni jste (nebo aspoň mnoho z Vás) viděli video z "chytej" , kde jacísi soudruzi masakrovali klackem parmy vytažené na zimovišti.Myslím,že parma,coby pro sportovní rybáře posvátná ( a ne zrovna přemnožená) ryba,by měla být celoročně hájena všude a ne jen v JČ.Nebo minimálně aspoň její zimoviště rozhodně.Co si o tom myslíte?Děkuji za názory.
Autor diskuse: Azbest - Profil , 31.1.2008 všeobecné - ostatní

Kony94 - Profil | Pá 20.8.2010 21:05:48

Včera na moravě 8 v Uherském Ostrohu jsem byl svědkem rybářské rodinky o 4 členech otec syn syn a matka kde chytal jen otec a syn a celkem si odnesli asi 15-20 parem kolem 60cm(cca 11 letá ryba) a určitě víc než 15-20 ostroretek přes 40cm prej na karbanátky a ještě měli tu drzost když jsem chytl ostroretku jestli bych jim jí nedal(Určitě to bylo větší množstí než je 28kg které si mohli celkem odnést což je dle mého fakt hnus a kdyby jste viděli ty povolenky chlápek měl poslední stránku).A proto jelikož parma roste celkem dlouho bych určitě hájil parmy celéj rok protože vím jak je to cená ryba kdysi jsem ani nevěděl jak vypadá díky přestěhovaní se jsem to zjistil ale spousty kamarádů neví ani nikdy možná neuvidí parmu živou protože si jí někteří lidé vůbec nevaží a tam kde jich je plno za pár let nejsou žadné což je chyba !!!

kakr - Profil | Pá 20.8.2010 20:42:07

boyscout >>
Vím

boyscout - Profil | Pá 20.8.2010 20:38:15

kakr >> od tebe to sedí :-)

kakr - Profil | Pá 20.8.2010 20:13:52

boyscout >>
Jsi zamindrákovaný, nemoudrý a zlý člověk.
Trestat někoho ex post a jako důkazní materiál použít záznam v povolence, navíc u pána který má 86 let, to můžeš vymyslet jen TY.

- Profil | Pá 20.8.2010 15:51:16

boyscout >> Stejně bych si asi nebyl jistý, jestli se na základě nějakého zápisu je možné dokázat, že rybu fakt vzal, pokud ho nechytíš za ruku při lovu. To si tam člověk může napsat i žraloka a dělat si srandu. Nebo jak to je? Je tenhle zápis prokazatelným přiznáním k porušení BP, který může zakládat důvod k nějakému trestu?

boyscout - Profil | Pá 20.8.2010 15:44:27

>> proč hned na rok? Stačí třeba 3 měsíce. Byl by to sice symbolický, ale přece jen trest.

- Profil | Pá 20.8.2010 15:43:42

boyscout >> To bych pochopil, pokud mu sebereš na rok papíry, třeba si už do smrti nezachytá...

Bosanac - Profil | Pá 20.8.2010 15:32:58

kakr >> Alespon ta starsi generace se omluvi .

boyscout - Profil | Pá 20.8.2010 15:28:28

kakr >> takže dvojí metr? Jindy neznalost neomlouvá ale u důchodce ano? Ještě že to nebyl kaprař chytající 15minut přes čas. Tomu by to jistě neprošlo jen tak :-)

kakr - Profil | Pá 20.8.2010 15:02:36

Bosanac >>
Má, jedná se o pána ročník 1924.
Vyřídil jsem to s ním telefonem, moc se omlouval, BP nečetl......

Bosanac - Profil | Pá 20.8.2010 15:00:03

kakr >> Ten vas clen dostal povolenku na tento rok ?

Venca888 - Profil | Pá 20.8.2010 14:35:40

kakr >> to je normální... lidi si vůbec nečtou ty lokální úpravy

kakr - Profil | Pá 20.8.2010 14:21:23

Venca888 >>
Máme u nás na revíru parmu celoročně hájenou, přesto se jich v sumarizaci za loňský rok objevilo 8.
2 ks si přisvojil náš člen, ostatní jsou anonymní...

Venca888 - Profil | Pá 20.8.2010 14:19:20

kakr >> no, trestat se to dá asi těžko, ale nevim, jak se s tim vypořádá svědomí dotyčnýho svatýho.... úmyslně chytat hájenou rybu... :-)

kakr - Profil | Pá 20.8.2010 14:17:52

Venca888 >>
Stačí dát na háček cedulku s nápisem, "ne pro parmy" a vše je OK.

- Profil | Pá 20.8.2010 14:15:56

Můžete sem někdo hodit link na to video? Je jich tam spousta a nemůžu ho najít...

Venca888 - Profil | Pá 20.8.2010 14:14:30

víte že, když budou parmy celoročně hájený, tak se potom budeme dopuštět přestupku i v případě, že se je budeme snažit ulovit (bez ohledu na to, že si je nehodláme přivlastnit)?

jinak v principu souhlas - je jich málo, na prutu je to vskutku klenot a beztak se to nedá jíst... osobně by mě nenapadlo si jí ponechat, ale už jsem zaznamenal, že některejm lidem to nedělá problémy (kupř. i jednomu bývalýmu předsedovi vcelku velký MO ve středočeskym kraji, kterej, spolu se svym synátorem, neměl problémy hodit jí do vezírku a to dokonce v době hájení).

Knapík - Profil | Pá 20.8.2010 13:44:02

Azbest - >> jak jsem tak koukal, tak i u nás máme tzv. superpašáky, který maj v makovici naprosto vygumováno, mám za to, že tenhle člověk by neměl minimálně 3 roky dostat papíry, ale plzenští funkcionáři píšou, že nebyl -li chycen - nemůže být potrestán. Když už jeden takový chycen byl, potrestán nebyl a RS, která ho chytla měla v brzku vybranej krám a akorát tahanice po úřadech.

http://www.kur.estranky.cz/fotoalbum/sin-hanby/dals​i-parmobijec-na-scene_/parmobijce.jpg.html

tenhle lovec si jen bral podměrečné parmy v době hájení, takže vlastně pohoda .-(((

hank - Profil | Út 13.1.2009 14:38:11

sem proto aby byly hajeni 1.1. do 16.6. a zakaz lovu v zimovistich.

Azbest - Profil | Čt 28.2.2008 16:27:02

Doufejme,že je vše tak,jak hospodář píše a že kontroly na inkriminované lokalitě budou v rámci možností časté...

chachar000 - Profil | Čt 28.2.2008 15:51:58

Souhlasím s celoročním hájením parmy na území celé ČR !! Jedna z nejkrásnějších ryb co máme a jak se k ní někteří jedinci chovájí je někdy na vraždu !! Viz foto Orion atd.. Tenhle ryze český typ chování se asi nikdy nezmění . :( . Zvláštní , že vždycky ti největší masaři s pravěkými metodami a úctou k rybám mají MOC rozhodovat o těhle věcech !

Petrson - Profil | Čt 28.2.2008 14:34:21

Zaslal jsem dotaz ohledně popisované situace přímo na Severočeský ÚS do Ústí nad Labem, jednateli p. Šmídovi, a hospodáři p. Ing. Kavovi.
Předem se omlouvám za délku příspěvků, ale podmínkou zveřejnění odpovědi je zachování celého kontextu. Jen bych tedy upozornil, že pokud je pro někoho délka překážkou, příspěvky samozřejmě nemusí číst.
---------------------------------
DOTAZ

Dobrý den, pane Kavo,
jistě Vám neuniklo video rybářského media Chytej.cz, zobrazující letitou neutěšenou situaci, která dlouhá léta vládne na revíru Labe 4-5, na dohled oken Vašeho sekretariátu. Vždy počátkem sezóny, v době zimování, dochází k vybíjení sportovně ceněných druhů, jako např. parma, candát (a samozřejmě jiných) přímo v jejich zhromaždištích.
Problémem se zabývala např. série článků renomovaných autorů a některých mých bývalých kolegů v časopisu Sportovní Rybář, kteří, jakožto místní, situaci detailně znají. Vědí, že nad inkriminovaným jezem se nachází zimoviště ryb, popisovali marné snažení a pokusy o jednání s Vaší organizací.
Je tedy na bíle dni, že vedení ÚS Ústní n. L. je o dlouhodobém masovém porušování § 13, odst. h, zák. 99/2004 sb. obeznámeno. Vzhledem k tomu, že dál jev dál vesele pokračuje, pozorovateli zvenčí se Váš postup (ÚS) může jevit jako porušování Stanov ČRS, dle nichž je zásadní povinností mj. též ochrana ŽP, jakož i širší legislativy na svěřených revírech, zejména pak zákona 99/´04 a jeho prováděcí vyhlášky.
Nechci se stavět do pozice nějakého arbitra, protože neznám Vaše stanovisko a snímek, byť dokumentární, mohl být natočen tendenčně. Tímto chci vlastně mezeru vyplnit a dovoluji si Vás požádat, zda byste mohl aspoň stručně sdělit stanovisko ÚS k situaci či případné projednávané kroky, které povedou k jejímu řešení. Jistě je Vám známo, že je šance problém přikrýt vyhlášením chráněné rybí oblasti (jejíž možnosti zákon zdůrazňuje na více místech), či přijat odpovídající BP, ať už s cílem širší mezidruhové ochrany, hájení, nebo vyhlášením chráněného úseku.
Za Vaši odpověď předem děkuji a věřím, že postačí k vyrovnanému a dostatečnému pohledu na věc. (...)
Přeji mnoho úspěchů (...)
-----------------------------
ODPOVĚĎ

Dobrý den,
tímto budu stručně reagovat na Váš dopis a podněty k vyjádření, obdobně jako v případě dalšího kolegy z Teplic.
Žádný předpis dále nedefinuje pojem "zimoviště" pro účel zákona o rybářství. Ustanovení o zimovišti v praxi vymahatelné je, ale určitě velmi obtížně. Základním problémem je vykládání pojmu zimoviště, které je v rybářské veřejnosti obvykle nesprávně chápáno. Termín přezimování ryb je spojen s přechováním ryb ve vhodných podmínkách komorových rybníků. Obdobně mohou ryby přezimovat i v jiných typech vod, ale rozhodně to není typické pro říční systémy, vyjma odstavných ramen či některých tůní apod. V řekách jsou ryby obvykle alespoň částečně aktivní i v zimních měsících, obzvláště při tak mírných zimách jaké jsou poslední dva roky. V řece jako je dolní Labe (úsek od Střekova po Hřensko) se obvykle nesnižuje ani v zimním období teplota voda na takovou úroveň, aby ryby přestaly přijímat potravu a některé druhy ji dokonce přijímají velmi aktivně. Za potravou navíc také aktivně migrují. Úsek řeky Labe tzv.Střekovská pláž", který je mimořádně oblíbený pro lov ryb v prvních měsících roku nelze považovat za zimoviště. To vyplývá jak z výše uvedené skutečnosti, že prostředí, kde ryby přezimují má zcela odlišný charakter, tak i z toho, že přezimující ryba s ohledem na její biologii nevykazuje potravní aktivitu, která je základním předpokladem úspěšnosti lovu. Soustředění lovců do tohoto místa je způsobeno snadným příjezdem a odstavením vozidla v blízkosti místa lovu, snadným přístupem k vodě v terénu a přehledným prostorem, i nekomplikovaným prostředím lovu. Vzhledem k reliéfu břehu, morfologii dna řeky a k proudění vody je navíc místo výhodné z důvodu migrace ryb za potravou a proto jsou rybáři v tomto úseku navíc i značně úspěšní. Nicméně stejně nebo obdobně početné jsou ryby těchto lovených a jiných druhů i v dalších úsecích řeky, což bylo prokázáno také řadou provedených ichtologických sledování a vyhodnocením řady standardních ichtyologických parametrů.
Význam předmětného ustanovení chránící ryby v místech jejich nashromáždění pro přezimování proto spatřuji tam, kde tomu prostředí oodpovídá (zejména rybníky), a kde by mohlo docházet k jejich rušení a lovu způsoby jako je tzv. podsekávání apod.
Z výše uvedených důvodů a z důvodu uvažované nadbytečnosti neuvažujeme o označování míst s přezimujícícmi rybami, protože skutečné porušování tohoto zákazu je naprosto výjimečným jevem.
Nedávno přijaté opatření v omezení úlovku parmy považujeme prozatím za dostatečné, protože z častých ichtyologických průzkumů na řece je patrné, že k ohrožení její populace nedochází. Případné restriktivní opatření pro daný úsek řeky přichází v úvahu až jako krajní řešení, kterým by neměli být postiženi převažující slušní rybáři navštěvující toto místo v době, kdy na většině jiných revírů lovit ryby z klimatických důvodů ještě zpravidla nelze.
V podmínkách dolního Labe, kde si řeka zachovává typický říční charakter s minimálním narušením žijí parmy, stejně jako další typicky říční (rheofilní) druhy ve stabilních populacích a vysoké početnosti, pročež opatření ve smyslu delšího druhového hájení nebo dokonce celoročního hájení je zbytečné. Je třeba si uvědomit, že ichtyofauna jednotlivých řek je velmi výrazně odlišná a to dokonce v rámci jednoho povodí natož v geograficky značně odlišných oblastech s různou mírou změn prostředí, ať už způsobených lidskými aktivitami nebo přirozeným vývojem. Labe od Střekova po Hřensko je určitě výjimečnou řekou v této zemi z mnoha hledisek, včetně toho rybářského. Těžko najdete jinde takovou druhovou rozmanitost, početnost a biomasu ryb. Opatření přijatá jinde mají možná svá oprávnění, někdy o nich lze vážně pochybovat, ale především jsou naše podmínky výrazně odlišné.

Hospodářský odbor ČRS SÚS Ústí n.L. pověřil hospodáře ČRS MO Ústí n.L. zajištěním provádění intenzivních kontrol lovících v předmětném úseku na uvedeném revíru. Občasné nežádoucí projevy některých rybářů (viz diskuze k ponechání hájených či "podměrečných" ryb) rozhodně nelze tolerovat. V žádném případě však nechceme rybářům upírat práva na ponechání ryb, jestliže je to plně v souladu s příslušnými předpisy. V této souvislosti musím také konstatovat, že velká řada diskuzí na internetových fórech, ale i rádoby odborných reportáží je nutné považovat za značně zkreslené a neobjektivní nebo tendenčně zaměřené. Našim cílem je však zachovat objektivitu a odpovídající míru přístupu k řízení rybářského hospodaření a proto se před přijetím nabízejích se "snadných" opatření snažíme vždy provést hlubší analýzu a rozhodovat se podle všech souvisejících nám známých kritérií.
Za podněty k řešení děkujeme a jsme s rybářským pozdravem "Petrův zdar".

Ing.Kava Tomáš
rybářský hospodář ČRS SÚS Ústí n.L.
Střekovské nábřeží 51, 400 03 Ústí nad Labem
tel.: 602 421 675, 475 531 004
e-mail: kava@crsusti.cz
http://www.crsusti.cz
-----------------------------------
Děkuji panu hospodáři Kavovi za ochotně poskytnuté informace a přidávám dodatek, který připsal k souhlasu se zveřejněním:
"Omezení v ponechání úlovku parmy obecné na 2 ks denně na revíru Labe 4-5 je již
několik let platné, je to uvedeno v popisu revíru jako součást bližších
podmínek lovu ryb v ČRS SÚS Ústí n.L.
S rybářským pozdravem
Ing.Kava Tomáš"

SHARK1974 - Profil | Út 26.2.2008 16:54:21

Jaká posvátná??????max. mám svátek když pěknou velkou vytáhnu z udírny......, s rozšiřováním hájení absolutně nesouhlasím, jen možná se zvýšením lovné míry

colek - Profil | Út 26.2.2008 16:35:04

azbest- většina rybářů podběrák má, takže zrušení povinosti je jen formalita

colek - Profil | Út 26.2.2008 16:34:20

natas- tak to nemusel být plíseň ale přímo nákaza kerá ohrozila obsádku již aklimatizovanou, ale vem si kolika různými manipulačními etapami projde kapr než ho odchováš do dejmetomu násady a tak je to i s jinými rybami- dyby parma položená ve vodě na písčité mělčině zaplísnila tak by pak zaplísnily snad všechny druhy ryb třeba jen po prvním výtěru

natas - Profil | Út 26.2.2008 11:42:10

colek - ®- je pravdou, že nasazovaná ryba je mnohdy odřená. Záleží na mnoha faktorch, jak tato ryba ve výhledu dopadne.To, že po vysazení plave neznamená, že dožije dál. Mnohokrát se stalo, že do několika dnů po vysazení se objevila na rybách plíseň, která vysazené ryby a mnohdy i část původní ryby totálně zdecimovala.

Azbest - Profil | Út 26.2.2008 11:29:18

colek-ale dyk jo,já jen nepovažuju zrušení povinnosti nosit podběrák za šťastný.

colek - Profil | Po 25.2.2008 17:30:55

azbest- prosimtě se podivej jak dopadaj kapři než je nasaděj do revírů- kolikrát sou odřený manipulací převážením atd a vzpamatujou se všeci až na beznadějné případy.

Azbest - Profil | Čt 21.2.2008 10:51:31

Pike-ono je těžký vyřešit vyhodnocení závodů jinak,než ryby zvážit.Aby za každým závodníkem stál rozhodčí s váhou a každou rybu hned řešil,to je prakticky nemožný a nelze to tak řešit,protože ani na MS to tak není.Měření je ještě horší.Některý ryby totiž nemají ani 5g,aby je vzala váha.

Suly - Profil | Po 18.2.2008 19:52:50

Nevim, ještě sem jí neochutnal. :)

hraji - Profil | Po 18.2.2008 19:07:53

Pike: to ovšem odporuje i řádům (myslím soutěžním). A to je věcí pořadatele.