Používání loděk dle nového zákona

Po přečtení nového zákona o rybářství č.99/2004 a prováděcí vyhlášky č.197/2004 mi není jasné používání loděk k lovu nebo zavážení. V zákoně je uvedeno v §13, odst.11,písm.e), že povolené způsoby lovu stanoví prováděcí právní předpis (prov.vyhl). V prováděcí vyhlášce v příloze č.7 je rybářská loďka uvedena jako jeden z povolených tech.prostředků k lovu, ale už není nikde zmínka, kde se může nebo nemůže používat. Znamená to snad, že podle nového zákona se může použít kdekoliv, nebo to bude upravovat nějaký další předpis ?
Autor diskuse: Honzas - Profil , 29.4.2004 všeobecné - techniky lovu

Nikita - Profil | Po 31.5.2004 17:50:13

Máte pravdu v tom, že i členové RS dělají rozdíli mezi rybáři. Tady na mrku se o tom už hodně napsalo. Nemělo by to být, ale stává se. Zbývá jediné a to, že se ozvete. Mně osobně by se taky nelíbilo, kdyby mě RS probrala od hlavy k patě a průšviháře vedle mě si nevšimla. Upozornila bych je na jeho přestupek a pokud by ho neřešili podala bych stížnost. Máte povinnosti, ale i práva a tak jich využívejte.

šeptal - Profil | Čt 27.5.2004 11:52:45

oprava .... prapodivných zákazů bez ....

šeptal - Profil | Čt 27.5.2004 11:51:20

Mě se taky řada ustanovení RŘ nelíbí, ale ........... Se vstupem do RS a získáním povolenky jsem s těma pravidlama souhlasil. Argumentovat tím, že jsem slušný rybář a k rybám se chovám ohleduplně je na nic, pokud stanovená pravidla porušuju. Na dětským hřišti taky nemůžu jezdit na mašině i kdybych byl vůči těm batolatům sebepozornější. Ovšem rozhodně by mělo být zohledněno především to chování vůči rybě a okolí před strohým výkladem RŘ. Kdysi jsem dostal hóóódně nechutné kázání za to, že mám špatně čitelný metr, zatímco vedlejší domorodec válel kapřího dorostence po písku jen aby si nenasmrděl podběrák. Jenže on byl domácí a já z Prahe. Zkrátka by to chtělo v RŘ změnu ve prospěch SPORTOVNÍHO RYBOLOVU s jasně vymezenými mantinely, než mít řadu prapodivných bez zjevného důvodu.

Cyril | Čt 27.5.2004 11:42:13

Ondro,Ty jsi ale urputný.Pokud někdo bere více ryb než je dovoleno,což naznačuješ,tak musí být v očích RS stejný přestupkář,jako Ty,když nedodržuješ stanovené doby lovu.Nemá už cenu psát,jesti je ta omezená doba lovu správná,nebo ne,protože se to tady probíralo mnoho krát.Ale přestupku se dopouštíte oba.Je to tak těžké pochopit?

Ondrej - Profil | Čt 27.5.2004 11:35:57

Nikita: napriklad jedu na tri noci a jsem sam. Zkousim tri ruzne boiliesy a vetsina ryb mi prichazi mezi 00 - 04, jinak pres den byvam bez zaberu. Nemluve o mesicich brezen, listopad, prosinec to bych si uz opravdu nezachytal,protoze doby lovu jsou strasne kartke. Ryby poustim, neporadek nedelam tak proc mam byt znevyhodnovany oproti bobkarum, kteri tam zariznou kazdou rybu (vlastne oni jsou ti spravni a dobri protoze nic neporusuji a v lepsim pripade si odnesou co jim dle RR nalezi). Je mi z toho na bliti!!!!!! Ondrej

Nikita - Profil | Čt 27.5.2004 9:48:56

Véno S. - pravdu máš. Není na RS posuzovat, zda je rybář slušňák či nikoli. RS posuzuje pouze přestupky a tím jak píše Ondrej by se musela zabývat.
Ondreji - chválím tvůj přístup k rybě jako takové i to, že si uklidíš, ale proč porušovat daná pravidla

Dalibor - Profil | Čt 27.5.2004 9:42:46

Ondrej:Prostě by ti měla sebrat papíry,nekompromisně.A tvářit se u toho může jakkoliv.

Véna S. - Profil | Čt 27.5.2004 9:37:41

Ondrej: Můj názor je, že takto můžeš chytat na soukromém revíru, kde to majitel umožní. Možná, že někdy budou vyčleněny revíry s touto možností na základě udělené výjimky pro tento revír. V rybářském revíru je to dle platného zákona a prováděcí vyhlášky možné lovit pouze na dva pruty a v povolenou dobu. I když si vážím slušných rybářů, kteří se chovají tak jak uvádíš, je lov nonstop a na tři pruty dle zákona přestupek a RS nezbývá než to sankcionovat. Nelze to tolerovat jednomu a druhému ne. Jsou nastavena určitá pravidla a pokud je porušíš, byť např. v dobrém úmyslu, musíš počítat s tím, že za to obdržíš nějaký postih. nedavno někdo psal v Pokecech, kolik lidí za tohle přišlo o papíry na jednom revíru.

Ondrej - Profil | Čt 27.5.2004 8:57:46

Nikito: jak se tvarite dle vaseho prestupkoveho radu na lov nonstop a tri pruty. Musim upozornit, ze vsechny ryby poustim zpet, pouzivam samozrejme madraci na odhackovani a cele misto pred lovem perfektne uklidim. Prosim o vas nazor. Dekuji

Nikita - Profil | Čt 27.5.2004 8:23:39

Jirko, ono se toho podstatně vlastně moc nemění. Za co jsme brali povolenku, tak to stále platí a za co jsme dávali napomenutí, se pouze rozšířilo. Pokud bude RS postupovat podle zákona a vyhlášky, pak se nemůže do průšvihu dostat.

Jirka K - Profil | Čt 27.5.2004 7:38:22

Nikita: Tušil jsem, že to s těma povolenkama bude v praxi tak jak píšeš (že se zatím asi vydávají ty staré). S přihlédnutím k tomu, že "RŘ" je z meho pohledu nejasný (zejména to, zda "bližší podmínky .." jsou obsaženy pouze na str.11 a 12, nebo i na str. 3 "RŘ" a to ve větě: "Případné doplňky ...") je tvůj pohled na věc asi rozumný. Určitě by bylo moc fajn, kdyby nejen Ty, ale i všichni ostatní porybní přikročili v konkrétních případech k represi jedině tehdy, že si budou na 100% jisti, že je zákon na jejich straně.

Nikita - Profil | St 26.5.2004 20:10:16

Jirko K - tím, že se budu držet zákona a vyhlášky, tím nic nezkazím. Nevím, jak je to u vás, ale u nás se do povolenky datum vystavení nepíše ( je zde pouze doba od kdy a do kdy se smí chytat ) a proto nemohu vědět, kdy byla vystavená. Nové povolenky organizace ještě neobdržela ( tam se datum vystavení píše ). Radši se budu držet při zemi a ten půlrok budu pouze upozorňovat na případné úpravy.

Jirka K - Profil | St 26.5.2004 14:57:23

Nikita: Myslim, že to XAXAP napsal správně, ale je třeba to po něm pořádně přečíst (nic ve zlym). Pokud někdo bude mít povolenku vydanou po 23.4.2004 (tedy povolenku, která by měla mít náležitosti dle přílohy č. 8 vyhl. č. 197/2004 Sb.) a v ní uvedeny "bližší podmínky...", pak kontroluješ i dodržování bližších podmínek. No a pokud součástí těch bližších podmínerk bude odkaz na "RYBÁŘSKÝ ŘÁD", tak kontroluješ i dodržování "RŘ".

Miloš_diakritický | Út 25.5.2004 18:09:55

XAXAP:
to tvoje cituji ...bude po zasluze "odmenena" (zapis v trestnim rejstriku, pokuta statu, odskodneni, uhrada vsech rizeni apod.) se mi líbí, obzvláště to "...apod." se mi velmi zamlouvá ! :-))))

Nikita - Profil | Út 25.5.2004 16:57:25

Xaxap - napsal jsi to jasně a jen potvrzuješ to, co jsem si myslela. Bohužel naše názory nejsou totožné s názory funkcionářů svazu. Dávám ti zajedno v tom, že pokud se budu držet zákona a vyhlášky, pak se nemůžu do průšvihu dostat. Při kontrole dodržování nového RŘ bych se mohla dostat do pěkných potíží a to se mi vůbec nelíbí a proto se RŘ řídit nebudu.
Moc děkuju za odpověď.

XAXAP - Profil | Út 25.5.2004 11:35:25

pro Nikitu Chruscova naposledy:
proc plati letos pro bezneho clena, ktery si na zacatku roku koupil rocni povolenku, POUZE zakon 99 a vyhlaska 197 a NIKOLIV ony blizsi podminky, ktere od 7.5. zkousi prosazovat CRS:
- na jedinem miste, kde zakon umoznuje uzivateli reviru stanovovat blizsi podminky, je jasne uvedeno, ze tak cini V povolence. V priloze se pak uvadi, ze se jedna o tzv. oddil 3 povolenky
- vzhledem k tomu, ze zadny takovy oddil 3 ani nic tomu podobneho v povolence nikdo, kdo si ji koupil do dubna nema, nemuze byt takova blizsi podminka vymahana
- A NAVIC, koupe povolenky je bezny obchodni vztah (obchodni smlouva) a ani jedna ze stran NEMUZE menit ci upravovat jeho predmet a rozsah, pokud k tomu neni smluvne opravnena (coz neni).

V tomto CRS zaspal, protoze vedel, ze prijde nova legislativa, ale nepripravil se na ni. jedina informace dopredu byla, ze vyjitim nove vyhlasky prestava platit RR. Ted se zkousi z teto situace vykroutit a snazi se zastitit rybarskou strazi, ke ktere nema zadny vztah (ale ani odpovednost !!!!!).

Proto POZOR RYBARSKA STRAZI !!!!!!!
- smite kontrolovat pouze dodrzovani zakona, tedy pokud nenajdete v povolence oddil 3 (blizsi podminky vykonu rybarskeho prava), drzite se zakona 99 a vyhlasky 197
- i kdyz treba nekdy nejake blizsi podminky platit budou, viz vyse, kontrolujete dodrzovani zakona, a muzete se vystavit obcanskopravnimu sporu (trestni oznameni na zneuziti pravomoce verejneho cinitele), budete-li napr. postihovat rybare, ktery nedodrzuje "blizsi podminky", ktere jsou ovsem v rozporu se zakonem (a CRS se s nicim moc nepare a muze se to stat)... proto doporucuji velkou obezretnost a dobrou znalost zakona

jinak se vam muze stat, ze vase dobrovolna cinnost verejneho cinitele, bude po zasluze "odmenena" (zapis v trestnim rejstriku, pokuta statu, odskodneni, uhrada vsech rizeni apod.)

Milan b. | Čt 20.5.2004 19:52:51

Ja bych mel na Vas takovy maly dotaz. Je nekdo z Vas pravnik, nebo neco podobneho, ze tem zakonum tak rozumite? Ja novy zakon cetl, ale rozhodne v nem nemam takove jasno jako vy.

Nikita - Profil | Út 18.5.2004 16:13:08

Xaxap - už jsem to tu na netu psala. Podle jakého zákone to je nekontrolovatelné?Píšete, že RŘ musí být součástí povolenky a toto v něm musí být napsáno. Proč a na jakém podkladě ? Pokud mám provádět kontrolu, pak potřebuju přesné informace, ale bohužel z vedení ÚS se jich nemohu dočkat. Ráda se poučím, ale musí to mít opodstatnění. Informace jsou takové, že nové RŘ platí, ÚS stačily požádat o vyjimky a RS má postupovat dle platnosti RŘ. Nechci se dostat do problémů a možná jsou tu i další, které tvá odpověď zaujme. Moc děkuju za odpověď.

Miloš_diakritický | Čt 13.5.2004 19:34:14

Honza:
A který kretény máš na mysli ? V ČRS například ??

XAXAP - Profil | Čt 13.5.2004 11:13:29

Petr S: at si vydavaji co chteji, je to nekontrolovatelne, jak jsem jiz nekolikrat na nekolika mistech napsal!!!!

Honza - Profil | Po 10.5.2004 15:24:58

Teď jsem si právě přečetl nový RŘ. Pánové, ty tam toho vymysleli, že si snad zaslouží Nobellovu cenu. Půl roku se zabývají Novým RZ a na konec se vůbec nic nezměnilo. Fakt nechápu za co ty kreteny platíme :o(((