Porovnanie lovu v CR a SR.

Jedno mi nejde do hlavy. Na Slovensku je 90 percent ryb hajenych od 15.3. do 30.5., vratane vacsiny bielych ryb. Je zakazane lovit na stojatych vodach, v odstavenych a slepych ramenach. Moze sa iba na riekach.
Pritom ako som vypozoroval z "muj lov", tak v Cechach sa veselo chytaju kapre na jazerach, biele ryby atd.
Mam to brat tak, ze v CR si nevazia prirodu a su to "masari"? Alebo zase na Slovensku bezdovodne schválili pred dvoma rokmi zbytocne prisny zakon?
Aka bola podla vas motivacia slov. SRZ a ministerstva?
Autor diskuse: ajko - Profil , 29.4.2004 všeobecné - ostatní

Noe | Čt 29.4.2004 18:45:51

Většina ryb v době tření nebere, dají se chytit jen těsně před třením a po tření. Pokud se rybář chová k rybám tak jak má, tak je všechno oki.

zubáč | Čt 29.4.2004 10:50:17

ajko: štika se vytiera v januári, februári, tak prečo ju hájiť do mája, možno preto, že sa v apríli vytiera zubáč, ale aj ten je v máji vytretý, akosi tomu asi nerozumiem ...

zubáč | Čt 29.4.2004 10:48:18

Honzas: tvoje zduvodnění má logiku, ale .... Není mi známo, že by se např. štika vytírala v této době a v našich podmínkách ani kapr, ten až tak koncem května, když je teplý rok a pravedelně až červen resp.červenec a to už se smí chytat ... Je celá řada ryb na které se nevztahuje ani druhové a už vubec ne všeobecné hájení, vyskytují se na stojácích ( amur, úhoř ... ) , ale nedají se v daném období chytat, protože je všeobecný zákaz lovu ... Je to trošku na palici ...

ajko - Profil | Čt 29.4.2004 9:52:16

Vsak prave. Podla mojho nazoru, ktory som ziskal z odbornej literatury, sa napr. nasadene kapre v malych jazerach a strkoviskach nevytieraju a napr. stuky v dobe trenia nezeru. Ale mozem sa mylit. Inak, ja som nechcel naznacit ze Cesi si nevazia prirodu. Skor naopak, ze my tu na Slovensku, mame blby zakon.

rastha - Profil | Čt 29.4.2004 7:15:41

Ber to jak chceš. Ale pokud si někdo u nás (ČR) neváží přírody tak to opravdu nejsou rybáři. Pro ochranu přírody jsou u nás nastaveny podmínky individuálně pro každý revír či jeho části. V praxi to vypadá tak, že pokud někde hnízdí vodní ptactvo nebo se vyskytují chráněné rostliny nebo živočichové tak se v tom to prostoru celoročně nechytá, neleze se tam a basta. Jinak dle mého názoru lov ryb v době tření nemá zásadní význam na kvalitu a početnost rybí obsádky revírů - soudím tak z návštěv a porovnání slovenských a českých vod.

Honzas - Profil | Čt 29.4.2004 6:47:25

Ten zákaz lovu na stojatých vodách (na Slovensku) od 15.3. do 30.5. může mít jen jeden důvod. Nechat ryby na pokoji v době tření. Jestli je to potřebné nebo ne je sporné. Na větších revirech např. nad 50 ha, je to myslím blbost, navíc by se to dalo vyřešit třeba hájením určitého úseku revíru.

xycht - Profil | Čt 29.4.2004 1:07:22

ajko: ber to jak chceš,ale například v jihočeském kraji, kde bydlím, tak tam je CELOROČNĚ povolen lov ryb na stojatých vodách. Rozhodně si nemyslím,že by si kluci na MRKu nevážili přírody když chytají na jezerech či ostatních stojatých vodách. Kde se smí a nebo nesmí chytat podle mého názoru upřesňuje soupis revírů. Prostě všeobecné hájení platí,ale jsou i vyjímky. Snad se nepletu :-)